۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۶

ارتباط دوجانبه با کشورهای همسایه در چارچوب احترام متقابل همیشه یکی از اصول روابط بین‌الملل جمهوری اسلامی ایران بوده است.

آگاه: این مسئله به‌ویژه در ماه‌های اخیر و با افزایش جنایت‌ها و تجاوزهای رژیم صهیونیستی، به‌خصوص در قبال ایران، یکی از اصلی‌ترین سیاست‌های مدنظر جمهوری اسلامی ایران بوده است؛ از همین رو وزیر امورخارجه در سفرهای منطقه‌ای خود به‌دنبال توسعه و تحکیم روابط با کشورهای همسایه بوده است. در روزهای اخیر نیز سفر سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه به کشور پاکستان به‌عنوان یکی از همسایگان استراتژیک ایران باتوجه‌به قدرت‌های سیاسی، نظامی و اقتصادی که در اختیار دارد موردتوجه رسانه‌های منطقه و جهان قرار گرفته است. 
به گزارش آگاه، گفت‌وگوی تلویزیونی سکاندار دستگاه دیپلماسی کشورمان به مناسبت چهلمین روز شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل شهید حزب‌الله لبنان یکشنبه‌شب ۱۳ آبان از شبکه اول سیما پخش شد. او در این برنامه ناگفته‌های جالبی از سفر تاریخی خود به لبنان و منطقه بیان کرد و در پایان خطاب به صهیونیست‌ها گفت که پیامی را چندین مرتبه خطاب به رژیم صهیونیستی در سفرهای منطقه‌ای تکرار کردم و آن پیام این است که اراده ما را به محک نکشید.
پس از پایان گفت‌وگوی وزیر خارجه، او دوباره با سفر به پاکستان خبرساز شد؛ او بامداد سه‌شنبه در بدو ورود به اسلام‌آباد طی گفت‌وگو با خبرنگاران با بیان اینکه در ادامه سفرهای دوره‌ای به کشورهای منطقه که به دلیل شرایط حساس فعلی صورت گرفته بود، اکنون خرسندیم که در آخرین مرحله به پاکستان آمدیم، گفت: جمهوری اسلامی ایران و پاکستان از روابط ویژه‌ای برخوردارند که ریشه در همسایگی، پیوندهای قدیمی، روابط دامنه‌دار مردمی و همچنین ارتباطات گسترده سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دارد.
عراقچی اشاره‌ای هم به روابط ایران و پاکستان کرد و با بیان این مطلب که روابط ما همواره برادرانه و دوستانه بوده و در این سفر نیز تلاش خواهد شد طیف وسیعی از مناسبات فی‌مابین و همکاری‌های همه‌جانبه را مورد بررسی قرار دهیم، تاکید کرد که در این سفر پیرامون تحولات منطقه‌ای از جمله تهدیدات رژیم صهیونیستی و بحرانی که در منطقه ایجاد شده است، نحوه مقابله با این تهدیدات و کاهش تنش‌ها در منطقه نیز با دوستان پاکستانی مذاکره خواهیم کرد.
وی در جریان این سفر با نخست‌وزیر و همچنین همتای پاکستانی خود دیدار و در یک نشست خبری مشترک با «شهباز شریف» حضور یافت و بار دیگر پیامی از اسلام‌آباد به تل‌آویو منتقل کرد و به اشغالگران قدس گفت: اسرائیل با حمله به برخی نقاط در مراکز نظامی ایران در ۲۶اکتبر بیش‌ازپیش ماهیت جنگ‌طلبانه و تجاوزگرانه خود را نشان داد. برخلاف رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران به‌دنبال تشدید تنش نیست، اما حق اساسی خود را برای دفاع مشروع، طبق ماده۵۰ منشور سازمان ملل محفوظ می‌دانیم.
عراقچی که از وزرای فعال و پرکار دولت چهاردهم شناخته می‌شود، از یک‌سو با سفر به پاکستان درحال رایزنی و تبادل‌نظر با مسئولان این کشور است و از سوی دیگر، در فضای مجازی هم با کنایه اتحادیه اروپا را خطاب قرار می‌دهد و می‌نویسد: «اتحادیه اروپا اخیرا با ممنوع کردن ورود خطوط هوایی ما به اروپا، مسافران عادی ایرانی و غیرایرانی را هدف قرار داد. این کار براساس این ادعای نادرست و بی‌اساس که ایران موشک‌های بالستیک برای استفاده در اوکراین به روسیه تحویل داده است، انجام شد. هدف قراردادن مردم عادی ایران بر پایه یک اتهام کاملا بی‌اساس، کاری غیراخلاقی و اشتباهی آشکار است که باید فورا جبران شود.»
