۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۶

بازار کاشان یکی از مهم‌ترین و زیباترین بازارهای ایران به شمار می‌رود که در اواخر قرن دوازدهم هجری قمری بر اثر زلزله به‌طورکلی از بین رفت اما در دوره قاجار و در عهد فتحعلی‌شاه و ناصرالدین‌شاه، به وضع مطلوب مرمت و بازسازی شد و بناهای بسیاری در این بازسازی‌ها به وجود آمد. ازجمله این بناها، تیمچه و کاروانسرایی است که ازسوی «جلالت‌مآب امین‌الدوله» بنا شد.

آگاه: تمیچه امین‌الدوله از جاهای دیدنی کاشان به شمار می‌رود و در تقاطع خیابان باباافضل و میدان کمال‌الملک، در یکی از نقاط مرکزی بازار واقع شده است. تیمچه امین‌الدوله یکی از بخش‌های دیدنی بازار تاریخی کاشان به شمار می‌رود که در میانه آن و در کنار تیمچه بخشی واقع است. بازار کاشان نیز در تقاطع خیابان باباافضل و میدان کمال‌الملک قرار دارد.
تیمچه امین‌الدوله یا کاروانسرای امین‌الدوله یکی از بناهای قاجاری شهر کاشان محسوب می‌شود که در چهارسوق بازار تاریخی این شهر قرار دارد و به میانچال معروف است. در اواخر قرن۱۲ هجری‌قمری در اثر زلزله این بازار تخریب و بعد در دوره قاجار و به همت فردی به نام فرخ‌خان غفاری ملقب به امین‌الدوله، از رجال نامدار آن زمان بازسازی شد. یکی از بخش‌هایی که به بازار کاشان افزوده شد، همین تیمچه است که به اسم بانی آن،  امین‌الدوله  نام گرفت. کار ساخت این تیمچه بین سال‌های ۱۲۸۰ تا ۱۲۸۴ هجری‌قمری به طول انجامید و معمار آن، استاد علی مریم‌کاشانی بود.
مادام دیولافوای فرانسوی که اواخر قرن گذشته هنگام مسافرت خود به ایران مطالعات دقیقی راجع‌به آثار و ابنیه تاریخی به عمل آورد، درباره کاروانسراهای کاشان و به‌خصوص درمورد تیمچه امین‌الدوله در سفرنامه خود چنین اظهار عقیده می‌کند:  بازار این شهر وسیع است و سقف آن دارای گنبدهای کوچکی است که به‌هم‌پیوسته‌اند. همچنین جابه‌جا کاروانسراهایی هست که مخزن مال‌التجاره هستند. این کاروانسراها تاجرنشین و غیر از آنهایی هستند که مسافران در آنها منزل می‌کنند. اینها دارای بناهای مجلل و مزینی هستند. یکی از بهترین نمونه‌های آنها کاروانسرای تازه‌ای است که تجار ساخته‌اند. شکل آن مانند منشور مربع‌القاعده است و در دو طرف آن در ورودی دارد. 
تیمچه امین‌الدوله از سه‌طبقه بنای مستحکم و مسقف مرتفع با دهانه وسیعی تشکیل شده است و از نظر عرض و طول، بنایی باعظمت و باشکوه محسوب می‌شود. 
سقف تیمچه امین‌الدوله با مقرنس‌کاری‌هایی از جنس آجر و کاشی و طاق‌بندی ایرانی بسیار زیبا دیده می‌شود. در این سقف به‌دلیل عدم استفاده از کاربندی، پوشش رومی به‌کار رفته و به همین دلیل، توانسته‌اند ارتفاع سقف تیمچه را افزایش دهند.  تیمچه  امین‌الدوله  یک هشتی و یک فضای میانی دارد و حجره‌هایی در دو طبقه در اطراف آن واقع هستند. این تیمچه ازطریق دو در بزرگ چوبی به بازار مربوط می‌شود. یک در از چهارسو به صحن کوچک هشت‌ضلعی و دیگری به صحن بزرگ مربع مستطیل‌شکل جنوبی منتهی می‌شود و درنهایت سرای واحدی را به وجود می‌آورند که یکی از بهترین شاهکارهای معماری ایران در نیمه دوم قرن سیزدهم هجری به شمار می‌رود.