آگاه: ائتلاف تمدنهای ملل متحد ریشه در ایده گفتوگوی تمدنهای رییسجمهور اسبق ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۰میلادی دارد و برای اولینبار ازسوی نخستوزیر اسپانیا، خوزه لوئیس رودریگز زاپرتو، در پنجاهونهمین اجلاس عمومی سازمان ملل متحد در سال۲۰۰۵ پیشنهاد شد و به تصویب رسید.
پیگیری اوضاع منطقه از لیسبون
ائتلاف تاکنون ۹نشست به فواصل دو سال در شهرهای فاس مراکش در سال۲۰۲۲، نیویورک در سال۲۰۱۸، باکو در سال۲۰۱۶، بالی در سال۲۰۱۴، وین در سال۲۰۱۳، دوحه در سال۲۰۱۱، ریو در سال۲۰۱۰، استانبول در سال۲۰۰۹ و مادرید در سال۲۰۰۸ داشته است. سید عباس عراقچی روز دوشنبه ۵آذر برای شرکت در این اجلاس که به دعوت مشترک سازمان ملل متحد و وزیر امور خارجه پرتغال صورت گرفت، به لیسبون سفر کرد. او در لیسبون حضور داشت اما همچنان پیگیر وضعیت منطقه غرب آسیا بود؛ روز گذشته، کانال رسمی وزارت خارجه خبر داد که محمدرضا رئوف شیبانی، نماینده ویژه وزیر امورخارجه در منطقه غرب آسیا در تماس تلفنی با سید عباس عراقچی گزارشی از آخرین تحولات مربوط به تلاشها برای توقف تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان و برقراری آتشبس را به وی ارائه کرد.
شیبانی که از روزهای نخستین شروع تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان و پس از جراحت سفیر ایران در بیروت، از سوی وزیر امورخارجه مکلف به حضور در لبنان و تلاش برای توقف حملات از طریق رایزنیهای نزدیک دیپلماتیک با دولت لبنان و دیگر جهات ذیربط شده است، اقدامات و مشورتهای انجامشده خود با مقامات لبنانی و برخی سفرای خارجی مقیم بیروت را به اطلاع وزیر امور خارجه کشورمان رساند. عراقچی با اشاره به استمرار پایداری جبهه مقاومت بهویژه مقاومت مردم لبنان در هفتههای اخیر در مواجهه با حملات ارتش رژیم اشغالگر و تقدیر از رشادتهای مجاهدین در جنوب لبنان، مراتب حمایت و ایستادگی همهجانبه کشورمان در کنار مردم، دولت و مقاومت شرافتمندانه لبنان را مورد تاکید قرار داد.
فرصت مناسب برای رایزنیها
تحرکات سکاندار وزارت خارجه نشان میدهد که موضوع غزه و لبنان همچنان برای او و کشورش مهم است؛ از این رو حضور در پرتغال فرصت مناسبی فراهم کرد تا هم در اجلاس و هم در رایزنیهای جداگانهای که صورت گرفت دوباره به جنایتهای رژیم اشغالگر صهیونیستی اشاره شود.
حرف جمهوری اسلامی ایران در مجامع بینالملل همان مواضع گذشته است؛ البته رهبر انقلاب ۵آذر در دیدار هزاران نفر از قشرهای مختلف بسیجی ضمن تبیین آخرین وضعیت جبهه مقاومت، نکته مهمی را درقبال حکم اخیر دیوان کیفری اشاره کردند و فرمودند: دشمن در غزه و لبنان با وجود همه جنایات جنگیاش پیروز نشده و نخواهد شد، حکم بازداشتی هم که برای نتانیاهو صادر کردند کافی نیست و باید حکم اعدام او و این سران جنایتکار صادر شود. ایشان جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان را برعکس خواست جنایتکاران، باعث تقویت و تشدید مقاومت دانستند و افزودند: جوان غیور فلسطینی و لبنانی از هر صنفی وقتی میبیند چه در میدان مبارزه باشد چه نباشد، در معرض بمباران و خطر مرگ است راهی جز مبارزه و مقاومت برای خود باقی نمیبیند؛ بنابراین احمقهای جنایتکار در واقع به دست خود در حال توسعه جبهه مقاومت هستند.
