آگاه: این کلیسا پس از کلیسای بیتلحم در فلسطین، دومین کلیسای قدیمی جهان به حساب میآید. ساختمان کلیسا هیچگونه شباهتی به سایر کلیساها ندارد و بسیار ساده است و شاید همین سادگی باعث میشود تا معنویت در این کلیسا بیشتر حس شود. ضمن اینکه بهجز چند تابلوی نقاشی و کوبلندوزی از حضرت عیسی(ع)، حضرت مریم(ع) و حواریون، تزیینات دیگری در کلیسا وجود ندارد. کلیسای ننهمریم یکی از آثار تاریخی آشوریان ارومیه است که در ۲۲آبان ۱۳۹۲ هجریشمسی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
ازجمله افراد مشهوری که از این کلیسا دیدن کرده، مارکوپولو جهانگرد معروف است که در سفرنامههای خود از آن نام برده است. کلیسای ننهمریم یکی از آثار تاریخی آشوریان ارومیه است که در تاریخ ۲۲آبان ۱۳۹۲ هجریشمسی در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.کلیسای ننهمریم یکی از جذابترین جاهای دیدنی استان آذربایجان غربی است که با نام «شرق آشور» شناخته میشود و در گذشته از آن به نامهای دیگری همچون «کلیسای حضرتمریم» و «کلیسای مارت مریم» نیز یاد میشد.
در معماری بنای کلیسای ننهمریم میتوان سبک معماری دوره ساسانیان را بهخوبی مشاهده کرد. قرینهسازیهای رایج در بنای آتشکدههای ساسانی، در بنای کلیسا نیز وجود دارد. سازندگان کلیسا در داخل بنا معماری ساسانی و پارتی را تلفیق کردهاند. در این کلیسا تزیینات چشمگیر و زیباسازی معماری دیده نمیشود؛ زیرا آشوریان از آراستن و تزیین کلیساها پرهیز میکردند.
کلیسای ننه مریم از دو بخش تشکیل شده است؛ بخش اول شامل ورودی، سالن نیایش، محراب و اتاقهای پیرامون آن میشود. بخش دوم نیز سالن دیگری با یکسری اتاقک است که به موازات سالن نخست قرار دارد.
کلیسای ننهمریم ارومیه برخلاف اکثر کلیساهای معروف که سقف بلندی دارند، دارای سقفی کوتاه است و برای ورود به آن باید سر را خم کنید. این کلیسا بهجز نیمکتی کوچک برای سالمندان که در انتهای سالن اصلی قرار دارد، هیچ صندلی دیگری ندارد. همچنین در کلیسا جایگاه اعتراف یا وعظ کشیش به چشم نمیخورد. هیچگونه نقاشی روی دیوارهای کلیسا وجود ندارد. محراب کلیسا که تنها کشیشان اجازه ورود به آن را دارند، اتاقکی گنبدیشکل و تودرتو است. این اتاقک یک طاقچه کوچک دارد که روی آن چند تصویر از مسیح بهصورت نقاشی، کوبلندوزی، منبتکاری و... قرار گرفته است. یکی دیگر از بخشهای جالب این کلیسا، تابلویی است که این جمله روی آن دیده میشود: نعلینت را از پاهایت بیرون کن؛ زیرا مکانی که در آن ایستادهای، زمین مقدس است.
کلیسای ننهمریم در طول تاریخ بارها مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته است. نخستین تعمیر در قرن ششم پسازمیلاد در سال ۶۴۲میلادی انجام شد که به اعتقاد مورخان، به دستور یکی از شاهزادههای چین صورت گرفت. این شاهزادهخانم برای ملاقات با اسقف اعظم نینوا به بینالنهرین رفته بود که در راه بازگشت به ارومیه میرود و پس از بازدید از کلیسای ننهمریم ارومیه و اقامت در آن تصمیم به مرمت آن میگیرد.
با توجه به اینکه ارومیه از شهرهای سردسیر ایران به شمار میرود، شاید بتوان تابستان را بهترین زمان بازدید از این شهر و کلیسای ننهمریم دانست. بااینحال، در طول زمستان که حیاط کلیسا با برف سفیدپوش میشود، منظرهای فوقالعاده پیدا میکند و ارزش دیدن دارد. علاوهبر این، اگر میخواهید در آرامش و به دور از شلوغی از کلیسا دیدن کنید، در روزهایی مانند تعطیلات نوروز به این محل نروید.
۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۹
کلیسای ننهمریم که با نام کلیسای حضرت مریم(ع)، سنت ماری و شرق آشور نیز شناخته میشود، یکی از جاهای دیدنی ارومیه است.