۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۴

حکم تاریخی رهبر انقلاب در ۷ مهرماه ۱۴۰۳ برای کمک به مردم مظلوم لبنان و فلسطین سرآغاز مسیری بود که یک‌بار دیگر همدلی مردم ایران در مسیر کمک به مستضعفین و مظلومان جهان را به نمایش بگذارد. پویش ایران همدل که بعد از پیام رهبر معظم انقلاب شروع به کار کرد تا امروز جلوه‌های بی‌بدیلی از حضور مردم ایران در لبیک به این پویش را نشان داد؛ همدلی و همراهی که شاید بتوان گفت در طول تاریخ انقلاب بی‌سابقه است. این اتفاق در شرایطی رقم خورد که خود ایرانیان از لحاظ شرایط اقتصادی روزگار سختی را پشت سر می‌گذارند اما نوع‌دوستی ایرانیان و حمایت از مظلوم کاری کرد، کارستان. این همراهی و یکدلی ایرانیان در مسیر کمک به مردم مظلوم غزه و لبنان حتی صدای معاندان و وطن‌فروشان آن سوی آب را هم درآورد.

آگاه: ایمان عطارزاده،دبیر پویش ایران همدل گفت: در پویش ایران همدل، کمک‌ها با محوریت رسانه KHAMENEI.IR، پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اسلامی جمع‌آوری می‌شد و پویش ایران همدل ذیل فعالیت‌های اجتماعی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آقا تعریف می‌شود. دبیر پویش ایران همدل عطارزاده ادامه داد: ما در رسانه KHAMENEI.IR پویش‌های متعددی را برگزار کرده‌ایم که شاید برخی از آنها برای مخاطبان شما آشنا باشد، مثلا پویش افطاری ساده را داشتیم که توانستیم افطاری ساده را به‌عنوان یک حرکت اجتماعی فراگیری در کشور گسترش دهیم و اکنون خدا را شکر به‌عنوان یک الگوی خیلی موفق در جامعه گسترش پیدا کرده‌ است. وی در پاسخ به این سوال که پویش افطاری ساده را چه مدت است انجام می‌دهید، اظهار داشت: از حدود ۱۰سال پیش بود که «افطاری ساده» به‌عنوان یک پویش براساس بیانات حضرت آقا مطرح شد. همه جریان‌سازی‌های تبلیغی و ترویجی که در رسانه KHAMENEI.IR به‌عنوان رسانه اختصاصی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب روی آنها کار می‌کنیم و جریان‌سازی می‌شود، منبعث از بیانات یا مکتوبات حضرت آقاست؛ مثلا پویش افطاری ساده یا پویش «من عاشق مبارزه با صهیونیست هستم» یا «پویش پرچم افتخار» براساس بیانات حضرت آقا بود که فرموده‌ بودند: خوب است به مناسبت دهه فجر پیروزی انقلاب اسلامی مردم پرچم‌های ایران را در منازل خود نصب کنند. برای نمونه این جمله پیشینه خیلی طولانی مربوط به بیانات آقا در سال۱۳۵۸ دارد که به‌عنوان محور این یک پویش مطرح شد. عطارزاده بیان داشت: یکی از مهم‌ترین و موفق‌ترین پویش‌هایی که با محوریت رسانه KHAMENEI.IR مطرح شد، پویش عیادت مجازی بود. در سال‌۱۳۹۳ که حضرت آقا مدت کوتاهی در بیمارستان بستری شدند و کسالتی برای ایشان پیش آمد، علاقه‌مندان و ارادتمندان به ایشان دوست داشتند به‌نوعی به ملاقات و عیادت حضرت آقا بیایند. چون امکان این ملاقات حضوری مقدور نبود، ایده «عیادت مجازی» را به‌عنوان یک پویش اجتماعی و رسانه‌ای راه‌اندازی کردیم. حجم بالای پیامک‌هایی که مردم به سرشماره اعلامی دادند یا متن پیام‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی ذیل این پویش فرستادند، بالای چند میلیون نفر بود که آقای واعظی، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات آمار چند میلیونی پیامک‌های ارسالی در این پویش را اعلام کردند که نشان‌دهنده ارادت مردم به حضرت آقاست. به اضافه اینکه این حجم استقبال عمومی، موفقیت یک پویش رسانه تبلیغی نیز محسوب می‌شد. وی ادامه داد: بنابراین شعار پویش ایران همدل در چهارمین مرحله «بنی‌آدم اعضای یکدیگرند» انتخاب شده ‌است.
عطارزاده ادامه داد: حضرت آقا چندین سخنرانی و پیام مهم بعد از هفت اکتبر و عملیات طوفان‌الاقصی داشتند که هم تمجید و تجلیل از این حرکت مجاهدان فلسطینی است و هم محکومیت تهاجم رژیم صهیونیستی به غزه و به تعبیر ایشان نسل‌کشی بود که رژیم صهیونیستی در غزه انجام دادند. اشارات رهبر انقلاب اسلامی به تجاوز صهیونیست‌ها و ازبین‌بردن ساختمان‌های مسکونی، بیمارستان‌ها و حتی چادرهای آوارگان در بیانات متعدد ایشان وجود دارد و توصیه همیشگی حضرت‌آقا حمایت از مردم مظلوم فلسطین بوده و هست. یکی، دو سخنرانی ویژه هم حضرت آقا داشتند که در آن به حمایت و کمک مردم و لزوم یاری آنها به مردم مظلوم لبنان و فلسطین تاکید کرده‌اند. دبیر پویش ملی ایران همدل خاطرنشان کرد: اتفاقاتی که در طوفان‌الاقصی از یکسال گذشته تا کنون انجام‌شده به‌ویژه تعبیری که حضرت آقا درخصوص کشتار مردم مظلوم فلسطین به‌عنوان نسل‌کشی به کار بردند، آحاد جامعه را واقعا متاثر کرده‌است. در این شرایط مردم راهی غیر از حمایت از آنها ندارند، بنابراین آن اتفاقی که در ایران همدل شکل گرفت، بر مبنای همان راهبرد حضرت آقا، مبنی بر حمایت همه‌جانبه از جبهه مقاومت بود. وی در رابطه با ما میزان مشارکت مردم در پویش ایران همدل گفت: مشارکت بالای چند میلیون نفری را در پویش ایران همدل شاهد بودیم؛ یعنی چند میلیون نفر در پویش ایران همدل چه از طریق پرداخت کمک نقدی و چه اهدای طلا کمک کرده‌اند. اصرار داریم کمک‌های جمع‌آوری شده به‌سرعت منتقل شود. یک بخشی از کمک‌ها از طریق مرز زمینی منتقل می‌شود و یک بخشی هم به جنگ‌زده‌های لبنان می‌رسد که در سوریه هستند. سیاست ما در توزیع کمک‌ها در لبنان این است که تامین اجناس براساس نیاز واقعی آنها باشد که در میدان احصای می‌شود و دریافت نیاز را براساس اعلام سازمان امداد حزب‌الله به‌عنوان مرجع تخصصی این کار پیش‌بینی کرده‌ایم.

