۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۷

محمد علی بیگی_خبرنگار گروه جامعه: براساس گزارش مرکز آمار ایران قیمت مرغ در مهرماه امسال نسبت‌به شهریور  ۳.۸درصد افزایش داشته که این افزایش قیمت نسبت به مهرماه سال گذشته ۱۲.۲درصد اعلام شده است. طی مدت اخیر قیمت هر کیلو مرغ از سوی برخی مسئولان این حوزه ۸۳هزار و ۵۰۰ تا ۸۸هزار تومان اعلام شده است اما به‌نظر می‌رسد قیمت‌ها در بازار بدون توجه به ارقام اعلامی راه خود را می‌روند.

آگاه: در حدود ۱۰روز گذشته قیمت مرغ حتی تا رکورد ۱۰۰هزارتومان و اندکی بالاتر را هم ثبت کرد که به گفته برخی مسئولان، این التهابات قیمتی با افزایش جوجه‌ریزی رفع خواهد شد. حالا براساس داده‌های موجود قیمت عرضه عمده مرغ گرم از ۸۰ تا ۸۵تومان به ازای هر کیلو است. همچنین آنطور که گیلانشاهی، نماینده جهاد کشاورزی استان تهران در گفت‌وگو با صداوسیما مطرح کرده ۵۸۰تن مرغ در روز گذشته وارد شد و این در حالی است که میزان واردات طی دو روز گذشته ۴۴۰تن بوده و این میزان نشان‌دهنده افزایش عرضه روزانه است. با این حال میانگین قیمت مرغ کشتار ۹۱هزار تومان است که گاهی حداقل قیمت به ۷۸هزار تومان و حداکثر قیمت هم به ۱۰۴هزار تومان می‌رسد. 

عرضه نهاده با قیمت کمتر از مصوب
آنطور که به نظر می‌آید دومینوی گرانی‌ها به افزایش قیمت مرغ هم خواهد رسید. دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران نیز از ثبات در بازار نهاده‌ها خبر می‌دهد و می‌گوید: قیمت نهاده‌ها از قیمت مصوب‌شده پایین‌تر است و تا پایان سال نهاده موردنیاز کشور تامین است. قیمتی که بیش از ۲۱هزار تومان مصوب‌شده با قیمت حدود ۱۷هزار تومان عرضه می‌شود. حسن‌نژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی نیز درباره این موضوع اظهار کرده است: بین ۱۴۵ تا ۱۵۰میلیون قطعه متناسب با نیاز و مناسبت‌هایی که در کشور وجود دارد برنامه‌ریزی مناسب برای تولید مرغ مورد نیاز کشور انجام شده است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ایران با تاکید بر اینکه نهاده‌های مورد نیاز تولیدکنندگان به قیمت سال گذشته است و این مورد تاثیری بر قیمت مرغ ندارد، اظهار کرد: با وجود افزایش هزینه‌های کارگری و... نمی‌توان گفت مرغ گران است، با توجه شرایط اقتصاد تورمی در کشور افزایش قیمت اجتناب‌ناپذیر است. علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ایران نیز در خصوص افزایش قیمت مرغ در بازار اظهار کرد: خوشبختانه در سال جاری از نظر نهاده‌ها به‌خصوص کنجاله مشکلی نداریم و تغییر قیمت چندانی نیز رخ نداده است و به‌وفور نیز وجود دارد. جوجه یک‌روزه نیز چه در بخش وارداتی و چه در بخش تولید داخلی قیمت بالایی دارد. در این زمینه هماهنگی‌هایی را با انجمن جوجه‌ یک‌روزه داشتیم که بتوانیم بخشی را مدیریت کنیم ولی به دلیل اینکه عدد بالاست و ماهانه بیش از ۱۴۶میلیون و حدود ۱۵۰میلیون جوجه‌ریزی صورت می‌گیرد این کنترل تا حدودی دشوار است.

