آگاه ـ ۳ مارس سال ۱۹۷۳کنوانسیون تجارت بینالمللی گونههای جانوران و گیاهان وحشی در خطر انقراض (CITES) امضا شد. در ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳ در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد (UNGA)، ۳ مارس به عنوان روز جهانی حیات وحش سازمان ملل متحد (WWD) اعلام شد و پس از آن هر سال روز جهانی حیات وحش با شعاری خاص گرامی داشته میشود. شعار سال ۲۰۲۴ «ارتباط مردم و سیاره: کاوش در نوآوری دیجیتال در حفاظت از حیات وحش» است و بر این نکته تاکید میکند که چگونه فناوریها و خدمات حفاظتی دیجیتال میتوانند حفاظت از حیات وحش، تجارت پایدار و قانونی حیات وحش، و همزیستی انسان و حیات وحش را هدایت کنند.
در ایران سازمان حفاظت از محیط زیست که نقش مهمی در حفاظت از حیات وحش دارد، اقداماتی را در جهت بهرهگیری از نوآوریهای دیجیتال در حفاظت از حیات وحش انجام داده است. حسن اکبری، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست میگوید: نوآوری در حفاظت از حیات وحش به چند گروه قابل تقسیمبندی است. نوآوری در حوزه فرهنگسازی و آموزش همگانی و اطلاعرسانی، در حوزه حراست و صیانت از طبیعت و اراضی و در حوزه مقابله با تهدیدات مانند آتشسوزی، خشکسالی و ... قابل استفاده است بنابراین در بخشهای مختلف حیات وحش میتوان از آن بهره برد.
اکبری اضافه میکند: سادهترین مثال سیستمهای تصویری است که تحت عنوان دوربینهای مداربسته برای مدیریت فضاهای کوچک به کار میرود. در مناطق چهارگانه و حیات وحش به علت وسعت عرصهها نمیتوانیم تمام مساحت این مناطق را به سیستم تصویری مجهز کنیم پس باید گلوگاهها و نقاط خاص برای حفاظت یا پایش حیات وحش انتخاب و دوربینگذاری در این مکانها انجام شود. این کار از سالهای قبل در بخشهایی از مناطق چهارگانه به صورت موردی آغاز شده است و نمونههایی در کشور وجود دارد که پایش تصویری انجام میشود، یعنی به جای اینکه مامور در مناطق چهارگانه در حال گشت باشد با استفاده از سیستم پایش تصویری حفاظت و پایش را انجام میدهد.
اکبری با اشاره به اینکه هوش مصنوعی میتواند در تشخیص و تفکیک گونهها و مشخص کردن تهدیدی مانند شکارچی غیرمجاز به ما کمک کند، اظهار میکند: بیش از یک سال است که برای بهرهگیری از هوش مصنوعی به منظور حفاظت از حیات وحش اقداماتی را آغاز کردهایم، یعنی فراخوان به شرکتهای دانشبنیان اعلام کردهایم و با شرکتهایی که برای همکاری ابراز تمایل کردند، جلساتی برگزار کردیم ولی هنوز به نقطهای نرسیدهایم که بتوانیم از هوش مصنوعی برای تشخیص گونهها بهره ببریم.