آگاه:
آنتیک
این اثر، یکی از فیلمهای کمدی جشنواره است که کارگردانی آن را هادی نائیجی و تهیهکنندگی آن را محمود بابایی به عهده داشتهاند. این فیلم، نخست با سرمایهگذاری پلتفرم «شیدا» وارد مرحله تولید شد اما در ادامه این پلتفرم سهم خود را واگذار کرد.
در خلاصه داستان رسمی فیلم آنتیک آمده است: «انقلاب شده و کاسبی اِبی و وَلی، آنتیک بازهای قبل انقلاب کساد است اما در بازِ ضریح پر از پول یک امامزاده، مسیر زندگیشان را تغییر میدهد» فیلم درباره دو دلهدزد است که گذرشان به یک امامزاده میافتد و تصمیم میگیرند با تاسیس امامزادهای قلابی پولوپلهای به جیب بزنند. پژمان جمشیدی، بیژن بنفشهخواه و ستاره پسیانی از جمله بازیگران آن هستند.
آبستن
فیلم «آبستن» اولین کارگردانی مشترک مصطفی و محمد تنابنده است که در یک سکانس پلان ساخته شده و یکی دیگر از فیلمهای رقابتی این دوره از جشنواره است. فیلم آبستن قصه چند جوان است که هر کدام درگیر مشکلی شخصی هستند و در مرز آستارا در کلبهای در کنار آب جمع شدهاند تا به کمک یک آدمپران بهصورت قاچاقی از مرز خارج شوند اما...
آبستن را میتوان یکی از فیلمهای خاص جشنواره چهلوسوم به حساب آورد؛ چراکه بهشکل سکانس پلان فیلمبرداری شده که در واقع فیلم یک سکانس پلان طولانی است. این فیلم تاکنون در چند جشنواره بینالمللی شرکت کرده است. جلال تیموری، تهیهکننده این اثر است و بازیگرانی چون توماج دانش بهزادی، عباس غزالی و سوگل خلیق در آن ایفای نقش میکنند.
بچه مردم
فیلم سینمایی «بچه مردم» به کارگردانی محمود کریمی و تهیهکنندگی سیدعلی احمدی در سکوت خبری برای حضور در جشنواره فجر تولید شده و هنوز اطلاعات تکمیلی از داستان و بازیگران آن وجود ندارد اما شنیدهها حاکی از آن است که داستان این فیلم در چند مقطع زمانی روایت میشود که یک مقطع آن مربوط به دوران جنگ است. در خلاصه داستان رسمی فیلم بچه مردم آمده است: «تاجی: هر قصهای رو دقت کنید میبینید قهرمانش از یه جایی رو پای خودش وایساده. الیورتویست یه جور، سهراب و فریدون اون جور، حضرت یوسف چهار سالش بود رفت عزیز مصر شد. حضرت موسی رو بگو؛ همین دنیا که اومد دادنش به آب. ماشالا نرهغول شدین، پاتون اینجاس سرتون اونجا. وقتشه خودی نشون بدین...»
سرمایهگذار فیلم بچه مردم موسسه خیریه بهشت امام رضاست. همان موسسهای که به واسطه تبلیغ در برنامه خندوانه حسابی معروف شد و به کودکان ناتوان کمک میکند.
سید علی احمدی، تهیهکننده چند فصل از خندوانه و محمود کریمی، آیتمساز این برنامه بوده است. مخاطبان با چهره کریمی آشنا نیستند اما بهواسطه صدایش او را میشناسند.
بازی را بکش
فیلم سینمایی «بازی را بکش» اولین کارگردانی محمدابراهیم عزیزی است که پیش از این در زمینه فیلم کوتاه فعالیت میکرده است. تهیهکنندگی آن نیز برعهده مصطفی کیایی است و با بازی محسن کیایی، هدی زینالعابدین، محمد بحرانی، متین حیدرینیا، حدیث بیابانگرد، سودابه جعفرزاده، مهرداد بخشی، فرح روز دوانگر، بهرام نوری و پوریا رحیمیسام براساس یک داستان واقعی ساخته شده است.