مولفه‌های اقتصادی در کشور ما ثابت نیست
وی با بیان اینکه تصمیم گرفته شده این کنترل از طریق سامانه صورت گیرد، گفت: اگر سامانه عملیاتی شود می‌تواند در کنترل قیمت نیز تاثیرگذار باشد؛ اما آنچه این روزها مطرح است، میانگین قیمت مرغ زنده به ازای هر کیلوگرم حدود ۶۴تومان است یعنی ما مرغ زنده از ۶۱ تا ۶۷هزار تومان داریم و این میانگین بر اساس محاسبات ما از قیمت تمام‌شده یا حتی پایین‌تر از قیمت تمام شده است. اساسا در حوزه مرغ زنده نمی‌توان گفت که تولیدکنندگان سود زیادی دارند، مولفه‌های اقتصادی در کشور ما ثابت نیست به‌دلیل تورمی که وجود دارد افزایش هزینه‌ها اجتناب‌ناپذیر است و اگر نهاده‌ها را که با ارز ترجیحی وارد می‌شوند در نظر نگیریم، باقی موارد با هزینه‌های به‌روز انجام می‌شود و می‌توان گفت که گوشت مرغ زنده نیز تا حدودی از تورم جامعه تاثیر می‌پذیرد.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه هیچ گرانی در بازار مرغ وجود ندارد، تصریح کرد: از تولید مرغ زنده تا محل کشتار هزینه‌های خاصی وجود دارد. هزینه‌های نگهداری در کشتارگاه‌ها، درصد افتی که بر لاشه اعمال می‌شود و هر چه مرغ کوچک‌تر باشد درصد افت بالاتری دارد و سپس هزینه‌های انتقال به مغازه‌ها و... نیز وجود دارد و هر فردی که در این میان نقشی دارد، به‌دنبال تامین هزینه‌های خود است؛ اما برای دفاع از بخش تولید باید ذکر شود که این افراد تمام سرمایه تولید را می‌گذارند و سه ماه نیز دوندگی می‌کنند و با کلی خطر نیز مواجه هستند اما برای آنها سود ۵ الی ۶درصد در نظر گرفته می‌شود اما براساس قوانین موجود، مغازه‌ای که امروز صبح مرغ را خریداری کرده و عصر آن را می‌خواهد بفروشد، سود ۱۰درصدی در نظر گرفته می‌شود و این اصلا قابل قبول نیست؛ اما از حیطه اختیارات ما نیز خارج است.  
وی افزود: از نظر حجم تولید حداقل تا ابتدای سال آینده هیچ مشکلی وجود ندارد. ریشه جریانات قیمت‌گذاری نیز در جای دیگری است و از هزینه حمل‌ونقل گرفته تا کشتارگاه و... در آن تاثیرگذار است. قیمت ذرت و سویا دقیقا قیمت سال گذشته است و در برخی موارد در بازار غیررسمی قیمت پایین‌تر نیز هست. جوجه به قیمت ۳۶تومان است و به ازای هر کیلوگرم ۱۸هزار تومان فقط برای خود جوجه هزینه شده است و اگر قیمت جوجه را متعادل‌تر کنیم، حتما بر قیمت تمام‌شده تاثیرگذار خواهد بود.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ایران در پایان تصریح کرد: نکته مهم این است که هزینه‌های حمل‌ونقل، تامین دارو و واکسن، هزینه‌های کارگری و... بسیار افزایش پیدا کرده و نمی‌توان گفت که چون بخشی از تولید و نهاده‌ها با ارز سال گذشته تامین می‌شود، پس باید قیمت به‌طور کامل کاهشی باشد.
 

پروازهای مکرر قیمت مرغ
نوسان قیمت مرغ در بازار چیزی نیست که مردم با آن بیگانه باشند و هر از چند گاهی قیمت مرغ در بازار پر می‌کشد. در آخرین تجربه از این دست، قیمت هر کیلو گوشت ‌مرغ در تابستان سال قبل با رکوردشکنی‌های پیاپی از ۱۲۰هزار تومان نیز عبور کرد. همان زمان کاهش شدید جوجه‌ریزی در اسفندماه ۱۴۰۱ دلیل مهم کاهش تولید مرغ عنوان می‌شد که قیمت مرغ را از فروردین ۱۴۰۲ در مسیر رشد قرار داد و بازار این کالا را ملتهب کرد.
قیمت مصوب مرغ نیز با توجه به بی‌ثبات شدن بازار از ابتدای سال ۱۴۰۲ حدود ۷۳هزار تومان و بعد از آن در اواخر تابستان همان سال به درخواست مرغداران به ۷۸هزار تومان رسید. از مردادماه سال گذشته با رسیدن رقم جوجه‌ریزی به ۱۳۰میلیون قطعه و واردات تخم‌مرغ نطفه‌دار، قیمت در بازار کاهشی شد. وضعیت بازار مرغ آنچنان مناسب شده بود که صادرات آن بعد از سال‌ها، امسال از سر گرفته شد و گفته می‌شود در ۶ماه نخست امسال ۲۰هزارتن مرغ به بازارهای هدف صادر شد که البته روند صادرات از اواخر شهریورماه به جهت تنظیم بازار داخلی متوقف شد. نیاز سالانه کشور به مرغ، ۲ تا ۲.۲میلیون تن برآورد می‌شود و بنابر آمار وزارت جهاد کشاورزی سالانه ۲.۵ تا ۲.۷میلیون تن گوشت ‌مرغ در کشور تولید و به بازار داخلی عرضه می‌شود.