۱۱ مهر ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۲

 ارتش رژیم صهیونیستی با حمله‌ای وحشیانه مقر رهبری حزب‌الله در ضاحیه جنوبی لبنان را هدف قرار داد تا با شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله و تعداد دیگری از رهبران این جنبش، خلأ بی‌سابقه در ساختار حزب ایجاد کند.

آگاه: همه این اقدامات در پرتو سناریوهای قبلی صورت گرفت که آن تکمیل هجمه نظامی اسرائیل با انجام عملیات زمینی در لبنان و تسریع تلاش‌ها برای برچیدن محور مقاومت است. در این راستا، علی ریزک، یک تحلیلگر امنیتی و سیاسی به الجزیره گفته: «اسرائیل معتقد است که پس از مرگ نصرالله، با شتاب می خواهد از فرصت خلأ رهبری در این گروه حداکثر استفاده را ببرد» محمد الماسری، دیگر تحلیلگر الجزیره در موسسه مطالعات تحصیلات تکمیلی دوحه نیز معتقد است: «موفقیت حمله به حزب‌الله ممکن است افکار عمومی داخلی این کشور را به نفع نتانیاهو تحت تاثیر قرار دهد.»
اما تاکنون به‌دلیل شدت پاسخ موشکی حزب‌الله، دستاوردی برای رژیم نداشته است، ضمن آنکه پیام نیروهای نصرالله به صهیونیست‌ها هم ازسوی شیخ نعیم قاسم منتقل شد. او ۹مهرماه در نطقی آمادگی کامل حزب‌الله را برای تقابل با سناریوهای رژیم اشغالگر قدس اعلام کرد و با بیان اینکه مطمئن هستیم که دشمن به هدف خود نمی‌رسد و از این نبرد پیروز بیرون می‌آییم، تاکید کرد که اسرائیل نمی‌تواند به توان نظامی ما آسیب بزند. با هر احتمالی مواجه خواهیم شد و اگر اسرائیلی‌ها تصمیم به تهاجم زمینی بگیرند، آماده هستیم... نیروهای مقاومت برای درگیری زمینی آماده هستند.
برنامه‌ریزان اسرائیلی ـ در اتاق جنگ- پیش از این بر این باور بودند که تضعیف قابلیت‌های حزب‌الله با اتکای محض به نیروی هوایی آن‌هم بدون انجام عملیات زمینی دشوار است و از این رو بسیاری از آنها بر ضرورت اجرای مانور زمینی و قوی اما کوتاه با هدف از بین بردن توان نظامی حزب‌الله در منطقه مرزی به‌ویژه سکوها و موشک‌ها و پایگاه‌های نیروی رضوان، در هرگونه جنگ احتمالی در جنوب رودخانه لیتانی، تاکید کردند؛ البته ارتش صهیونیستی اجرای بخش مقدماتی عملیات زمینی را از اواسط سپتامبر ۲۰۲۴ آغاز کرد و در تلاش برای از بین بردن زنجیره رهبری ارشد نظامی حزب‌الله از طریق زنجیره‌ای از عملیات‌های ترور بود که درنتیجه آن بعد از شهادت «فؤاد شکر» فرمانده نظامی حزب، «ابراهیم عقیل» فرمانده عملیات حزب به همراه رهبران نیروی رضوان، سپس «ابراهیم قبیسی» و «محمد سرور» فرماندهان نیروی هوایی و موشکی حزب‌الله، هدف قرار گرفتند.
هدف از حملات ناگهانی رژیم صهیونیستی، محدود کردن دایره اثربخشی عملیاتی حزب‌الله است. آنها با این هدف دو رویکرد را دنبال می‌کنند:
۱- با ادامه جنگ در سایه تلفات گسترده و حملات خشونت‌آمیز، ساختار رهبری و منابع انسانی و مادی آن را تضعیف کند.
۲- عقب‌نشینی و پذیرش شروط اسرائیل برای آتش‌بس است که شامل جداسازی جبهه لبنان از جبهه غزه، عقب‌نشینی عناصر آن به شمال رودخانه لیتانی و تضعیف آن تا خلع سلاح کامل است.
