آگاه: پس از اعلام رسمی دستور جلسه توسط رییس مجلس، فرآیند انتخابات با اعلام اسامی نامزدهای ریاست آغاز شد. روحالله متفکرآزاد، عضو هیئترییسه، از سه نامزد شامل محمدباقر قالیباف، احمد راستینه و هادی قوامی نام برد. اما دقایقی بعد، هادی قوامی با حضور در پشت تریبون اعلام کرد که به نفع «فرمانده دوران دفاع مقدس»، محمدباقر قالیباف، از رقابت کنارهگیری میکند. این اقدام با واکنش مهرداد گودرزوند چگینی همراه شد که با مشتهای گره کرده و فریاد «درود بر قوامی»، مقابل چشمان احمد راستینه، رقیب اصلی قالیباف، ایستاد تا به او بفهماند که بهتر است از انتخابات کنار برود. با این حال رقابت ادامه یافت و با دستور قالیباف، جمعآوری آرا آغاز شد. مطابق روند سالهای گذشته، گلدانهای رایگیری که حالا به جعبههای شیشهای تبدیل شدهاند، در بین صندلی نمایندگان به حرکت درآمدند.
بازار داغ لابی در صحن علنی
در حین جمعآوری آرا، جو صحن بهتدریج آرام شد و نمایندگان به گفتوگو با یکدیگر پرداختند تا شاید در تصمیم همکاران خود اثر بگذارند. اما آن سوی دیگر صحن علنی لابیهای پرحرارت و تجمعهایی اطراف چهرههای شاخص مجلس مانند حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، عبدالرضا مصری و علی نیکزاد و کرسی نواب رییس نیز در جریان بود. با این حال محمدباقر قالیباف، پس از شمارش آرا، با ۲۱۹ رای مجددا به ریاست مجلس انتخاب شد. این ششمین بار است که خلبان قالیباف، سکان ریاست مجلس شورای اسلامی را در دست میگیرد.
انتخاب نواب رییس؛ رقابت فشرده، نتیجه با قرعه
پس از تثبیت ریاست قالیباف، انتخابات نواب رییس آغاز شد؛ انتخاباتی که از پیش رقابت فشردهای برای آن پیشبینی کرده بودند. چهرههایی چون عبدالرضا مصری، علی نیکزاد، حسینعلی حاجیدلیگانی، حمیدرضا حاجیبابایی، مجتبی ذوالنوری و علیرضا منادی سفیدان در این رقابت حضور داشتند. از آغاز کورس رقابت، بازار گمانهزنیها آغاز شد.
در این میان گمانهزنیها برخی حکایت از برتری نسبی حاجیبابایی نسبت به مصری و نیکزاد داشت، در حالی که از وضعیت رای حاجیدلیگانی اطلاع دقیقی در دست نبود. این در حالی بود که مالک شریعتی، نماینده تهران شب پیش از انتخابات، حاجیبابایی و حاجیدلیگانی را گزینههای نهایی نیروی انقلاب برای کرسی نواب رییس معرفی کرده بود. سرانجام پس از شمارش آرا، قالیباف اعلام کرد که علی نیکزاد و حمیدرضا حاجیبابایی هرکدام ۱۱۱ رای کسب کردهاند. درنتیجه قرعهکشی بین این دو نفر برگزار شد. نهایتا محمد سراج، نماینده تهران قرعه را کشید و نیکزاد بهعنوان نایبرییس اول انتخاب شد. سپس قالیباف برگه دوم قرعه را قرائت کرد و حاجیبابایی را بهعنوان نایبرییس دوم معرفی کرد.
ترکیب نهایی هیئت رییسه
در ادامه، انتخابات ناظران هیئترییسه برگزار شد و علیرضا سلیمی، غلامرضا گودرزی و میرمحمدی بهعنوان ناظران انتخاب شدند. سپس نوبت به انتخابات دبیران هیئت رییسه رسید. در پایان این مرحله احمد نادری، رضا جباری، عباس پاپیزاده، صدیف بدری، مجتبی بخشیپور و روحالله متفکر آزاد بهعنوان دبیران هیئت رییسه مجلس انتخاب شدند.
سوگند وفاداری به آییننامه داخلی
پس از تعیین ترکیب کامل هیئترییسه، تمامی اعضای هیئت رییسه، مراسم تحلیف را بهجا آورده و متن سوگندنامه را قرائت کردند. در متن سوگند هیئت رییسه دائم مجلس عنوان شده: «من بهعنوان عضو هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی در برابر قرآن مجید به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که حداکثر توان خود را برای اجرای آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی با مراعات بیطرفی کامل در انجام وظایف به کار گیرم و از هرگونه اقدام مخالف آییننامه اجتناب نمایم.»