شناخت خوب این اتفاق 
عاصمه قاسمی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و جامعه شناس حوزه مطالعات زنان، دیگر چهره‌ای است که به تشریح نکات و دیدگاه‌های خود درباره پویش «ایران همدل» پرداخته است. او در این زمینه می‌گوید: «بیت معروف سعدی: «تو نیکی می‌کن و در دجله انداز/ که ایزد در بیابانت دهد باز» منعکس‌کننده فرهنگ جامعه ایرانی‌ است که در واقع، نوع‌دوستی و کمک و همیاری را بدون در نظر گرفتن نفعی از طرف مقابل انجام می‌دهند.  تاریخ جامعه ایرانی بیانگر ارزش‌های انسانی در آیین رایج پیش از اسلام است که با ورود اسلام ارزش‌ها و مفاهیم والایی همچون همکاری، همیاری، ایثار، از خود گذشتگی و تعاون و بسیار دیگری از ارزش‌های والای انسانی در آن جاری و تثبیت شده است. بسیاری از آیات قرآن کریم و همچنین روایات و احادیث متعدد بر عشق، کمک، همدلی و محبت متقابل مؤمنان به یکدیگر تأکید می‌کند و از این رو جامعه ایرانی با این مفاهیم آشناست و بارها در تاریخ به خصوص تاریخ معاصر خود از جمله پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس این یاریگری را به منصه ظهور گذاشته است.» او ادامه می‌دهد: «اگر بخواهیم ایران همدل تعمیم داده بشود، باید خود این اتفاق و رقم‌زنندگان آن به خوبی شناخته شوند. باید ظرفیت بانوان در عرصه‌های دیگر جامعه شناخته و استفاده شود. باید نقش‌آفرینی زنان در عرصه‌های مختلف جامعه هم به خود آنها و هم به کل جامعه شناسانده بشود و این اثرگذاری به طور سیستماتیک در ساختارها نهادینه شود. نگاه متعالی قرآنی اسلامی به زن که در نگاه حضرت امام خمینی (رحمه‌الله) و رهبر معظم انقلاب (مدظله‌العالی) متجلی است باید در ساختارها و نهادهای اجتماعی ظهور و بروز عملی و اجرایی پیدا کند.»

