آگاه: علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در واکنش به شیوع تب دنگی گفت: یکی از بیماریهای نادر و پرخطر تب دنگی است که شبیه آن تب مالاریا بود و برای مردم آشناست. تب دنگی بهوسیله یک پشه منتقل میشود و این پشه با پشه مالاریا متفاوت است. وی افزود: پشه دنگی در داخل خانه نیز میآید و نیش میزند، در برابر سموم، بسیار مقاوم است. تخم این پشه ۴۰۰روز در جای خشک زنده میماند و به محض بارندگی تبدیل به پشه میشود، تخم در درون خود ویروس دارد و بهراحتی منتقل میکند.
دکتر قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت هم درباره وضعیت تب دنگی در کشور اظهار داشت: موارد تب دنگی در کشور ما افزایش پیدا کرده است و از سال ۱۳۹۵ تا پایان سال ۱۴۰۲، ۷۵مورد بوده و از پایان سال گذشته میزان مبتلایان که همه آن وارده بوده، افزایش یافته است. وی همچنین به وضعیت بیماری تب دنگی در برخی از شهرها همچون چابهار واقع در استان سیستانوبلوچستان اشاره و خاطرنشان کرد: در شهر چابهار بیش از ۹۰مورد بیماری تاکنون ثبت شده است. موارد تب دنگی در استانهای فارس، هرمزگان، قزوین، گیلان و اصفهان نیز گزارش شده است و ممکن است بخشی از موارد وارده باشد.
خطر انتقال محلی تب دنگی
مرادی، نگرانیها در خصوص شیوع بیماری دنگی در خطههای شمالی و جنوبی کشور را به دلیل انتقال محلی آن جدیتر قلمداد کرد و گفت: تب دنگی از جمله بیماریهای نوپدید است و صرفا منحصر به کشور ما نیز نیست و مرگومیر بالایی ندارد و مرگومیر آن کمتر از یک درصد است.
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تاکید کرد: تاکنون هفت میلیون ابتلا به تب دنگی در سرتاسر جهان گزارش شده و اکنون ۱۴۰کشور دنیا درگیر این بیماری هستند و از این حیث این آمار را ارائه میکنم که فقط کشور ما درگیر این بیماری نیست و در کشور ما در بین کشورهای همسایه، انتقال محلی تب دنگی دیرتر به وقوع پیوست. وی بر لزوم هوشیاری همه دستگاهها در خصوص شیوع و گسترش تب دنگی تاکید و تصریح کرد: مردم و دولت باید فضاهای مستعد رشد لارو این پشه را از جمله گودالهای آب، فاضلابهای روباز و حتی ظروف گلدانها را پاکسازی کنند. وی یادآور شد: علائم شایع این بیماری تب، بدن درد، کوفتگی و خستگی است و ممکن است در برخی موارد وخیمتر شود و به شکل سیستماتیک آنها را درگیر و سبب نارسایی برخی ارگانها شود. سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به دوره کمون تب دنگی در بدن بیمار گفت: از وقتی که بیماری وارد بدن میشود تا وقتی که علائم شروع میشود بین چهار تا هفت روز است و بین ۷ تا ۱۰بیماری در بدن می ماند.
وضعیت قرمز چابهار در تب دنگی
وی بار دیگر تاکید کرد که یکی از نقاط انتقال تب دنگی شهر چابهار بوده و تاکنون نزدیک به ۱۰۰نفر به این بیماری مبتلا شدند و شاهد انتقال محلی این بیماری هستیم و چون عامل انتقال همچون بیماری مالاریا، پشه است، تاکنون بیش از ۷۰۰نقطه از مناطق عامل این بیماری شناسایی شده است.
مرادی خاطرنشان کرد: در مواجهه با این بیماری، شناسایی سریع بیماران و تحت مراقبت و درمان قرار دادن آنها امری ضروری است و نباید بیماران در فضای باز قرار بگیرند چراکه ممکن است بدن آنها ازسوی پشه گزیده شود و به بدن سایر افراد انتقال یابد.
