۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۹

رییس‌جمهوری در جلسه علنی روز سه‌شنبه یکم آبان‌ماه بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد و به دنبال آن کمیسیون تلفیق تشکیل جلسه داد تا در نخستین جلسه خود، رییس و اعضای هیات‌رییسه تلفیق را بشناسد. کمیسیون تلفیق در روز چهارشنبه دوم آبان نیز در جلسه‌ای آیین‌نامه داخلی کمیسیون را به تصویب رساند و مقرر شد از روز شنبه پنجم آبان‌تا روز دوشنبه هفتم آبان جلسات کمیسیون تلفیق در دو نوبت برای بررسی کلیات لایحه بودجه تشکیل شود.

آگاه: این کمیسیون روز گذشته نخستین جلسه خود را به ریاست غلامرضا تاجگردون و با حضور سایر اعضای خود برگزار کرد. در جریان این جلسه گزارشی از مبانی اقتصادی سیاست‌های بودجه سال ۱۴۰۴ از سوی مسئولان سازمان برنامه و بودجه به نمایندگان ارائه شد. همچنین در این جلسه نمایندگان مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گزارشی در رابطه با بررسی کلیات لایحه بودجه سال۱۴۰۴ به نمایندگان ارائه کردند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه۱۴۰۴ در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» در تشریح جزییات جلسه صبح دیروز (شنبه۵آبان‌) کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ گفت: کمیسیون در این جلسه به بررسی برآورد شاخص‌های کلان لایحه بودجه پرداخت. در این بخش مباحثی از جمله نرخ تورم، میزان رشد اقتصادی، ضریب جینی، وضعیت سرمایه‌گذاری، وضعیت فقر و کاهش محرومیت‌زدایی و همچنین حجم صادرات غیرنفتی برای سال آینده مورد بحث و بررسی قرار گرفت. زارع این را هم گفت که مرکز پژوهش‌های مجلس و همچنین اتاق بازرگانی در این جلسه شاخص‌های کلان لایحه بودجه را مورد نقد و بررسی قرار دادند. همچنین در ادامه این جلسه نمایندگان عضو کمیسیون دغدغه و همچنین سوالاتی در زمینه حمایت از تولید، جلوگیری از بی‌ثباتی اقتصادی، وضعیت نرخ ارز، سرمایه‌گذاری و همچنین مباحث مربوط به هدفمندی یارانه‌ها را مطرح کردند.
اما ارائه نخستین لایحه بودجه دولت چهاردهم به مجلس از بسیاری از جهات حائز اهمیت است، چراکه محقق ساختن بسیاری از شعارهای انتخاباتی رییس‌جمهوری در زمینه عدالت‌خواهی و عدالت‌طلبی بیرون از ردیف و احکام این بودجه نخواهد بود و می‌تواند در اجرای برنامه هفتم توسعه را که همواره و در بسیاری از محافل مورد تاکید رییس‌جمهوری بوده است محقق کند.
از این رو رییس‌جمهوری با تاکید بر این نکته که این بودجه نتیجه جلسات متعدد با کارشناسان خبره و مجلس بوده است در زمان ارائه این لایحه به مجلس گفت: دقت در اجرای قانون برنامه هفتم توسعه در اولویت تدوین بودجه بوده و بر رعایت تکالیف برنامه هفتم تاکید شده است. همچنین پزشکیان درباره اصل عدالت‌محوری لایحه بودجه گفت که تلاش کردیم تبعیضات بودجه را رفع کنیم. با این حال بسیاری از نمایندگان در مواجهه اولیه با بودجه سال۱۴۰۴ آثار واقعی لایحه در انطباق با برنامه هفتم توسعه را مورد تاکید قرار دادند و برخی دیگر هم معتقد بودند که با توجه به شرایط فعلی کشور و بروز برخی تنش‌ها، باید مشخص شود که این بودجه منطبق با این شرایط فعلی تدوین شده است یا خیر؟
جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال۱۴۰۴ در ارزیابی اولیه خود درباره بودجه سال آتی به خبرنگار روزنامه «آگاه» گفت: دولت برخلاف برنامه‌های توسعه‌ای نه‌تنها در این لایحه خودش را کوچک‌تر نکرده که بزرگ‌تر شده است. این نماینده مجلس شورای اسلامی بیان کرد: همچنین دولت باید بگوید در بخش مولدسازی و کوچک‌سازی خود قرار است چه اقداماتی را مدنظر قرار دهد، چراکه اگر تکلیف این مسائل روشن نشود، شاخص‌های اقتصادی به‌شدت افت خواهد کرد.