انسجام ارزشی و هنجاری قابل ملاحظه
در همین راستا حامد حاجی حیدری، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه تهران، موج شگفت‌انگیز کمک‌های مالی، اهدای طلا و زیورآلات برای کمک به مردم غزه و لبنان در مرحله اخیر «پویش ایران همدل» را قابل ملاحظه عنوان کرده و می‌گوید: «چنین حجمی از «ایثارگری» نشان‌دهنده یک انسجام ارزشی و هنجاری قابل ملاحظه است که در سطحی فراتر از مرزهای ملی و در مرزهای عقیدتی تعریف شده است. گمان من این است که انتلکتول‌ها که عمدتاً در برخی بخش‌های شمالی و غربی تهران و در میان اقشار متوسط شهری، سطوحی از سستی ارزش‌های هنجاری را می‌بینند، به کلیت جامعه تعمیم می‌دهند. واقعیت این است که بدون یک میزان از انسجام ارزشی هنجاری، نمی‌تواند این مقدار «ایثارگری» اتفاق بیفتد.»
او ادامه می‌دهد: «در تمام این مدت، ما زنجیره‌ای از رویدادها را شاهد بوده‌ایم که نشان‌دهنده تعهد نیرومند ارزشی و هنجاری در قطاع‌های مهمی از مردم است. تشییع عظیم پیکر رئیس‌جمهور مردمی، تعهد ارزشی جمعیت بزرگی را نشان داد. همین‌طور وجد و شعف مردم در قبال عملیات «وعده صادق ۱» و «وعده صادق ۲»، نشان‌دهنده همبستگی آنها با امت اسلامی بود. فقط هم همبستگی بین مردم کشور خودمان نبود؛ بلکه همبستگی با امت اسلام و با هر مظلومی در جهان بود. این‌ها باعث شد تا مردم خودشان را درگیر این موضوعات بکنند و «پویش ایران همدل» را هم داغ کنند.»
 

روایت‌های همدلی

روایت اول

وام خانگی
محل قرارمان محل کارش بود...
با عجله خودم را به محل کارش رساندم...
دختری جوان پشت دخل ایستاده بود...
خیلی آرام و با حالتی که شاید بخواهد هدیه‌اش را طوری تحویل دهد که خریدار های فروشگاه نفهمند...
گفتم تصویر بگیرم،نپذیرفت...
گفتم صوت چطور،نپذیرفت...
چهره‌اش بیانگر روایتی ناب بود،قول گرفتم که روایت هدیه‌اش را لااقل پیامک کند...
پیام رسان را باز می کنم...
راستش این زنجیر تنها طلایی بود که داشتم خیلی هم نیست که خریدمش البته
 با وام خونگی...
تا چند ماه آینده هم باید قسطش رو بدم... ولی نمی‌تونستم نسبت به شرایطی که پیش اومده بی‌تفاوت باشم تصمیم گرفتم که هدیه‌ش کنم انشاءالله که مورد قبول خداوند قرار بگیره...
کوچه پس کوچه‌های این وَطن جوانانی دارد که وجودشان بین آدم‌ها، مایه لطافت و رایحه‌ ایمان‌ست...

