۲۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۱

روز گذشته فهرست وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم ازسوی شهرام دبیری، معاون امور مجلس رییس‌جمهوری، تقدیم هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی شد.

آگاه: در ادامه نگاهی خواهیم داشت به سوابق ۱۹وزیر پیشنهادی:

وزارت آموزش و پرورش: علیرضا کاظمی


علیرضا کاظمی (متولد ۱۳۴۴ مشهد) تحصیلکرده حوزه و دانشگاه و عضو هیات‌علمی دانشگاه فرهنگیان یکی از شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی ایران است که بیشتر به‌دلیل فعالیت‌هایش در حوزه آموزش‌وپرورش شناخته می‌شود.
وی در مقاطع مختلف، مسئولیت‌های گوناگونی در این حوزه برعهده داشته است که یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های او سرپرستی وزارت آموزش‌وپرورش جمهوری اسلامی ایران پس از استعفای محسن حاجی‌میرزایی در شهریور۱۴۰۰ بود.
وی همچنین پیش از این قائم‌مقام دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر، مشاور وزیر آموزش و پرورش و رییس سازمان دانش‌آموزی بود.
معاون پرورشی و فرهنگی، معاون آموزش متوسطه، مدیرکل فرهنگی و هنری وزارت آموزش‌وپرورش و مدیرکل آموزش‌وپرورش استان خراسان رضوی از دیگر سوابق اجرایی کاظمی است.

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات: سید ستار هاشمی


ستار هاشمی متولد۱۳۵۵ در شهر یاسوج، عضو هیات‌علمی دانشگاه شیراز است. او مدرک کارشناسی سخت‌افزار خود را در دانشگاه اصفهان و کارشناسی‌ارشد و دکترای هوش مصنوعی را به‌طور مشترک از دانشگاه علم و صنعت و موناش استرالیا گرفته است.
ریاست هیات‌مدیره شرکت ایرانسل، معاون فناوری وزیر ارتباطات، معاون فناوری شرکت ارتباطات زیرساخت کشور، معاون فناوری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و مدیرکلی ارتباطات و فناوری اطلاعات استان فارس از سمت‌های مدیریتی او در یک دهه‌ گذشته است.
هاشمی سال۹۳ به سمت مدیرکلی ارتباطات و فناوری اطلاعات استان فارس مشغول بود. بعد از آن برای زمان کوتاهی مدیرکل نوسازی و تحول اداری شرکت ارتباطات زیرساخت کشور شد و مدتی بعد در سال۹۵ جایگاه معاونت فناوری شرکت ارتباطات زیرساخت را در اختیار گرفت. خرداد۹۸ محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوازدهم، معاونت فناوری و نوآوری را به او سپرد. با پایان دولت، از۱۴۰۰ به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور رفت و معاون توسعه فناوری و خدمات الکترونیک ثبتی این سازمان شد. تیرماه امسال نام ستار هاشمی هم در فهرست «مدیران برتر کشوری سازمان‌ها و مراکز تابعه قوه قضاییه» جای گرفت و هم به‌عنوان استاد نمونه‌ کشوری انتخاب و تقدیر شد.

*وزارت اطلاعات: سید اسماعیل خطیب


حجت‌الاسلام سید اسماعیل خطیب، وزیر فعلی اطلاعات به‌عنوان وزیر پیشنهادی اطلاعات در دولت چهاردهم به مجلس معرفی شده است. وزیر فعلی اطلاعات، متولد سال۱۳۴۰ است، سید اسماعیل خطیب در ۳شهریور ۱۴۰۰ ازسوی سید ابراهیم رئیسی به‌عنوان وزیر پیشنهادی اطلاعات در دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و با تعداد ۲۲۲رأی موافق، ۴۸رأی مخالف و ۱۷رأی ممتنع از مجلس شورای اسلامی برای تصدی وزارت اطلاعات رأی اعتماد گرفت. حضور در درس خارج فقه رهبر انقلاب و آیات عظام فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی و مرحوم آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی، حضور و فعالیت در اطلاعات عملیات سپاه از سال۱۳۵۹، فعالیت در وزارت اطلاعات باتوجه‌به آشنایی با موضوعات اطلاعاتی و امنیتی، حضور در دفتر مقام معظم رهبری، ریاست مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه و رییس حراست آستان قدس رضوی از سوابق اجرایی، مدیریتی و فعالیت‌های وی بوده است. مطابق ماده واحده قانون تعیین ضوابط و شرایط وزیر اطلاعات مصوب ۲۹اردیبهشت ۱۳۶۹، وزیر اطلاعات باید در حد اجتهاد باشد.

