۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۴

قلعه شوش یا قلعه فرانسوی‌ها مکانی مناسب برای افراد علاقه‌مند به تاریخ و معماری تلفیقی ایرانی اروپایی است. در این قلعه می‌توانید چشم‌انداز زیبایی از شهر را تماشا کنید و ساعاتی را در دل قلعه‌ای غرق شوید که به نظر اثری باستانی است؛ اما در واقع کمی بیش از ۱۰۰سال قدمت دارد. اگر در قلعه شوش پشت سر خود را نگاه کنید، شهر شوش، از قدیمی‌ترین شهرهای ایران و گنبد آرامگاه دانیال‌نبی(ع) را زیر پای خود می‌بینید.

آگاه: قلعه شوش درواقع در راستای حفاری‌های باستان‌شناسان در سایت تاریخی شوش ساخته شده است و به‌نوعی یادگاری از آن دوره محسوب می‌شود. در میان دیوارهای این قلعه، آجرهای کتیبه‌مانندی با خط میخی به چشم می‌خورند که همگی از منطقه باستانی شوش به دست آمده‌اند؛ آجرهایی که از عوامل اصلی جذابیت این قلعه هستند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با قلعه شوش یا آکروپل، تاریخچه و معماری آن آشنا کنیم.
نخستین بار، «بنیامین تودلایی» جهانگرد اروپایی در بازدید از منطقه شوش قدمت آن را تشخیص داد. او بدون انجام هیچ‌گونه حفاری این منطقه را همان شوشان اعلام کرد که در تورات از آن یاد شده است.
داستان ساخت قلعه شوش را باید در تاریخچه حفاری‌های تپه باستانی شوش جست‌وجو کرد. اولین حرکت‌های باستان‌شناسی در محوطه تاریخی شوش در سال۱۸۵۱ ازسوی کنت لفتوس انگلیسی آغاز شد. حدود ۳۰سال بعد یک زوج فرانسوی به نام‌های مارسل اوگوست دیولافوا و ژان دیولافوا به ایران سفر کردند. آنها در سفرنامه خود توضیحات کاملی درمورد شهر باستانی شوش ثبت و پس از بازگشت به فرانسه مدیر موزه لوور را قانع کردند تا هزینه تحقیقات باستان‌شناسی در شوش را بپذیرد. 
قلعه شوش با نام قلعه آکروپل نیز مشهور است؛ زیرا در کنار تپه آکروپل قرار دارد. به این قلعه «موزه آجر» یا «چغازنبیل کوچک» نیز می‌گویند؛ زیرا در ساخت بخش‌هایی از آن از آجرنوشته‌ها و کتیبه‌های کشف‌شده از کاخ آپادانای شوش (کاخ داریوش هخامنشی) و آجرهای زیگورات چغازنبیل شوش استفاده کردند.
قلعه آکروپل در زمان‌های جنگ تحمیلی ایران و عراق، مورد حمله دشمن قرار گرفت و آسیب‌های بسیاری را متحمل شد. این قلعه از سال۱۳۷۱ تغییر کاربری داد و به‌عنوان موزه‌ای برای نگهداری اشیا و آثار تاریخی کشف‌شده از شهر شوش افتتاح شد. پیگیری‌ها و مکاتبات دولت ایران برای بازپس‌گیری (اسناد و مدارک) قلعه فرانسوی‌ها منجر به تحویل اسناد و مدارک این قلعه در سال۱۳۷۳ ازسوی دولت فرانسه به ایران شد. این قلعه تا سال۱۳۷۳ چندبار مورد استفاده، مرمت و بازسازی اصولی قرار گرفت اما متاسفانه طی یک مرمت غیر استاندارد در سال۱۳۷۵، آسیب‌های جدی به این قلعه وارد شد. تیم غیرحرفه‌ای مرمتکاران، بخش‌هایی از اتاق‌ها و راهروهای قلعه شوش را رنگ‌آمیزی کردند و به اصالت بنا صدمه بسیاری زدند.
در زمان ساخت قلعه شوش، هیچ پی‌ریزی انجام نشده بود؛ به همین دلیل، درحال‌حاضر بنای قلعه بسیار سست و آسیب‌پذیر است و آثار نم و رطوبت، ترک‌های متعدد و فرسایش‌های بخش‌های مختلف آن را می‌توان به‌وضوح مشاهده کرد. به‌دلیل وجود این حجم از آسیب، بازدیدکنندگان قلعه شوش تنها می‌توانند از حیاط مجموعه دیدن کنند و سایر بخش‌های بنا مانند طبقات بالاتر ممنوعیت بازدید دارد؛ زیرا بنای قلعه نمی‌تواند وزن زیاد را تحمل کند. به‌علاوه گاهی درهای این قلعه حتی در فصول داغ گردشگری به روی بازدیدکنندگان بسته است.
به‌طور کل، اوایل بهار، پاییز و زمستان بهترین زمان بازدید از قلعه شوش هستند. دمای هوای شهر شوش به‌ندرت در زمستان به صفر درجه سانتی‌گراد یا پایین‌تر از آن می‌رسد؛ در نتیجه با سرمای شدیدی در این شهر مواجه نخواهید شد. توجه داشته باشید که احتمال شلوغی در تعطیلات نوروزی در شهر شوش بالاست؛ پس اگر از همهمه و ازدحام گردشگران فراری هستید، در اوایل بهار به این شهر سفر نکنید.