روایت دوم 

عروسکی به ارزش طلا
وقتی همه آنچه که دوست داری را اهدا می کنی، کاری با ارزش طلا انجام داده‌ای. مادر جوان جلو آمد. قطعه طلای کوچکی در یک دست و دست دختربچه‌ای را در دست دیگرش داشت. طلا را اهدا کرد، کاغذی دریافت کرد از جلوی ایستگاه پویش ایران همدل عبور کرد. دقیقه‌ای بیش نگذشته بود که برگشت. ایستاد و با دست دخترش را به سمت ایستگاه هدایت کرد. فرشته‌ای کوچک با چادری گل گلی جلو آمد. عروسکی که در آغوش داشت کنار لب‌هایش برد و بوسید بعد به سمت مسئول جمع‌آوری هدایا و نذورات گرفت و گفت میخوام عروسکم رو بدم به بچه‌های غزه من طلا ندارم قبول می‌کنید؟
خبر این است، دخترخانمی ۶ ساله در نماز جمعه تهران برای کودکان مظلوم لبنان عروسکش را اهدا کرد. من روی ۶ ساله بودنش حرف دارم. گویی برخی در این روزها ره صد ساله یک شبه طی می‌کنند.

روایت سوم

 پروانه‌ طلایی نجات بخش
یک بعد از ظهر گرم تابستانی بود که پدر، من و خواهر و مادرم را برد طلافروشی و گفت: به سلیقه خودتان یک انگشتر انتخاب کنید. مادرم انگشتر ساده‌ای انتخاب کرد، خواهرم انگشتری پاکستانی، من اما نگاهم به پروانه روی انگشتری خیره ماند. آقای طلافروش گفت: «ماشاالله دختر کوچیکتون سلیقه سنگینی داره، انگشترش از همه گرونتر شد.» نگاه من با این حرف نگران شد اما پدر لبخند زد و گفت: «اشکال نداره همونو که دوست داره براش بذارید.» پدر هر وقت که پول دستش می‌آمد برایمان طلا می‌خرید بیشتر از همه برای مادر. مادر هم همیشه طلاهایش را می‌گذاشت برای روز مبادا.
یکی از روزهای گرم شهریوری بود. آفتاب تا مغز آسمان آمده بود اما من هنوز پتو را محکم روی سرم گرفته بودم. مادرم هر چه تلاش کرد نتوانست پتو را کنار بزند. گفت: «قربونت بشم بلند شو دیرت میشه‌ها. مگر امروز ثبت نام دانشگاه نداری؟»
مادر آرام سرش را به گوشم نزدیک کرد و گفت: «نگران نباش. اگه بابات پول نداد، طلاهامو می‌فروشم.» طلای مادرها در خانواده مثل گل دقیقه نود می‌ماند. همیشه به موقع مشکل گشایی می‌کند.
«تُف به مال دنیا، پول چرک کفه دسته، کی با خودش برده اون دنیا. همه دار و ندارشونو میذارن این دنیا واسه ارث‌خور و خودشون با یه کفن میرن» این جملات را آقاجون خدابیامرز همیشه می‌گفت.
و من همیشه با خودم فکر می‌کنم مال و اموالی که ما این همه برای بدست اورنشان تلاش می‌کنیم و دوستشان داریم آیا بعد ما وراث هم قدرشان را می‌دانند. در همین فکرها هستم و خیابان اصلی شهر را گز می‌کنم به دنبال یک چهره مطمئن تا نشانی دفتر امام جمعه را بگیرم. دیر جنبیده‌ام. همه‌ی شهرها چند روز پیش همایش سراسری نذر طلا برای لبنان برگزار کرده‌اند. و مردمی که دسته دسته به این همایش پیوستند و شدند صف اولی. و من جامانده‌ام. سر کوچه‌ای بنر بزرگ نذر طلا برای لبنان از طرف دفتر امام جمعه را می‌بینم. گر چه تاریخش گذشته اما بسم‌الله‌ می‌گویم و وارد می‌شوم.
- ببخشید حاج آقا هنوز نذر طلا برای لبنان تحویل می‌گیرید؟
- بله خواهر، اگر کسی تمایل داشته باشه
انگشتر را از کیفم در می‌اورم و به حاج آقا می‌دهم. می‌گوید: «خدا خیرتان دهد.» جمله‌اش به دلم می‌نشیند. دلم می‌خواهد بروم سر مزار آقاجون و بگم: آقاجون نیستی ببینی مردم چرک‌های کف دستشان را کیمیا کردند و به بهشت فرستادند. » و با خود می‌اندیشم شاید روز محشر که همه حیران و سرگردانند، پروانه‌ای از دور دست بیاید و راه را نشانم دهد.