*وزارت اقتصاد و امور دارایی: عبدالناصر همتی


همتی در سال۱۳۳۶ در کبودرآهنگ همدان متولد شد. وی در سال۱۳۵۷ از دانشگاه تهران مدرک کارشناسی رشته اقتصاد گرفت، پس از آن با رتبه یک کارشناسی‌ارشد اقتصاد را در همان دانشگاه آغاز کرد و در سال۱۳۶۷ مدرک فوق‌لیسانس دریافت کرد، او در سال۱۳۷۲ از دانشگاه تهران مدرک دکترای علوم اقتصادی اخذ کرد. او دوره‌های حسابرسی پیشرفته را از موسسه کوپرز اند لیبراند در سال۱۳۵۶ و مطالعات اقتصاد در سال۱۳۷۰ را در لندن پشت سر گذاشته است. همتی از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ به‌عنوان رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران فعالیت کرد و پیش از آن نیز در پست‌های مهم دیگری همچون رییس بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سفیر ایران در چین فعالیت کرده بود. در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در سال ۱۴۰۰، همتی به‌عنوان یکی از نامزدهای اصلاح‌طلب شرکت کرد اما درنهایت به‌عنوان نفر سوم در این انتخابات قرار گرفت. او در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری نیز نامزد شد که صلاحیت او ازسوی شورای نگهبان موردتایید قرار نگرفت.

*وزارت امور خارجه: سید عباس عراقچی


سید عباس عراقچی (زاده ۱۴آذر ۱۳۴۱) دیپلمات و سیاستمدار ایرانی است که از سال۱۴۰۰ به‌عنوان دبیر شورای راهبردی روابط خارجی فعالیت می‌کند. وی از سال۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ سمت معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران را برعهده داشت. او همچنین از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ بوده که در وین حضور داشته است. وی دانش‌آموخته کارشناسی روابط بین‌الملل از دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه، کارشناسی‌ارشد علوم سیاسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و همچنین دکترای اندیشه‌های سیاسی از دانشگاه کنت است.
عراقچی فعالیت خود در وزارت خارجه را از سال۱۳۶۷ آغاز کرد. او در فاصله سال‌های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲ به‌عنوان سفیر ایران در فنلاند و از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ به‌عنوان سفیر ایران در ژاپن فعالیت می‌کرد. وی در سال۱۳۹۲ برای یک دوره چهارماهه در دولت دهم سرپرست سخنگوی وزارت امور خارجه بود و از سال۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ نیز سمت معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر امور خارجه را برعهده داشت.

*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: محمدرضا ظفرقندی


محمدرضا ظفرقندی فوق‌تخصص جراحی عروق و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران، متخصص جراحی عمومی و یکی از چهره‌های برجسته و شناخته‌شده در حوزه پزشکی در ایران است. وی از ۳ اسفند ۱۳۹۷ تا ۱۰مهر ۱۴۰۰ رییس کل سازمان نظام پزشکی ایران بود.

*وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی: احمد میدری


احمد میدری (متولد ۱۳۴۲ در آبادان) اقتصاددان ایرانی و معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت حسن روحانی بوده است. وی دارای دکترای تخصصی اقتصاد و کارشناسی‌ارشد توسعه و برنامه‌ریزی اقتصادی از دانشگاه تهران است. میدری سابقه تدریس در دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه شهید چمران اهواز را نیز دارد و در سال ۱۳۸۲، دوره کوتاه‌مدت آموزشی و پژوهشی دانشگاه سازمان ملل را نیز طی کرده است.

*وزارت جهاد کشاورزی: غلامرضا نوری


غلامرضا نوری قزلجه در سال۱۳۴۹ در قزلجه آذربایجان شرقی متولد شده است. وی نماینده مجلس نهم و یازدهم بوده و سابقه معاونت اجرایی رییس مجلس، کارشناس‌ارشد سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بستان‌آباد را نیز در کارنامه خود به ثبت رسانده است.

*وزارت دادگستری: امین حسین رحیمی


امین حسین رحیمی متولد سال ۱۳۴۷ ملایر و دانش‌آموخته دکتری در رشته فقه و حقوق جزا، قاضی دادگستری با بیش از ۳۵سال خدمت در مشاغل مختلف قضایی است. معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه، نماینده مردم ملایر در مجلس هشتم، مشاور رییس قوه قضاییه، دادستان دیوان محاسبات کشور، رییس کل دیوان محاسبات کشور، معاون سیاسی و امنیتی دادستان کل کشور و مشاور عالی رییس قوه قضاییه و رییس مرکز امور هماهنگی مجلس ازجمله سوابق مدیریتی و اجرایی وی است.
رحیمی در میان اعضای کابینه دولت سیزدهم بالاترین میزان رأی اعتماد را کسب کرده بود و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت سیزدهم با ۲۷۷رأی موافق، پنج رأی مخالف و سه رأی ممتنع، امین‌حسین رحیمی را به عنوان وزیر دادگستری انتخاب کرده بودند.

