۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۵

دونالد ترامپ تا چند روز دیگر سکان ریاست بر کاخ سفید را برعهده می‌گیرد؛ مواضع او طی روزهای اخیر و در دوران انتقالی، نشان داده که او با توپ پر به کاخ سفید بازمی‌گردد و قصد دارد در این دوره همچون چنگیزخان مغول، مناطقی را به اشغال خود درآورد.

آگاه: بن نورتون، روزنامه‌نگار مطرح آمریکایی به‌تازگی گفته است برنامه‌هایی که ترامپ برای دوره دوم خود وعده داده باز هم مداخله‌جویانه و جنگ‌طلبانه است. او می‌خواهد کانال پاناما را تصاحب کند که این به‌وضوح نقض حاکمیت این کشور در آمریکای مرکزی است. ترامپ همچنین می‌خواهد امپراتوری ایالات‌متحده را گسترش دهد و گرینلند را تصاحب کند. ترامپ برنامه‌هایی برای حمله به مکزیک را نیز مطرح می‌کند. او حتی درباره احتمال الحاق کانادا و تبدیل آن به ایالت پنجاه‌ویکم ایالات‌متحده صحبت کرده است.

تمایل ترامپ به تصاحب گرینلند
گرینلند، منطقه‌ای خودمختار و وسیع در دانمارک و ناحیه شمالگان است که ترامپ قصد دارد آن را به خاک آمریکا الحاق و الصاق کند. چندی پیش، در اقدامی که توجه رسانه‌های جهان را به خود جلب کرد، ترامپ بار دیگر برنامه خود برای تصاحب گرینلند را مطرح کرد. این طرح که می‌تواند به بزرگ‌ترین الحاق سرزمینی در تاریخ ایالات‌متحده تبدیل شود، با واکنش‌های متفاوتی ازسوی دانمارک و مقامات گرینلند روبه‌رو شد و تحولات جدیدی را در روابط بین‌المللی رقم زده است.
روزنامه نیویورک‌پست با انتشار مطلبی درخصوص اشغال گرینلند به دست آمریکا، گزارش داد: ترامپ ۷۸ساله، با معرفی «کن هاوری» سفیر پیشین آمریکا در سوئد به‌عنوان سفیر جدید آمریکا در دانمارک، جدیت بیشتری درباره برنامه خود برای تصاحب گرینلند، این جزیره خودمختار گسترده در دانمارک و در منطقه شمالگان، نشان داد. ترامپ در پیامی دراین‌باره گفت: آمریکا احساس می‌کند که به‌منظور برخی اهداف در امنیت ملی و آزادی در سراسر جهان، مالکیت گرینلند و کنترل آن ازسوی آمریکا، ضرورت مطلق است. برنامه ترامپ، رییس‌جمهور منتخب آمریکا برای خریداری گرینلند بزرگ‌ترین الحاق سرزمینی در تاریخ آمریکا و حتی گسترده‌تر از خریداری لوئیزیانا در سال۱۸۰۳ خواهد بود که در آن زمان، وسعت آمریکا را حدود دوبرابر کرد. مساحت گرینلند بالغ بر ۸۳۶هزار و ۳۳۰مایل مربع است که بیشتر از مساحت ۸۲۷هزار و ۹۸۷مایل مربعی ایالت لوئیزیاناست که طی توافقی میان «توماس جفرسون» رییس‌جمهور وقت آمریکا با فرانسه خریداری شد.
ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری خود در سال۲۰۱۹ نیز به تصاحب گرینلند تمایل نشان داده بود اما این ایده، با قاطعیت ازسوی مقامات دانمارک و گرینلند رد شد. باید توجه داشت که گرینلند در مجاورت مسیرهای کشتیرانی شمالگان واقع شده و تاسیسات راداری و آب‌وهوایی مهمی در آن قرار دارد. ضمن اینکه گفته می‌شود دارای منابع نفتی بسیاری است. 