اما مهم‌ترین دیدار وزیر امورخارجه، گفت‌وگوی او با فرمانده ارتش پاکستان بود، آن هم در مقطعی که رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران تجاوز کرد و قطعا پاسخ درخوری را هم دریافت می‌کند؛ ازاین‌رو دیدار عراقچی با ژنرال سید عاصم مُنیر حائزاهمیت است. براساس اخبار منتشرشده، عراقچی و ژنرال عاصم مُنیر آخرین تحولات مرتبط با روابط دوجانبه ایران و پاکستان، وضعیت منطقه به‌ویژه همکاری‌های دفاعی-نظامی و امنیت در مرزهای مشترک را موردبحث و بررسی قرار دادند اما این احتمال می‌رود که درباره پاسخ ایران به شرارت اخیر صهیونیست‌ها هم مباحثی بین طرفین مطرح شده باشد.
گسترش روابط تهران با اسلام‌آباد یک بدخواه دارد و آن ایالات‌متحده آمریکاست؛ کشوری که به‌زودی رییس‌جمهور خود را می‌شناسد اما با حضور او در کاخ سفید هیچ تغییر در راهبردها و سیاست‌های کلان آمریکا ایجاد نمی‌شود. دشمنی آمریکایی‌ها با ایران مقاوم همچنان پابرجاست.
سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس منطقه غرب آسیا نیز با بیان اینکه دولت‌های متخاصم از جمله آمریکا و انگلیس و رژیم صهیونیستی قطعا از گرم‌شدن روابط جمهوری اسلامی ایران با همسایگان بسیار ناراحت هستند، گفت: انگلیس سال‌ها با شعار «تفرقه بینداز و حکومت کن» توانسته بود بخش قابل‌توجهی از سرزمین‌های پنج قاره را به‌طور مستقیم یا به‌صورت نیابتی داشته باشد، امروز نیز به‌عنوان یک کشور مفلوک مجبور است از سیاست‌های آمریکا پیروی کند اما بااین‌حال راهبردهای کارآمد برای استیلای تفکر لیبرال‌دموکراسی را فراموش نکرده و در بسیاری از موارد مستقیم تلاش می‌کند در راستای تقویت نظام سلطه هر آنچه را از دست او برمی‌آید در غرب آسیا اجرایی کند. وی افزود: بیش از سه قرن همه مدیریت و مقدرات کشورهای غربی در اختیار حاکمان لندن‌نشین بود و امروز به شکل بسیار ذلیلانه‌ای انگلیسی‌ها مجبورند از سیاست‌های آمریکا از حوزه‌های مختلف تبعیت کنند.
کارشناس غرب آسیا با بیان اینکه حتما انگلیس از روابط گرم ایران و پاکستان ناراحت است، تصریح کرد: «بنابراین این کشور منتظر کوچک‌ترین اتفاق میان دو ملت و دولت ایران و پاکستان است تا نهایت سوءاستفاده جهت ایجاد تنش را داشته باشد.»
ارتقای روابط دو کشور، ضرورت پاسخ ایران به تجاوز صهیونیست‌ها و خنثی‌سازی توطئه‌های غربی‌ها به‌ویژه آمریکا در منطقه را می‌توان پیام‌های مهم این سفر ارزیابی کرد. به‌خصوص که یکی از موضوعات مهم در روابط ایران و پاکستان، قرارداد خط لوله گاز IP است که در سال۲۰۰۹ ازسوی رؤسای وقت دو کشور به امضا رسید. جمهوری اسلامی ایران اقدام به ساخت خط لوله تا نزدیکی مرز پاکستان کرد اما اجرای توافق مذکور از سوی پاکستان تاکنون با تاخیر روبه‌رو بوده است. جمهوری اسلامی ایران همواره نگاه مثبتی نسبت به این پروژه داشته و در همین راستا، در سال۲۰۱۹ اقدام به تمدید قرارداد تا سال۲۰۲۴ کرد؛ ازاین‌رو امیدواریم با سفری که رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان انجام داد، فصل جدیدی از روابط بین ایران و پاکستان شکل بگیرد؛ قطعا این همکاری‌ها برای غربی‌ها سنگین تمام می‌شود اما نتایج ملموس برای همسایگان به همراه خواست داشت.