۸ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۳۷

۹دی ۱۳۸۸ ازجمله مهم‌ترین روزهایی است که ازسوی ملت ایران در تاریخ انقلاب اسلامی ثبت شده است. در این روز مردم ایران در حمایت از آرمان‌های انقلاب اسلامی، در برابر فتنه‌گران قد علم کرده و حجت را بر آنها تمام کردند. در این روز مردم در تمام شهرها و استان‌های ایران، پا به عرصه گذاشته و به فتنه‌گری‌های معاندین و دشمنان نظام پایان دادند.

آگاه: بزرگ‌ترین راهپیمایی عاشوراییان حسینی ۹دی سال۸۸ و در تهران رقم خورد. مردم پایتخت با شعار «در ظهر عزا حرمت ارباب شکستند علمدار کجایی، این فتنه‌گران راه عزادار تو بستند علمدار کجایی» در خیابان‌های منتهی به میدان انقلاب به خیابان‌ها آمدند.
برآوردها از جمعیت راهپیمایان آن روز در تهران قریب به پنج‌میلیون نفر بود. جمعیت مردم تهران از شرق حد فاصل پل‌چوبی تا میدان انقلاب، از غرب حد فاصل دانشگاه شریف تا میدان انقلاب، از جنوب حد فاصل میدان حر تا میدان انقلاب و از شمال حد فاصل بلوار کشاورز تا میدان انقلاب بود.
در همین رابطه بی‌بی‌سی گزارش داد: «طرفداران نظام اسلامی در اعتراض به وقایع روز عاشورا در خیابان‌های مرکزی تهران راهپیمایی و تجمع کردند. تظاهرات هواداران حکومت ایران از روز گذشته در شهرهای مختلف شروع شده بود.» الجزیره هم با اشاره به خواسته مردم تهران در راهپیمایی ۹دی گزارش داد: «مردم در این تظاهرات خواستار مجازات سران فتنه شدند.» از سوی دیگر، خبرگزاری رویترز در گزارش خود درباره تجمع عاشوراییان در تهران نوشت: راهپیمایان سوگند وفاداری به نظام جمهوری اسلامی یاد کردند. پایگاه شبکه تلویزیونی المنار لبنان هم به پوشش خبری این حماسه پرداخت و گزارش داد: «تظاهرکنندگان تصاویر بنیانگذار جمهوری‌اسلامی ایران و رهبر معظم انقلاب اسلامی را در دست داشتند و شعارهایی حسینی سردادند و آشوبگران و هتک‌حرمت‌کنندگان به مقدسات دینی در روز عاشورا را محکوم کردند.»