در خلاصه داستان آن آمده است: موسی، از پیشکسوتان فوتبال، برادرش را در یک سانحه ورزشی از دست میدهد. او در مسیر کشف راز مرگ برادرش با حقایق عجیبی روبهرو میشود. این فیلم با نام «توتو» کلید خورد و در مقطعی نام آن به «هجده قدم» تغییر کرد و درنهایت نام «بازی را بکش» برای آن انتخاب شد.مصطفی کیایی پیش از این در مقام تهیهکننده با فیلمهای «خط ویژه»، «بارکد» و «چهارراه استانبول» تجربه حضور در جشنوارههای سیودوم، سیوچهارم و سیوششم را داشته است.
ترک عمیق
آرمان زرینکوب که تهیهکننده قدیمی سینما و تلویزیون است، امسال با فیلم «ترک عمیق» به جشنواره فیلم فجر آمده و اولین تجربه سینمایی خود را پشت سر گذاشته است. او در این اثر به سراغ یک درام اجتماعی رفته است. در خلاصه داستان این اثر آمده است: «محمود از بیمارستان روانی مرخص میشود و فخری از آمدن محمود باخبر است. زمان زیادی از آمدن محمود به خانه نمیگذرد که مهمان ناخواندهای به جمع آنها اضافه میشود و رازهای تاریک بهتدریج فاش میشوند.» محسن چگینی، تهیهکننده این اثر بوده و بازیگرانی چون رضا بابک، بابک انصاری، حمید رشید و گلچهره سجادیه در آن به ایفای نقش میپردازند. این فیلم پیش از این در جشنواره فیلم آسیایی بارسلون و جشنواره فیلم داکا حضور داشته است.
شوهر ستاره
این فیلم را ابراهیم ایرجزاد کارگردانی کرده و علی اوجی برای چهارمین سال متوالی قرار است در مقام تهیهکننده در جشنواره فجر حضور پیدا کند. شوهر ستاره قصهای زنانه را به تصویر میکشد. هنوز اطلاعاتی از فیلم شوهر ستاره منتشر نشده است اما به نظر میرسد ایرجزاد همانند دو اثر پیشین خود بهسراغ یک سوژه اجتماعی رفته و یک اثر با درونمایه مشکلات اجتماعی را دستمایه ساخت فیلمش قرار داده است. فیلم یک داستان خانوادگی دارد و سرمایهاش بهطور کامل ازسوی همسر یکی از بازیگران اصلی فیلم تامین شده است.
اوجی پیش از این بهعنوان تهیهکننده با چهار فیلم «خائنکشی»، «بیمادر»، «۲۸۸۸» و «تابستان همان سال» در جشنواره فجر ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ حضور داشت. حامد بهداد و فریبا نادری بازیگران اصلی آن هستند.
چشم بادومی
ابراهیم امینی که پیش از این سابقه فیلمنامهنویسی در آثار مهدویان را داشته است، در اولین تجربه کارگردانیاش سراغ یک داستان ملتهب اجتماعی رفته است. او در این اثر، قصه یک زن را در موقعیتی که گرفتار شده روایت میکند. در خلاصه داستان فیلم چشم بادومی آمده است: «مائده دختر نوجوان ایرانی عاشق یکی از خوانندههای کیپاپ شده و میخواهد برای دیدار او و شرکت در یک مسابقه به سئول برود. او در آزمون پذیرفته میشود اما مادر مخالف جدی اوست...» سجاد نصراللهینسب «چشم بادومی» را تهیهکنندگی کرده و مهدی هاشمی، ساره بیات، علی باقری و ستایش دهقان در آن ایفای نقش کردند.
خاتی
فیلم سینمایی «خاتی» به کارگردانی فریدون نجفی، تهیهکنندگی محمد کمالیپور و نویسندگی احمد رفیعزاده ساخته شده است. فریدون نجفی، پنج سال پس از آخرین ساخته خود یعنی «بچه گرگهای دره سیب» پشت دوربین این اثر ایستاده است. این فیلم درباره انسانهایی است که مجبور به ترک محل زندگی و سرزمین خود میشوند اما همچون درختی که ریشههای عمیقی در خاک دارد، نمیتوانند بهسادگی دل از آنجا بکنند. در این اثر، سارا بهرامی، سعید آقاخانی، آناهیتا افشار، علی هاشمی و... ایفای نقش میکنند. آریا عظیمینژاد، آهنگساز مطرح سینما و تلویزیون ایران که پیش از این آهنگسازی آثاری چون «پایتخت»، «میم مثل مادر»، «طلا و مس»، «خوب بد جلف» و... را برعهده داشته است، موسیقی «خاتی» را ساخت.
