۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۱

مجلس خبرگان رهبری نهادی است که پس از شکل‌گیری انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) تاسیس شد و تا به امروز ۶دوره آن با حضور علمای بلاد که بیشتر آنها نمایندگان ولی فقیه در استان‌ها هستند تشکیل شده است. از زمان تشکیل تا عصر حاضر حضرات آیات مشکینی، هاشمی رفسنجانی، مهدوی‌کنی، محمد یزدی، احمد جنتی و محمدعلی موحدی کرمانی بر کرسی ریاست این مجلس تکیه زده بودند؛ دوره ششم خبرگان رهبری سال۱۴۰۲ همزمان با انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برگزار شد و اعضای جدید با رأی ملت انتخابات شدند و به مدت هشت سال ردای نمایندگی مجلس خبرگان را بر تن کرده‌اند.

آگاه: تاکنون دو اجلاسیه در دوره جدید در ساختمان قدیم مجلس تشکیل شده است. آخرین اجلاسیه سه‌شنبه هفته گذشته و به مدت دو روز با سخنرانی رییس قوه قضاییه و فرمانده کل سپاه برگزار شد و سپس اعضا پس از تجدید میثاق با آرمان‌های حضرت روح‌الله به دیدار رهبر انقلاب اسلامی رفتند.

معظم‌له در این دیدار به دو نکته مهم اشاره کردند:
۱- جایگاه و اهمیت مجلس خبرگان رهبری
۲- قدرت حزب‌الله پس از شهادت مجاهد کبیر، سید حسن نصرالله
ایشان در تبیین جایگاه این مجلس، خبرگان رهبری را یکی از نهادهای انقلابی دانستند و فرمودند: وجود مجلس خبرگان نشان می‌دهد در حرکت مستمر نظام به سمت اهداف، هیچ وقفه‌ای ایجاد نمی‌شود؛ چراکه در صورت نیاز، خبرگان بی‌درنگ رهبر بعدی را مشخص می‌کنند و این تسلسل، با قدرت و قوت و توانایی کامل وجود خواهد داشت.
رهبر انقلاب وابسته نبودن نظام به اشخاص را یکی از حقایق نهفته در روندِ بی‌درنگ انتخاب رهبری دانستند و گفتند: این جابه‌جایی‌ها نشان می‌دهد که اگرچه اشخاصی ماموریت‌هایی دارند که باید انجام شود اما نظام وابسته به آنها نیست و می‌تواند راه خود را بدون این اشخاص هم ادامه بدهد.
این نخستین‌بار نیست که حضرت آقا به نقش و جایگاه مجلس خبرگان رهبری در نظام سیاسی ایران می‌پردازند، پیش از این و دیدارها که ایشان با خبرگانی‌ها داشتند به ماموریت اصلی مجلس خبرگان اشاره کرده بودند و به تبیین ویژگی‌های سکاندار اصلی انقلاب پرداخته بودند و این نشان‌دهنده اهمیت ایشان به کارکرد و وظایف اعضای خبرگان ملت است.
انتخاب رهبری در ایران، به‌صورت‌ دومرحله‌ای است؛ مردم در مرحله اول، به خبرگان مورد اعتماد خود رأی می‌دهند و در مرحله دوم، نمایندگان مردم، از فقهای واجد شرایط، بهترین آنان را برای رهبری انتخاب می‌کنند. بسیاری از صاحب‌نظران، انتخابات دومرحله‌ای را برای تعیین رهبر، مناسب‌تر می‌دانند، زیرا معتقدند علاوه‌بر اینکه نمایندگان مردم، در فضایی به دور از هیجانات و تبلیغات، به بررسی و تصمیم‌گیری می‌پردازند، تجربه نیز نشان داده که وقتی فردی با رأی مستقیمِ اکثریت مردم به ریاست می‌رسد، بیشتر در معرض سوءاستفاده از قدرت قرار می‌گیرد و کشور را به سوی دیکتاتوری پیش می‌برد.
