آگاه: باتوجهبه آنکه طرح توسعه گلخانهها یکی از مهمترین راهبردهای بخش کشاورزی براساس سیاست اقتصاد مقاومتی است؛ از این رو با انتقال کشت سبزی و صیفی از فضای باز به گلخانه مصرف آب از ۲۵میلیارد مترمکعب به پنجمیلیارد کاهش و از طرفی، تولید در واحد سطح چندبرابر افزایش مییابد؛ لذا مسئولان باید زیرساختهای لازم در ارتباط با توسعه این طرح را ایجاد کنند. براساس سند اقتصاد مقاومتی ابلاغیه مقام رهبری طرح توسعه گلخانهها از سال۹۵ در کشور آغاز شد که بهدلیل لزوم ارتقای بهرهوری در واحد سطح، خودکفایی محصولات اساسی و انتقال محصولات آببر به فضای گلخانه در برنامه هفتم تولید ۱۰میلیون تن محصولات گلخانهای هدفگذاری شده است که برای دستیابی به این میزان تولید و رشد حدود سهبرابری تولید باید اعتبارات لازم در اختیار بهرهبرداران قرار گیرد، درغیراینصورت، طرح توسعه گلخانهها از توان کشاورزان خارج است.
عبدالرحمن حسینیفر، رییس هیاتمدیره انجمن ملی گلخانهسازان با بیان اینکه گلخانه یکی از راههای برونرفت از مشکل کمآبی در تمام دنیاست، گفت: بنابر آمار توسعه گلخانه در کشور تا چند سال گذشته شدت داشت اما دوسالی است که بهدلیل کاهش پرداخت تسهیلات و افزایش قیمت ساخت گلخانه میزان توسعه به حد موردانتظار نرسیده است.
به گفته او، باتوجهبه آنکه گلخانههای تابع اقلیم به مصرف سوخت نیازی ندارند و از طرفی زودبازده هستند که همین امر موجب شده تا تقاضا برای احداث آن افزایش یابد، درحالیکه با گلخانههای کنترل اقلیم در هر شرایطی نمیتوان محصول تولید کرد و همواره افرادی که سرمایه بیشتری دارند، در این بخش سرمایهگذاری میکنند.
حسینیفر با بیان اینکه توسعه گلخانه یکی از راههای بهبود و ارتقای کیفیت محصول است، افزود: با توسعه گلخانهها از میزان سطح کمتر بهرهوری بالاتری در سطح و منابع آبی خواهیم داشت و از طرفی، کیفیت و ماندگاری محصول بهدلیل استفاده از بذرهای هیبرید بالاتر است.
رییس هیاتمدیره انجمن ملی گلخانهسازان با تاکید بر پرداخت تسهیلات کمبهره بیان کرد: پرداخت تسهیلات تابع مسائل اقتصادی است، چراکه تمام دنیا یارانه به بخش کشاورزی میدهند بهطوریکه نرخ تسهیلات گلخانه در برخی کشورها دودرصد است، در حالی که کشور ما کمتر از ۲۰درصد نیست. او با بیان اینکه تامین غذایی مهمترین مسئله هر کشوری است، گفت: براساس برنامه هفتم، ۴۸هزار هکتار گلخانه باید احداث شود که برای تحقق این امر حداقل ۷۰همت اعتبار نیاز داریم که درصورت عدم پرداخت تسهیلات روند توسعه کند خواهد بود، چراکه هرهکتار احداث گلخانه ۲۰ تا ۳۰میلیارد تومان هزینه دارد. توسعه گلخانهها بهعنوان یکی از بسترها و ظرفیتهای تولید محصولات کشاورزی برای تامین امنیت غذایی مردم فصل جدیدی را در دنیای کشاورزی پیشرفته و امروزی برای خود گشوده است، بهطوریکه براساس سند اقتصاد مقاومتی ابلاغیه مقام رهبری، توسعه گلخانهها در سنوات گذشته بهطور جد در دستورکار وزارت جهاد قرار گرفته است.
۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۱
بنابر آمار درحالحاضر مجموع سطح گلخانههای کشور ۲۷هزار هکتار است که براساس سند اقتصاد مقاومتی سطح گلخانههای کشور باید به عدد ۴۸هزار و ۳۲۰هکتار برسد، چراکه توسعه گلخانهها بهدلیل افزایش بهرهوری آب یکی از راهکارهای برونرفت از چالش فعلی است.