میزبانی کمیسیون از وزیر اقتصاد
این کمیسیون در جلسه عصر دیروز خود میزبان همتی، وزیر اقتصاد و امور دارایی بود. رحیم زارع درباره جزئیات این جلسه هم به خبرنگار آگاه گفت: وزیر اقتصاد در این جلسه در رابطه با شاخص‌های اقتصادی بودجه، گزارشی به نمایندگان ارائه کرد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ این را هم گفت که در این جلسه بسیاری از نمایندگان در زمینه مسائل مربوط به نرخ ارز و همچنین کاهش نرخ تورم دغدغه و سوالات زیادی را از وزیر اقتصاد و امور دارایی مطرح کردند. این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در این جلسه در رابطه با میزان تخصیص ارز ترجیحی به کالای اساسی، مباحثی صورت گرفت، ادامه داد: از این رو مسئولین در این جلسه گفتند که ۱۵میلیارد دلار ارز ترجیحی برای تامین کالای اساسی در لایحه پیش‌بینی شده است. 
همچنین مسئولان تاکید داشتند که دولت در سال آینده رشد اقتصادی چهاردرصدی را پیش‌بینی کرده است. زارع با اشاره به پیش‌بینی نرخ تورم در لایحه بودجه سال آتی، بیان کرد: دولت در این لایحه نرخ تورم ۲۸.۳ دهم را پیش‌بینی کرده است؛ از این رو، نرخ تورم در لایحه بودجه نسبت به سال گذشته کاهشی خواهد بود.

نقاط قوت و ضعف کلیات - لایحه بودجه
رییس مرکز پژوهش‌های مجلس در تشریح نقاط قوت و ضعف لایحه بودجه۱۴۰۴، گفته است: این لایحه نسبت‌به قوانین بودجه سال‌های پیش از جهات مهمی مانند یکپارچگی و واقعی بودن منابع و مصارف و همچنین توجه به تعهدات و بدهی‌های دولت، پیشرفت کرده اما در زمینه پرداختن به برخی چالش‌ها مانند تمهید منابع مالی برای رشد پایین‌تر از تورم حقوق کارمندان دولت و درج احکام غیربودجه‌ای ذیل لایحه بودجه، توفیق چندانی نداشته است. از سال گذشته با اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، مقرر شد تا لایحه بودجه در دو بخش ماده واحده مشتمل بر احکام موردنیاز برای اجرای بودجه کل کشور و سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای و مالی و اجزای اصلی آنها و جداول تفصیلی شامل ارقام بودجه به مجلس تقدیم شود.
کمیسیون تلفیق موظف است ظرف پنج روز گزارش خود را درباره رد یا تایید کلیات به هیات رییسه مجلس شورای اسلامی ارسال کند و سپس گزارش در صحن مجلس بررسی شود. براین اساس جلسات کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال۱۴۰۴ از دیروز شروع شده است که در روز دوشنبه درباره کلیات رأی‌گیری می‌شود و گزارش آن به صحن علنی ارائه خواهد شد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی سه‌شنبه هشتم آبان‌ماه به بررسی کلیات لایحه بودجه می‌پردازند. درصورتی‌که مجلس کلیات لایحه بودجه را تصویب کند، لایحه به کمیسیون‌های تخصصی و کمیسیون تلفیق برای بررسی جزییات بخش اول آن ارجاع می‌شود. درصورتی‌که مجلس کلیات لایحه بودجه را تصویب نکند، لایحه به دولت ارجاع می‌شود و دولت باید ظرف هفت روز لایحه را با اصلاحات به مجلس تقدیم کند.