-
مدیرعامل انتشارات امیرکبیر درگفتوگو با «آگاه»
۷۵ ساله و همچنان جوان
زهرا بذرافکن- خبرنگار گروه فرهنگ: ظهر دوشنبه ۲۲ اردیبهشت، یعنی روز ششم نمایشگاه کتاب تهران، به غرفه انتشارات امیرکبیر سر زدیم تا با مدیرعامل این نشر گفتوگو کنیم. گوشه بیرونی غرفه را با دو صندلی و میز آماده کرده بودند تا جشن امضای سفرنامه «خال سیاه عربی» نوشته حامد عسگری برگزار شود. داخل غرفه هم پر از مراجعهکنندگانی بود که مقابل همه قفسهها را پر کرده بودند. یکی از این قفسههای جذاب بعد از «تازههای» این نشر، قفسه آثار نادر ابراهیمی بود که با چاپهای تازه همه آثار این نویسنده چیده شده بود. کتابهایی که حالا در چاپهای تازه رنگوبوی جدیدی گرفتهاند.
-
فعالسازی مکانیسم ماشه علیه ایران برای اروپا تبعات دارد
هشدار ایرانی به اروپاییها
در شرایطی که مذاکرات غیرمستقیم هستهای ایران و آمریکا با میانجیگری عمان در حال پیش رفتن است و مرحله چهارم خود را گذرانده، اروپاییها مدام ساز مخالف کوک میکنند و قصد ایفای نقش پلیس بد را دارند.
-
غم غربت کتاب
دیگر آن شوروشوق قدیمی نیست. سالنهای نمایشگاه کتاب خلوتتر از سالهای پیش شده و غبار بیتفاوتی روی جلد کتابها نشسته است. کسی که زمانی با ذوق و شوق از لیست بلندبالای کتابهای مورد نظرش صحبت میکرد، امروز با بیحوصلگی از کنار نمایشگاه رد میشود. انگار چیزی شکسته است. چیزی که روزی پیوند ناگسستنی میان مردم و کتاب بود، حالا به رشتهای سست و سستتر تبدیل شده. اما چرا؟ چرا نمایشگاه کتاب، این رویداد فرهنگی که زمانی قلب تپنده اهل مطالعه بود، امروز به جایی تبدیل شده که حتی کتابدوستان قدیمی هم با اکراه به آن قدم میگذارند؟
-
جلد شماره ۲۵۹ روزنامه آگاه
شماره دویست و پنجاه و نهم روزنامه آگاه منتشر شد.
-
حوزه انقلابی؛ مطالبهای مستمر، نه شعاری گذرا
عماد خورشیدطلب: وقتی رهبری یک نظام، در بازهای بیش از سه دهه، بر یک مفهوم خاص بارها و به شیوههای گوناگون تاکید میکند، نمیتوان آن را صرفا شعاری گذرا یا تاکتیکی مقطعی دانست. واژه «انقلابیبودن» در ادبیات رهبر انقلاب، یکی از این مفاهیم کلیدی و پرتکرار است؛ مفهومی که بهویژه در نسبت با «حوزههای علمیه» جایگاهی خاص یافته است. از دید ایشان، حوزه انقلابی نه یک نهاد حاشیهای در ساخت قدرت، بلکه ستون فقرات هویتی نظام اسلامی است.
-
-
حوزه علمیه در گام دوم انقلاب اسلامی
حوزههای علمیه در طول قرون متمادی بهعنوان خاستگاه علم، اندیشه و معنویت شیعه، نقشی بیبدیل در صیانت از اسلام ناب محمدی (ص) و پاسداری از مرزهای اعتقادی ایفا کردهاند.
-
بایستهها و لوازم تبلیغ دین از منظر رهبر انقلاب کدامند ؟
دو آسیب مهم در روند تبلیغ دینی
در گستره فعالیتهای تبلیغ دین، رویکرد و شیوه مبلغان، مستقیما بر جهتگیری صحیح جامعه تاثیرگذار است.
-
تقویت رابطه حوزه علمیه با مردم اهمیت، چالشها و راهکارها
حوزه مردمی
حوزههای علمیه بهعنوان مهمترین نهاد دینی و فکری در جوامع اسلامی، نقشی اساسی در تربیت علما، هدایت دینی مردم و تبیین آموزههای اسلامی دارند. این نهاد از دیرباز رابطهای نزدیک با مردم داشته است و در وقایع مهم اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از خود نقشآفرینی نشان داده است.
-
سنگرهای خاموش گاهی از میدانهای جنگ هم اثرگذارترند
نجف؛ سنگر خاموش در برابر استعمار
مریم جهانگیر: نجف همیشه بیشتر از یک شهر بود. زیر سایه گنبد طلای علی (ع)، نه فقط روحها، بلکه فکرها هم بیدار میشدند. در کوچههای تنگ و قدیمیاش، همیشه صدای قدمهای تاریخ به گوش میرسید؛ اما در اوایل قرن بیستم، این صداها به غرش تبدیل شد. غرشی که از حجرههای کوچک حوزههای علمیه شروع میشد و تا میدانهای جنگ مقابل استعمار بریتانیا میرسید.
