آگاه: پیش از هرچیز در خصوص طولانی شدن انتصاباتی که اشاره شد این توضیح را دهیم که سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از زمان آغاز انتصابات چندین بار توضیح داده که انتصابات این وزارتخانه تا پایان مهر تکمیل میشود، درحالیکه انتصاب رییس نهاد کتابخانهها و چند نفر دیگر همین چند روز پیش صورت گرفت و انتصاب معاون فرهنگی اول یعنی عبدالحسین کلانتری هم ۲۸مهر اتفاق افتاد.
معاونت فرهنگی
آیین تکریم و معارفه یاسر احمدوند، معاون فرهنگی دولت سیزدهم و عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شنبه ۲۸مهر برگزار شد.
عبدالحسین کلانتری دارای دکترای جامعهشناسی از دانشگاه علامه طباطبایی است و مسئولیتهای دیگری مثل مشاور عالی رییس پردیس و عضو هیاترییسه پردیس البرز دانشگاه تهران، سرپرست پژوهشگاه فضای مجازی، نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در هیات نظارت بر مطبوعات، عضو کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و... را به عهده داشته است.
با اینکه در سابقه کاری کلانتری، مسئولیت مرتبط با حوزه کتاب و کتابخوانی دیده نمیشد اما بهعنوان شخصی که با فضای فرهنگ آشناست میتوانست انتخاب قابلقبولی باشد، مدتزمان زیادی از مسئولیت کلانتری و انتصابات زیرمجموعهاش نگذشته بود که او به بهانه مسائل درمانی استعفا داد و گمانهزنیهای متعددی درباره این استعفا شد و حدود ۴۰روز بعد یعنی دوشنبه ۱۲آذر محسن جوادی به مسئولیت سرپرستی معاونت فرهنگی منصوب شد.
جوادی پژوهشگر و استاد فلسفه اخلاق است که در زمان وزارت پیشین سیدعباس صالحی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در همین سمت بهعنوان معاون فرهنگی وزیر ارشاد فعالیت میکرد.
عمده فعالیتهای جوادی در حوزه فلسفه و استاد دانشگاه قم است اما بهواسطه فعالیتهایی که تاکنون داشته مثل معاونت فرهنگی و دبیری علمی جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران حوزه کتاب را خیلی خوب میشناسد و از این جهت میتوان انتخاب جوادی بهعنوان سرپرست معاونت فرهنگی انتخاب خوب و بجایی بود.
خانه کتاب
از نخستین انتصابات محسن جوادی پس از سرپرستیاش، انتصاب مدیرعامل جدید خانه کتاب و ادبیات ایران بود.
جوادی اول دی سال جاری در حکمی ابراهیم حیدری را بهعنوان مدیرعامل جدید خانه کتاب و ادبیات ایران منصوب کرد. پیش از او، علی رمضانی عهدهدار این مسئولیت بود.
علی رمضانی، دارای مدک دکتری در رشته الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه تهران است و ازجمله سوابق او میتوان به مدیر گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و مشاور طراحی و برنامهریزی ریاست این پژوهشگاه، مدیرکل تامین منابع نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاون فرهنگی و تولید انتشارات سروش و... اشاره کرد.
در سوابق کاری حیدری هم مسئولیتهایی چون ارائه رسالههای دانشگاهی با موضوعات پیرامون صنعت نشر ایران، معاونت و مدیرکلی دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیریت گروه پژوهشی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عضویت در شورای پژوهشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیده میشود.
اداره کتاب
چند روز پس از استعفای کلانتری، محمدعلی مرادیان که در دولت سیزدهم مسئولیت مدیریت دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی (اداره کتاب) را به عهده داشت، استعفا داد که البته این استعفا ارتباطی به استعفای کلانتری نداشت.
محمدعلی مرادیان، پیش از اداره کتاب، عضو هیاتمدیره شرکت چاپ و نشر بینالملل سازمان تبلیغات اسلامی، مسئول دبیرخانه دائمی جایزه جهانی فلسطین و عضو شورای سیاستگذاری و دبیر اجرایی جایزه ادبی شهید سیدعلی اندرزگو بود.
چند روز پس از این استعفا، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور حکمی، ناصر افشارپور را بهعنوان سرپرست اداره کل توسعه کتاب و کتابخوانی این وزارتخانه منصوب کرد. افشارپور پیش از این از کارمندان اداره کتاب و مسئول صدور مجوز الکترونیکی کتاب بوده است. این انتصاب در حالی اتفاق افتاد که دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی (اداره کتاب) مسئولیتهای بسیار مهم و تاثیرگذاری در حوزه کتاب ازجمله صدور مجوز، خرید کتاب و... دارد.