اما محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، پس از قرائت گزارش کمیسیون عمران در مورد رسیدگی به سوانح واژگونی اتوبوسهای حامل دانشآموزان دبیرستان فرزانگان در محور شهداد کرمان و زوار مشهد در محور کرمان راور، بر اهمیت تهیه گزارشهای دقیق، شفاف و بدون ابهام از سوی کمیسیونهای تخصصی تاکید کرد. وی افزود: امیدواریم نوع گزارشهایی که در کمیسیونها تهیه و در صحن قرائت میشود، مانند این گزارش باشد؛ زیرا گزارش کمیسیون عمران دقیق، شفاف و روشن بود و ابهامی هم در آن وجود نداشت. انشاءالله سایر گزارشها نیز از همین نوع باشند، چرا که اینگونه گزارشها برای کارهای نظارتی بسیار موثرتر هستند. در ادامه، قالیباف ریاست جلسه را موقتا به علی نیکزاد سپرد و خود با پایینآمدن از جایگاه، به میان نمایندگان رفت تا از تکتک آنان بهخاطر اعتمادشان تشکر کند. او با همه نمایندگان دست داد و با برخی نیز مصافحه کرد و این اقدام را نشانهای از قدرشناسی نسبت به رای اعتماد اکثریت دانست.
علی نیکزاد ثمرین نیز پس از انتخابات هیئت رییسه مجلس در صحن علنی گفت: با این رای شما مسئولیت و ارادت ما در پیگیری امور مجلس شورای اسلامی در راستای اهداف انقلاب دوچندان شد که به نوبه خود سپاسگزاری میکنم و شاکر این نعمت خواهیم بود.
اما در ادامه و پس از دقایقی حمیدرضا حاجیبابایی، نایبرییس دوم مجلس هم در جلسه روز گذشته در جایگاه ریاست مجلس قرار گرفت و ضمن تشکر از نمایندگان به دلیل رایی که به هیئت رییسه مجلس دوازدهم در اجلاسیه دوم و شخص او دادند گفت: قطعا حضور پرافتخار نمایندگان در رایگیری هیئت رییسه و وحدتی که امروز رقم زدند، در کشور مثالزدنی خواهد بود و اقتدار نمایندگان و جایگاه مجلس در نظام جمهوری اسلامی یک جایگاه بیبدیل است. نایبرییس دوم مجلس در ادامه گفت: صمیمانه از همه نمایندگان گرامی مجلس بهویژه نمایندگانی که عضو هیئت رییسه بودند و در اجلاسیه دوم خدمت آنها نخواهیم بود، تشکر میکنم.
شرح وظایف اعضای هیئت رییسه
اما آئیننامه داخلی مجلس وظایف مشخصی را برای هر بخش از هیئت رییسه تعیین کرده است. رییس مجلس مسئول اداره جلسات علنی، امور اداری و استخدامی مجلس، امضای احکام استخدامی، ارائه گزارشهای دورهای از عملکرد هیئت رییسه و حضور در نهادهای قانونی کشور است. نواب رییس به ترتیب اولویت، در غیاب رییس مجلس وظایف او را بر عهده میگیرند و مسئولیت اداره جلسات را به عهده دارند. دبیران هیئت رییسه وظیفه تنظیم نطقها، قرائتنامهها و لوایح، ضبط و چاپ صورت مذاکرات و انجام قرعهکشی برای نطق نمایندگان را بر عهده دارند. ناظران مجلس بر نظم جلسات، امور مالی و انضباطی نظارت دارند، از شأن و جایگاه مجلس صیانت میکنند و در تهیه برنامه هفتگی و ارزیابی عملکرد کمیسیونها مشارکت دارند.
دومین اجلاسیه مجلس شورای اسلامی با انتخاب دوباره قالیباف بهعنوان رییس و تثبیت چهرههایی مانند نیکزاد و حاجیبابایی در سمتهای نواب رییس، بار دیگر نقش پررنگ طیف اصولگرا و جریان موسوم به نیروهای انقلاب را در ساختار قدرت پارلمانی نشان داد. همزمان، حاشیههایی چون انصراف قوامی، فریادهای گودرزوند و قرعهکشی تعیین نایبرییس، این جلسه را به یکی از پرخبرترین روزهای مجلس در ماههای اخیر تبدیل کرد. حال باید دید در سال دوم فعالیت مجلس، ترکیب تازه هیئترییسه تا چه اندازه قادر خواهد بود در مسیر قانونگذاری، نظارت و انسجام بین قوا موثر عمل کند.
نظر شما