آگاه: یک روز بعدازآنکه جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، جامعه جهانی را به اعمال فشار بر اسرائیل و حزبالله فراخواند تا در چارچوب قطعنامه ۱۷۰۱شورای امنیت، برای ترک خصومتها به توافق برسند، منابع صهیونیست اعلام کردند که تلآویو به این پیشنهاد چراغ سبز نشان داده است.
درحالیکه بهرغم اخبار منتشرشده در خبرگزاریها، تلآیو همچنان با رعایت جوانب احتیاط، حصول آتشبس را به حلوفصل پارهای از اختلافات گره میزند، کسانی مانند «مایکل هرتزوگ» سفیر اسرائیل در واشنگتن، این اختلافات را ناچیز میبیند تا آنجا که او انتظار دارد «توافق ظرف چند روز حاصل شود.»
کمتر از دو ماه مانده به واگذاری سکان کاخ سفید، جو بایدن دموکرات همه تلاش خود را میکند تا دستکم با خاموش کردن شعله کوچکی از آتش بزرگ خاورمیانه، از خود میراثی هرچند کوچک به جا بگذارد. تلاش او طی هفته گذشته که «آموس هوکشتاین» را در مقام فرستاده ویژه آمریکا به بیروت و بعد تلآویو فرستاد شدت بیشتری به خود گرفت و تا آنجا پیش رفت که هوکشتاین تهدید کرد اگر اینبار نتیجهای حاصل نشود، به نیابت از واشنگتن میز مذاکره را ترک میکند.
حتی در میانه تلاش واشنگتن برای احیای آبروی حزب دموکرات و بهرغم چراغ سبز تلآویو برای پایان دادن به جنگی که خاتمه آن بهمنزله بازگشت دستکم ۶۰هزار شهرکنشین صهیونیستی به شمال سرزمینهای اشغالی است، ارتش اسرائیل شعله تنش را بالا کشیده و به تاکتیک «آتشبس زیر آتش» متوسل شده است تا آنجا که طی پایان هفته میلادی شاهد حملات هوایی بودیم که یکی از آنها (حمله روز شنبه) دستکم ۲۹کشته درپی داشت. حتی روز گذشته درحالیکه کابینه امنیتی اسرائیل در تدارک برگزاری نشست برای موافقت احتمالی با آتشبس است، توپخانه ارتش با بمبهای فسفری حومه شهرک «الماری» در جنوب لبنان را گلولهباران کرد.
البته تهاجمات رژیم صهیونیستی بیپاسخ نماند و مقاومت در واکنش به حمله اسرائیل به بیروت، حمله موشکی سنگینی (۲۵۰فروند) علیه تلآویو انجام داد و همانگونه که حزبالله اعلام کرد این موشکهای نقطهزن به سمت دو پایگاه نظامی در تلآویو و اطراف آن شلیک شد.
این عملیات باردیگر نشان داد که حزبالله نه یک ارتش متمرکز که یک نیروی چریکی کارآزموده است و میتواند پروژه تخریب مناطق جنوبی لبنان به دست نیروهای صهیونیست را به نفع خود تغییر دهد؛ از این رو با نمایش اقتدار حزبالله، رژیم صهیونی و حامیان غربی او بهویژه آمریکا پیبردند، در مقطع فعلی راهی جز رسیدن به آتشبس ندارهاند.
جزئیات آتشبس لبنان و رژیم صهیونیستی
پیشنویس توافق آتشبس میان اسرائیل و حزبالله لبنان، شامل آتشبس ۶۰روزه و نظارت کمیتهای به ریاست واشنگتن بر اجرای آن است.
به گزارش بیبیسی، براساس این آتشبس، هیچ منطقه حائل تحت اشغال اسرائیل در جنوب لبنان وجود نخواهد داشت. همچنین آمریکا ریاست کمیته پنج کشوری را که برای نظارت بر اجرای آتشبس تشکیل شده است، برعهده دارد. براساس این آتشبس، دولت لبنان بر خرید و تولید تسلیحات در این کشور نظارت خواهد داشت.