اشتراکات ۹ دی و هویت انقلاب اسلامی
حرکت مردم در حماسه ۹دی ۱۳۸۸ مبتنی بر هویت اسلامی و عاشورایی بود و ایستادگی در برابر زیاده‌خواهی‌های بیگانگان و فتنه‌گران در داخل کشور، مبتنی بر هویت تداومی انقلاب اسلامی و مولفه‌های فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران نظیر ایستادگی و مقاومت در برابر دشمنان، حفظ نظام، نفی سبیل، روحیه عزت‌طلبی و چیرگی بر منافقان و... است که همه اینها برآمده از هویت اسلامی در جامعه ایرانی است.
یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های هویت اسلامی در حماسه ۹دی و فرآیند انقلاب اسلامی، دفاع از آرمان‌ها و پاسداشت ارزش‌های دینی در جامعه است و مردم ایران در هر دو رویداد پس از مشاهده ظلم و تعدی به آرمان‌های اسلامی و اعتقادات مذهبی، به پا خاسته و از هویت اصیل خویش حراست کردند. با این اوصاف، هویت مشترک دینی در انقلاب اسلامی و نهم دی به‌خوبی قابل مشاهده است و وجود شعارهای مردمی و حمل پلاکاردهای حاوی پیام‌های دینی، گواهی بر اهمیت هویت اسلامی در رویدادهای فوق‌الذکر است.
مشارکت همگانی دومین اشتراک ۹دی با هویت انقلاب اسلامی است. در فرآیند شکل‌گیری نظام اسلامی، مشارکت عمومی بی‌نظیر بود و همگان مترصد تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی بودند. «ویلیام سولیوان»، آخرین سفیر آمریکا در ایران با اشاره به عظمت یکی از راهپیمایی‌های مردم ایران در سال۱۳۵۷، روایتی از حضور همگانی ملت ایران در صحنه دارد. او می‌گوید: «عظمت تظاهرات بار دیگر قدرت مخالفان را نشان داد. تعداد شرکت‌کنندگان در این تظاهرات که از جنبه مذهبی خارج شده و شکل سیاسی به خود گرفته بود، از حداقل ۴۰۰هزار نفر (براساس تخمین اردشیر زاهدی که با هلیکوپتر بر فراز تهران گردش کرده بود) تا دومیلیون نفر (بنابر تخمین بی‌بی‌سی لندن) برآورد می‌شد. طبق برآورد سفارت، تعداد شرکت‌کنندگان در این تظاهرات در هر روز به حدود یک‌میلیون نفر بالغ می‌شد.»همین مشارکت در چند دهه بعد در حماسه نهم دی برای تداوم و پاسداشت همان آرمان‌ها مجددا ظهور و بروز یافت به‌گونه‌ای که علی‌رغم کارشکنی‌های دشمنان در راستای ایجاد بی‌اعتمادی در مردم و اختلاف‌افکنی‌ها، حضور حداکثری مردم در صحنه، عامل کلیدی موفقیت در مدیریت بحران بود.سومین عامل مشترک به نقش رهبری برمی‌گردد؛ در سال۴۲ که نهضتِ مبارزه با طاغوت آغاز شد، حضرت روح‌الله، رهبری محوریت کار را برعهده گرفت و سرانجام با هدایت‌های داهیانه ایشان، «انقلابِ ملت» پیروز و رژیم پهلوی سقوط کرد. همین امر در فرآیند حماسه نهم دی۱۳۸۸ اتفاق افتاد و ولایتمداری مردم باعث شد تا فرامین رهبر انقلاب اسلامی به‌عنوان فصل‌الخطاب، نقشه‌های دشمنان را خنثی کند و پذیرش رهنمودهای ایشان ازسوی مردم، به آرامش فضای سیاسی و رفع تهدیدات اجتماعی منجر شود. درواقع نقطه اشتراک انقلاب اسلامی و حماسه نهم دی، تبعیت مردم از رهبری جامعه بود که پیروی قاطعانه از ولی فقیه در جامعه، استحکام ساخت درونی قدرت ملی را برای ایران به همراه داشت.

وجود عنصر ایمان دینی در ۹ دی
رهبر انقلاب سال۹۰ در دیدار اعضای ستاد بزرگداشت ۹دی فرموده بودند: «در قضیه ۹دی سال۸۸ یک نکته اساسی است و آن نکته برمی‌گردد به هویت انقلاب و ماهیت انقلاب. یعنی همان روحی که حاکم بود بر اصل انقلاب ما و آن حضور عظیمِ بی‌نظیرِ تاریخی در سال۵۷، همان روح در ماجرای ۹دی نشان داده شد؛ کمااینکه در قضایای گوناگونِ دیگر هم نشان داده شده، لیکن در ۹دی به شکل بارزی نشان داده شد؛ به طوری که جای انکار و تردید و تأمل برای هیچ‌کس از بدخواهان و دوستان و دشمنان و دیگران باقی نگذارد.آن روح چه بود؟ روح دیانتِ حاکم بر دل‌های مردم بود. پس اینجا ما دو تا عنصر در کنار هم داریم: یک عنصر، عنصر مردم است که مردم در هر کشوری، در هر جامعه‌ای، اگر چنانچه همت کنند، بصیرت به خرج بدهند، عمل کنند و وارد میدان بشوند، می‌توانند همه مشکلات را حل کنند. یعنی بزرگ‌ترین کوه‌ها در مقابل حضور مردم از بین می‌رود؛ می‌توانند کوه‌های بزرگ را جابه‌جا کنند. این یک حقیقت آشکاری است که بسیاری از تحلیلگران اجتماعی در کشورهای اسلامی و دیگر کشورها آن را درست لمس نکردند، درک نکردند؛ ما این را لمس کردیم. هنر بزرگ امام بزرگوار ما هم همین بود.عنصر دوم هم عنصر ایمان دینی مردم است. ایمان دینی، آن معجزه‌گری است که قادر است اولا همه مردم را بسیج کند و بیاورد، ثانیا آنها را در صحنه نگه دارد، و ثالثا سختی‌ها را برای آنها هموار و آسان کند؛ هیچ ایمان دیگری این خصوصیت را ندارد. وقتی کسی یک چنین اعتقاد و ایمانی داشت، دیگر شکست برایش معنا ندارد؛ لذا وارد میدان می‌شود. این همان عاملی است که در صدر اسلام هم اثر کرد، در انقلاب ما هم اثر کرد؛ ۹دی این را نشان داد. ۹دی یک نمونه‌ای بود از همان خصوصیتی که در خود انقلاب وجود داشت؛ یعنی مردم احساس وظیفهٔ دینی کردند و دنبال این وظیفه، عمل صالحِ خودشان را انجام دادند.»
البته معظم له پیش از این بارها به کینه و عنادی که دشمنان با مردم و جمهوری اسلامی ایران دارند اشاره کرده‌اند و راهکار مقابله با توطعه‌ها هم بصریت است. شناخت جبهه حق و راه خدا پیمودن، برون‌رفت از مشکلات و مصائب سیاسی، دشمن ستیزی، آگاهی و هوشیاری سیاسی، آمادگی و ایستادگی در برابر دشمن داخلی و خارجی، دفاع و آمادگی همه‌جانبه از جمله آثار بصیرت سیاسی به حساب می‌آید. براساس معیارهای ذکرشده باید خط دشمن را شناخت و با جهاد تبیین مردم را هوشیار کرد.

