آگاه: امروزه انواعی از زیردریاییهای صنعتی سرنشیندار وجود دارند که هرچند در دهههای اخیر پیشرفتهای قابلتوجهی داشتهاند اما بهدلیل حضور انسان در این وسایل زیر آب، خطرات احتمالی استفاده از آنها را همچنان نمیتوان نادیده گرفت. در اینمیان رباتهایی در دریاها مشغول فعالیت هستندکه با نام «زیردریایی هدایتپذیر از راه دور» با اختصار فارسی «زهپاد» شناخته میشوند. زهپادها با کمک نیروی انسانی که روی سطح زمین قرار دارد هدایت میشوند و در ماموریتهای برنامهریزیشده قادرند بخشی از عملیات را بهصورت هوشمند و بخشی دیگر را بهصورت هدایت دستی اپراتور در اعماق آب انجام دهند. «جهان صنعت جنوب»، شرکت دانشبنیانی است که از سال۱۳۹۴ در کشور این رباتها را برای مصارف صنعتی داخلی تولید و عرضه میکند.
سید میلاد فیاضی؛ مدیرعامل شرکت دانشبنیان جهان صنعت جنوب ضمن اشاره به اینکه درحالحاضر رباتهای زهپاد پرکاربردترین رباتهای زیردریایی در دنیا بهحساب میآیند، درباره ویژگیهای ظاهری این دستگاهها گفت: ظاهر عمومی بیشتر زیردریاییهای هدایتپذیر از راه دور، تخممرغیشکل است. رباتهای تخممرغیشکل، معمولا برای فعالیتهای نظامی یا پیمایشهای اقیانوسی استفاده میشوند اما حوزه کاری ما، دستگاههای صنعتی و از نوع ساختار آزاد است که باتوجهبه نوع پروژه طراحی میشود و معمولا تخممرغیشکل نیست، بلکه بهصورت رباتهای استراکچریاند و از مزایایشان امکان تولید در ابعاد مختلف است. این مسئله باعث کمکردن هزینهها میشود و امکان انجام عملیات در محیطهایی را که فضای کمتری دارد فراهم میکند.
فیاضی میگوید: ایندست رباتها علاوه بر اجرای فرآیندهای صنعتی، قابلیت انجام فعالیتهای نظامی هم دارند که از آنجمله میتوان به قابلیت خنثیکردن مینهای دریایی یا مینگذاریهای دریایی اشاره کرد اما رویکرد ما توسعه رباتهای صنعتی است و بازرسی از اولویتهایی است که برای رباتهای ما درنظر گرفته میشود. بازرسیهای زیرسطحی در حوزههای مختلف اتفاق میافتد؛ برایمثال، نصب تجهیزات در کف اقیانوسها و کابلگذاریها و لولهگذاریهایی که زیر دریا برای شرکتهای فعال در عرصههای نفت و حفاری انجام میشود. فیاضی درباره عمق کاربری این رباتها میگوید: ربات بازرس محصول ما قابلیت نفوذ تا عمق ۱۵۰متری را دارد و ربات کلاس کاری ما برای پایینرفتن تا عمق ۴۰۰متر طراحی شده اما این طراحی اسمی است، زیرا ما این عمق را در خلیجفارس نداریم. از آنجا که بهدنبال رسیدن به بازارهای بینالمللی هستیم، تولید ربات کلاس کاری با طراحی عمق ۴۰۰متر مدنظر ماست. وی گفت: محصول دیگر ما یکی از این فناوریهاست که در واقع نوعی نشانگر الکترونیکی است و «ویرا» نام دارد. ویرا قادر است آن محل بهخصوص را کدگذاری نقطهای کند تا در آینده بتوان بهراحتی به آن محل دسترسی داشت. بهخصوصکه منبع تغذیه این نشانگر طول عمر بسیار بالایی دارد و میتواند حدود ۷۰سال بهصورت مدفون در کف دریا قرار گیرد و نشانهگذاری را انجام دهد.