آگاه: باهنر در حالی به تلاش دولتیها برای تصویب پالرمو اشاره کرده بود که خود او از مدافعان این لوایح شناخته میشود و در آخرین نشست خبریاش در سال گذشته به اصحاب رسانه گفته بود: در صحن مجمع بهعنوان مدافع سخن خواهد گفت، اما این روزها فقط باهنر به موضوع مذکور نپرداخت؛ بلکه روز گذشته (سهشنبه) حجتالاسلام مجید انصاری، عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز و معاون حقوقی رییسجمهور و از اعضای پیشین مجمع تشخیص، در گفتوگویی با خبرگزاری اصلاحطلب ایلنا، با ادعای اینکه مجمع به لوایح رای مثبت خواهد داد، گفت: «باتوجهبه مباحث کارشناسی مفصلی که در کمیسیونهای تخصصی مجمع انجام شده است، فضای مجمع را برای تصویب این لایحه مثبت ارزیابی میکنم. برخی اعضا در جلسه قبلی ابهامات و اشکالاتی داشتند که توضیحات کارشناسان تا حدود زیادی نگرانیهای اعضا را مرتفع کرد، پیشبینی من این است که این لایحه در مجمع تصویب خواهد شد.» رصدی بر مواضع موافقان و مخالفان لوایح [چه در مجمع و چه در سپهر سیاسی] نشاندهنده آن است که هر دو گروه با دلایلی که عرضه میکنند، تایید یا رد آن تاکید دارند.
مخالفان و مدافعان چه میگویند؟
موافقان دو لایحه مذکور میگویند: جمهوری اسلامی ایران از بزرگترین قربانیان تروریسم، قاچاق و پولشویی است؛ اما درعینحال نپیوستن ایران به این دو کنوانسیون موجب شده که تصویر غلطی از ایران به جامعه جهانی منتقل شده و در بسیاری از موارد به همین دلیل نتوانستیم پیگیر احقاق حق ملت ایران در صحنه بینالمللی باشیم. ازاینرو تاکید میکنند، پیوستن به این دو کنوانسیون هم در احقاق حقوق ملت ایران و هم در بهبود تعاملات بینالمللی موثر خواهد بود.
در مقابل منتقدان نظری دیگر ارائه میدهند و بر این باور هستند: در شرایط فعلی و به خاطر تحریمهای ظالمانه، پیوستن ایران به این کنوانسیون میتواند موجب افزایش فشار اقتصادی شود، زیرا اطلاعات محرمانه اقتصادی ایران و مسیرهای دورزدن تحریمها افشا خواهد شد. به همین جهت شرایط زمانی فعلی را برای پیوستن ایران به این کنوانسیونها مناسب نمیدانند. علاوه بر این استدلال میکنند، ایران ۳۹ اقدام از ۴۱ اقدام مورد نظر FATF را انجام داده است و FATF قبول نکرده است، بنابراین مشخص نیست که پیوستن ایران به این دو کنوانسیون نیز از سوی FATF مورد پذیرش قرار گیرد.
بالاخره نظام سیاسی ایران ارائه دیدگاههای مختلف در چارچوب قانون را به رسمیت میشناسد و همه سیاسیون میتوانند به تشریح نظرات خود بپردازند، اما باید پذیرفت در پرونده بحثبرانگیز پالرمو و CFT هم اکنون توپ در زمین نهادی به نام مجمع تشخیص افتاده و آنها مکلف هستند در این باره تصمیمگیری کنند؛ اما باز عدهای تلاش میکنند با فضاسازی رسانهای، پارازیتهایی را در فرآیند بررسی لوایح در صحن مجمع وارد کنند. ارسال نامه نمایندگان برای متوقفشدن بررسیها در مجمع یا اعلام نتایج نهایی گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، دو دلیلی است که پیش از این بهعنوان مسکوتماندن لوایح در مجمع تشخیص از سوی تعدادی از صاحبنظران سیاسی و رسانهای مطرح شد، اما یک عضو مجمع به تحلیلهای ارائه شده، دست رد زد. مصطفی میرسلیم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه نظر نمایندگان امضاکننده به این واقعیت بر میگردد که آمریکا از این میثاقها به صورت ابزاری برای منویات استکباری خود استفاده میکند و قائل به مراعات مفاد آنها از طرف خود نیست، میگوید: نه آن اعتراف صریح ترامپ، بهعنوان رییسجمهوری آمریکا، به صدور دستور قتل شهید قاسم سلیمانی و اقدامات سفاکانه و شنیع رژیم اسرائیل در نسلکشی فلسطینیان، بهویژه در غزه است. اما شروع بررسی مجدد در مجمع بر حسب درخواست رییس جمهور و موافقت رهبر انقلاب انجام گرفته و متوقف نخواهد شد.
او درعینحال سایه انداختن مذاکرات در روند بررسی لوایح پالرمو و CFT در مجمع را رد میکند و با تاکید بر اینکه بررسی آنها مستقل از مذاکرات انجام میگیرد، گفت که موضوع تحریمها، اقدام ظالمانهای است که آمریکا تحت تاثیر صهیونیستها مرتکب شده و تا کنون خسارتهایی بر مردم ما وارد کرده است. آمریکا باید درصدد جبران آن برآید، زیرا موضع جمهوری اسلامی مخالف بهکارگیری اسلحه کشتارجمعی بهویژه سلاح هستهای است و هیچ اقدامی برای ساخت یا بهرهبرداری از چنان اسلحهای انجام نداده است. عضو مجمع تشخیص به این نکته هم اشاره کرد که بر عکس آمریکا که نهتنها از سلاح هستهای استفاده کرده، در مورد خلعسلاح هستهای نیز که نسبت به آن متعهد شده بوده اقدامی نکرده و در موضع متهم قرار دارد. در حال حاضر مذاکرات غیرمستقیم درباره سلاح هستهای مجددا آغاز شده و فعالیتهای دیگر کشور در زمینههای اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و امنیتی و دفاعی، ازجمله بررسی دو میثاق یادشده، مستقل از آن مذاکرات انجام میگیرد. هرچند آمریکا همواره در صدد بوده از همه حربهها برای تقویت تاثیرگذاری تحریمهای ظالمانهاش بهرهگیری کند، ازجمله با مباشرت در مورد در فهرست سیاه قراردادن ایران در گروه ویژه اقدام مالی موسوم به فاتف.
پالرمو، CFT و مصلحت نظام
امروز (چهارشنبه) دومین جلسه صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی لایحه پالرمو برگزار میشود و باید منتظر خبر ماند تا پی برد آیا این گره قرار است باز شود یا به جلسات آتی موکول خواهد شد. آنچه مشخص است، مجمع تشخیص براساس مصلحت نظام و نه لابیها و فشارهای سیاسی تصمیم خواهد گرفت. بههرحال دولت، موافقان و مخالفان بار دیگر نظراتشان را بیان خواهند کرد و نظر پایانی باید برای همگان حجت باشد.