شاهنقش
شاهد احمدلو در دومین تجربه کارگردانیاش سراغ فیلم «شاهنقش» رفته که داستانی پیرامون هنرورهای سینما را روایت میکند. در خلاصه داستان فیلم شاه نقش آمده است: «شهاب و ناصر قصد شرکت در انتخابات شورای مرکزی صنف خود را دارند. هر کدام سعی میکنند در انتخابات صنف برنده شوند.»
سید علی قائممقامی، تهیهکننده این اثر و بهرنگ علوی، هومن برقنورد، نسیم ادبی، مینا وحید، شهرام قائدی، سیروس میمنت، پوریا میاندهی، مجید علیزاده، مژگان صابری، محمد متوسلانی، عنایت بخشی، مهدی میامی بازیگران آن هستند. قائممقامی یکی از تهیهکنندگان پرکار جشنواره فجر محسوب میشود. در جشنواره چهلودوم با «بهشت تبهکاران»، چهلویکم با «پرونده باز است»، جشنواره سیونهم با «سیاهباز»، سیوهفتم با «تیغ و ترمه»، دوره سیوششم با «جشن دلتنگی» و در جشنواره سیودوم با دو فیلم «چ» و «رستاخیز» حضور داشته است.
داد
فیلم سینمایی «داد» به کارگردانی ابوالفضل جلیلی و تهیهکنندگی سید امیر سیدزاده با موضوعی اجتماعی ساخته شده است. در خلاصه داستان فیلم «داد» آمده است: «در کانون اصلاح و تربیت نوجوانان، بچههایی که پدر و مادر یا وثیقه مالی یا ملکی ندارند، برای رفتن به مرخصی باید قسم یاد کنند که بعد از مرخصی به زندان برمیگردند. یکی از بچهها حاضر به قسمخوردن نیست. روز بعد قاضی با مسئولیت خودش به او مرخصی میدهد، با این شرط که بعد از اتمام مرخصی شرافتمندانه به زندان برگردد.» در این فیلم، ابوالفضل سلیمی، کاوه دارابی، مسعود ناجی، شهاب طباطبایی، محمدرضا بختیاری و حسین میرزایی بازی کردهاند. «داد» ساختار و فرمی مستند-داستانی دارد.
رها
فیلم سینمایی «رها» با مضمونی اجتماعی، اولین ساخته بلند حسام فرهمند به تهیهکنندگی سعید خانی است. از دیگر نکات عوامل این اثر میتوان به مرضیه برومند در مقام مشاور کارگردان اشاره کرد. در خلاصه داستان فیلم رها آمده است: «توحید ۵۵ساله به همراه همسر و فرزندانش زندگی متوسطی دارند. تا اینکه یک اتفاق خیلی ساده، داستان زندگی آنها را به هم میریزد...» شهاب حسینی، غزل شاکری، ضحا اسماعیلی و آرمان میرزایی بازیگران این فیلم هستند. سعید خانی، با تهیهکنندگی فیلمهای «من» و «دوزیست» در جشنوارههای سیوهشتم و سیونهم حضور داشت.
دستتنها
فیلم سینمایی «دستتنها» به کارگردانی و تهیهکنندگی امیرحسین ثقفی در سکوت خبری ساخته شده و تاکنون اطلاعات تکمیلی از آن منتشر نشده است اما گفته میشود ثقفی آن را در حالوهوای فیلم آخرش یعنی «کوچه ژاپنیها» ساخته است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «دو مرد خیابانگرد در پی نجات زنی شهر را جستوجو میکنند.» مجید مظفری و پیام احمدینیا از جمله بازیگران این اثرند.
فریاد
فیلم سینمایی «فریاد» به کارگردانی محمدرضا اردلان و تهیهکنندگی مشترک با بهمن اردلان برای حضور در چهلوسومین جشنواره فجر آماده شده است. نکتهای که درباره این فیلم وجود دارد این است که بدون پروانه ساخت سینمایی و با پروانه ویدیویی تولید شده است. در خلاصه داستان فیلم فریاد آمده است: «هاوار برای کار وارد مرغداری میشود. در مرغداری قتلی صورت میگیرد و هاوار ناخواسته درگیر ماجراهایی میشود.»
