آگاه: رییسجمهور آمریکا حین امضای این یادداشت ابراز امیدواری کرد که نیازی به استفاده از این تحریمها علیه ایران نشود و دو طرف بتوانند به یک توافق دست پیدا کنند. رییسجمهوری آمریکا در بخش دیگری از این سخنان برای دیدار با رییسجمهور ایران اعلام آمادگی کرد.
دستِ رد دولت چهاردهم به پیشنهاد ترامپ
البته دولتیها بهموقع و با موضعگیری که اتخاذ کردند، دست رد به پیشنهاد ترامپِ تروریست زدند. ابتدا «محمدرضا عارف» معاون اول رییسجمهوری ایران ظهر چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت در واکنش به اظهارات رییسجمهوری آمریکا با بیان اینکه نمیتوان گفت دیدار دو انسان غیرممکن است، تاکید کرد: امروز دیدار و مذاکره با ترامپ، رییسجمهوری آمریکا در دستورکار جمهوری اسلامی نیست. وی با بیان اینکه اگر ترامپ اعتقاد دارد که ایران نباید وارد فضای سلاح هستهای شود، این راهبرد دائمی ایران است، گفت که رییسجمهور آمریکا خیالش راحت باشد، زیرا ما در این زمینه فتوا دادیم و در این راهبرد بحثی نداریم.
رییسجمهور نیز روز پنجشنبه در آیین «سلام سفرا» که در سالن اجلاس سران برگزار شد از تهران به واشنگتن و در پاسخ به ادعای تکراری ترامپ درمورد تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای، این پیام را مخابره کرد که ما بهدنبال سلاح هستهای نیستیم این فتوای رهبر انقلاب اسلامی است، حتی کسانی که در این کشور ادعا میکنند هم نمیتوانند ما را بهسمت سلاح هستهای ببرند، چراکه در دکترین نظام جمهوری اسلامی ایران قتلعام انسانهای بیگناه بههیچوجه پذیرفته نیست.
ترامپ درحالی سخن از مذاکره و توافق گفته که وی در سال۲۰۱۸ از توافق هستهای با ایران خارج شد. ایران همواره اعلام کرده که آماده مذاکره برای دفاع از حقوق هستهای خود است اما این واشنگتن است که به تعهدات خود پایبند نبوده و توافقی را که موردتایید تمامی قدرتهای جهانی و نهادهای بینالمللی بوده است در گذشته، زیرپا گذاشت و از آن خارج شد. بااینحال در چند روز موضوع مذاکره با آمریکا سوژه برخی رسانهها و کنشگران سیاسی شده بود. هریک از موافقان و مخالفان به تشریح دیدگاهها و نقطه نظراتشان میپرداختند.
حامیان مذاکره بر این باور هستند که مذاکره با آمریکا بهعنوان مهمترین اهرم توفیق در سیاست خارجی میتواند مناسبات اقتصادی ما را تسهیل کند و مشکلات داخلی را از بین ببرد اما در مقابل منتقدان که بیشتر آنها در جریان اصولگرا شناخته میشوند، میگویند: مذاکره با آمریکا بهعنوان مهمترین اهرم توفیق در سیاست خارجی میتواند مناسبات اقتصادی ما را تسهیل کند و مشکلات داخلی را از بین ببرد.
ختم کلام: مذاکره با آمریکا «نه»
درنهایت حرف پایانی روز گذشته از انتهای خیابان فلسطین، حسینیه حضرت امام خمینی(ره) شنیده شد؛ آنجا که حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی در دیدار فرمانده و جمعی از کارکنان نیروی هوایی و پدافند ارتش جمهوری اسلامی ایران در تبیین علت استثنابودن آمریکا از مذاکره، گفتند: برخی وانمود میکنند اگر پشت میز مذاکره بنشینیم، فلان مشکل حل میشود اما واقعیتی که باید درست بفهمیم این است که مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد.
رهبر انقلاب، تجربه منفی دهه۹۰ و حدود دو سال مذاکره با آمریکا و چند کشور دیگر را که منجر به انعقاد معاهده هستهای شد، دلیلی بر بیفایده بودن مذاکره با آمریکا خواندند و افزودند: دولت آن روز ما، با آنها نشست، رفتوآمد و مذاکره کرد، خندیدند، دست دادند و رفاقت و همه کار کردند و معاهدهای تشکیل شد که در آن، طرف ایرانی با سخاوت بسیار زیاد، امتیازهای زیادی به طرف مقابل داد اما آمریکاییها به آن معاهده عمل نکردند.
ایشان با اشاره به سخنان رییسجمهور کنونی آمریکا درباره پاره کردن برجام، خاطرنشان کردند: قبل از او هم دولت قبلی آمریکا که معاهده را پذیرفته بود، به آن عمل نکرد و تحریمهای آمریکا که قرار بود برداشته شود، برداشته نشد و مسئله سازمان ملل هم همچون استخوانی لای زخم باقی ماند که همیشه مانند تهدیدی بر بالای سر ایران باقی بماند.
حضرت آیتالله خامنهای استفاده از تجربه «دو سال مذاکره و امتیازدادن و کوتاهآمدن اما به نتیجه نرسیدن» را ضروری برشمردند و فرمودند: آمریکا همان معاهده را با وجود نقصهایی که داشت نقض کرد و از آن خارج شد؛ بنابراین، مذاکره با چنین دولتی غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است و با آن نباید مذاکره کرد.
