۲۸ آبان ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۸

بیش از سه ماه از حضور مسعود پزشکیان در نهاد ریاست‌جمهوری می‌گذرد، او در این مدت با نمایندگان مجلس شورای اسلامی، جامعه‌شناسان، اقتصاددانان و وزرای پیشین امور خارجه دیدار داشت. یکی دیگر از دیدارهای آقای رییس‌جمهور مربوط به کنشگران سیاسی و حزبی بود؛ او تاکنون با جبهه اصلاح‌طلبان ایران اسلامی، جبهه پایداری و حزب موتلفه اسلامی هم رودررو در پاستور دیدار و گفت‌وگو و دیدگاه‌ها، پیشنهادات و نظراتشان آنها را برای پیشبرد امور اجرایی دریافت کرد.

آگاه: شاه‌بیت این دیدار «وفاق ملی» بود؛ اکنون که ۱۰۰روز از دولت چهاردهم می‌گذرد، سیاسیون چه تحلیل و ارزیابی از عملکرد مسعود پزشکیان و دولتش دارند؟
جریان اصلاح‌طلب هرچند در انتخابات مجلس دوازدهم غایب بود و حاضر به کنش انتخاباتی نشد اما در آوردگاه تیرماه ۱۴۰۳ حضوری فعال و تاثیرگذار در صحنه رقابت‌ها داشت و در هر دو مرحله انتخابات از مسعود پزشکیان حمایت کرد؛ حتی کار به جایی رسید که رییس دولت اصلاحات برای ترغیب هوادارانش برای حضور در پای صندوق‌های رأی مقابل دوربین ظاهر شد و از آنها خواست ضمن حضور در انتخابات به پزشکیان رأی دهند. حال فعالان اصلاح‌طلب چه نگاهی به دولت چهاردهم دارند؟

مرعشی: فرآیند کلی دولت قابل دفاع است
حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در تحلیل خود از عملکرد دولت وفاق ملی، گفت: پزشکیان با اینکه اولین تجربه مدیریت ارشد اجرایی کشور را داشت اما توانست وضعیت را تا حدود بسیاری مدیریت کنند. در این صد روز در حوزه بین‌الملل و سیاست خارجی، شرایط پیچیده‌ای در خاورمیانه به وجود آمد.
وی به وضعیت منطقه اشاره کرد و یادآور شد: شرایطی اعم از ادامه فشار سنگین بر غزه و باز شدن جبهه جدیدی علیه حزب‌الله، شهادت سیدحسن نصرالله و آقای صفی‌الدین و انفجار پیجرها و شهادت و زخمی شدن بسیاری از فرماندهان که همگی یکی پس از دیگری به فاصله اندک رخ می‌دادند و آرام‌آرام پای ایران را به جنگ نزدیک‌تر می‌کردند اما دیدیم، آقای پزشکیان توانست با حفظ عزت جمهوری اسلامی ایران، خطر جنگ را از کشور دور کند. بدون تردید این مهم‌ترین دستاورد ایشان در این صد روز بود که توانست انجام دهد.
دبیرکل حزب کارگزاران به تعامل خوبی که بین قوا شکل گرفته، پرداخت و گفت: پزشکیان توانسته است همراهی و تعامل و همکاری مجلس را به دست آورد، بدون آنکه تنشی به وجود آید. این نیز یکی دیگر از نشانه‌های موفقیت مسعود پزشکیان در حوزه سیاست داخلی و هماهنگی بین قواست. مرعشی گفت: نکته حائزاهمیت این است که کشورمان ایران در این شرایط بسیار خاص، نیازمند یک دولت موفق است و آقای پزشکیان این نیاز را دریافته و فرآیند کلی دولت قابل دفاع است.

صادقی: به دولت نمره ۷۰ می‌دهم
محمود صادقی، دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها که در ایام انتخابات از کاندیداتوری پزشکیان حمایت می‌کرد، با بیان اینکه معمولا عرف است که عملکرد دولت پس از صد روز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، گفت: شاید الان برای ارزیابی زود باشد. در ارزیابی هم باید تمام ملاحظات و شرایط دولت را در نظر گرفت. بیش از یک‌ماه طول کشید تا کابینه تشکیل شود و وزرا مستقر شوند. وی با بیان اینکه بااین‌حال برای درنظرگرفتن همه ملاحظات، فرصت‌ها و چالش‌ها، من عملکرد دولت در تحقق شعار وفاق ملی را مثبت ارزیابی می‌کنم، اظهار کرد: البته نقدهایی هم دارم اما نگاه صفر و صدی نداشته و نقاط مثبت و منفی را با هم مشاهده می‌کنم و خودم را جای رییس‌جمهور می‌گذارم که فردای مراسم تحلیف، اسماعیل هنیه در ایران ترور شد و در ادامه هم تنش‌های منطقه‌ای بالا گرفت، حوادث لبنان و شهادت سیدحسن نصرالله و تقابل نظامی ایران و اسرائیل ایجاد شد. مجموع این اتفاقات موجب شد کشور در شرایط عادی نباشد. عضو جبهه اصلاحات ایران تصریح کرد: باوجود همه این شرایط و همچنین نقدهایی که دارم به عملکرد دولت در تحقق شعار وفاق ملی از ۱۰۰، ۷۰ می‌دهم.

