۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۴

داستان مسمومیت دانشجویان خوابگاهی را باید از آن ماجراهایی دانست که هیچگاه در نظام آموزش عالی تمام نمی‌شود و هر سال رسانه‌ها باید خبری از دانشجویانی منتشر کنند که به‌دلیل مسمومیت غذایی راهی بیمارستان شده‌اند. در روزهای اخیر نیز انتشار اخباری درباره مسمومیت پی‌درپی دانشجویان در چهار دانشگاه کشور نگرانی‌هایی را درباره کیفیت غذای دانشگاه‌ها ایجاد کرد. موضوع مسمومیت غذای دانشجویان از آن دست موضوعاتی است که هرازگاهی مطرح شده و پس از بررسی علل آن و اطلاع‌رسانی‌های مختلف فراموش می‌شود.

آگاه: هفته اول آذرسال جاری خبر رسید که تعداد زیادی از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان، با علایم بالینی مشابه مسمومیت با موادغذایی یا آب آشامیدنی آلوده و ناسالم، به بهداری دانشگاه مراجعه کرده و به‌دلیل شدت بدحالی، به بیمارستان‌های شهید اشرفی و ۹دی اصفهان منتقل شده‌اند. سیدعلی میرمحمدی‌میبدی، رییس دانشگاه صنعتی اصفهان تعداد این افراد را ۲۷۰نفر اعلام کرد اما در فضای مجازی گفته می‌شد که تعداد دانشجویان مسموم شده تا ۴۵۰نفر هم افزایش داشته است.
حدود یک هفته بعد از انتشار این خبر بود که روزهای پایانی هفته گذشته خبر جدیدی درباره مسمومیت جمع زیادی از دانشجویان دانشگاه‌های خوارزمی کرج و صنعتی اراک منتشر شد. اولین واکنش مسئولان این دانشگاه‌ها همچون دفعات گذشته، تشکیک در واقعیت و ربط‌دادن بدحالی دانشجویان به رعایت نشدن توصیه‌های بهداشتی در محیط خوابگاه و شیوع ویروس و آلودگی ویروسی بود، درحالی‌که علایم بالینی دانشجویان، هیچ تفاوتی با علایم بالینی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان نداشت و به استناد اخباری که شامگاه ۱۰آذر در کانال تلگرامی انجمن صنفی دانشجویان کشور منتشر شد، حدود ۶۰۰دانشجوی دانشگاه خوارزمی واحد کرج که از غذای سلف خوابگاه مصرف کرده بودند، علایم تهوع، بدن درد و لرز داشتند.
همزمان با انتشار خبر مسمومیت حدود ۶۰۰تن از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه خوارزمی واحد کرج، کانال تلگرامی انجمن صنفی دانشجویان کشور خبری هم درباره مسمومیت تعدادی از دانشجویان دانشگاه صنعتی اراک بعد از خوردن غذای سلف دانشگاه منتشر کرد، درحالی‌که علایم بالینی این دانشجویان هم مشابه دو مورد اخیر و شامل بدن‌درد، اسهال و استفراغ بود. در این خبر هم گفته می‌شد که دانشجویان مسموم‌شده، به‌دلیل شدت علایم، به بیمارستان منتقل شده‌اند و همزمان البته مسئولان دانشگاه ادعا کرده‌اند که «دلیل وضعیت، ابتلای دانشجویان به نوعی ویروس است.»
سازمان امور دانشجویان با صدور اطلاعیه‌ای نسبت‌به سه رخداد مسمومیت در دانشگاه‌های صنعتی اصفهان، خوارزمی واحد کرج و صنعتی اراک، واکنش نشان داد. اگرچه در متن این اطلاعیه، هیچ اشاره‌ای به آلودگی و کیفیت نازل غذای توزیع شده در سلف‌های دانشگاه‌ها و مسمومیت غذایی دانشجویان نشده و سازمان امور دانشجویان می‌خواهد این باور را القا کند که سه رخداد دو هفته اخیر، «بیماری گوارشی» بوده آن هم درحالی‌که فقط نتایج قطعی از علت رخداد دانشگاه صنعتی اصفهان حکایت از آلودگی باکتریایی غذاهای توزیع‌شده در سلف خوابگاه این دانشگاه دارد و بنابراین «بیماری گوارشی» که مفهومی بسیار گسترده و البته، مفری برای سبک‌شدن بار مسئولیت است، هیچ ارتباطی با انتقال انسانی آلودگی باکتریایی به غذاهای طبخ و توزیع‌شده بین دانشجویان این دانشگاه ندارد.
درپی مسمومیت چندتن از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی و پیگیری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، معاون دانشجویی دانشگاه از سمت خود کناره گیری کرد.
حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با حضور در اورژانس دو بیمارستان محل مراجعه دانشجویان مسموم که مشکوک به گازگرفتگی خفیف هستند، بازدید کرده و با دانشجویان مصدوم دیدار و گفت ‌وگو کرد و از نزدیک جویای احوال آنان شد.
یادآور می شود علی رغم اینکه گزارش جدی از نشت گاز یا مواردی از این قبیل مشاهده نشده برای رعایت احتیاط و تا حصول اطمینان این بلوک خوابگاهی تخلیه شده‌ است.
عامل شیوع، یک ویروس بوده است
در متن این اطلاعیه، حتی توضیحات اطلاعیه مرکز بهداشت استان اصفهان درباره آلودگی باکتریایی منتقله از انسان به غذای توزیع‌شده در سلف دانشگاه هم نادیده گرفته شده و تاکید بر این است که علت رخداد مسمومیت حدود ۳۰۰دانشجو در خوابگاه دانشگاه صنعتی اصفهان، شیوع یک ویروس بوده درحالی‌که باتوجه‌به مندرجات اطلاعیه مرکز بهداشت استان اصفهان درباره بیماری‌زایی باکتری شیگلاسونئی، حداقل جامعه دانشگاهی کشور می‌داند تفاوت ویروس و باکتری و نوع و نحوه بیماری‌زایی ویروس و باکتری چیست.
در متن اطلاعیه سازمان امور دانشجویان آمده است: «به اطلاع دانشگاهیان و ملت شریف ایران می‌رساند، به‌دنبال بروز بیماری گوارشی تعدادی از دانشجویان دانشگاه‌های صنعتی اصفهان، صنعتی اراک و خوارزمی «پردیس کرج» نظر به اهمیت سلامت دانشجویان، سازمان امور دانشجویان به‌عنوان حامی حقوق مادی و معنوی دانشجویان، از ابتدای بروز این بیماری، اقدامات نظارتی و پیگیری مسائل به وجود آمده را در این دانشگاه‌ها دنبال کرده و تا حصول نتیجه نیز ادامه خواهد داد. باتوجه‌به شیوع بیماری‌های تنفسی و گوارشی در فصل پاییز، با پیگیری‌های انجام‌شده اقدامات نخستین، اعم از آزمایش‌های مختلف از آب آشامیدنی و غذای دانشجویان و همچنین نمونه‌برداری‌های انسانی صورت گرفته است که نتایج آن در دست بررسی است و تحقیقات اولیه پاتولوژیست‌ها در دانشگاه صنعتی اصفهان، حاکی از منشأ ویروسی این بیماری گوارشی است و در دانشگاه خوارزمی و صنعتی اراک منتظر دریافت نتیجه آزمایش‌های انجام‌شده هستیم. این سازمان با تشکیل کمیته‌ای متشکل از کارشناسان و متخصصان مرتبط ضمن بررسی همه‌جانبه و بازدید میدانی از دانشگاه‌های مذکور، برنامه‌ریزی و اقدامات لازم را آغاز کرده است؛ لذا هم‌اکنون شرایط دانشگاه‌ها در حالت پایدار بوده و همکاران ما با هماهنگی دانشگاه‌های علوم پزشکی مربوطه بر کلیه فرآیندهای تهیه، طبخ و توزیع غذا نظارت دارند. در همین راستا، سازمان امور دانشجویان به دانشگاهیان محترم و خانواده گرانقدر دانشجویان ضمن تاکید بر حفظ آرامش و عدم توجه به شایعات، این اطمینان را می‌دهد که متخصصان حوزه سلامت و مسئولان دانشگاه‌ها در تلاش هستند تا ضمن جلوگیری از تکرار این‌گونه اتفاقات با جدیت پیگیر علل و عوامل این حادثه باشند.»
مسئله مهم در این میان آن است که به‌جز در دوران کرونا که به‌دلیل همه‌گیری، خوابگاه‌های دانشجویی تعطیل بود، در دیگر سال‌ها وقوع چنین مسمومیت‌هایی گویی به امر عادی در میان مسئولان تبدیل شده بود و صرفا با انتقال دانشجویان به مراکز بهداشتی و تشخیص دلیل مسمومیت، این موضوع حل و فصل می‌شد؛ اما نمی‌توان این مسئله را نادیده گرفت که حفظ بهداشت و سلامت دانشجویان باید در اولویت اصلی قرار بگیرد؛ چراکه وقوع حتی یک مورد مسمومیت برای دانشجویان هم از نظر سلامتی و هم از نظر روانی آسیب‌های جدی را برای دانشجو و خانواده‌های آنها به همراه خواهد داشت.