سخنان فرمانده کل قوا، ختم کلام بود. با فرمایشاتی که ایشان بیان کردند، پرونده «مذاکره، آری یا نه؟» بسته شد و مسئولان مسیر کلی را برای پیمودن ادامه راه با تجویز نسخه «کلید حل مشکلات مسئولان متعهد و همراهی ملت متحد» است دریافت کردند. حال باید پرسید اولا چرا نباید به آمریکا اعتماد کرد؟ ثانیا: برای حل مشکلات باید چه کرد؟
پیرامون سوال نخست، حضرت آقا بهخوبی مسئله را واکاوی کردند و با مروری بر دهه۹۰ و بدعهدی آمریکاییها درباره تعهدات خود مذاکره را حلال مشکلات ندانستند. بالاخره آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن۵۷ تا عصر حاضر هیچگاه حاضر نشد از سیاستهای خضمانهاش علیه مردم و نظام مردمسالاری ایران عقبنشینی کند و به هیچچیز غیر از سقوط نظام اسلامی نمیاندیشد؛ اینجا باید گفت «شتر در خواب بیند پنبهدانه».
آمریکاییها استاد خلف وعده
نکته دیگر آنکه نباید سرنوشت کشور و انقلاب اسلامی را به موضوعاتی گره بزنیم که هیچ حاصلی برای ما نخواهد داشت. این مطلب ازسوی امیررضا واعظی آشتیانی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی مطرح شد و تاکید کرد: باید موضعی خردمندانه اتخاذ کنیم؛ موضعی که هم منافع ملی و هم عزت ما حفظ شود، ضمن اینکه اگر خواستههای طرف مقابل معقول و منطقی باشد، آن را میپذیریم. وی با بیان اینکه بحث FATF که این روزها مطرح میشود و آمریکاییها فراوان روی آن تاکید دارند، مقدمه و لازمهاش این است که تحریمها برداشته شود، خاطرنشان کرد: اگر قرار است عضو FATF باشیم و تحریمها همچنان برقرار باشند، چه فایدهای دارد؟ چه الزامی وجود دارد که ما وارد FATF شویم و آن را تایید کنیم اما باز هم مانند گذشته خلف وعده شود؟ آمریکاییها استاد خلفوعده هستند، زیادهخواه هستند و هیچ پایبندی به اصول و قوانین بینالمللی و حتی قراردادهای خودشان در هیچ زمینهای ندارند.
اما یک فعال رسانهای از منظری دیگر به فرمایشات رهبر انقلاب اشاره کرد. سعید ساداتی میگوید: رهبری مخالف مذاکره نیستند که اگر بودند در دولت روحانی مجوز آن را صادر نمیکردند؛ آقا نمیخواهند ملت ایران از یک سوراخ دوبار گزیده شوند. او اظهار کرد: کسی که برجام را پاره کرد، امروز مدعی مذاکره است. تجربه دهه۹۰ نشان میدهد خوی حیوانی این انساننما، هیچ تعهدی به میز مذاکره و مفادش ندارد.
اکنون که آمریکا همان آمریکای پیشین است و نمیتوان به تعهدات و حرفهای او ایمان داشت باید دولتیها، مجلسیها، مسولان قوهقضاییه در یک کلام حاکمیت تمام تلاش و ظرفیتهای خود را برای حل مشکلات اقتصادی بسیج کنند و خوشبختانه با وفاقی که میان سران سه قوه شکل گرفته میتوان امیدوار باشیم با این وحدت و همدلی، مطالبات مردم و رهبری پاسخ داده شود. آنچه مشخص است نباید فقط از پنجره سیاست به وفاق نگریست بلکه وفاقِ اقتصادی مورد استقبال مردم قرار میگیرد.
وفاق ملی و حل مشکلات اقتصادی مردم
محمدعلی وکیلی، نماینده ادوار مجلس میگوید: وفاقی که به مطالبات مردم پاسخ دهد مورد تکریم است. وفاق روی مسائل مهم کشور که سبب شود ظرفیت مدیریتی کشور برای پاسخگویی به مطالبات مردم و رفع مشکلات و بحرانهای جامعه بسیج شود، مطالبه مردم است. طبیعتا این نوع وفاق مورد تکریم مردم قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه نگاه مردم امروز به گروه سمفونی وفاق است، تاکید کرد: این سمفونی متشکل از بخشهای مختلف حاکمیت بوده و هر کدام ساز وفاق سر میدهند. باید دید ارکستر وفاق درنهایت چه دستاوردی برای ملت خواهد داشت. این مهم است. مردم منتظر دیدن دستاورد وفاق روی سفره و جیب خود هستند. مردم انتظار دارند دستاورد این وفاق را در گرهگشایی از مسائل مهم ملی ببینند.
بههرحال، دورنمایی از تحرکات مسئولان بلندپایه نشان میدهد سه قوه در عصر وفاق دستبهدست هم دادهاند تا با اتحاد و همبستگی مشکلات مردم را برطرف کنند؛ از این رو بههیچوجه نباید به غربیها و آمریکا دل خوش کرد تا با مذاکره و گفتوگو بتوانیم گرهی از مشکلات را در داخل باز کنیم. امروز وقت کار و تلاش برای گرهگشایی از مشکلات تودههای مردم، ولینعمتان انقلاب است.