بهزاد دورانی، مهرداد ضیایی، علیرضا مهران، یاسین طلوعی، امیر کبوتریان و حمید ابراهیمی بازیگران این فیلم هستند.
کفایت مذاکرات
فیلم سینمایی «کفایت مذاکرات» به کارگردانی سهیل موفق و تهیهکنندگی ابراهیم عامریان، با داستانی کمدی برای حضور در جشنواره فجر پیشرو آماده شده است. در خلاصه داستان رسمی فیلم کفایت مذاکرات آمده است: «این چیزها تو سریالهای ترکی هم قفله...» بازیگرانی چون محسن کیایی، رویا میرعلمی، مهران غفوریان، ایمان صفا و المیرا دهقانی در این اثر حضور دارند. سهیل موفق سال گذشته برای اولینبار با فیلم «نوروز» تجربه حضور در جشنواره فجر را برای خود رقم زد.
سونسوز
فیلم سینمایی «سونسوز» به کارگردانی رضا جمالی و تهیهکنندگی سلمان عباسی در گونه کمدی و به زبان ترکی تولید شده است. در خلاصه داستان فیلم سینمایی «سونسوز» آمده است: «۲۰سال پیش، کاظم فیلمساز پیری در مورد نازایی زنان روستایشان، فیلم مستندی میسازد که در آن زمان راشهای فیلم او ازسوی زنان روستا دزدیده شده و از بین میرود؛ حالا بعد از ۲۰سال متوجه میشود که مشکل نازایی از زنان روستا نبوده و اینبار کاظم تصمیم میگیرد فیلمی بسازد تا حقیقت نهفته این ماجرا را آشکار کند و در مسیر ساخت فیلم با مشکلات بزرگتری مواجه میشود.» بازیگرانی چون مریم مؤمن، حمدالله سلیمی، بهروز اللهوردیزاده، صفت آهاری، ناصر محبی، رسول علینژاد، ولایت خوبدل، احمد پروستان، محمد سیف، سیامک شاگردی، المیرا طاعتی، تعارف زمانی و حبیب شهبازی در آن به ایفای نقش پرداختند.
زمانی در ابدیت
جدیدترین فیلم نیکی کریمی در مقام تهیهکننده، «زمانی در ابدیت» نام دارد که به کارگردانی مهدی نوروزیان ساخته شده است. فیلم «زمانی در ابدیت» داستان زنی به نام مریم را روایت میکند که همسرش بهطور مرموزی ناپدید شده و او را همراه با دختر ۱۲سالهشان در بلاتکلیفی رها کرده است. مریم امیدوار است که همسرش زنده باشد و روزی به خانه بازگردد اما در این میان زندگی او پیچیدهتر میشود.
از دیگر آثار مهدی نوروزیان، کارگردان ایرانی-بریتانیایی، میتوان به فیلم کوتاه «کشتن جو» (Killing Joe) در سال۱۹۹۹ اشاره کرد که نامزد جایزه اسکار در هفتادودومین دوره جوایز آکادمی شد. همچنین، فیلم بلند «لئو» (Leo) محصول سال۲۰۰۲ با بازی جوزف فاینز و الیزابت شو از دیگر آثار اوست. گروه بازیگران زمانی در ابدیت را لیلا حاتمی، نوید پورفرج، بابک حمیدیان، عباس غزالی، بیتا فرهی، ترنم کرمانیان و مرجان اتفاقیان تشکیل میدهند. نیکی کریمی بهعنوان بازیگر فیلم «دسته دختران» در جشنواره چهلم حضور داشت و «آتابای» اولین تجربه حضور او بهعنوان تهیهکننده بوده است.
صد دام
خرداد امسال پروانه ساخت فیلم سینمایی «صد دام» به کارگردانی پدرام پورامیری و تهیهکنندگی مجتبی رشوند صادر شد. این فیلم درباره شخصی است که بهدلیل شباهت به صدام درگیر یک موقعیت عجیب و کمی خطرناک میشود. در خلاصه داستان رسمی «صد دام» آمده: «فیلم صد دام درباره مردی است که بهدلیل شباهت با صدام حسین از او خواسته میشود نقش بدل او را بازی کند.»