در این میان، برخی از فرماندهان رژیم صهیونیستی هم استدلال می‌کنند که اگر حزب‌الله از جنوب رود لیتانی عقب‌نشینی کند، بعداز آنکه خسارت‌های خود را جبران کرد، قدرت نظامی‌اش را با حمایت ایران به‌روز و شبکه ارتباطی جدیدی را بنا خواهد کرد که در آن از درس‌های جنگ کنونی استفاده و سپس جنگنده‌های خود را در جنوب لیتانی مستقر می‌کند، که این به معنای بازگشت به وضعیت قبل از جنگ فعلی و ازدست‌دادن همه دستاوردهای نظامی اسرائیل است. با توجه به این موارد، رژیم خواستار اجرای عملیات زمینی تا بیروت برای ایجاد تغییر استراتژیک در وضعیت داخلی لبنان است.
آنچه مشخص است، هدف اصلی این سناریو تغییر مجدد معادلات قدرت در خاورمیانه است که درنهایت منجر به درگیری مستقیم با تهران باهدف از بین بردن پروژه هسته‌ای آن و جلوگیری از بازسازی توانمندی نظامی گروه‌های هم‌پیمان ایران است.
با همین نگاه، محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران نگرانی خود را از سناریوهای رژیم صهیونی ابراز کرد و گفته بود که «باند جنایتکار و نژادپرست نتانیاهو با محکوم کردن متوقف نمی‌شود و پس از لبنان به دمشق و بعد از آن به بغداد و اگر طعم خونریزی مستشان کند حتی شاید به ایران حمله کند؛ لذا دولت‌های سوریه، عراق و ایران هرچه زودتر تصمیم بگیرند.»
این سناریو اغلب به معنای شروع یک جنگ چندجبهه‌ای است که نیازمند تکیه شدید بر حمایت نظامی آمریکا و پوشش سیاسی ایالات متحده برای اسرائیل است. در این وضعیت، تل‌آویو به‌تنهایی قادر به رویارویی با چنین جنگ عظیمی نیست، چراکه نه تعداد نظامیان، نه انبارهای مهمات و قطعات یدکی، نه اقتصاد و نه ساختار اجتماعی اسرائیل اجازه نمی‌دهد که درگیر جنگی طولانی‌مدت و سخت باشد. اما با شرایطی موجود در منطقه اسرائیل نمی‌تواند به قدرت‌نمایی‌های خود خوش‌بین باشد.
«محمدعلی حسن‌نیا» کارشناس مسائل خاورمیانه در تحلیل خود از تهدید صهیونیست‌ها برای حمله زمینی به لبنان، با بیان اینکه همواره انجام یک حمله تمام‌عیار یا جنگ زمینی را بعید می‌دانستم و در شرایط کنونی هم همین نظر را دارم، می‌گوید: اگر رژیم صهیونیستی اقدام به حمله زمینی کند با یک بست راهبردی مواجه خواهد شد، چون حتی خودش هم نمی‌داند که می‌خواهد که چه کار کند و تا کجا پیش رود. اگر قصد رژیم صهیونیستی، ایجاد کمربند امنیتی است که این را در بین سال‌های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۰ انجام داده و اگر قصدش حمله به نزدیکی‌های بیروت است که آن را هم در سال۱۹۸۲ انجام داده و شکست خورده است و درحال‌حاضر توان این کار را هم ندارد.
وی تاکید کرد: ترور، خرابکاری، کشتار مردم و تهدید به حمله زمینی بخشی از کمپین اسرائیلی‌ها برای این بود که حزب‌الله عقب‌نشینی کند و از جنگ در شمال اراضی اشغالی جدا شود. دلیل اصلی این مسئله این بود که قصد داشتند این جنگ را از جنگ غزه تفکیک کنند و حزب‌الله را وادار کنند بین جنگ شمال اراضی اشغالی و جنگ غزه تفکیک ایجاد کند، اما از همان ابتدا سید حسن نصرالله عنوان کرد که برای پایان دادن به جنایت‌های غزه وارد این جنگ شده است.
کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: اگرچه درصد اندکی را می‌توان احتمال داد که رژیم صهیونیستی حمله زمینی به لبنان را انجام دهد، اما به اعتقاد من، درحال‌حاضر طرح این مسئله از سوی اسرائیل محلی از اعراب ندارد و بیشتر یک بلوف نظامی است.