۴ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۲

محمد علی بیگی، خبرنگار گروه جامعه: ویدیویی از حیوان آزاری در فضای مجازی منتشر شده است که در آن شخصی به نام «عمو حسن» یک حلقه مار را به‌شدت مورد آزار قرار می‌دهد. در پی این اتفاق، معاون رصد و پایش یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط‌زیست از تلاش برای دستگیری او خبر داد.

آگاه: علیرضا ساجدین، معاون رصد و پایش یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط‌زیست دراین‌باره اظهار کرد: همان روز از طریق فعالان محیط‌زیست، مردم و طرفداران محیط‌زیست برای شناسایی او اقدام کردیم. به پلیس فتا هم اعلام شکایت کردیم و به فرماندهان محیط‌زیست استان‌ها هم اطلاع دادیم تا در گروه‌های درون‌سازمانی منتشر کنند. ما نمی‌دانیم این شخص کیست؟ یک نفر در حال فیلم‌گرفتن است و یک نفر هم آن بلا را بر سر مار می‌آورد. در فیلم کوه و دشت مشخص نیست و لهجه مشخصی هم ندارد اما حدس می‌زنیم نوع لهجه‌اش به مرکز ایران می‌خورد.
او ادامه داد: حتی از نوع مار هم نمی‌شود تشخیص داد برای کدام منطقه است. در فیلم تابلو و مشخصات قابل رجوعی هم نیست. تقریبا یک هفته است اقدام کردیم اما جوابی نگرفتیم. از این آدم‌های مریض پیدا می‌شوند که صرفا برای دیده‌شدن در فضای مجازی چنین کارهای را انجام می‌دهند و مشکلات روحی و روانی دارند. به محض اینکه به نتیجه‌ای برسیم، قطعا اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.
معاون رصد و پایش یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره بخش دیگری از صحبت‌های خود حیوان‌آزاری گفت: متاسفانه حیوان‌آزاری هنوز قانون خاصی ندارد. اگر حیوان مورد آزار قرارگرفته از حیات‌وحش باشد، از قوانین و مقررات محیط‌زیست پیروی می‌کند. دستگاه‌ قضایی علاوه بر جرایم مالی، حبس و جرایم عمومی را نیز به‌خاطر جریحه‌دار کردن روحیه مردم اعمال می‌کند اما متولی حیوانات دیگر مثل حیوانات شهری و بلاصاحب، سازمان محیط‌زیست نیست و فقط دستگاه قضایی می‌تواند اعلام جرم کند. 
ساجدین در پایان اظهار کرد: متاسفانه در جامعه چنین آدم‌هایی پیدا می‌شود اما در مقابل کسانی هم هستند که به محیط‌زیست و حیوانات کمک شایانی می‌کنند؛ البته ما با غذادهی و غذارسانی به حیوانات کاملا مخالف هستیم و یک مبحث تخصصی و فنی است و در دنیا هم این کار نقض و منسوخ شده است. حیوان‌دوستی خوب است اما نباید به‌گونه‌ای عمل کنیم که تنوع زیستی تهدید شود.

قانون چه می‌گوید؟
طبق قانون هر شخصی که به حیوانی آسیب برساند و منجر به اذیت‌شدن آن شود، باید مطابق با قانون مجازات شود؛ در کتاب قانون مجازات اسلامی بخش احراق و تخریب و اتلاف اموال و حیوانات، به جرم‌انگاری حیوان‌آزاری پرداخته شده است.
ازاین‌رو هر چند وقت یک‌بار شاهد حیوان‌آزاری برخی از افراد هستیم که فیلم و تصاویر این رفتار زشت خود را نیز در فضای مجازی منتشر می‌کنند تا با این عمل خود افکار عمومی را دچار تشویش کنند؛ با این حال قانون‌گذاران در بخش تعزیرات کتاب قانون مجازات اسلامی ایران، در مورد این عمل جرم‌انگاری کرده‌اند.
طبق ماده ۶۷۹ قانون مجازات اسلامی «هرکس به‌عمد و بدون ضرورت حیوان حلال‌گوشت متعلق به دیگری یا حیواناتی که شکار آنها توسط دولت ممنوع اعلام شده است را بکشد یا مسموم، تلف یا ناقص کند به حبس از ۹۱روز تا ۶ماه یا جزای نقدی از یک‌میلیون و ۵۰۰هزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد.» علاوه بر این ماده‌قانونی، در ماده۶۸۰ قانون مجازات اسلامی نیز چنین بیان شده است: «هر کس برخلاف مقررات و بدون مجوز قانونی اقدام به شکار یا صید حیوانات و جانوران وحشی حفاظت‌شده نماید به حبس از سه ماه تا سه سال یا جزای نقدی از یک و نیم‌میلیون ریال تا ۱۸میلیون ریال محکوم خواهد شد.»ازاین‌رو نه‌تنها حیوان‌آزاری، بلکه شکار و صید حیوانات و جانوران وحشی که ازسوی دولت محافظت می‌شوند نیز بدون دریافت مجوز قانونی، غیرقانونی است و مرتکبان چنین جرایمی علاوه‌بر حبس به جزای نقدی نیز محکوم خواهند شد.