-
نقشه راه تمدنی در پرتو یک پیام مهم
حـوزه پیشـرو
حوزههای علمیه شیعه، بهعنوان کانونهای تولید علم و هدایت دینی، نقشی بیبدیل در حفظ هویت اسلامی و تحولات اجتماعی- سیاسی جوامع شیعی ایفا کردهاند.
-
حوزه علمیه قم در آینه پیام رهبری
گذار از نهاد آموزشی به نهاد تمدنساز
حوزه علمیه قم در سال ۱۳۰۱ شمسی توسط آیتالله حائری یزدی، احیا شد تا پس از افول حوزه اصفهان، کانون جدیدی برای تولید علم دینی و تربیت مجتهدان شیعه باشد؛ اما نقش این حوزه، تنها به آموزش فقه و اصول محدود نماند؛ بلکه به خاستگاه انقلاب اسلامی تبدیل شد. در آستانه صدمین سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم، رهبر انقلاب پیامی به این مجمع صادر کردند که نه فقط یک پیام تشریفاتی، بلکه سندی راهبردی برای آینده حوزههای علمیه است.
-
راز و راهبرد احیای حوزه هزارساله قم؛ در میانه حوادثی سهمگین
ایستاده در برابر طوفان
امروز، حوزه علمیه قم نه در یکصدسالگی احیا، در طلیعه هزاره دوم حیات علمی و معنوی خود قرار دارد.
-
پاسخگو، راهحلمحور و آیندهنگر
نسبت حوزه و جامعه
«اگر صدای مردم شنیده نشود، حوزه نیز دیر یا زود پژواک سکوت خواهد شد.»
-
جامعه امروز در منطق «گفتوگو» زندگی میکند
صدایی که شنیده نمیشود!
در زمانهای که هر اندیشهای برای بقا و تاثیرگذاری، ناگزیر از گفتمانسازی است، پرسش از جایگاه حوزههای علمیه در ساخت و رساندن این گفتمان به متن جامعه، بهویژه به نسل جوان، ضرورتی انکارناپذیر یافته است. در حالی که مقام رهبری بارها و بارها بر لزوم تولید گفتمان دینی و تاثیرگذاری عمیق و پایدار آن در لایههای مختلف اجتماع تاکید کردهاند، بهنظر میرسد صدای حوزه همچنان در حصار نهادهای سنتی و زبان کلاسیک خود محصور مانده و کمتر در میان جوانان و طبقات اجتماعی معاصر شنیده میشود. این یادداشت میکوشد ضمن بررسی دلایل این فاصله، چالشهای ارتباطی پیشروی حوزه را تحلیل کرده و پیشنهادهایی برای رسانهای شدن اندیشه دینی مطرح سازد.
-
مسیر پیشرویی و سرآمدشدن
حوزه علمیه ایران و رویای جهانیشدن
این روزها حوزه علمیه قم، شاهد جشن یکصدسالگی بازتاسیس خود است، فصل جدیدی از حوزه که قرار است با اجراییکردن پیام مهم رهبر انقلاب اسلامی، نیاز امروزین خود را به بررسی بنشیند و سهم خود را در ساخت جهان آینده بکاود.
-
نسبتشناسی حوزه و رسانه
از منبر تا الگوریتم
رسانه در عصر جدید، تنها ابزاری برای انتقال پیام نیست؛ زبان ساخت تمدن است. درست همانگونه که قلم در دوران کلاسیک حامل دانش بود، امروز تصویر، صوت، الگوریتم و شبکههای تعاملی در نقش تمدنساز ظاهر شدهاند. اگر حوزه علمیه، بهعنوان بستر نرمافزاری انقلاب اسلامی، همچنان اراده هدایت اجتماعی و شکلدهی به سبک زندگی ایمانی را دارد، چارهای جز ورود هوشمندانه، موثر و اصیل به منطق رسانه ندارد. اما این ورود چگونه باید باشد؟ آیا صرفا حضور در شبکههای اجتماعی کافی است؟ آیا طلبهای که ریلز میسازد، بهواقع مبلغ دین است؟ فراتر از آن، آیا حوزه درک روشنی از «رسانه» بهمثابه زبان عصر دارد؟ پاسخ به این پرسشها، آینده تعامل نهاد دین و فناوری را تعیین خواهد کرد.
-
حوزه علمیه؛ از مقاومت در برابر استعمار تا پیشتازی در انقلاب
خط مقدم تقابل با تهدیدها
سید جلال حسینی یزدی: در هنگامه بحرانها، آنگاه که تاریکی استبداد و سیطره بیگانگان بر فضای اجتماعی و سیاسی ایران و عراق سایه میافکند، چراغی فروزان از دل باور مردم برمیخاست: حوزههای علمیه. برخلاف تصور برخی، حضور دین در میدانهای اجتماعی، تنها محدود به عبادت و تعلیم احکام فردی نبوده، بلکه در بزنگاههای تاریخی، علما و فقهای دینی در صف اول مقابله با تهدیدهای بیرونی و درونی ایستادهاند.