باهنر: کابینه پزشکیان را معتدل می‌دانم
جریان اصولگرا در انتخابات چهاردهم آن هم در مرحله اول با تکثر کاندیدا روبه‌رو بود اما در مرحله دوم، همه اصولگرایان از سعید جلیلی حمایت کردند؛ جامعه اسلامی مهندسین به دبیرکلی محمدرضا باهنر هم ازجمله تشکل‌هایی بود که در دور دوم در بیانیه‌ای رسما حمایتش را از جلیلی اعلام کرد اما پس از انتخابات دست برادری به‌سوی رییس‌جمهور جدید دراز کرد.
«باهنر اصولگرا» که خود سابقه ۲۸سال حضور در پارلمان را دارد، با بیان اینکه پزشکیان هم واقعا بسیار آدم متدین و دلسوزی است و آدمی است که مردم را دوست می‌دارد، گفت: بزرگ‌ترین آرزویش این است که بتواند خدمت مثبتی برای مردم انجام بدهد. در جریان چیدن دولت، انواع و اقسام کارگروه‌هایی را به وجود آورد و درواقع، سفره گسترده‌ای پهن شد؛ برای هر وزارتخانه ۱۰-۱۵نفر آدم مطرح شدند و بعد یکی‌یکی حذف شدند. همین‌طور بالا آمدند تا یکی انتخاب شد. وی می‌گوید: من در مجموع، دولت آقای پزشکیان را یک دولت معتدل و خوب می‌دانم. در این دولت از نیروهای معتدل جناح‌های مختلف استفاده شده است؛ از تندوتیزهای‌شان استفاده نکرده است. آدم‌های هنجارشکن و آدم‌هایی که به قول معروف، بر صورت همدیگر پنجه بیندازند، در این دولت انتخاب نشده است. به همین دلیل، جریانات تند سیاسی هر دو طرف، از دست آقای پزشکیان دل‌خوشی ندارند؛ هم اصلاح‌طلبان تندرو، می‌گویند ای بابا، چه شد؟ قرار بود فلان باشد، چرا نشد؟ و هم بعضی از جریاناتی مسما به اصولگرایی.
امیررضا واعظ آشتیانی، دیگر فعال سیاسی اصولگراست که پیرامون عملکرد دولت، تصریح کرد: دولت پزشکیان در این مدتی که روی کار آمده، تا حد قابل‌قبولی انتظارات را برآورده کرده و نمره قبولی گرفته است؛ البته وضعیت به گونه‌ای است که دولتی‌ها برای تصمیم‌گیری با دشواری‌هایی مواجه می‌شوند. وی با بیان اینکه موضوع مثبت و امیدوارکننده در این چند ماه اخیر شکل‌گیری اتحاد و همبستگی خوب میان دولت و مجلس بود، اظهار کرد: مهم‌ترین موضوعی که فکر اذهان عمومی را به خود مشغول کرده، گره‌های اقتصادی است که تحت هر شرایطی باید برای بازگشایی آن چاره‌اندیشی کرد تا مردم بیشتر از این اذیت نشوند. البته این توقع که دولت در کمترین زمان ممکن دغدغه‌های معیشتی را برطرف کند، قطعا نمی‌تواند منطقی و منصفانه باشد.عضو پیشین شورای شهر تهران به رویکرد اصلی دولت که همان «وفاق» است اشاره کرد و افزود: حالا که پزشکیان برای تحقق وعده وفاق ملی از همه سلیقه‌های سیاسی دعوت به همکاری کرده است، توجه به نظرات صاحب‌نظران، کارشناسان و اساتید برجسته دانشگاه هم در دستورکار قرار گیرد. واعظ آشتیانی نقدی هم به عملکرد دولت وارد کرد و گفت: «الگوی مصرف» جدی گرفته نمی‌شود و در دوره‌ای که با کاستی اقتصادی مواجه هستیم، باید مناسبات اقتصادی‌مان را به گونه‌ای مدیریت کنیم تا حتی‌المقدور از هدررفتِ منابع مالی جلوگیری شود.

انتصاب استانداران نشان از وفاق است
اعتدالی‌ها که هشت سال سکاندار قوه مجریه بودند در انتخابات چهاردهم، تمام‌قد به حمایت از پزشکیان پرداختند و درحال‌حاضر تحرکات رییس‌جمهور و دولت او را قابل دفاع می‌دانند.پروین داداندیش، معاون دبیرکل و عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه و همسر محمود واعظی رییس دفتر دولت دوازدهم، با بیان اینکه در حوزه انتخاب استانداران اقدامات خوبی در دولت چهاردهم مشاهده کردیم، گفت: برای مثال، در استان سیستان‌وبلوچستان دولت یک فرد بلوچ را به‌عنوان استاندار انتخاب و منصوب کرد و ما در همان روز اول در جلسه معارفه وی دیدیم که چه وفاقی میان اهل سنت و مسئولان ایجاد شد و مردم استان نیز با رضایت استقبال کردند. 
وی افزود: در بحث وفاق، به ارتباط دولت با مردم و جلب رضایت آنها توجه فراوانی دارد، دولت چهاردهم در استان خوزستان هم یک شخص عرب‌تبار را به‌عنوان استاندار منصوب کرد که در آن استان هم با رضایت مورد استقبال قرار گرفت.عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه تصریح کرد: ممکن است این برداشت اشتباه صورت بگیرد که به هر قیمتی باید یک فرد بومی یا یک زن منصوب شود درحالی‌که براساس شایسته‌سالاری وقتی ما رزومه این آقایان را بررسی می‌کنیم می‌بینیم که هم رزومه خوبی دارند و هم افراد شایسته‌ای هستند.