رضا عطاران، پریناز ایزدیار، عباس جمشیدیفر و آزاده صمدی ازجمله بازیگران این فیلم کمدیاند. پدرام پورامیری سالها بهصورت مشترک با حسین امیری دوماری همکاری داشت و این دو فیلمساز در کنار هم، علاوهبر تجربه ساخت چند فیلم کوتاه، با فیلمهایی همچون «جاندار» و «یادگار جنوب» در دورههای مختلف جشنواره فیلم فجر حاضر بودهاند. فیلم صد دام اما، اولین فیلمی است که پورامیری بهصورت مستقل کارگردانی کرده و همچنین اولین فیلم کمدی در کارنامه کاری او محسوب میشود.
ماریا
«ماریا» یکی دیگر از آثاری است که در ژانر درام اجتماعی ازسوی یک کارگردان فیلم اولی، یعنی مهدی اصغری ازغدی ساخته شده است. این فیلم را علی لدنی تهیهکنندگی کرده و صابر ابر، پانتهآ پناهیها، حسین محجوب، محمد صدیقیمهر تیم بازیگران را تشکیل میدهند.
در خلاصه داستان فیلم آمده است: «پخششدن ناخواسته یک فیلم تمرین بازیگری از یک دختر جوان علاقهمند به بازیگری که نقش روسپی خیابانی را اتود میزده و با یک کلیپ واقعی ازسوی مردم در شبکههای مجازی اشتباه گرفته شده زندگی او و یک گروه فیلمسازی را وارد معمایی پیچیده کرده است.»
حذف بخش نگاه نو
یکی از نکاتی که امسال در میان آثار جشنواره بینالمللی فیلم فجر، جالبتوجه است، حضور کارگردانان فیلم اولی و تازهنفس در این جشنواره است که در این مقطع از سینمای ایران اهمیت زیادی دارد و میتواند ارمغان ویژهای نه فقط در جشنواره سینمایی فجر که در سینمای ایران به همراه آورد.
علاوه بر آن، میتوان تا حد زیادی جشنواره امسال را از سال پیش متنوعتر ارزیابی کرد، اگرچه گونههای زیادی است که در سینمای ما بهطورکلی غایب است اما حتی بازگشت قوی سوژههای اجتماعی و ملتهب نیز در سینمای ما غنیمت است. یکی دیگر از نکات جشنواره فیلم فجر امسال، حذف بخش نگاه نو است که در دورههای گذشته به نمایش آثار کارگردانان فیلماولی اختصاص یافته بود و نیز این آثار را در بخش مسابقه سودای سیمرغ شرکت نمیداد. در دوره گذشته، این بخش از جشنواره محل انتقاد و اعتراضهای زیادی بود.
بخش ویژه جشنواره فجر
به جشنواره امسال، بخش تازهای به نام بخش ویژه اضافه شده است؛ در این بخش سه دسته فیلم در سانس پنجم جشنواره امسال روی پرده میروند که تنها برای اهالی رسانه اکران میشوند. دسته اول فیلمهایی که توقیفیهای جدیدی هستند که فرصت حضور در جشنواره را تاکنون پیدا نکردهاند.
دسته دوم را آثاری تشکیل میدهند که چندین سال توقیف بودند و هیچگاه نمایش درنیامدهاند و دسته سوم آثاری است که توقیف نشده و ایراد قانونی ندارند اما از طرف هیات انتخاب، مورد تایید قرار نگرفتهاند.
به نظر میآید، تعداد فیلمهای حاضر در این بخش حدود ۱۰فیلم است؛ فیلمهایی که «رکسانا»، «قاتل و وحشی»، «پیرپسر» و «بیسروصدا» هم در بین آنها هستند. اگرچه مسئولان برگزاری این دوره از جشنواره بهطور قطعی اجرای این بخش را اعلام نکرده بودند اما طبق یادداشت محمدرضا مصباح که در آن ذکر شده است: «انشاءالله طبق وعدهای که مسئولان وزارت ارشاد دادند، بسیاری از آثار سینمای ایران که تاکنون به هر دلیلی فرصت نمایش نداشتهاند در بخش ویژه جشنواره امسال اکران خواهند شد.»، به نظر میآید که این بخش در جشنواره چهلوسوم برقرار است.