آگاه: هنوز هیچ توافق نهایی در این باره حاصل نشده و به گفته همان منابع، رژیم صهیونیستی در جریان این رایزنیها قرار داشته است. وزارت خارجه آمریکا و شورای امنیت ملی کاخ سفید به درخواستهای متعدد انبیسی نیوز برای اظهارنظر پاسخ ندادهاند. در همین حال، «باسم نعیم» از مقامات ارشد جنبش حماس که اداره نوار غزه را برعهده دارد، به این شبکه خبری اعلام کرد که این جنبش از هرگونه مذاکره درباره انتقال فلسطینیان به لیبی بیاطلاع است. وی در پاسخ به سوالات انبیسی گفت: فلسطینیان ریشه عمیقی در سرزمین خود دارند و بهشدت به آن پایبند هستند. آنها آمادهاند تا پای جان برای دفاع از سرزمین، خانواده و آینده فرزندانشان ایستادگی کنند. تنها خود فلسطینیان، از جمله ساکنان غزه، حق دارند درباره سرنوشتشان تصمیم بگیرند. انبیسی همچنین اعلام کرد که نمایندگان رژیم صهیونیستی نیز از اظهارنظر در این خصوص خودداری کردهاند.
آمریکا تکذیب کرد!
پس از موجی که خبر انبیسی نیوز درخصوص طرح ترامپ برای کوچاندن اجباری مردم غزه به لیبی ایجاد کرد، واشنگتن مبادرت به تکذیب این خبر کرد. سفارت آمریکا در طرابلس صحت گزارش منابع خبری درباره انتقال یک میلیون نفر از ساکنان غزه و اسکان آنها در لیبی را تکذیب کرد. این سفارتخانه، شامگاه شنبه، در بیانیهای کوتاه اعلام کرد: گزارش مربوط به طرحهای ادعایی برای انتقال ساکنان غزه به لیبی نادرست است. در حال حاضر لیبی به طور موثر توسط دو دولت رقیب اداره میشود. یکی دولت وحدت ملی (GNU) که در طرابلس، غرب لیبی، مستقر است و از سوی سازمان ملل به عنوان دولت مشروع شناخته میشود و دیگری دولت ثبات ملی (GNS) که در شرق لیبی، در بنغازی، مستقر است. بهرغم عدم صدور هیچگونه اظهارنظری از سوی دولتهای لیبی در مورد گزارش شبکههای آمریکایی، آنها پیش از این نیز در واکنش به گزارشهای رسانهای مشابه این موضوع را رد کرده بودند.
پیشتر، دولت وحدت ملی لیبی اطلاعات منتشر شده توسط یک وبگاه آمریکایی در اوایل مارس گذشته مبنی بر آمادگی لیبی برای پذیرش تعدادی از پناهندگان فلسطینی را محکوم و تاکید کرد که این ادعاها کاملا ساختگی است. دولت ثبات ملی لیبی در بنغازی نیز بر موضع خود مبنی بر مخالفت با کوچاندن فلسطینیها از سرزمینشان تاکید کرد و اعلام کرد که قاطعانه با هرگونه تلاش برای اسکان مهاجران غیرقانونی تحت هر عنوان یا بهانهای یا به بهانه ساماندهی وضعیت موجود افراد غیرقانونی در داخل کشور به عنوان یک امر واقع شده، مخالف است.