چشم طمع به پاناما
ترامپ، چندی پیش نیز کانال پاناما را دارایی با ارزش ملی ایالات‌متحده خواند و با اشاره به هزینه‌های هنگفت عبور و مرور دریافتی از کشتی‌های آمریکایی حین عبور از این کانال، تهدید کرد که آن را باز پس می‌گیرد.
پس از آنکه ترامپ تهدید کرد کانال پاناما را اشغال می‌کند، رییس‌جمهور پاناما اعلام کرد این کانال همچنان در دستان پانامایی‌ها باقی می‌ماند. «خوزه رائول مولینو» رییس‌جمهور پاناما در رسانه‌های اجتماعی نوشت: «هر وجب از کانال پاناما و مناطق همجوارش به پاناما تعلق دارد و این‌طور خواهد ماند و حق حاکمیت و استقلال کشور ما قابل مذاکره نیست.» مولینو گفت که امیدوار است که روابط محترمانه با دولت بعدی آمریکا همچنان حفظ شود؛ وی همچنین خاطرنشان کرد که مسائل امنیتی مانند مهاجرت غیرقانونی، قاچاق موادمخدر، تروریسم و جرایم سازمان‌یافته باید به اولویتی در دستورکار دوجانبه دو کشور تبدیل شود. رییس‌جمهور پاناما «قراردادهای یتوریخوس-کارتر» را که در ۱۹۷۷ ازسوی عمر یتوریخوس و جیمی کارتر، رؤسای جمهوری وقت پاناما و آمریکا امضا شد یادآوری کرد که در جریان آن، پانامایی‌ها حق حاکمیت خود بر این کانال را در ۳۱دسامبر ۱۹۹۹ احیا کردند. مولینو افزود: این توافق‌ها بی‌طرفی دائمی کانال پاناما، تضمین باز بودن آن و فعالیت آزاد و ایمن برای تمامی کشورها را ایجاد کرد.
سایت آمریکایی پولیتیکو در واکنش به نگاه اشغالگرایانه ترامپ به کانال پاناما نوشت: معلوم نیست که چرا ترامپ در روزهای اخیر بر این گذرگاه کشتیرانی مهم تمرکز کرده است. پاناما از زمان سرنگونی «مانوئل نوریگا» ازسوی آمریکا در سال۱۹۸۹، متحد واشنگتن بوده است. درحالی‌که چین پیش‌تر با اجرای پروژه‌های زیرساختی با دولت‌های قبلی پاناما ارتباط برقرار کرده بود و شرکت مستقر در هنگ‌کنگ دو بندر را در پایانه‌های کانال پاناما اداره می‌کند، این کانال ازسوی سازمان دولتی مستقل موسوم به سازمان کانال پاناما اداره می‌شود. طبق گزارش منتشره در پولیتیکو، ایالات‌متحده به پاناما کمک کرد در اواخر قرن بیستم از کلمبیا استقلال پیدا کند تا بتواند یک آبراه موردنظر را از طریق تنگه‌ای بسازد که اقیانوس آرام و اطلس را به هم متصل کند و به این ترتیب، حمل‌ونقل دریایی را تا حد زیادی سرعت بخشد. برای چندین دهه، آمریکا این کانال و منطقه‌ای از قلمرو اطراف آن را به نام منطقه کانال پاناما اداره می‌کرد.

حمله به مکزیک
ترامپ در مواضع اخیر خود از حمله به مکزیک و نقض حاکمیت ملی این کشور نیز سخن گفته است؛ ترامپ چندی پیش طی سخنانی در آریزونا بر برنامه‌های خود برای معرفی کارتل‌های موادمخدر به‌عنوان سازمان‌های تروریستی خارجی تاکید کرد؛ امری که می‌تواند به‌منزله استفاده از نیروی نظامی در خاک مکزیک باشد. ترامپ تهدید کرده است که در آزمایشگاه‌های تولید فنتانیل بمب می‌اندازد و نیروهای ویژه را برای بیرون کردن رهبران کارتل می‌فرستد؛ حمله‌ای که می‌تواند حاکمیت مکزیک را نقض کند و روابط با بزرگ‌ترین شریک تجاری ایالات‌متحده را مختل کند.

تبدیل کانادا به ایالت ۵۱
ترامپ طرحی در سر دارد که طبق آن، کانادا را به ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا تبدیل کند؛ ترامپ، رییس‌جمهور منتخب آمریکا که قرار است بیستم ژانویه (اول بهمن) به کاخ سفید برگردد، در بحبوحه تنش‌ها با کانادا بر سر تهدیدهای تعرفه‌ای خود، بار دیگر بر اشغال این کشور تاکید کرد. ترامپ به‌تازگی در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشیال» اعلام کرد که کانادا می‌تواند به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا تبدیل شود. وی با اشاره به پرداخت بیش از ۱۰۰میلیون دلار یارانه سالانه به کانادا، این اقدام را بی‌معنی دانست و افزود: «بسیاری از کانادایی‌ها می‌خواهند کانادا به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا تبدیل شود. آنها با این کار در مالیات و حفاظت نظامی صرفه‌جویی خواهند کرد. فکر می‌کنم این یک ایده عالی است. ایالت ۵۱!!!» ایده ترامپ برای اشغال کانادا، پس از تهدید او به اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر محصولات وارداتی از کانادا و مکزیک مطرح شد؛ البته بسیاری از صاحبنظران معتقدند اشغال کانادا ازسوی آمریکا امری چالش‌برانگیز در ابعاد مختلف حقوقی و سیاسی و فرهنگی است و به‌راحتی قابل تحقق نیست.