*وزارت دفاع، پشتیبانی و نیروهای مسلح: عزیز نصیرزاده


عزیز نصیرزاده متولد ۱۳۴۳ در شهر سراب استان آذربایجان‌شرقی است که از سال‌۱۴۰۰ تاکنون، به‌عنوان جانشین رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند. وی همچنین در فاصله سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ فرمانده نیروی هوایی ارتش بود.
وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم برای تصدی وزارت دفاع و پشتیبانی از نیروهای مسلح، فعالیت نظامی خود را از سال ۱۳۶۱ آغاز کرد و در هنگام جنگ ایران و عراق از خلبانان نیروی هوایی ارتش بود. وی در فاصله سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۶ ریاست ستاد نهاجا (معاونت هماهنگ‌کننده نیروی هوایی ارتش) را برعهده داشت و از ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷ جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش بود.

*وزارت راه و شهرسازی: فرزانه صادق


فرزانه صادق‌مالواجرد پیش از این به‌عنوان دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران و معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی در این وزارتخانه فعالیت داشته است.
وی متولد ۱۳۵۵ و فارغ‌التحصیل رشته شهرسازی در مقطع کارشناسی‌ارشد است. صادق مالواجرد در ۲۷دی‌ماه ۱۳۹۷ ازسوی محمد اسلامی، وزیر اسبق به سمت معاون شهرسازی و معماری منصوب شد.

*وزارت صمت: محمد اتابک


سید محمد اتابک گزینه پیشنهادی دولت چهاردهم برای وزارت صنعت، معدن و تجارت با مدرک کارشناس‌ارشد مهندسی عمران از دانشگاه میشیگان آمریکا دارای سابقه مدیریتی در هیات‌مدیره انجمن سیمان، هیات‌مدیره سیمان تهران، عضو شورای مشورتی وزارت صنایع و مجلس و سایر حوزه‌های صنعتی است.
اتابک در کارنامه خود نایب‌رییسی اتاق بازرگانی، معاون اقتصادی بنیاد مستضعفان، مدیرعاملی و نایب‌رییسی شرکت سیمان تهران، مدیرعاملی و نایب‌رییسی هیات‌مدیره شرکت اکباتان، عضویت و ریاست هیات‌مدیره شرکت‌های مختلف ازجمله سرمایه‌گذاری بانک مسکن، شرکت صدرا و چندین شرکت تولیدی را دارد.

*وزارت علوم، تحقیقات و فناوری: حسین سیمایی


حسین سیمایی صراف متولد ۱۳۴۷ در مشهد، علاوه بر تحصیلات حوزوی، دارای مدرک دکتری حقوق خصوصی از دانشگاه شهید بهشتی است.
از شهریور۱۳۹۸ تا اسفند۱۴۰۰ پس از محسن حاجی‌میرزایی و پیش از علی بهادری‌جهرمی، دبیر هیات دولت بوده و سوابق اجرایی متعددی در وزارت علوم برعهده داشته است. معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دولت دوازدهم، قائم‌مقام معاون حقوقی رییس‌جمهوری در دولت یازدهم، مدیرکل دفتر حقوقی وزرات علوم دولت یازدهم، عضو شورای مرکزی بورس دانشجویان، رییس ستاد مستندسازی وزرات علوم، عضو ستاد آمایش آموزش عالی، نیز در کارنامه مسئولیت‌های اجرایی سیمایی در مجموعه وزارت علوم به چشم می‌خورد.

*وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: سید عباس صالحی


سیدعباس صالحی متولد ۱۳۴۳ در مشهد و فرزند مرحوم آیت‌الله میرزا حسن صالحی (متوفی ۱۳۹۶) است.
سید عباس صالحی در دولت یازدهم ازسوی علی جنتی به معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شد؛ در ۲۸مهر ۱۳۹۵ علی جنتی از سمت وزیر ارشاد استعفا داد و حسن روحانی، بلافاصله پس از استعفای وی، سید عباس صالحی را به سرپرستی وزارت فرهنگ و ارشاد منصوب کرد؛ به این ترتیب در ۱۷مرداد ۱۳۹۶ از سوی حسن روحانی به‌عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و توانست از مجلس رأی اعتماد بگیرد. وی از ۱۸خرداد ۱۴۰۱ ازسوی مقام معظم رهبری به‌عنوان نماینده ولی‌فقیه در موسسه اطلاعات و روزنامه اطلاعات و مدیرمسئول این روزنامه منصوب شد.