حضرت آیتالله خامنهای توسعه جبهه مقاومت را الزامی قطعی و تخلفناپذیر خواندند و تاکید کردند: جبهه مقاومت هر چه امروز گسترش یافته است فردا چندین برابر گسترش خواهد یافت.
همین مواضع بهخصوص قدرت بازدارندگی حزبالله و جنایاتی که نخستوزیر صهیونی مرتکب میشود از سوی مسئولان ارشد نظام در بزنگاههای مختلف بیان شد و باز هم تکرار میشود اما در مقطع فعلی برگزاری اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدنهای ملل متحد از چه اهمیتی برخوردار بود؟
اولویتبخشی به مسائل اخلاقی و انسانی
رامین مهمانپرست، سخنگوی اسبق وزارت امورخارجه با بیان اینکه اگر بخواهیم به آن جامعه ایدهآلی که براساس حکمت الهی خلق شده بازگردیم، باید نقاط مشترک را در بحث تمدنها، فرهنگها و ادیان ملاک کار خود قرار دهیم، میگوید: مسائل اخلاقی و انسانی و تلاش برای حل مشکلات بشریت باید در اولویت قرار گیرد.
متاسفانه میبینیم که قدرتهای مختلف، براساس میزان سیطرهای که در نقاط مختلف دارند، در مقاطع زمانی مختلف، تشکیل بلوکهای متفاوت را در دستورکار خود قرار دادهاند. آنها سعی کردهاند کشورها را تحت سایه اقتدار خود قرار دهند و به همین دلیل، تمام واژگان عادلانه ممکن است به ابزاری سیاسی تبدیل شوند تا دیگران را محکوم کنند یا برعکس، در جامعه امروز متاسفانه چنین وضعیتی را مشاهده میکنیم.
وی افزود: ازاینرو مشارکت در مجموعههایی که میتوانند تمدنها و کشورهای مستقل را به هم نزدیک کنند، ضروری است. بحثهایی همچون انساندوستی، حقوق بشر، دموکراسی و مقابله با تروریسم، همگی به واژگانی سیاسی تبدیل شدهاند و این واژگان بهعنوان ابزاری در اختیار کشورهای مختلف قرار گرفتهاند تا منافع خود را به هر قیمتی تامین کنند؛ بنابراین، حضور فعال و مشارکت در مجموعههایی که میتوانند تمدنها، فرهنگها و کشورهای مستقل را به هم نزدیک کنند، ضروری است. سخنگوی پیشین وزارت امورخارجه تاکید میکند: درحالحاضر، شرایط جهانی بهویژه در کشورهای پیشرفته و غربی به گونهای است که افکار عمومی نقش تعیینکننده و تاثیرگذاری دارند. ما باید با استفاده از تمامی ظرفیتها، نسبتبه تبیین افکار عمومی و مسائلی که میتواند راهگشای جامعه بشری امروز باشد، اقدام کنیم.
شاید این ائتلاف تمدنها بهعنوان یک هدف اصلی، بتواند در درازمدت به ما کمک کند تا به هدف اصلیمان برسیم، اما برای اینکه این حرکت توسعه پیدا کند و سریعتر به یک جریان سازنده تبدیل شود، باید با افکار عمومی ارتباط برقرار کنیم.
مهمانپرست با بیان اینکه تمام ایدهها و مفاهیم را باید به اطلاع مردم دنیا برسانیم، بهویژه فرهیختگان و افرادی که در سیاست کشورها و جهتگیری افکار عمومی تاثیرگذارند، گفت: «اگر بتوانیم همزمان با حضور در چنین تشکلهایی، ایدهها و آرمانهای خود را بهخوبی تبیین کنیم و برای آنها حامیان گستردهای در سطح کشورهای مختلف پیدا کنیم، آنگاه زمینهسازی برای تبدیل این مجموعه به یک تشکل تاثیرگذار فراهم خواهد شد.»
بالاخره سیاست خارجی در دولت چهاردهم دو بال «فراگیر» و «فعال» را دارد و تاکنون برای منطقه سنگ تمام گذاشته اما باز جای کار دارد؛ به همین جهت ظرفیتهایی همانند ائتلاف تمدنهای ملل متحد میتوانند به سیاست خارجی دولت کمک کند تا راهبردها و برنامههایش را به گوش جهان برساند.