براین اساس، در جهت اجرای این اصل ـ انتخاب رهبری ـ و شناختِ شرایط مذکور در اصل پنجم و یک‌صدونهم قانون ‌اساسی، کمیسیونی مرکب از ۱۱نفر عضو اصلی و پنج نفر عضو علی‌البدل در مجلس ‌خبرگان تشکیل می‌شود. وظیفه اصلی این کمیسیون، تحقیق در باره همه موارد مربوط به شرایط رهبر و کسانی که در مظان رهبری قرار دارند و ارائه نتایج حاصله به هیات‌رییسه برای بررسی مجلس خبرگان است.
عزل رهبر و نظارت بر رهبر انقلاب از دومین و سومین وظایف خبرگان رهبری است؛ از سال‌۶۸ که زعامت رهبری به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای واگذار شده است، ایشان با هدایت‌های داهیانه خود انقلاب را از طوفان‌های سنگین و هولناک عبور داده‌اند؛ به گونه‌ای که علی‌رغم همه فشارها، تهدیدها و جنگ نرم دشمن، جمهوری اسلامی دیگر ایران اول انقلاب نیست و به‌عنوان قدرتی تاثیرگذار و مهم در منطقه و فرامنطقه شناخته می‌شود و این برگرفته از هدایت‌ها و مدیریت‌های هوشمندانه شخص اول کشور است؛ سایه رهبر بزرگوار بر سرمان مستدام و ان‌شاءالله شخص ایشان پرچم نظام را به حضرت ولی‌عصر(عج) تحویل خواهند داد اما حتما توصیه‌ها و فرمایشاتشان پیرامون ماموریت‌های رهبری باید سرلوحه اعضای خبرگان قرار گیرد و براساس معیارهای تعیین‌شده انجام وظیفه کنند.
رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنانشان، حزب‌الله را یادگار ماندگار شهید نصرالله خواندند و افزودند: حزب‌الله به برکت شجاعت، درایت، صبر و توکل عجیب سید مقاومت، رشد فوق‌العاده‌ای یافت به‌گونه‌ای که دشمن مجهز به انواع سلاح‌های مادی و تبلیغاتی نتوانست و به فضل الهی نخواهد توانست بر این پدیده شگرف غلبه کند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حزب‌الله را قوی و در حال استمرار مبارزه قدرتمند با رژیم صهیونی دانستند و گفتند: در لبنان و در جاهای دیگر هم عده‌ای به گمان ضعیف شدن حزب‌الله زبان به طعنه علیه این تشکیلات مجاهد باز کرده‌اند، درحالی‌که اشتباه می‌کنند و دچار توهم هستند، زیرا با وجود فقدان شخصیت‌های بزرگی همچون سیدحسن نصرالله و سید صفی‌الدین، تشکیلات حزب‌الله با روحیه معنوی بالا و مجاهدان در میدان، در حال مبارزه‌ای قوی است و دشمن نتوانسته و نخواهد توانست بر آن فائق آید.قطعا فرمانده کل قوا احساس و هیجانی اظهارنظر نمی‌کنند و بنا به داده‌ها و اطلاعات موجود به تحلیل و تبیین شرایط منطقه به‌ویژه پیش از شهادت سید حسن نصرالله می‌پردازند. اما رسانه‌های معاند و اپوزیسیون بارها القا می‌کردند ایران با مواضع خود می‌خواهد برای دشمنش یعنی اسرائیل خط و نشان بکشد و از فرزند اصلح خودش ـ حزب‌الله لبنان ـ حمایت کند.
 دراین‌باره یک نکته را باید یادآوری کرد و آن اینکه جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده بدون هیچ واهمه‌ای از جبهه مقاومت و فلسطین و حزب‌الله حمایت خواهد کرد اما این بدان معنی نیست که مقاومت خود از هرگونه اقتدار و بازدارندگی محروم است. نمونه بارز، عملیات طوفان الاقصی بود که کارگردان اصلی آن جبهه مقاومت فلسطین بود.
