۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۱

دیدار هیات دیپلماتیک آمریکایی با الجولانی سرکرده معارضان سوری واکنش‌های بسیاری را در دنیا برانگیخت و بار دیگر ثابت کرد که فهرست‌های تدوینی ازسوی آمریکا درباره تروریست نامیدن دیگران، صرفا یک روکش است و از منظر سردمداران واشنگتن، یک قاتل و تروریست بی‌رحم هم چنانچه درجهت منافع و امیال آمریکایی‌ها حرکت کند، می‌تواند در ردیف انسان‌های متمدن و دیپلمات‌های کت‌وشلواری جای بگیرد.

آگاه: روز جمعه، مقام‌های ارشد آمریکایی برای اولین‌بار پس از سقوط حکومت بشار اسد به جهت دیدار با مقامات «هیئت تحریرالشام» که هنوز در فهرست سازمان‌های تروریستی این کشور قرار دارد وارد دمشق شدند. سرپرستی این هیات را «باربارا لیف»، مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور غرب آسیا به عهده داشت. رسانه‌های آمریکایی از این سفر به‌عنوان نخستین تعامل دیپلماتیک با حاکمان جدید سوریه بعد از سقوط دولت «بشار اسد» یاد کردند.
این سفر در شرایطی انجام شد که هیئت تحریرالشام هنوز در فهرست سازمان‌های تروریستی ایالات متحده قرار دارد. واشنگتن این گروه را سال۲۰۱۸ در لیست سیاه قرار داد. دیپلمات‌های آمریکایی با ابومحمد الجولانی، سرکرده معارضان سوری که خود را «محمد الشرع» رییس دولت انتقالی سوریه می‌نامد، دیدار کردند. این دیدار در شرایطی انجام شد که واشنگتن از چند سال پیش جایزه ۱۰میلیون دلاری برای دستگیری جولانی تعیین کرده بود؛ اما پس از سرکردگی گروهک تحریرالشام ازسوی او و اشغال دمشق، آمریکا عنوان تروریستی و جایزه برای معرفی او به‌عنوان یک عنصر شناسنامه‌دار تروریستی را پس گرفت.

دیگر جولانی تروریست نیست!
«باربارا لیف» دستیار وزیر خارجه و رییس هیات اعزامی آمریکا به سوریه پس از دیدار با جولانی اعلام کرد که به «ابومحمد الجولانی» رهبر هیئت تحریرالشام اطلاع داده شده است دیگر جایزه ۱۰میلیون دلاری برای سر او در نظر گرفته نشده است. لیف با اشاره به اینکه گفت‌وگوهای خوبی با الجولانی داشته است، در اظهاراتی مدعی شد: می‌خواهیم سوریه‌ای را ببینیم که بتواند روی پای خود بایستد و حاکمیت کامل خود را بازیابد. از سوری‌ها ازجمله از اقلیت‌ها شنیده‌ام که می‌گویند می‌خواهند به‌عنوان یک ملت واحد به خود فکر کنند. دستیار وزیر خارجه آمریکا تاکید داشت: ما درحال بررسی اختیارات تحریمی علیه سوریه هستیم. یک دولت جدید در سوریه باید پاسخگو باشد و پیشرفت‌هایی را از خود نشان دهد. این مقام ارشد آمریکایی در رابطه با شرایط در شمال سوریه بیان کرد: بهترین راه پیش‌رو در شمال سوریه، برقراری آتش‌بس در اطراف کوبانی و تغییر مدیریت شده در نقش نیروهای دموکراتیک سوریه در آن منطقه است. وی همچنین در بخشی دیگر از سخنان خود عنوان کرد: شرایطی که کردها در شمال شرق سوریه را به سازماندهی و دفاع از خود وادار کرده بود، به شکلی بسیار چشمگیر تغییر کرده است. لیف با اشاره به نقش کشورهای منطقه در سرنوشت سوریه اظهار کرد: ترکیه تاثیر قابل‌توجهی در سوریه دارد؛ این کشور منافع امنیت ملی و انواع منافع دیگر را در این منطقه دارد. وی هم چنین مدعی شد: اگر بخواهم براساس امروز قضاوت کنم، ایران هیچ نقشی در سوریه نخواهد داشت و نباید داشته باشد.

