آگاه: ماجرای پرونده فساد در فوتبال باتوجهبه اتفاقات رخ داده در باشگاه مس رفسنجان در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ با شکایت شرکت ملی صنایع مس آغاز شد اما پیشرفت تحقیقات موجب ورود سه باشگاه صنعتی دیگر به پرونده شده و بر همین اساس انتظار میرود بهزودی ابعاد تازهای از این پرونده روشن شود. بر این اساس، بررسی موضوع فساد در فوتبال دیگر محدود به شهر رفسنجان و استان کرمان و محدوده سال۱۴۰۰ نخواهد بود و عوامل متخلف در برخی دیگر از استانهای کشور در سالهای بعد نیز وارد روند تحقیقات خواهند شد.
همهچیز از سکههای طلا شروع شد. گفته میشود در جریان بررسی اسناد مالی یکی از باشگاههای شناختهشده لیگ برتری سند مربوط به خرید تعداد قابلتوجهی سکه طلا کشف میشود که این موضوع با حساسیت مراجع ذیصلاح روبهرو میشود به همین علت موضوع با حساسیت فراوان دنبال میشود که پس از احضار مدیر باشگاه کاشف به عمل میآید این حجم از سکه طلا برای مصارف مرتبط با تیم خریداری نشده، بلکه هدف از خرید سکهها چیز دیگری بوده است. با انجام تحقیقات گسترده و اعتراف آقای مدیرعامل، پای نفرات دیگر هم به این ماجرا باز میشود که براساس اعلام رسانههای خبری نام چند مدیر از داخل فدراسیون فوتبال، چند فرد رسانهای و یک مربی لیگ برتری به میان میآید.
ورود متخلفانه آقای سرمربی
اما همه قصه به فاکتور خرید سکههای طلا ختم نمیشود. رد و بدل شدن پولهای کلان فقط در بخش مدیریتی این باشگاه نبوده و در سالهای گذشته یکی از اعضای اصلی کادر فنی نیز سهم بسزایی در دریافت مبلغهای کلان داشته است که پس از جدایی مدیرعامل وقت در آن باشگاه خیلی زود تصمیم به جدایی از تیم خود گرفت.
در این مورد عنوان شده این مربی در زمان حضورش پس از انجام هر بازی بلافاصله با یک پرواز ویژه راهی استان محل سکونتش میشده و در طول فصل همیشه این کار را با هماهنگی مدیران وقت انجام داده که البته هزینه این پروازها به عهده خودش نبوده است. با رویکارآمدن مدیریت جدید در این شرکت صنعتی اما باز هم همان فرد در سمت امور ورزش باشگاه به فعالیت خود ادامه میدهد و اکثر مدیران رشتههای ورزشی زیرمجموعه این شرکت دل خوشی از فرد مذکور ندارند. وظیفه اصلی این فرد برطرف کردن کسری بودجه باشگاهها با توجه به خرج و مخارج در آنهاست اما گویا بودجه اصلی صرف امور دیگری میشود. این فرد که مدت کمی تا پایان دوران حضورش در شرکت صنعتی باقی مانده همچنان درصدد است تا هر طور شده مدیرعامل وقت این باشگاه را از سمت خود برکنار کند.
برکناری مدیران همزمان با رسانهای شدن ماجرا
مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال برای سهیل مهدی، رییس سازمان لیگ فوتبال ایران که مدتهاست در این سمت حضور دارد و خداداد افشاریان، رییس کمیته داوران این فدراسیون جانشینهای موقت تعیین کرده است. در اطلاعیه فدراسیون فوتبال ایران به علت کنار گذاشته شدن آقایان مهدی و افشاریان اشارهای نشده است، اما در پی انتشار اخباری مبنی بر فساد مالی باشگاه مس رفسنجان و مقامات فدراسیون فوتبال و پس از استعفا و برکناری خداداد افشاریان و سهیل مهدی از سمت آنها، مهدی تاج توضیحاتی درباره جزئیات این پرونده ارائه و رقم رشوه دادهشده ازسوی باشگاه مس رفسنجان به چهار متهم را اعلام کرد.
نکته جالب این است که در اوایل لیگ بیستوسوم خبرگزاری ایرنا خبر داد مس رفسنجان برای این فصل با بودجه ۲۰۰میلیارد تومانی بسته شده که تقریبا به همین میزان بدهی دارد! بخشی از این بدهیها مربوط به قراردادهای فصل گذشته است. در قرارداد برخی بازیکنان برای پنجم شدن در فصل گذشته پاداشهایی در نظر گرفته شده بود و مس پنجم شد. در نتیجه باشگاه ناچار است به بازیکنان به خاطر پنجم شدن پاداش بدهد! بعد از مس رفسنجان، رسیدگی به تخلفات سه باشگاه صنعتی لیگ برتری در دستورکار قرار دارد.
متهمان و بازداشت شده
خداداد افشاریان
رییس سابق کمیته داوران دیگر متهم این پرونده است که زندانی شده است. وی در طول اعترافات خود پای تعدادی از داوران و کمکداوران لیگ برتر را به پرونده فساد و تبانی باز کرده است. گویا افشاریان اعتراف کرده این تبانیها معادلات لیگ برتر و لیگ دسته اول را در سالهای اخیر به هم زدهاند. افشاریان به دستکم ۱۵مورد تبانی خاص اعتراف کرده و از نقش داوران برای تعیین نتایج پرده برداشته است؛ البته راهحل در وضعیت موجود باید روشن باشد، چراکه در غیر این صورت فصل جدید لیگ برتر باید با حذفشدههای زیادی برگزار شود.
فریبرز محمودزاده
فریبرز محمودزاده که یکی از متهمان پرونده فساد در پرونده باشگاه مس رفسنجان است، شنبه ۱۹خرداد بازداشت شد. محمودزاده در سالی که مس رفسنجان به لیگ برتر صعود کرد، مسئول برگزاری مسابقات لیگ دسته اول فوتبال بود. او سال گذشته بهعنوان مشاور مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال انتخاب شده بود. برای دیگر متهم این پرونده که فردی رسانهای است قرار بازداشت صادر شده بود، اما وی با قرار وثیقه میلیاردی آزاد شده است.
اظهارنظر اهالی فوتبال درباره فساد
محمدجواد پاینده ـ مدیر رسانهای باشگاه مس رفسنجان
پرونده «فساد در فدراسیون فوتبال» مربوط به سالهای گذشته است و ارتباطی به فصل جاری مس رفسنجان و عوامل کنونی این باشگاه ندارد.
نادر فریادشیران ـ پیشکسوت فوتبال ایران
داوری یک مافیا دارد که از تیمها سکه میگیرند. باید با خاطیان این پروندهها برخورد جدی شود، نباید اینگونه مسائل از یادها برود. اگر این فساد درست نشود فوتبال گران میشود. این پولها حتی به صورت ارز دیجیتال هم رشوه داده شده است.
محمدحسین میثاقی:
هر کسی سند یا مدرکی از دخالت عوامل این برنامه در فساد دارد، حتما به این برنامه بفرستد تا آن را برنامه پخش کنم.