اگر رهبر عزیز ما از اقتدار مقاومت و حزب‌الله سخن می‌گویند به این دلیل است که چشم‌اندازی که سالیان سال است از سوی این جنبش ترسیم شده پیش روی ایشان قرار دارد و یاران وفادار سید حسن هم براساس و مبنای همین چشم‌انداز حرکت می‌کنند؛ حرکتی که قدرت حزب‌الله را نشان می‌دهد و دشمنان نیز به آن اذعان می‌کنند. مگر نه آنکه پس از اولین نطق شیخ نعیم قاسم به‌عنوان دبیرکل جدید خبرنگار اینترنشنال اعتراف کرد که «او شیخ نعیم است اما زبانش، زبان سید حسن است؛ همان حرف‌هایی را زد که سید حسن بیان می‌کرد». اعتراف خبرنگار ضد ایرانی حاکی از استمرار راه سید حسن در حزب‌الله است.
این تنها اعتراف دشمن حزب‌الله به زنده بودن خط سید حسن در مقاومت لبنان نیست. روزنامه «هاآرتص» به نقل از منابع آگاه گزارش داد حزب‌الله لبنان بازسازی یگان‌های رزمی خود برای مقابله با رژیم صهیونیستی را آغاز کرده است و موشک‌های کافی در اختیار دارد که می‌تواند با آن خسارت بزرگی به این رژیم وارد کند. در گفت‌وگوهای اخیر در کانال‌های رسانه‌ای صهیونیست، کارشناسان و تحلیلگران نظامی این رژیم تایید کردند که حزب‌الله لبنان موفق شده است بخش بزرگی از قدرت نظامی خود را احیا کند و این حزب به دنبال کشاندن اسرائیل به یک جنگ فرسایشی طولانی‌مدت است. این برآوردها نشان می‌دهد که حزب‌الله از توانایی‌های نظامی فراتر از کشورهای بزرگ اروپایی مانند فرانسه و بریتانیا برخوردار است.
کانال ۱۲ عبری گزارش داد که حزب‌الله در هفته‌های اخیر پرتاب موشک‌های خود را تشدید کرده و مناطق بیشتری در داخل اسرائیل را هدف قرار داده است که این امر تعداد ساکنان اسرائیلی را که تحت‌تاثیر سیستم‌های هشدار قرار می‌گیرند، افزایش می‌دهد. روزنامه «الاخبار» هم در گزارشی درخصوص روزهای سخت حزب‌الله پس از شهادت سید حسن نصرالله نوشت: «بعد از دو هفته اولین تماس‌ها در سطح فرماندهی و نیروهای عملیاتی برقرار شد و پیش از آن دستور تخلیه همه اماکن مربوط به حزب صادر شد تا از آسیب‌های بیشتر به ساختار تشکیلاتی و نیروی انسانی مقاومت جلوگیری شود.»
دیگر سید مقاومت در بین سربازانش حضور ندارد اما با این حزب‌الله توانست ساختار فرماندهی‌اش را احیا کند و اکنون با تجارب جدید از نبرد با رژیم صهیونیستی، رویکردی تهاجمی‌تر در قبال رژیم و متحدان خودفروخته‌اش در داخل و خارج لبنان را در پیش گرفته است و همان‌طور که آقا و مقتدایمان فرمودند: «دنیا و منطقه روزی را خواهد دید که رژیم صهیونیستی به‌طور واضح از این مجاهدین شکست می‌خورد که امیدواریم همه شما آن روز را مشاهده کنید.»
در تحلیل سخنان فرمانده رهبری در دیدار رییس و اعضای مجلس خبرگان می‌توان به این نکته اذعان کرد که مجلس خبرگان و حزب‌الله لبنان دو مجموعه متفاوت هستند اما هر دو یک کارکرد مشترک برعهده دارند و آن ایستادگی در برابر دشمنان است. مجلس خبرگان با وظایفی که برعهده دارد می‌تواند پنبه دشمنان ملت ایران را بزند و علمِ انقلاب را برافراشته نگه دارد و حزب‌الله لبنان هم با تجهیرات به روز نظامی که در اختیار دارد، اسرائیلی‌ها را در میدان خاک کند.