۲۵ مهر ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۳

جنگ ترکیبی، جنگی است که در آن یکی از طرفین درگیری، از همه عرصه‌های گوناگون نبرد به‌طور هم‌زمان استفاده می‌کند تا اثرات آنها را به‌صورت هم‌افزا بر رقیب خود بگذارد. در یک تعریف جنگ ترکیبی به یک راهبرد نظامی گفته می‌شود که آمیخته‌ای از جنگ سیاسی، جنگ کلاسیک، جنگ نامنظم، جنگ مجازی، خبررسانی جعلی، دیپلماتیک، تلاش حقوقی-قضایی، مداخله در انتخابات کشورها، برهم‌زدن بافت جمعیتی، تهاجم فرهنگی، استفاده از اختلافات دینی و این‌گونه موارد ساخته شده باشد.

آگاه: در تعریف دیگر جنگ ترکیبی، هسته مرکزی این نبرد، جنگ شناختی است که براساس آن چندین نوع عملیات دیگر بر طرف مقابل تحمیل می‌شود. درنهایت این چند نوع جنگ و در رأس آنها جنگ شناختی تاثیرات لازم را بر اذهان و ادراک مخاطبان برجا می‌گذارد. مجموع همه اینها در حقیقت یک جنگ محاسباتی است برای تغییر و اثرگذاری در محاسبات کشور مورد هدف؛ بنابراین جنگ ترکیبی یک جنگ هشت‌گانه است که جنگ شناختی را در صدر خود دارد و پیرامون آن جنگ اطلاعاتی، امنیتی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و به‌نوعی بی‌ثبات‌سازی و معتبرسازی تهدید نظامی قرار دارد.
اگر انواع این عملیات با هم ترکیب شود، به فشار افکار عمومی منجر می‌شود و ادراک مخاطب عمومی آماج و موردهدف قرار می‌گیرد تا بر ادراک مسئولان کشور هدف فشار آورده و درنهایت منجر به تغییر محاسبات شود.
درواقع تسلط بر مغزها زمانی رخ می‌دهد که شما روی سازوکار رمزگشایی و تفسیر جامعه هدف‌تان موثر واقع شوید؛ گاهی در بیرون تلاش می‌کنید و واقعیت را تغییر می‌دهید و گاهی نحوه قرائت و فهم و برداشت مخاطب از بیرون را تغییر می‌دهید. وقتی که سازوکار رمزگشایی تغییر کرد، تفسیر ما مطابق میل او خواهد شد؛ برای مثال، اگر ظرفی مکعب‌شکل بود، هر مایعی در آن ریخته شود، در قالب شکلی مکعب تغییر می‌یابد، اگر عینک شما تیره بود، زیباترین تصاویر و متنوع‌ترین رنگ‌ها هم تیره خواهند بود. پس اگر نظام شناختی جامعه تغییر یافت حتی توفیقات و واقعیات خوب را نقمت خواهند دید و برعکس نقمت‌ها را نعمت می‌بیند.
در شرایط امروز اگر ارتباطات آیینی، حضوری، تربیتی و خانوادگی ما کنار برود و حجم اول ارتباطات جامعه، ارتباط مجازی باشد، به‌مرور شما یک هویت مجازی پیدا می‌کنید که بر هویت واقعی شما غلبه می‌یابد. 
در این صحنه، آن که تکنیکی‌تر است و رسانه بیشتری دارد و از فناوری‌های جدیدتری بهره می‌گیرد، می‌تواند موقتا برنده شود، زیرا آنجا حقایق با هم تضارب ندارند، در آنجا استدلال‌ها و برهان‌ها با هم در جدال نیستند، در آنجا تصاویر و بازنمایی‌ها با هم می‌جنگند. ما باید تلاش کنیم که سه‌گانه ارتباطاتی خود را بازآرایی کنیم.
 با این شیوه که حرکت می‌کنیم، درحقیقت رسانه ما ضعیف است و نظام رسانه‌ای ما با ت حولات فناورانه سازگار نیست و به روزآمدی و بازنگری نیاز دارد. این روزآمدی و بازنگری باید به گونه‌ای رخ بدهد که در شرایطی که دشمنان قسم‌خورده ما درحال بمباران اطلاعاتی غلط در منطقه و فضای داخلی هستند و ابزار شایعه و دروغ و تحریف به‌طور متداول درحال استفاده شدن است، در کمترین زمان ممکن و با کارآمدترین ابزارها اذهان طرفداران و پایبندان به آرمان مقاومت و پیروزی مسلمان بر ظلم واکسینه شود.