نهاد کتابخانههای عمومی کشور
نهاد کتابخانههای عمومی کشور جزو نهادهای فرهنگی است که نقش بسیار مهم و پررنگی در حوزه نشر و کتاب دارد و جزو نهادهایی است که بهنوعی با هر نهاد فعال حوزه در کتاب در ارتباط است. مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم اردیبهشت سال۱۴۰۱ با رفتن مختارپور از نهاد کتابخانهها، مهدی رمضانی را بهعنوان سرپرست این نهاد منصوب کرد و مدتی بعد با تشکیل جلسه هیات امنای نهاد کتابخانهها، او بهعنوان دبیرکل جدید معرفی و با حکم محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس هیات امنای نهاد کتابخانهها به دبیرکلی این نهاد منصوب شد.
مسئولیتهای متعدد و مرتبط با کتاب رمضانی در طول سالهای فعالیتش موجب شد که دستاندرکاران حوزه کتاب از این انتصاب، اسماعیلی راضی و خوشحال باشند.
رمضانی در طول دوران فعالیت خود در حوزه فرهنگ در سمتهای مختلفی حضور داشته که ازجمله میتوان به معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاون انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی، مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی، عضو شورای سیاستگذاری نمایشگاههای فرهنگی شهر تهران، عضو کارگروه کتاب و نشر مشاوران جوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عضو و نایبرییس هیاتمدیره موسسه نشر شهر، عضو کارگروه کتاب شورای فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری و عضو شورای سیاستگذاری هفته کتاب جمهوری اسلامی، اشاره کرد.
در دوره جدید اما وزیر فرهنگ و ارشاد فردی را به جای رمضانی در نهاد کتابخانهها منصوب کرد که برای خیلیها سوالبرانگیز شد. چهارم دی، سید عباس صالحی در حکمی آزاده نظربلند را بهعنوان دبیرکل هیاتامنای نهاد کتابخانههای عمومی کشور منصوب کرد.
آزاده نظربلند دارای مدرک دکترای کتابداری و اطلاعرسانی است و از سوابق مدیریتی و اجرایی وی میتوان به معاون کتاب و فرهنگ موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، معاون فناوری و اطلاعرسانی خانه کتاب و ادبیات ایران، مدیر کمیته اطلاعرسانی در چند دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و مدیر بعضی کمیتههای اجرایی در دورههای مختلف هفته کتاب نام برد. با اینکه نباید به این زودی درمورد این انتصاب قضاوت کرد اما به نظر میرسد در مقایسه با مدیران سابق این نهاد، انتصاب نظربلند، انتخاب به جایی نیست.
حوزه فرهنگ، بهخصوص حوزه کتاب و نشر از جمله حوزههایی است که با ساختن آینده یک کشور ارتباط مستقیم دارد و فارغ از اینکه چه دولت و چه مدیری سرکار میآید انتظار میرود که انتصابات هر دولت جدیدی از دولت قبلی بهتر باشد تا اوضاع روزبهروز بهتر شود؛ به بیان دیگر، مطلوب این است که جهت حرکت فرهنگی کشور بهسوی پیش باشد، نه پس؛ ولی متاسفانه گاهی برخی از انتصابات خلاف این جهت حرکت میکند و دوستداران و علاقهمندان به کتاب را حسابی نگران میکنند.
مدیران کتابخانههای بزرگ کشور
تمامی انتصابات و معرفیهایی که تا الان انجام دادیم زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود اما بیربط نیست اگر به بهانه این معرفیها نگاهی به انتصابات کتابخانههای مهم کشور هم داشته باشیم:
کتابخانه ملی
۲۹آبان سال جاری آیین تکریم و معارفه رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور محمدرضا عارف معاون اول رییسجمهور، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری، آیتالله سیدمصطفی محقق داماد استاد حوزه و دانشگاه و همچنین اصحاب فرهنگ و رسانه برگزار شد.
در این آیین از خدمات و تلاشهای علیرضا مختارپور قهرودی، رییس پیشین این سازمان تجلیل و غلامرضا امیرخانی بهعنوان رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران معرفی شد.
کتابخانه دانشگاه تهران
نهم دی مراسم تودیع و معارفه رسول جعفریان، با حضور منوچهر مرادی، معاون پژوهشی دانشگاه تهران برگزار شد. جعفریان استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران و بنیانگذار کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران است. او ریاست کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی را در کارنامه دارد. جعفریان همچنین از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ ریاست کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران را برعهده داشت.
در آذر۱۴۰۰ محمد مقیمی، رییس سابق دانشگاه تهران دکتر فاطمه ثقفی را به ریاست کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران منصوب کرده بود.
کتابخانه مجلس
۱۶مرداد سال جاری، محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی طی حکمی مسعود معینیپور، مدیر سابق شبکه چهار را به ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی منصوب کرد.
پیش از او حجتالاسلام علیرضا سلیمی، نماینده دوره دوازدهم و عضو هیاترییسه مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران، نماینده دورههای هشتم، نهم، دهم و یازدهم از حوزه انتخابیه محلات و دلیجان طی حکمی ازسوی قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی از ۲۳تیر بهعنوان سرپرست کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منصوب شده بود، پیش از این نیز حجتالاسلام و المسلمین غلامرضا قاسمیان، رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی بود.