همچنین بر اساس این پیشنویس، نیروهای حزبالله باید به شمال رودخانه لیتانی عقبنشینی کنند و ارتش لبنان در طول مرز مستقر شود و در مقابل، ارتش اسرائیل نیز باید خاک لبنان را ترک کند؛ البته تاکنون جزئیات زیادی از مفاد این آتشبس بهصورت رسمی اعلام نشده است.
این قطعنامه از حزبالله میخواهد که در حدود ۳۰کیلومتری (۲۰مایلی) از مرز اسرائیل، در پشت رودخانه لیتانی عقب بکشد و ارتش لبنان وارد منطقه مرزی شود. درواقع این قطعنامه شامل عقبنشینی حزبالله و خارج کردن تسلیحات آن از مناطق بین خط آبی - مرز غیررسمی بین لبنان و اسرائیل - و رودخانه لیتانی در حدود ۳۰کیلومتری از مرز اسرائیل است.
از همین رو «مهند هادی» معاون هماهنگکننده ویژه سازمان ملل متحد برای روند صلح خاورمیانه با استقبال از تلاشهای دیپلماتیک برای برقراری آتشبس در لبنان، از طرفهای درگیر خواست با پیشنهاد توافق آتشبس براساس اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ موافقت کنند. اما بااینحال تحرکات لبنانیها در قبال آتشبس چگونه بود و آیا میتواند موفقیتی به همراه داشته باشد؟
قضاوت درباره آتشبس زود است
حسین آجرلو، کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه آتشبس دارای ۶بند است، گفت: تقریبا چهار مورد اول این توافق همان قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل است. این موارد شامل تخلیه جنوب لبنان تا رود لیتانی و حضور ارتش لبنان و گروههای یونیفل در مناطق جنوبی میشود. وی به موارد جدیدی که در قرارداد مذکور آمده است، اشاره کرد و افزود: حضور ناظران خارجی و وارد شدن کشورهای اروپایی به موضوع آتشبس از موارد جدید این قرارداد است و بهجز آمریکا و گروههای یونیفل و همچنین رژیم صهیونیستی، بازیگرانی همچون آلمان، فرانسه و انگلیس هم وارد خواهند شد و حتی از کشور عربی اردن هم نام برده شده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه بند آخر توافق آتشبس شامل آزادی عملیات میشود، تاکید کرد: لبنان نسبتبه دو مورد آخر تعارض داشته و ورود کشورهای غربی بهعنوان ناظر را نپذیرفته است، زیرا این کشورها را حامی رژیم صهیونیستی میداند.
آجرلو با اشاره به حجم آتش میان گروه مقاومت لبنان و رژیم صهیونیستی گفت: هر دو طرف درگیر، حجم آتشهای خود را افزایش دادهاند و به نظر میرسد توافقنامه برای فشار به گروههای مقاومت است و رژیم صهیونیستی تلاش دارد در زیر آتش سنگین، امتیازاتی بگیرد اما حزبالله با پاسخهای خود، شرایط را به یک موازنه رسانده است. وی تاکید کرد: «درخصوص آتشبس، همچنان زود است که بخواهیم درباره موفقیت آن قضاوت کنیم و باید منتظر بمانیم که تحولات به کجا خواهد رسید. نباید فراموش کنیم شرایط لبنان با غزه متفاوت است و مهمترین وجه تمایز، قدرت حزبالله است.»
به هرحال شواهد صحنه بینالملل حاکی از آن است که صهیونیستها در بعد بینالمللی بسیار ضربهپذیر شدهاند و صدور حکم بازداشت از سوی دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت، این رژیم را بیشازپیش منزوی کرده است و به ناچار ترجیح میدهد مسئله را بهجای میدان، پای میز مذاکره حل کند.