جنایتی مترادف با نسلکشی
طرح ننگین آمریکایی- صهیونیستی برای پاکسازی قومی غزه و امحای فلسطین، از سوی همه کشورهای اسلامی محکوم شده است. طرح کوچاندن اجباری فلسطینیان از غزه نهتنها جنایتی بزرگ و مترادف با نسلکشی است، بلکه پیامدهای خطرناکی برای ثبات و امنیت منطقه و جهان دارد. کوچاندن اجباری افراد از وطن خود در نظام بینالمللی ازجمله رفتارهایی است که حقوق بشر را نقض میکند؛ اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل، میثاق بینالمللی حقوق مدنی و اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی جرائم علیه بشریت را بهعنوان اعمال خاصی تعریف میکنند که بهعنوان جزئی از یک اقدام نظاممند یا گسترده نسبت به یک جمعیت غیرنظامی با علم به آن ارتکاب یافته باشد. کنار همه پروندههایی که در مورد کوچ اجباری در دنیا وجود دارد، مسئله فلسطین و بهویژه غزه را میتوان شدیدترین و طولانیترین مورد دانست. غزه، نوار باریک ساحلی در شرق مدیترانه است که بهدلیل تاریخچهای طولانی از حملههای متجاوزانه صهیونیستها یکی از بحرانزاترین مناطق جهان به شمار میرود. این وضعیت به نقضهای مکرر حقوق بشر منجر شده که یکی از آنها کوچ اجباری میلیونها نفر از ساکنان آن در درون و همچنین به بیرون از این باریکه است. رییسجمهور آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که غزه در عمل به مکان ویران شدهای تبدیل شده، به همین دلیل بهتر است برخی از کشورهای عربی همکاری کنند و برای کسانی که ممکن است منتقل شوند، مسکنی در مکان دیگر ساخته شود. ترامپ بهصراحت اعلام کرده بود که از مصر، اردن و سایر کشورهای عربی میخواهد که میزبان تعداد بیشتری از آوارگان فلسطینی شوند تا امکان پاکسازی نوار غزه که جنگ آن را ویران کرده، فراهم شود. این پیشنهاد با مخالفت شدید اردن و مصر و مردم فلسطین همراه شد، زیرا آن را گامی برای کوچ اجباری فلسطینیان توصیف کردند. سخنگوی سازمان ملل، در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: ما با هر طرحی که به جابهجایی اجباری فلسطینیها از غزه یا هرگونه پاکسازی نژادی منجر شود، مخالفیم.
آغاز مذاکرات آتشبس
اما در رخدادی مرتبط با جنگ غزه، شبکه المیادین به نقل از یک منبع مسئول در حماس اعلام کرد که مذاکرات غیرمستقیم میان این جنبش و رژیم صهیونیستی، با میانجیگری قطر، در شهر دوحه آغاز شده است.وی اعلام کرد که این مذاکرات با هدف دستیابی به توافق آتشبس در نوار غزه آغاز شده است.
در همین راستا، یک منبع مسئول در جنبش حماس نیز در گفتوگو با روزنامه «العربی الجدید»، ضمن تایید برگزاری جلسهای فوری میان هیئتی از این جنبش و میانجی قطری در دوحه، به تشریح جزییات مذاکرات پرداخت. به گفته این منبع، پیشنهاد حاضر شامل توافقی موقت برای بیش از دو ماه است که در خلال آن، مذاکرات برای پایان کامل جنگ با شرایط مشخص، ادامه خواهد یافت. این منبع همچنین تاکید کرد که ضمانتهای ارائه شده در این دور از مذاکرات، جدیتر از قبل بوده و شامل تعهدات شفافی از سوی آمریکا برای تضمین اجرای توافق نهایی است.
در همین راستا، «باراک راوید»، خبرنگار پایگاه خبری- تحلیلی آکسیوس نیز در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: منبعی اسرائیلی به من گفت که حماس موافقت کرده است تا گفتوگوهای غیرمستقیم با اسرائیل در دوحه را از سر بگیرد، اما نه منحصرا بر اساس طرح ویتکاف. آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم با حماس که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه کاخ سفید هدایت آن را بر عهده دارد، پیشنهادی برای توافق در زمینه تبادل اسرا و آتشبس را مطرح کرده و گفته است پذیرفتن آن از سوی حماس، گامی در مسیر رسیدن به صلح است.
راوید افزود: این منبع گفت که حماس موافقت کرده است تا گفتوگوهایی انجام شود که در آن هر طرف بتواند مواضع و ایدههای خود را در مورد یک توافق احتمالی آتشبس و آزادی اسرا مطرح کند.
نظر شما