روایت چهارم

 کمک ۲میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریالی
نیکوکاران دانشگاه علوم پزشکی استان قم، دومیلیارد و ۳۰۰میلیون ریال به جبهه مقاومت کمک کردند. در این پویش که اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم مشارکت داشتند، ۱۳قطعه طلا به ارزش یک‌میلیارد ریال و یک‌میلیارد و ۳۰۰میلیون ریال وجه نقد جمع‌آوری و به حساب پویش ایران همدل واریز شد.

روایت پنجم

 اهدای فیش حج پس از ۱۶ سال انتظار
پیرمرد بشرویه‌ای که ۱۶سال منتظر بود تا موعد حجش فرابرسد، فیش حج تمتعش را به جبهه مقاومت اهدا کرد. این خبر یک خطی ابعاد مختلفی دارد. 

روایت ششم

 کمک یک‌میلیارد و ۷۰۰میلیون ریالی یک معلم 
معلم پیشکسوت ناحیه یک قم در قالب پویش ایران همدل، یک‌میلیارد و ۷۰۰میلیون ریال به جبهه مقاومت کمک کرد. راضیه علی‌پورصفری، درخصوص این اقدام خداپسندانه با اشاره به فرمایشات مقام رهبری مبنی بر لزوم حمایت و کمک به جبهه مقاومت، گفت: مقام رهبری حمایت از مردم مظلوم فلسطین و لبنان را یک فرضیه دینی دانسته و بر ما واجب است تا در راستای ولایت‌پذیری و اجرای منویات معظم‌له در این فرضیه دینی شرکت کنیم. این معلم بازنشسته افزود: جبهه مقاومت برای اسلام می‌جنگد و امت اسلامی بسیار فراتر از ملت است، چراکه مرزهای اعتقادی بسیار مهم‌تر از مرز سیاسی است.  وی ادامه داد: بنابراین درحالی‌که مردم مظلوم غزه و لبنان از جان خود می‌گذرند، کمترین حمایت ما از جبهه مقاومت اهدای مال و دارایی است. هفته گذشته نیز یکی از فرهنگیان بازنشسته ناحیه سه استان، تمامی پاداش بازنشستگی خود را به مبلغ دومیلیارد و ۸۰میلیون ریال برای حمایت از مردم مظلوم لبنان و کمک به جبهه مقاومت اهدا کرد. بانوان فرهنگی و دانش‌آموزان دختر قمی با شرکت در پویش ایران همدل طلا، جواهرات و وجه نقد و اقلام غیرنقدی خود را به ارزش ۳۱۴میلیون تومان برای کمک به جبهه مقاومت اهدا کردند.

روایت هفتم

 موج همدلی بانوی بشرویه ای
 یک بانوی خیّر بشرویه‌ای در لبیک به ندای رهبر انقلاب و با حضور در نهاد امامت جمعه، یک سرویس طلا شامل گردنبند و گوشواره به مبلغ چهار میلیارد و یکصد میلیون ریال برای کمک به مردم غزه و لبنان اهدا کرد.

روایت هشتم

 یک کیلو طلا توسط زائران هندوستانی اهدا شد
 در راستای کمک به مردم مظلوم و مقاوم لبنان، پویش «جمع‌آوری هدایای مردمی در حرم مطهر رضوی» با حضور چهره‌های فرهنگی، هنری و ورزشی همراه با جمع آوری مشارکت‌های مردمی در صحن قدس حرم مطهر رضوی در حال برگزاری است. در این برنامه زائران هندوستانی بیش از یک کیلو طلا در راستای کمک به مردم مظلوم و مقاوم لبنان اهدا کردند.