۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۷

مفهوم «بازدارندگی» عمری به قدمت تاریخ جنگ‌های بشر دارد؛ معنای بازدارندگی در مباحث امنیت ملی، «تأمین و نمایش توان نظامی دفاعی و تهاجمی مؤثر، برای منصرف‌کردن دشمن از تهاجم نظامی متصور» است به تعبیر کلی‌تر «بازدارندگی، داشتن قدرت موثر اقدام و عمل متقابل، برای منصرف‌کردن خصم از اقدام خصمانه است.»

آگاه: بازدارندگی ما نتیجه اقداماتی است که موجب شده ایران دیگر بار مورد تهاجم قرار نگیرد. ایران بعد از پایان دفاع مقدس، بارها در معرض هجوم و یا تحمیل جنگی دیگر قرار گرفت اما به راستی چرا تهدیدات به منصه ظهور نرسید؟
راهبرد قوی بودن و ارتقای آمادگی‌های دفاعی برای ممانعت از هجوم و تعرض به ایران اسلامی در طول ۴ دهه پس از انقلاب با تاکید رهبر انقلاب که فرماندهی نیروهای مسلح را بر عهده دارند توسط نیروهای نظامی کشورمان با اجرای صدها رزمایش در اقصی نقاط کشور درحال اجراست. 
پیش از این فرمانده کل قوا فرموده بودند که «در راه افزایش قدرت بازدارندگی، پیش خواهیم رفت و آن را به کار خواهیم گرفت، برای اینکه دشمن به فکر تعرض نیافتد و بداند که اگر چنانچه تعرض کرد، ضربه محکمی خواهد خورد.»
از این رو نیروهای مسلح در طول سال‌های گذشته بعد از پایان دوران دفاع مقدس رزمایش‌های متعدی در نقاط مختلف برگزار کرده که نتایج ملموس و قابل قبول در افزایش توان رزم ارتقای قدرت بازدارندگی و رفع تهدید داشته است. 
آزمایش سلاح‌ها و تجهیزات ساخت ایران از جمله شناورهای سطحی و زیر سطحی، موشک‌ها، پهپادهای شناسایی، رزمی و انهدامی، جنگنده‌ها، تانک‌ها و همچنین تمرین روش‌های جنگیدن متناسب با تهدیدات متعدد در نقاط مختلف کشور از جمله اقداماتی است که در رزمایش‌ها مورد بهره برداری قرار گرفت و نقاط ضعف و قوت آن در مراکز مطالعاتی و دانشگاهی تجزیه و تحلیل شد و بر توان نظامی ایران افزود.
پایگاه اطلاع‌رسانی ارتش در گزارشی پیرامون واکاوی این رزمایش‌ها نوشته بود که «مدیریت و فرماندهی صحنه رزمایش‌ها در حالی‌که انواع سلاح‌ها و تجهیزات جنگیِ عملیاتی وراهبردیِ پروازی، دریایی و موشکی همزمان در حال اقدام مشترک هستند، محصول هزاران ساعت فکر و برنامه‌ریزی با بهره‌مندی از علم و فناوری والبته تجارب ارزنده سال‌های دفاع مقدس است.»
رصد دقیق جنگ‌های اخیر منطقه، شناخت دقیق سمت و سو و شکل تهدیدات و توجه به راهبرد دقیق قوی‌شدن و قوی‌ماندن، از مهم‌ترین دلایل طراحی و اجرای رزمایش‌های متعدد راهبردی و کاربردی متناسب با نیازهای زمانی و مکانی و نوع تهدیدات در نقاط مختلف بوده است.
تقویت قدرت و آمادگی دفاعی و وجود نیروهای مسلح قدرتمند در ایجاد بازدارندگی با قوت در دستور کار قرار داد. سرلشکر موسوی ۹ دی ماه در چهاردهمین جشنواره مالک اشتر (ع) ارتش ضمن بیان این مطلب گفته بود: مشاهده می‌کنیم که رژیم صهیونیستی با خوی تجاوزگری خویش به مردم بی دفاع غزه حمله می‌کند چون می‌داند که آنها از قدرت دفاعی لازم و نیروی نظامی محروم هستند؛ نیروهای مسلح مقتدر و پایبند به اصول، موجب ایجاد بازدارندگی و امنیت آفرین برای کشور خواهد شد و همه تلاش‌های ما باید به این نقطه معطوف باشد که بتوانیم در روز واقعه آرامش و امنیت را برای مردم و کشور تأمین کنیم.
اما خبر اصلی درباره «برگزاری رزمایش» از سوی دو فرمانده ارشد نیروهای مسلح رسانه‌ای شده بود. ابتدا سرلشکر پاسدار غلامعلی رشید، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا(ص) در جلسه فرماندهان ارشد نیروهای مسلح با اعلام خبر برگزاری رزمایش دفاعی - تهاجمی نیروهای مسلح در روزهای آینده، گفت: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در روزها و هفته‌های آینده رزمایش‌های دفاعی و تهاجمی پرقدرتی را به اجرا می‌گذارند.
