آگاه: در زمان قاجار توسعه شهر یزد از مسیر شمالیجنوبی بهعنوان محوری تجاری ادامه داشت و با ساخت مجموعه خان، میدان خان، مدرسه خان و لرد لاجوردی در امتداد بازار خان ادامه پیدا کرد. میدان خان نقش دو میدان اصلی شهر در زمان قاجار (میدان شاه طهماسب و میان امیرچخماق) را به هم وصل میکرده است.
میدان خان وسعتی زیادی دارد و بخشی از مجموعهای بزرگتر به نام مجموعه خان محسوب میشود. میدان خان خوشطرح و زیبا ساخته شده و اطرافش پر از مغازه است و به بازار قیصریه، بازار مسجد ملااسماعیل، بازار مسگری و مسجد ملااسماعیل راه دارد.
در قسمت شمالشرق میدان، مدرسه شفیعیه و در قسمت جنوبغربی آن بانک شاهنشاهی که اولین بانک شهر یزد بوده است، دیده میشود. میدان خان در اوایل قرن۱۲ به فرمان محمدتقیخان، حاکم شهر در دوره قاجار در وسط محور شرقیغربی بین تکیه امیرچخماق و شاه طهماسب ساخته شد. در عناصر معماری میدان خان پیوستگی خاصی وجود دارد. مصالح استفادهشده در آن هماهنگ با اقلیم شهر یزد است که تصویر ذهنی و بهیادماندنی از فضای شهری یزد در قدیم در ذهن بیننده ایجاد میکند.
جدارههای موجود در میدان خان از اصالت و ارزشی تاریخی زیادی برخوردارند که از تکرار قوسهای ساده ایجاد شدهاند و ریتمی ملایم به فضای میدان میدهند. مشخص بودن این جدارهها در میان بافتهای مجاور تداعیکننده هویت میدان خان هستند.
علاوهبر ویژگیهای خاص طراحی میدان خان، نحوه سازماندهی و ارتباط عناصر مختلف میدان تاثیر زیادی در هماهنگی و ارتباط بین فرم عملکرد اجزا را در ذهن بیننده تداعی میکند. عامل هویتی دیگر میدان هندسه فضایی ساده و قابل درک آن و سازماندهی مناسب اجزا متناسب با الگوی شهرسازی و معماری زمان خود است که مانند شناسنامهای زمان و تاریخ تولد این میدان را نشان میدهد. وجود پوشش گیاهی و سایه درختان در فضای میدان باتوجهبه هوای گرم و خشک یزد، باعث شده که میدان خان فضایی مناسب برای استراحت و تعاملات اجتماعی باشد.
۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۶
میدان خان یزد یکی از میادین تاریخی یزد است که در بافت تاریخی یزد و محله گودال مصلی قرار گرفته است و زمان ساخت آن به دوره قاجار بازمیگردد. این میدان در وسعتی زیاد با طرح و سبکی زیبا ساخته شده و یکی از آثار محمدتقیخان (وفات ۱۲۱۳) است. در چهار طرف میدان دکانهایی قرار گرفته که در مقابلشان سایبانی راهروگونه قرار دارد و سردر دکانها هلالیشکل است.