۲۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۲

به‌تازگی سازمان شیلات ایران درخواست‌هایی را برای صدور مجوز ازسرگیری صید ترال به سازمان محیط‌زیست ارائه داده است و به نظر می‌رسد پس از دو سال وقفه صید ترال به‌صورت چراغ خاموش آغاز شده است.

آگاه: در دنیا کشورهایی که دریا دارند از نعمات آن نیز بهره می‌برند، برداشت از منابع دریایی می‌تواند بخش زیادی از نیازهای آن سرزمین را رفع و بحث امنیت غذایی آن را تامین کند؛ ازاین‌رو دارا بودن یک کشور از سواحل و دریا یک مزیت است غیر از آنکه از منابع زیستی برداشت می‌کند، فعالیت‌های اقتصادی، حمل‌ونقل کالا، مواد سوختی، تولید انرژی‌های تجدیدپذیر، آموزش، تحقیق، تولید دانش و محصولات زیست فناوری همه از مزیت‌هایی است که دریاها برای یک کشور در راستای توسعه دریامحور به ارمغان می‌آورند.
ایران با دارا بودن سه حوضه آبی مهم شامل دریای خزر در شمال، خلیج فارس و دریای عمان در جنوب یکی از کشورهای مطرح در زمینه علوم دریایی و توسعه دریامحور است که زیستگاه هزاران گونه آبزی است و ظرفیت بسیار بالایی از لحاظ اقتصادی و توسعه پایدار دارد؛ البته نباید در این مسیر توسعه در حفاظت از آبزیان غافل ماند.

صید ترال و فاجعه زیست‌محیطی
سازمان شیلات ایران در شرایطی در سکوت خبری کامل به‌دنبال احیای دوباره صید ترال است که هنوز زخم و فاجعه‌های زیست‌محیطی حاصل از این صید ترمیم نیافته است و شاید سالیان سال نیز ترمیم نیابد. اینکه چرا سازمان شیلات ایران با وجود تفاهمنامه‌ منعقدشده با کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی و فراکسیون محیط زیست در سال۹۹ و دستور مکتوب صریح رییس‌جمهوری دولت سیزدهم مبنی بر ممنوعیت صید ترال، به‌دنبال احیای این صید مخرب است، جای بسی سوال دارد که هنوز پاسخ شفافی در این خصوص ارائه نشده است.
سازمان شیلات ایران در شرایطی به‌دنبال احیای صید ترال است که به‌دنبال درخواست صیادان بومی مبنی بر توقف این صید دریاسوز و خانمان‌برانداز و اعلام نتیجه پژوهش‌های انجام‌شده درخصوص تاثیر مخرب این صید بر وضعیت ذخیره آبزیان، رییس‌جمهوری وقت به وزارت جهاد دستور داده بود در مدت یک ماه دستورالعمل توقف دائمی این روش مخرب صید را تهیه کند که متاسفانه این موضوع نه‌تنها محقق نشد بلکه این روزها کابوس بازگشت آن خواب را از چشم صیادان و خانواده‌هایشان ربوده است. حضور بالغ بر ۳۵هزار نفر صیاد در استان هرمزگان بیانگر اهمیت صید و صیادی در استان هرمزگان است که نیازمند نگاه ویژه به صید و صیادی در سطح ملی و استان و فراوزارتخانه‌ای است.