تلاش دشمن برای ایجاد اغتشاش در کشور
رهبر انقلاب ۲دی در دیدار هزاران نفر از مداحان و شاعران هشدار بسیار مهمی دادند. ایشان در این دیدار فرموند: یک عنصر آمریکایی از مسئولین آمریکایی، جزو گزافه‌گویی‌هایش یکی این است که می‌گوید «هر کسی در ایران اغتشاش کند، ما کمکش می‌کنیم»؛ مجموع حرفش این است؛ به این تصریح نمی‌کند اما حرفش این است؛ در لفّافه بیان می‌کند اما کاملا روشن است که این را دارد می‌گوید. احمق‌ها بوی کباب شنیده‌اند! نکته اول اینکه ملّت ایران هر کسی را که مزدوریِ آمریکا را در این زمینه قبول کند، در زیر گام‌های محکم خود لگدمال خواهد کرد!به نظر می‌رسد مقصود رهبری از گزافه‌گویی‌های یک عنصر آمریکایی، صحبت‌های آنتونی بلینکن باشد. وزیر خارجه آمریکا اخیرا در نشست شورای روابط خارجی آمریکا، ضمن اعلام حمایت از جریان‌های اپوزیسیون و ضدانقلاب، گفته بود که «ما باید در کنار کسانی باشیم که در ایران آینده‌ای متفاوت می‌خواهند!»البته رهبری در دیدار با بسیجیان که یک ماه قبل برگزار شده بود نیز با ترسیم نقشه آمریکا این نکته را به نحوی دیگر بیان کرده بودند. رهبر انقلاب در این دیدار نیز فرموند: بسیج بداند که قوارهٔ مطلوب آمریکا برای کشورهای این منطقه یک دوگانه است: یا «استبداد» یا «هرج‌ومرج»؛ به تعبیر فرنگی: یا دیکتاتوری یا آنارشیسم. آمریکا برای این منطقه این دوگانه را در نظر دارد. یک کشوری که مورد نظر آنها است، یا اینکه بایستی یک قدرت مستبدّی در رأس باشد که بتوانند با او ببندند، هر کاری می‌خواهند با او قرار بگذارند و او تسلیم آنها بشود؛ یا اگر این نشد، باید [آن] کشور هرج‌ومرج پیدا کند، زندگی بر مردم دشوار بشود. بسیج با هر دوی اینها باید مقابله کند؛ هم با ایجاد دیکتاتوری و استبداد، هم با ایجاد هرج‌ومرج و اغتشاش؛ هر کدام از این دو در کشور پیش بیاید، دست دشمن در کار است و [بسیج] باید در مقابلش بِایستد.در این میان پیام صلح نتانیاهو نیز جالب توجه است! نخست‌وزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی تقریبا سه‌ماه پیش در پیامی ویدیویی با بیان اینکه «مردم ایران باید بدانند که اسرائیل با شماست» گفته بود: روزی که ایران آزاد شود، و آن روز خیلی زودتر از آنچه فکر می‌کنید فرامی‌رسد، همه‌چیز متفاوت خواهد شد!به‌هرحال آنچه مشخص است، دشمن می‌خواهد، ایران مدام در آشوب و اغتشاش به سر ببرد تا بتواند از این طریق اهداف شوم خود را دنبال کند، به همین جهت باید حماسه ۹دی را زنده نگه داشت تا پی‌ببریم فتنه‌ها پایان نیافته؛ باید آگاه بود و با بصیرت عمل کرد.