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: براساس اطلاعات واصله، بیمارییابی بسیار وسیعی در چابهار صورت گرفته است و تا شعاع ۵۰۰متری محل زندگی فرد بیمار را بهوسیله مه باشی ترکیبی از سم و گازوئیل پاکسازی میکنند و اطرافیان فرد بیمار نیز مورد بررسی قرار میگیرند. وی ادامه داد: تاکنون آموزشهای اختصاصی برای مردم و برای مدیران و مسئولان در منطقه چابهار داده شده و مدیرکل آموزش و بهداشت وزارت بهداشت نیز چهارمین بازدید خود را از منطقه چابهار انجام داده است تا موارد را از نزدیک بررسی کند. براساس گزارش پایگاه خبری وزارت بهداشت، وی گفت: یکسری آموزشهای عمومی از جمله اینکه چگونه لباس بپوشند و آبهای راکد را چگونه پاکسازی کنند و چگونه پشهبند ببندند نیز به مردم داده شده است.
فرشید رضایی، سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت اعلام کرد
مشاهده پشه آئدس در برخی شهرهای سواحل جنوبی و شمالی
پشه آئدس در برخی از شهرهای سواحل جنوبی و شمالی از جمله گیلان، مازندران، چابهار، کیش، قشم، بندر هرمز، بندرعباس، بوشهر و بندرلنگه مشاهده شده اما لزوما در همه این شهرها بیماری وارد نشده و فقط در چابهار و بندرلنگه بهصورت مختصر بیماری شناسایی شده است. در استان خوزستان نیز تا به امروز هیچ پشهای مشاهده نشده ولی با این حال دانشگاه علوم پزشکی اهواز در آمادگی کامل قرار دارد.
از آنجا که مبارزه با این پشه و جلوگیری از ورود بیماریهای قابل انتقال با آن به همکاری درون و برونبخشی نیاز دارد، دستورالعملی از پدافند غیرعامل کشور به تمامی سازمانهای مرتبط ابلاغ شد تا همکاریهای لازم را با حوزه سلامت داشته باشند و وظایفی نیز برعهده آنها گذاشته شده که اجرای درست این وظایف باعث جلوگیری از انتشار و تکثیر این پشه خواهد شد. در این زمینه همکاری بین بخشی ازجمله شهرداریها، سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت کشور میتواند در کنار مردم ابعاد مختلف این بیماری را پوشش داده و با جلوگیری از تکثیر پشه سرعت گسترش آن را کند کند.
سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس:
خطر شیوع تب دنگی در سایر مناطق کشور وجود دارد
کنترل ویروس تب دنگی به تنهایی از عهده وزارت بهداشت خارج است. شورای عالی سلامت بهعنوان متولی پیشگیری از این بحران باید اتخاذ تدابیر مناسب را در دستورکار قرار داده و برای کنترل آن چارهاندیشی کند.
براساس گزارش قرائتشده در نشست روز چهارشنبه، تب دنگی در چابهار بهسرعت در حال گسترش است و تاکنون ۴۰۰نفر به این بیماری مبتلا شدهاند و امکان شیوع آن در سایر مناطق کشور وجود دارد. کنترل و مقابله با تب دنگی بهتنهایی از عهده وزارت بهداشت خارج است و به همکاری بینبخشی نیاز داریم و ضروری است شورای عالی سلامت بهعنوان متولی پیشگیری از این بحران اتخاذ تدابیر مناسب را در دستورکار قرار داده و برای کنترل این معضل چارهاندیشی کند.
فاضلاب و آبهای راکد و آلوده یکی از عوامل موثر در شیوع تب دنگی در چابهار است و باتوجهبه اینکه روزانه بیش از ۶پرواز به صورت مستقیم به چابهار داریم چنانچه برای این موضوع چارهاندیشی نشود شاهد شیوع تب دنگی در سایر مناطق کشور خواهیم بود.