مخالفت صریح مجلس با صید ترال
سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم با تایید تلاش‌های سازمان شیلات مبنی بر احیای صید ترال، گفت: ما به‌شدت با این صید مخالف هستیم و اجازه احیای آن را نمی‌دهیم. سمیه رفیعی ابراز داشت: متاسفانه مسئولان سازمان شیلات ایران در تلاش هستند از وضعیت فعلی حاکم در دولت چهاردهم که هنوز وزرا و مسئولان آن به‌طور کامل مشخص نشدند، سوءاستفاده کنند و این صید مخرب را مجددا راه‌اندازی کنند.
وی تصریح کرد: تلاش سازمان شیلات در شرایطی است که بر مبنای تفاهمنامه منعقدشده با کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، قرار بر این بوده است که آخرین نتایج پایش دریا و اصلاحات مربوط به صید میان‌آبی به این کمیسیون ارائه شود و صحت آن مورد بررسی قرار گیرد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه سازمان شیلات ایران اجازه بهره‌برداری سوء از تغییر و تحولات فعلی دولت را ندارند، گفت: این سازمان باید پاسخگو باشد که چرا به‌دنبال احیای صیدی است که هم مردم و هم مجلس و هم دولت مخالف آن هستند؛ مگر نه اینکه همه ما برای خدمت به مردم و کمک به رفاه و آرامش آنها تلاش می‌کنیم، پس این تلاش‌ها ازسوی سازمان شیلات که ماحصلی جز نگرانی و وحشت برای صیادان ندارد، برای چیست؟!
رفیعی با بیان اینکه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور مکلف بود در این مدت نسبت به پایش وضعیت ذخایر آبزیان خلیج فارس و دریای عمان اقدام کند و گزارش خود را برای تصمیم‌گیری‌های بعدی ارائه کند، گفت: متاسفانه غیر از گزارش مختصری که در ابتدای ممنوعیت دوساله (آذرماه ۱۳۹۹) از سوی این موسسه دریافت شد که دال بر وضعیت بسیار بد ذخایر آبزیان است، تاکنون هیچ گزارش جامع و کاملی در این خصوص واصل نشده است.

استاندار هرمزگان مخالف راه‌اندازی صید ترال است
این نماینده مجلس با اشاره به مذاکرات انجام‌شده با رییس سازمان شیلات ایران و استاندار هرمزگان، گفت: سازمان شیلات دلایلی را ارائه می‌کند که موردتایید مجلس نیست، زیرا که فاجعه‌های زیست‌محیطی حاصل از صید ترال بر کسی پوشیده نیست. وی افزود: مهدی دوستی استاندار هرمزگان در جلسه‌ای که در همین خصوص بود، مخالفت خود را با صید ترال اعلام داشته است. رفیعی با تاکید بر اینکه «در برابر مافیای ترال سر خم نمی‌کنیم»، گفت: هر مصوبه‌ای در خصوص صید ترال در سازمان شیلات ایران تصویب شود، موردتایید مجلس شورای اسلامی نیست و به‌شدت با آن برخورد خواهد شد و تا مشخص شدن شرایط هر مصوبه‌ای در این خصوص کان‌لم‌یکن است.

کمبود نیرو برای برخورد با صید ترال
کنار تمام شنیده‌ها و زمزمه‌ها و مخالفت‌ها در خصوص صید ترال، حرف‌های شیلات هرمزگان حکایت دیگری از داستان این صید دارد.
مدیرکل شیلات هرمزگان با تاکید بر اینکه تنها زمان صید ترال در مهر و آبان هر سال است و صید خارج از این زمان غیرمجاز است، گفت: شیلات استان نیرو و تجهیزات کافی برای برخورد همه‌جانبه با صید ترال را ندارد.
مسعود بارانی درخصوص گلایه صیادان غرب هرمزگان از صیدهای غیرمجاز به خبرنگاران اظهار داشت: شیلات هرمزگان نیروی کافی برای برخورد با کشتی‌ها و شناورهای غیرمجاز ندارد و نیاز به همکاری بیشتر نیروی دریایی سپاه و دریابانی با حفاظت شیلات است. وی اضافه کرد: در بخش انتهایی آب‌های هرمزگان کشتی‌هایی از استان‌های مجاور از جمله بوشهر اقدام به صید ترال می‌کنند که به‌محض مشاهده نیروهای حفاظت وارد آب‌های عمیق می‌شوند و این مسئله امکان برخورد با صید ترال را سخت کرده است.
بارانی گفت: کشتی‌های مجازی که اقدام به صید ترال کنند پرونده‌های آنها در کمیته‌های تخلف بررسی می‌شود و امکان جریمه و باطل شدن پروانه فعالیت‌شان وجود دارد.
معیشت مردم جنوب کشور از جمله استان هرمزگان به دریا و صید و صیادی به‌طور مستقیم و غیرمستقیم گره خورده است و فعالیت مجدد ناوگان صید صنعتی ترال در خلیج فارس و دریای عمان سبب آسیب جدی به اکوسیستم دریا و معیشت صیادان خواهد شد و در این شرایط به‌اعتقاد نگارنده، دولت دکتر پزشکیان باید یک بار برای همیشه پرونده هیولای ترال را ببندد و دست مافیا را قطع کند و نور امید را در قلب صیادان روشن کند.