آگاه: ۱۲۴کشور عضو معاهدهای به نام اساسنامه رم هستند که دیوان بینالمللی کیفری را ایجاد کرده است. تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا این دادگاه را به رسمیت شناختهاند. ۳۲کشور دیگر هم این معاهده را امضا کردهاند اما آن را به قوانین داخلیشان تبدیل نکردهاند. حکم دیوان کیفری بینالمللی به این معنی است که کشورهای عضو این دیوان که تعداد آنها بیش از ۱۲۴کشور است ملزم هستند در صورت ورود نتانیاهو و گالانت به این کشورها، آنها را بازداشت کنند. اما روزنامه نیویورکتایمز در این زمینه نوشت: صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت باعث تضعیف بیش از پیش اسرائیل در عرصه بینالملل میشود. بر اساس این گزارش، جایگاه بینالمللی رژیم صهیونیستی در سایه افزایش انتقادات به دلیل جنایات جنگی در غزه بهشدت تضعیف شده است.
حمایت اروپایی از حکم دیوان کیفری
سران رژیم صهیونیستی بهشدت به حکم صادره ازسوی دیوان کیفری بینالمللی مبنی بر بازداشت نخستوزیر و وزیر جنگ سابق این رژیم واکنش نشان دادند. دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد که حکم صادره از سوی دیوان کیفری بینالمللی اقدامی یهودستیزانه است. خودِ نتانیاهو گفت که این یک روز سیاه در تاریخ سازمان ملل متحد و دیوان کیفری بینالمللی است که برای حمایت از بشریت تاسیس شده است.
اما عموم کشورهای غربی از صدور حکم بازداشت بینالمللی نتانیاهو و گالانت استقبال کردند. در همین راستا، معاون نخستوزیر بلژیک اعلام کرد که دیوان کیفری بینالمللی احکام بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق این رژیم را صادر کرده و همگان باید به این حکم پایبند باشند. جوزف بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز گفت: دستور دیوان کیفری بینالمللی مبنی بر بازداشت نتانیاهو و گالانت سیاسی نیست و باید به تصمیم این دیوان احترام گذاشته و آن را اجرا کنیم. وی افزود: این حکم باید ازسوی تمام کشورها و اعضای دیوان کیفری اجرا شود.
وزارت خارجه فرانسه نیز تاکید کرد: واکنش پاریس به حکم جلب نتانیاهو با مبانی دیوان کیفری بینالمللی هماهنگ خواهد بود. وزیر خارجه هلند نیز اعلام کرد که این کشور برای اجرای حکمهای صادره آماده است. «کاسر ولدکمپ» وزیر خارجه هلند روز پنجشنبه اعلام کرد که این کشور به تصمیم دادگاه کیفری بینالمللی مبنی بر صدور حکم دستگیری علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی احترام میگذارد. وزیر خارجه هلند در ادامه اعلام کرد که این کشور دیگر ارتباطی با نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی برقرار نخواهد کرد. وی گفت: هلند بهطور کامل اساسنامه رم را اجرا میکند. این اساسنامه با دادگاه کیفری بینالمللی در لاهه مرتبط بوده و چگونگی برخورد با احکام آن را تعیین میکند، اما «ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن گفت که باید به احکام دیوان کیفری بینالمللی احترام گذاشت چرا که فلسطینیها مستحق عدالت هستند. دولت آفریقای جنوبی نیز از اقدام دیوان کیفری بینالمللی استقبال کرد. انگلیس نیز که در کنار آمریکا یکی از حامیان اصلی رژیم صهیونیستی در نسلکشی ساکنان نوار غزه است، صدور حکم بازداشت بینالمللی نتانیاهو و گالانت را تایید کرد.
تهدید آمریکایی برای دیوان کیفری
اما سرمداران رژیم آمریکا که حامی نخست صهیونیستها در جنایت جنگی و کودککشی در غزه هستند، واکنش بسیار تندی علیه حکم دیوان کیفری بینالمللی نشان دادند؛ تا آنجا که «تام کاتن» سناتور آمریکایی رسما اعلام کرد که چنانچه نتایاهو بازداشت شود، از زور و نظامیگری برای آزادی او استفاده میکنیم! تام کاتن، نماینده جمهوریخواه در مجلس سنای آمریکا، دیوان بینالمللی کیفری و «کریمخان» دادستان ارشد این دیوان را تهدید کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دیوان بینالمللی کیفری یک دادگاه پوشالی است و کریمخان یک کوتهفکر دیوانه است. وای بر او و هر فردی که تلاش کند این احکام غیرقانونی را اجرایی کند. اسم قانون آمریکا درباره دیوان بینالمللی کیفری، «قانون حمله به لاهه» است و این نام، بیدلیل انتخاب نشده است. در اینباره فکر کنید اما قانونی که تام کاتن به آن اشاره دارد یک قانون فدرال ایالاتمتحده آمریکا برای محافظت از کارکنان نظامی آمریکا و مقامهای دولت این کشور از تعقیب قضایی دیوان بینالمللی کیفری است که در سال ۲۰۰۲ تصویب شد و به رییسجمهور آمریکا اختیار میدهد درصورتیکه آمریکا یا متحدانش ازسوی دیوان لاهه، به نیابت از این دادگاه یا به درخواست آن بازداشت شوند از تمام ابزارهای مناسب و ضروری برای آزاد کردن آنها استفاده کند. این قانون که به گفته گروههای حقوق بشر، برای ارعاب کشورهایی است که از معاهده دادگاه لاهه پیروی میکنند، اجازه استفاده از نیروی نظامی را برای آزادی هر آمریکایی یا شهروند یکی از کشورهای متحد آمریکا را که ازسوی دادگاه لاهه بازداشت شدهاند، میدهد.