-
تولد حوزه قم در اوج فشار استعمار
طلوع در ظلمت
سمانه فتحاله پور افشاری: در میانهسالهایی که جهان در آتش جنگ جهانی اول میسوخت و نظم کهن در حال فروپاشی بود، نهادهای دینی نیز از این لرزش تاریخی بینصیب نماندند. خلافت عثمانی، بهعنوان آخرین نماد وحدت سیاسی مسلمانان، در هم شکست، مرزهای سرزمینهای اسلامی در قالب قراردادهای استعماری بازترسیم شد و جهان اسلام با وضعیتی مواجه شد که شاید بتوان آن را یکی از عمیقترین بحرانهای هویتی و ساختاری تاریخ معاصر دانست؛ اما درست در دل همین طوفان، نهادهایی چون حوزههای علمیه در قالبی نو و مقاوم، خود را بازتعریف کردند و به بازیابی و بازسازی فکر دینی پرداختند.
-
علومانسانی و اسلامی باید مبتنی بر معارف اسلامی بازسازی شوند
حوزه و نیازهای روز؛ پاسخگو یا منفعل؟
محمدحسین شیخ شعاعی: آیا سنت میتواند پاسخگوی سرعت تغییرات دنیای مدرن باشد؟ این پرسشی است که در مواجهه با حوزههای علمیه، فقه سنتی و اندیشه دینی در جامعه امروز ایران و جهان اسلام، به شکلی جدی مطرح میشود. جامعه امروز با پدیدههایی همچون پیشرفتهای فناورانه، تغییرات اقلیمی، تحولات سبک زندگی و دغدغههای نوین زنان روبهروست؛ مسائلی که پاسخ به آنها صرفا در حوزه علومتجربی خلاصه نمیشود، بلکه نیازمند هدایتهای معرفتی، اخلاقی و دینی نیز هست. اینجاست که حوزههای علمیه بهعنوان یکی از کهنترین نهادهای تولید فکر دینی، با پرسشی بنیادین مواجهاند: آیا توانستهاند با این تحولات همگام شوند یا در حاشیه تحولات جاماندهاند؟
-
آب و هوا
رگبار باران و رعد و برق در ۱۰ استان
سازمان هواشناسی برای ۱۰ استان کشور و ارتفاعات البرز مرکزی و شرقی رگبار باران و رعدوبرق و در نقاط مستعد تگرگ پیشبینی کرد.
-
تخمین دقیق سن بیولوژیک با هوشمصنوعی برای بهبود درمان سرطان
محققان یک سیستم هوش مصنوعی ابداع کردهاند که سن بیولوژیک افراد را دقیق تخمین میزند و برای تعیین درمان مناسب برای بیماران مبتلا به سرطان کمک حال است.
-
دوربین ۲۰۰ مگاپیکسلی در موبایلهای چینی
به گفته یک افشاگر در ماههای آخر سال جاری میلادی اوپوو و وان پلاس موبایلهایی با دوربین پریسکوپ ۲۰۰ مگاپیکسلی ارائه میکنند.
-
جایزه PEN به فلسطین رسید
اهدای جایزهای ۷۵ هزار دلاری آمریکا به نهادهای حامی فلسطین
در مراسم جوایز ادبی انجمن قلم آمریکا (PEN America) که هفته گذشته در نیویورک برگزار شد، جایزه کتاب ژان استاین (یکی از معتبرترین جوایز پن با مبلغ ۷۵ هزار دلار) برای دومین سال پیاپی بدون برنده باقی ماند.
-
-
بیمارستان هوشمند دانشگاه آزاد در تهران راهاندازی میشود
رییس دانشگاه آزاد اسلامی از آمادهسازی زیرساختهای بیمارستان هوشمند در دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد و تاکید کرد که این بیمارستان بهزودی در تهران بهبهرهبرداری خواهد رسید.
-
سبک زندگی
شمالیها برنج خام را چطور نگهداری میکنند که خراب نمیشود؟
از آنجا که اغلب غذاهای ما ایرانیها با برنج تهیه میشود، اکثر افراد مقدار زیادی برنج خریداری و نگهداری میکنند، ولی گاهی به دلیل عدم رعایت نکاتی، برنج دچار آفت شده و شپشک میزند.
-
ادویههای مفید برای مغز
ادویههای رنگارنگی که قرنهاست در آشپزخانهها سلطنت میکنند، نهتنها غذا را خوشمزه میکنند، بلکه مغز را هم تقویت میکنند.
-
آیا راز کاهش وزن در زبان نهفته است؟
متخصصان با استناد به یک مطالعه جدید، میگویند این احتمال وجود که راز کاهش وزن در زبان نهفته باشد.
-
کاهش مهریه به ۱۴ سکه؛ قانون یا لغو تدریجی یک حق قانونی؟
طرح کاهش سطح حمایت کیفری مهریه، در راستای حمایت از مردان در برابر زندانیشدن به خاطر مهریه است؛ اما نگرانیهای جدی و مهمی وجود دارد که میتواند پیامدهای منفی زیادی برای زنان داشته باشد.