 وی با بیان اینکه همواره در نیمه دوم سال به ویژه سه ماه پایانی، این رزمایش‌ها به صورت عملیات مشترک توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در زمین، هوا و دریا انجام می‌شود، اضافه کرد: در روزهای آینده رزمایش‌های پرقدرتی با استفاده از ابزار و تسلیحات دفاعی و تهاجمی برای مقابله با تهدیدهای دشمنان ملت ایران طرح‌ریزی شده و اجرا می‌گردد. 
این مقام ارشد نظامی یادآور شد: هر سال به صورت متوسط ۳۰ رزمایش بزرگ هدف‌گذاری و انجام می‌شود، که قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا(ص) ضمن هدایت و راهبری رزمایش‌ها بر حسن اجرای آن نظارت می‌کند.
پس از او و در ۸ دی ماه امیر عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح که در اولین سالگرد شهادت سیدرضی موسوی از مستشاران نظامی ایران که در امامزاده صالح تهران برگزار شده بود، حضور یافت و در سخنانی با تاکید بر اینکه در جبهه سخت تکلیف ما روشن است و هر طور شده قدرت سازی می‌کنیم و آماده پاسخگویی به تهدیدات دشمنان را داریم، اعلام کرده بود: با برگزاری یک سلسله رزمایش‌های نیروهای مسلح، قدرت دفاعی و تهاجمی نیروهای مسلح را خواهید دید.
قطعا نقش یک نفر در افزایش توان نظامی جمهوری اسلامی ایران بسیار پررنگ است و آن فرمانده کل قوا است.
 قبلا این مطلب را سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه در گفت‌وگویی که با رسانه khamenei.ir داشت، بیان کرده و گفته بود: «پایه‌گذار صنعت موشکی کشور مقام رهبری است. 
یعنی در اولین جلسه‌ای که در باغ شیان آن زمان در دوره وزارت سپاه شکل گرفت که ما دو فروند موشک را از مجموعه موجودی هشت فروندی جدا کرده بودیم و داده بودیم به عزیزان متخصص وزارت سپاه که اینها مهندسی معکوس کنند، در همان ماه‌های نخست خود حضرت آقا که آن روز رئیس‌جمهور بودند، بازدید کردند و در جلسه شرکت کردند، تدابیرشان را همانجا مطرح کردند.
 رزمایشی در همان دوره جنگ گذاشته بودیم برای موشکی، خود ایشان حضور یافتند و بازدید کردند و دائما این موضوع را دنبال کردند. یعنی همان موقع تصمیم سختی بود که شما هشت تا موشک دارید، دو تا را بردارید ببرید مهندسی معکوس.
 اولین ایرادی هم که آن روز گرفتند، این بود که گفتند چرا اینها را باز نکردید؟ متخصصین دنبال این بودند که یک مقدار با احتیاط عمل کنند و نگران بودند، یک مقدار ترس داشتند که چی بشود، این جسارت را حضرت آقا پمپاژ کردند به آنها که بروید و نگران نباشید و سریع آنها را باز کنید. فرمودند اگر باز نکنید فردا نیاز جبهه‌ها زیاد بشود، ممکن است همین را هم بیایند ببرند و دوباره از شما بگیرند. باز کنید و شروع کنید کار را.»
اما روز گذشته، ۱۵ دی ماه دو خبر مهم در خروجی رسانه‌ها منتشر شد. نخست برگزاری رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ نیروی‌زمینی سپاه بود. 
در این رزمایش که با حضور رسته‌ها و واحدهای تخصصی نیروی زمینی سپاه در منطقه غرب کشور اجرا خواهد شد، سناریوهای عملیات واکنش سریع نیز اجرا می‌شود که انتقال سریع نیرو و تجهیزات به منطقه رزمایش یکی از بخش‌های این نوع عملیات است.
 مرحله اول این بخش از رزمایش توسط تیپ میرزا کوچک‌خان نیروی زمینی سپاه پاسداران اجرا شد.
خبر دوم هم مربوط به بیانیه سپاه بود. سپاه پاسداران در بیانیه‌ای که برگرفته از مواضع وزیر دفاع بود از برگزاری رزمایش ترکیبی و مشترک اقتدار نیروهای مسلح در روزهای آینده داد و جزئیات بیشتر رزمایش را منوط به تشکیل نشست خبری سردار محمدعلی نائینی، سخنگوی سپاه در روز دوشنبه هفته جاری کرد.
به هرحال بازدارندگی، ثمره اصلی این رزمایش‌ها در نقاط مختلف کشورمان است و نشان می‌دهد نیروهای مسلح ما به قدرت و توانایی دست یافته‌اند که دشمنان آن به صراحت اذعان داشتند ایران را نباید دست کم گرفت، فقط کافی است مروری به بازتاب عملیات وعده صادق ۱ و ۲ را در رسانه‌ها اروپایی و حتی صهیونیستی داشته باشید، پی می‌برید چه نگاهی به قدرت بازدارندگی ایران دارند. در روزهای آتی هم اخبار بیشتری از رزمایش نیروهای مسلح خواهید شنید.