اما سایر واکنشهای مقامات آمریکایی نیز به حکم قانونی بازداشت نتانیاهوی جنایتکار، در همین حد، تند و خصمانه بود؛ جو بایدن رییسجمهور دموکرات کنونی آمریکا در راستای حمایت همهجانبه واشنگتن از جنایات رژیم اسرائیل، صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق این رژیم ازسوی دیوان بینالمللی کیفری را ظالمانه خواند. بایدن، رییسجمهور دموکرات آمریکا که در آخرین روزهای ریاستجمهوری خود به سر میبرد، پنجشنبهشب به وقت محلی در حمایت از رژیم اسرائیل و جنایاتش بدون توجه به مدارک و اسناد مورد استناد دیوان کیفری بینالمللی افزود: به صراحت میگویم، هر چه هم دیوان کیفری بینالمللی ارائه کرده باشد، بین اسرائیل و حماس هیچ شباهتی وجود ندارد. بایدن که در توقف جنگ غزه و مهار جنگطلبی رژیم اسرائیل ناکام مانده و همین امر موجب شکست دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بهخصوص در ایالتهای مهمی همچون میشیگان شد که بیشترین جامعه اعراب و مسلمانان آمریکا را تشکیل میدهد، بار دیگر با حمایت از رژیم اسرائیل گفت: ما همیشه در کنار اسرائیل در برابر تهدیدات علیه امنیت آن خواهیم بود.
«مایک والتز» مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت دوم «دونالد ترامپ» روز پنجشنبه تصمیم دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی را رد کرد. والتز در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دیوان کیفری بینالمللی هیچ اعتباری ندارد و این اتهامات ازسوی دولت آمریکا رد شدهاند.
اما «کارین ژان پیر» سخنگوی کاخ سفید از احتمال تحریم دیوان بینالمللی کیفری به دلیل صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت خبر داد. سخنگوی کاخ سفید در نشست مطبوعاتی خود گفت: دولت بایدن از اساس تصمیم دیوان بینالمللی کیفری برای صدور دستور بازداشت مقامات ارشد اسرائیلی را رد میکند. وی در پاسخ به این سوال که قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره بهدنبال اعمال تحریم علیه این دادگاه بینالمللی هستند؟ گفت: ما در حال مشورت با متحدان خود ازجمله اسرائیل در این زمینه برای برداشتن گامهای بعدی هستیم. بااینحال، این مقام آمریکایی از تصمیم برای اعمال تحریم علیه دیوان بینالمللی کیفری استقبال کرد.
اما امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا درخصوص علت خشم مقامات آمریکایی از صدور قرار بازداشت برای نتانیاهو بهدلیل جنایت علیه بشریت، تصریح کرد: خشم مقامات آمریکایی از حکم دستگیری نتانیاهو و گالانت ازسوی دیوان بینالمللی کیفری صرفا بهخاطر حمایت آنان از متحدان آمریکا نیست، بلکه نگران هستند سابقه اعلام جرم علیه مقامات اسراییلی به اتهام جرایم جنگی، روزگاری گریبان مقامات آمریکایی را نیز بگیرد و این برای آنان ترسناک است.
استقبال افکارعمومی جهانیان از حکم دیوان کیفری
اما صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت به سبب ارتکاب جنایت علیه بشریت در غزه با واکنش مردم و کاربران شبکههای اجتماعی در سراسر دنیا همراه بود. اغلب کنشگران مجازی در غرب و شرق عالم، از حکم بازداشت جلادان غزه حمایت کردند و این حکم را گامی مثبت در جهت تثبیت قواعد آمره جهانی و خروج این قواعد از وجه سمبلیک دانستند. عموم کاربران مجازی در جهان صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت در دادگاه کیفری بینالمللی به جرم جنایت علیه بشریت را پیروزی حقوقی مردم مظلوم غزه قلمداد کردند و تصریح داشتند که سران اروپا در دوگانه سختی قرار گرفتهاند؛ سردمداران رژیمهای غربی یا باید به سازوکارهای خودساخته بینالمللی تمکین کنند یا رسوایی در پوچ بودن ادعاهای حقوق بشری خود را بار دیگر با صدای بلند و رسا اعلام دارند. اما استقبال بسیار بالای کاربران مجازی در سراسر جهان از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت و ترند شدن این مقوله، بار دیگر ثابت کرد که افکار عمومی در دنیا در کنار مردم مظلوم غزه است؛ مردمی که ۱۴ماه است در زیر بیسابقهترین جنایات جنگی ارتش رژیم اشغالگر صهیونیستی هستند؛ از اینجا به بعد، از منظر اکثریت مردم جهان و وفق قانونی که خودِ غربیها مبدع آن بودهاند، هر نوع همکاری و مراودهای با سردمداران رژیم صهیونیستی و پذیرایی و میزبانی از آنها، در حکم شراکت در کودککشی و جنایت علیه بشریت در غزه محسوب میشود.