۲۹ مهر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۸

سارا فرجی-خبرنگار گروه فرهنگ: از وقتی که هوش مصنوعی پایش به دنیای تکنولوژی باز شد برای خیلی‌ها این ترس و سوال پیش آمد که آیا قرار است از این به بعد هوش مصنوعی جای هوش طبیعی را بگیرد و اینکه آیا قرار است هوش مصنوعی رقیب برخی از شغل‌ها شود و خیلی‌ها بیکار شوند؟ خبر خوب اینکه پاسخ به این دوسال و سوالات دیگری از این قبیل منفی است. چون هوش مصنوعی از خیلی وقت پیش هم وجود داشته منتها شکل کاربری‌اش فرق داشته؛ مثلا گوگل‌مپ یا همان ماشین‌حساب‌های کوچکی که قدیم‌ترها مخفیانه با خودمان سرجلسه امتحان می‌بردیم همگی به نوعی با فناوری هوش مصنوعی کار می‌کردند یا مثلا در خیلی از بازی‌های کامپیوتری که در قدیم بازی می‌کردیم هم از هوش مصنوعی استفاده شده بود با این تفاوت که نسل جدید هوش مصنوعی قابلیت‌هایش ارتقا پیدا کرده و بسیاری از بازی‌سازان یا تولیدکنندگان انیمیشن از هوش مصنوعی‌های مختلفی که به بازار آمده برای حرکت یا شخصیت‌های بازی یا انیمیشن‌شان استفاده می‌کنند.

آگاه: ولی باز هم این انسان خردمند است که با خلاقیت خود ایده اولیه بازی را طراحی می‌کند و همین خود هوش مصنوعی هم مصنوع و ساخته انسان و هوش طبیعی است؛ بنابراین اگر قرار بود هوش مصنوعی جای هوش طبیعی را بگیرد خیلی پیش‌تر از اینها انسان خردمند بیکار می‌شد.

نکته مهمی که درباره هوش مصنوعی باید در نظر داشته باشیم این است که مدل کاری هوش مصنوعی به این شکل است که یکسری داده و الگوریتم به آن می‌دهیم تا بنا به موقعیت تصمیم‌گیری کند. حالا هرچقدر داده‌های بیشتری داشته باشد تصمیم گیری بهتری انجام می‌دهد. درست مثل اینکه به یک ربات داده بدهیم و بعد از آن بخواهیم تصمیم‌گیری کند؛ البته اینکه با یک ربات طرفیم به این معنی نیست که اطلاعاتش کاملا درست است و خطا ندارد.

تفاوت هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) و هوش انسانی (Human Intelligence) 
هوش مصنوعی یک فناوری پیشرفته است که معمولا ازسوی مجموعه‌ای از الگوریتم‌ها، رایانه‌ها و ربات‌ها اجرا می‌شود و با استفاده از داده‌ها و آموزش‌های قبلی سعی می‌کند هوش انسانی را در یک کار خاص شبیه‌سازی کرده و می‌تواند تصمیم انسان را در یک کار خاص تکرار و وضعیت مشابهی را برای آن کار خاص ایجاد کند اما هوش انسانی یک توانایی ذهنی برای استدلال، حل مسئله و یادگیری است. این هوش به‌دلیل ماهیت کلی خود، عملکردهای شناختی مانند ادراک، توجه، حافظه، زبان و برنامه‌ریزی را با هم ترکیب می‌کند. به عبارت دیگر، هوش مصنوعی از تجربیات گذشته و اعمال آن بر اساس موقعیت و محیط برای تصمیم‌گیری استفاده می‌کند.
مقایسه هوش مصنوعی و هوش انسانی نشان می‌دهد با وجود برتری‌های کامپیوتر در برخی زمینه‌ها، انسان همچنان نقش کلیدی را در جهان امروز ما دارد. سرعت و دقت بالای هوش مصنوعی می‌تواند با ظرافت و نوآوری هوش انسانی تبدیل شده و جهان بهتری بسازد. با اینکه برخی مخالفان هوش مصنوعی از نابودی بشر به دست این تکنولوژی صحبت می‌کنند و در مقابل، بسیاری با رویکرد مثبت‌اندیش هیچ خطری را متوجه مشاغل یا زندگی انسان نمی‌دانند اما بیشتر متخصصان جدال نهایی هوش مصنوعی و هوش انسانی را نه یک رویارویی، بلکه رقابت و همکاری می‌دانند.
مجمع جهانی اقتصادی پیش‌بینی کرده است که هوش مصنوعی در سال۲۰۲۵ حدود ۸۵میلیون فرصت شغلی را حذف می‌کند اما درعین‌حال ۹۷میلیون فرصت شغلی جدید برای پشتیبانی از اقتصاد نو ایجاد می‌شود. بسیاری از متخصصان نیز بر این باورند که هوش مصنوعی جایگزین انسان نیست و در بسیاری از مشاغل تنها به ابزاری کمکی برای افزایش بهره‌وری انسان بدل می‌شود.
بهداد باقری، عضو انجمن انیمیشن ایران و از فعالان حوزه انیمیشن در مورد هوش مصنوعی به خبرنگار «آگاه» می‌گوید: «در ابتدا که این نسل از هوش مصنوعی وارد شد خیلی از دوستان و همکاران من گارد داشتند اما کم‌کم به این نتیجه رسیدند که باید با آن آشتی کنند چون زور هوش مصنوعی از ما به‌خاطر سرعت و ارزان بودن بیشتر است؛ بنابراین بهترین راه‌حل این است که تعامل‌مان با آن طوری باشد که بهترین استفاده را از آن بکنیم وگرنه خیلی از فعالان حوزه‌های مختلف هنری بیکار خواهند شد. از نظر من بهترین راه‌حل این است که به آن به چشم یک دستیار هوشمند نگاه کنیم، نه رقیب کاری. ارزان را هم از این جهت می‌گویم که برای خیلی از کارها در انیمیشن به کامپیوترهای خیلی پیشرفته با سی‌پی‌یوی خاص و نیروهای حرفه‌ای نیاز بود که ممکن بود ساعت‌ها زمان و هزینه ببرد اما الان با ورود یک هوش مصنوعی جدید همه این کارها را آن نرم‌افزار می‌تواند انجام دهد؛ به‌طوری‌که حتی می‌تواند یک ویدیوی خام را اصلاح رنگ و نور بکند و حتی جلوه‌های ویژه به آن اضافه کند و کاراکتر واقعی را با کاراکتر مجازی با فقط چند کلیک ساده جایگزین کند.»
وی درخصوص اینکه آیا هوش مصنوعی می‌تواند جای خلاقیت انسان را بگیرد یا خیر، توضیح می‌دهد: «خلاقیت یعنی متفاوت و برخلاف عرف فکر کردن که هوش مصنوعی هم دقیقا همین کار را می‌کند و حتی شاید بتوان گفت از ما خلاق‌تر است چون ما یک نفریم با یکسری تجربه‌های آموخته اما هوش مصنوعی مجموعه‌ای از تجربه‌ها و اطلاعات مختلف است. به عقیده من، این‌طور نیست که بگوییم که ما چون انسانیم پس بهتر می‌توانیم تصمیم بگیریم و ممکن است در آینده نه‌چندان دور هوش مصنوعی آنقدر پیشرفت کند که جای کار انسان‌ها را بگیرد و حتی از سازنده خودش هم باهوش‌تر شود، اما تا قبل از اینکه این اتفاق بیفتد، ما باید سعی کنیم از آن بهترین استفاده را کنیم.»