*وزارت کشور: اسکندر مومنی


اسکندر مؤمنی، متولد۱۳۴۱ در قائم‌شهر است؛ او دارای دکتری امنیت ملی و عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم انتظامی است.
وی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۴ به‌عنوان جایگزین محمد رویانیان در سمت ریاست پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا (پلیس راهور) مشغول به کار بود.
وزیر پیشنهادی کشور سرتیپ پاسدار فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است که از سال۱۳۹۷ تاکنون به‌عنوان مشاور رییس‌جمهوری و دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر فعالیت می‌کند. وی در فرماندهی انتظامی استان خراسان و مدتی هم به‌عنوان معاون عملیات ناجا فعالیت کرده و از بنیانگذاران پلیس ۱۱۰ کشور بوده است.

*وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی: سید رضا صالحی امیری


سید رضا صالحی امیری در چهاردهم اردیبهشت‌ماه سال۱۳۴۰ در شهرستان بابل متولد شد.
وی در سال۹۲ پس از اینکه سلطانی‌فر، وزیر پیشنهادی روحانی برای تصدی وزارت ورزش نتوانست رأی اعتماد نمایندگان مجلس را کسب کند، طی حکمی به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان منصوب شد. وی پس از آن ازسوی رییس‌جمهوری به‌عنوان رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی منصوب شد. سید رضا صالحی امیری پس از استعفای علی جنتی در ۲آبان ۱۳۹۵ طی نامه‌ای به رییس مجلس ازسوی رییس‌جمهوری به‌عنوان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت کسب رأی اعتماد از مجلس شورای اسلامی معرفی شد و توانست با رأی اعتماد مجلس به‌عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کار خود را آغاز کند. وی پس از آن رییس کمیته ملی المپیک شد.

*وزارت نفت: محسن پاک‌نژاد


پاک‌نژاد متولد ۱۳۴۵ در تهران و دانش‌آموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی‌ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. وی فعالیت شغلی خود را از ابتدای دهه ۱۳۷۰ در وزارت نیرو آغاز کرد.
وی از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری بوده است. وزیر پیشنهادی نفت در سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور تولید و از اعضای هیات‌مدیره این شرکت بود. مدیرکل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت و مدیرعامل و نایب‌رییس هیات‌مدیره شرکت بازرگانی نفت ایران از دیگر مسئولیت‌های وی پیش از معاونت امور تولید در شرکت ملی نفت به‌شمار می‌رود.

وزارت نیرو: عباس علی‌آبادی


علی‌آبادی دارای دکتری مهندسی مکانیک از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با گرایش کنترل است. از جمله پیشینه‌های کاری و مدیریتی علی‌آبادی نیز می‌توان به فعالیت در جهاد سازندگی، مشارکت در اجرا و مدیریت پروژه‌های نیروگاهی کرخه و کارون۳، مدیریت عاملی شرکت مپنا، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و معاونت وزیر نیرو در امور برق و انرژی اشاره کرد.
علی‌آبادی، وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت بود که در ۲۳خرداد ۱۴۰۲ با ۱۸۷رأی موافق، ۵۸رأی مخالف، هشت رأی ممتنع و دو رأی باطله موفق به دریافت رأی اعتماد از مجلس یازدهم شد.

*وزارت ورزش و جوانان: احمد دنیامالی


دنیا مالی نماینده مردم انزلی در مجلس شورای اسلامی دارای دکتری برنامه‌ریزی شهری از دانشگاه علوم تحقیقات و کارشناسی ارشد مهندسی معماری و شهرسازی از دانشگاه علم و صنعت ایران است. وی از ابتدای دهه۸۰ در مدیریت کشور حضور داشته و پست‌های مهمی مانند معاون وزارت راه و ترابری و ریاست سازمان بنادر و کشتیرانی را برعهده داشته داشته است.
دنیامالی همچنین از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ معاونت فنی و عمرانی شهردار تهران را برعهده داشت. وی از سال۸۳ تا ۸۹ ریاست فدراسیون قایقرانی را برعهده داشته و هم‌اکنون نایب‌رییس کنفدراسیون قایقرانی آسیا و عضو هیات‌رییسه فدراسیون جهانی این رشته است.