جزئیات دیدار با جولانی در هتل دمشق
اما روزنامه سوری الوطن درخصوص جزئیات دیدار هیات آمریکایی با احمد الشرع معروف به الجولانی مسئول دولت جدید سوریه در هتلی در پایتخت دمشق، نوشت: هیات آمریکایی با الشرع درمورد لغو تحریم‌ها علیه سوریه ازجمله «قانون قیصر» گفت‌وگو کرد. روزنامه سوری الوطن همچنین افزود: هیات آمریکایی با الشرع درباره حذف «هیئت تحریرالشام» از لیست تروریستی رایزنی کرد.
اما امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا درخصوص اقدام واشنگتن در خارج کردن جولانی از فهرست تروریست‌های قابل پیگرد، نوشت: مقامات آمریکایی در دمشق با افرادی دیدار کردند که خودشان آنان را تروریست نامیده‌اند و برای بازداشتشان پاداش‌های چند میلیون دلاری تعیین کرده‌اند. این پیامی از جانب آمریکا برای تروریست‌های جهان است که خودمان شما را تروریست اعلام می‌کنیم و خودمان با شما دیدار می‌کنیم؛ چون ما ایالات متحده آمریکا هستیم.
یکی از فعالان فضای مجازی نیز در واکنش به لغو تروریست بودن جولانی ازسوی آمریکا نوشت: آمریکا پاداش ۱۰میلیون دلاری برای سرِ جولانی را لغو کرده است؛ سندی دیگر برای اینکه تروریست اسلام‌گرا وجود ندارد، بلکه آمریکا و متحدانش هر زمان و هرجایی می‌خواهند تروریست و گروه تکفیری می‌سازند. اینها در واقع تروریست‌های ناتو هستند.
اما نشست خبری «متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پس از طرح این سوال درباره تکلیف جایزه دولت آمریکا برای اطلاعات منجر به دستگیری جولانی به چالش کشیده شد و وقتی خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرسید «اگر یک نفر ابومحمد جولانی را دستگیر کرده و به پایگاه‌های آمریکا در سوریه تحویل دهد، جایزه ۱۰میلیون دلاری تعیین‌شده را دریافت می‌کند؟»؛ متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال از کوره دررفت و به بگومگو با خبرنگار پرسشگر پرداخت.

جولانی؛ مامور موساد؟
اما خروج نام جولانی از فهرست تروریست‌های مدنظر آمریکا، همزمان شد با یک افشاگری علیه این سرکرده معارضان سوری؛ «مدز پالزویگ» تحلیلگر سیاسی با انتشار پستی در ایکس (توییتر سابق) از حقایقی درباره فرمانده تحریرالشام پرده برداشت. پالزویگ در این پست، حقیقتی درباره فرمانده تحریرالشام مطرح کرد و نوشت: چقدر غافلگیرکننده! رییس «شورشیان سوری» وابسته به سرویس اطلاعات مخفی اسرائیل است. او یهودی و فارغ‌التحصیل دانشکده فقه اسلامی تل‌آویو است!پیش‌تر نیز اعلام شده بود که جولانی زمانی در زندان بوکای عراق که تحت نظر و اداره آمریکایی‌هاست، زندانی بود؛ زندان بوکا همان زندانی است که ابوبکرالبغدادی، سرکرده گروهک تروریستی داعش نیز در آن ساکن بود و تحت آموزش‌های تروریستی از جانب آمریکایی‌ها قرار می‌گرفت. جیمز جفری، سفیر و نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه سه سال پیش در مصاحبه‌ای به‌صراحت گفت: سازمان جولانی (تحریرالشام) یک سرمایه برای استراتژی آمریکا در ادلب است. همین اعتراف ناخواسته دیپلمات آمریکایی بیانگر آن است که آمریکایی‌ها از مدت‌ها پیش برای به‌هم‌ریختن اوضاع سوریه برنامه داشتند و جولانی را در آب نمک خوابانده بودند تا در فرصتی مناسب او را به میدان آورند. خودِ جولانی سرکرده تحریرالشام، یک مهره دست‌آموز آمریکایی‌هاست؛ او نیز همچون «ابوبکر البغدادی» سرکرده گروه تروریستی داعش، ازجمله عناصر حاضر در زندان «بوکا» بوده است؛ «بوکا» زندانی آمریکایی در عراق است که در آن، عناصر تکفیری و تروریستی مستعد برای ایفاگری در نقشه‌های آمریکا گزینش و انتخاب می‌شوند و در تطهیر چهره و گذشته جولانی نیز آمریکایی‌ها پیشقدم شدند؛ سی‌ان‌ان به‌عنوان یک رسانه آمریکایی، نقش اول را در ری‌برندینگ و بازسازی چهره «جولانی» از یک سرکرده گروهک تروریستی به یک رهبر سیاسی، ایفا کرد. برای تطهیر چهره و گذشته سیاه و تروریستی جولانی، نیاز به بازسازی تصویری او یا ری‌برندینگ این عنصر سرشناس تروریستی بود؛ در این راستا، اختاپوس رسانه‌ای آمریکایی وارد عمل شد و با همراهی رسانه‌های صهیونیستی و ترکیه‌ای به نوسازی وجهه خراب جولانی پرداخت و از او یک چهره عملگرا و توسعه‌گرا نشان داد.