آگاه: پس از تشکیل دولت وفاق موضوع رفع فیلترینگ در دستورکار قرار گرفت و رییسجمهور اول آبان در حاشیه تقدیم بودجه ۱۴۰۴ به مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی در پاسخ به این پرسش که آیا شما همچنان به وعدههایی که به مردم دادهاید پایبند هستید، از جمله موضوع رفع فیلترینگ، بیان کرد: تا آخر پای حرفهایی که زدهایم هستیم و به وعدههای خود پایبند خواهیم بود. قطعا درحال تلاش هستیم تا حرفهایی که زدهایم در عمل پیاده کنیم.
۹آذر بود که مجید فراهانی، رییس شورای مرکزی حزب اصلاحطلب ندای ایرانیان و معاون هماهنگی و پیگیری معاون اجرایی رییسجمهور در هشتمین کنگره حزب متبوعش خبر از رفع فیلترینگ داد و با اشاره به اینکه فیلترینگ در سه مرحله تا عید برداشته خواهد شد، بیان کرد: سایر امور نیز باتوجهبه مقدورات درحال پیگیری است. سرانجام وعده انتخاباتی پزشکیان محقق شد؛ یکصد و چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی چهارم دی با حضور سران سه قوه، وزیران و اعضای شورای عالی فضای مجازی کشور برگزار و در این جلسه، موضوع بازنگری در سیاستهای مسدودسازی، مجدد طرح شد و پس از ارائه نظرات دستگاهها، که پیشتر مورد بررسی قرار گرفته بود، در این تصمیم مذکور اتخاذ شد. در جلسه، اعضا بر حمایت از سکوهای داخلی تاکید کردند.
براساس خبرهای تکمیلی منتشرشده در پایگاه اطلاعرسانی دولت، اعضای شورای عالی فضای مجازی در گام نخست به رفع محدودیتهای دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی شامل واتساپ و گوگلپلی، با اکثریت اعضا رأی مثبت دادند. بعد از آنکه دو سکوی واتساپ و گوگلپلی رفع فیلتر شد، کنشگران سیاسی و مجازی تحلیلهای مختلفی را در اینباره ارائه کردند. برخی از کارشناسان و نظریهپردازان بر این باور بودند رییس دولت چهاردهم با وفاق و همدلی توانست فیلترینگ را بردارد. علی باقری، فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با خبرنگار «آگاه»، با بیان اینکه به اعتقاد من، رسیدن به این موفقیت که با اتفاق آرا و در یک شورایی که نمایندگان تفکرات و جناحهای سیاسی مختلف حضور داشتند، صورت گرفت نمونهای از توافقسازی است که آقای رییسجمهور به آن اشاره میکردند و دولت هم بهدنبال آن است، گفت: از این رو اتفاقی که در جلسه شورای فضای مجازی افتاد، اتفاق مبارک و خوشایندی بود. وی تصریح کرد: دولت در گام اول، اقدام به متقاعد کردن طرفهای مختلف کرد در ادامه و برای قدمهای بعدی هم کسب رضایت نسبی طرفهای مختلف ماجرا در رفع فیلترینگ مهم است و خوشبختانه دولت متوجه اهمیت این موضوع است.
راهحلهایی برای اعمال حکمرانی در فضای مجازی پیدا کنیم
این فعال سیاسی با اشاره به تاکید رهبر انقلاب بر اعمال حکمرانی در فضای مجازی، بیان کرد: باتوجهبه موفقیت دولت در موضوع رفع فیلترینگ به نظر میرسد میتوان راهحلهایی پیدا کرد که حکمرانی در فضای سایبری و مجازی اعمال شود و آزادی دسترسیهای قانونی، مباح و لازم برای اقشار مختلف جامعه و در کنار آن حفظ حکمرانی در فضای مجازی اتفاق بیفتد و اتفاق اخیر نشان داد که این موضوع شدنی است. باقری با بیان اینکه معتقدم دولت با رعایت کسب نظرات مختلف در این حوزه به راهی دست خواهد یافت که نتیجه آن برطرف شدن تنگناها و مضیقههای غیرلازم و گاهی مضر برای رضایت عمومی و موجب امیدآفرینی در جامعه شود، تاکید کرد: دولت با انجام این کار همچنین زمینهای برای استفاده از یک امکان مهم یعنی دسترسی به فضای مجازی برای کسبوکار، ارتباطات و خبررسانی و همه زمینههایی که این حوزه بستر آن است فراهم خواهد کرد تا مردم از این حق که طی سالهای گذشته بهناحق از آن محروم شده بودند، بهرهمند شوند. وی گفت: «راه درست همین راهی است که دولت چهاردهم در پیش گرفته و در آن مسیر حرکت میکند تا بتواند با رفع نگرانیهای موجود در این حوزه نهایتا به راهی دست پیدا کند که مردم از آن طریق بتوانند از آزادیهای دسترسیهای قانونی که حق آنهاست بهرهمند شوند.»
هرچند دولت دکمه رفع فیلترینگ را زد اما این اقدام به مذاق برخی خوش نیامد و روز جمعه هفته گذشته با پایان خطبههای نماز جمعه ویدیویی از راهپیمایی موتوری برخی گروهها علیه رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی منتشر شد. البته اوایل صبح آدینه بود که اطلاعیهای با هدف دعوت از موتورسواران برای تظاهرات موتوری علیه رفع فیلتر در فضای مجازی منتشر شد. در بیانیه مذکور آمده بود که این تجمع بعد از نماز جمعه صورت میگیرد. تجمع آنها بهسرعت در فضای مجازی و رسانههای اپوزیسیون بازتاب و حاشیههایی ایجاد کرد. سوال اساسی این بود که چرا این جماعت بدون مجوز در خیابان حضور یافتند و با صدای رسا اعتراض خود را اعلام کردند؟ اگر هم اعتراضی بخواهد صورت گیرد باید قانونی و با مجوز وزارت کشور انجام شود. بالاخره در ایران اسلامی، سلایق مختلفی زیست میکنند و باید به گفتمانهایی که در چارچوب قانون کنش سیاسی انجام میدهند احترام گذاشت، حرف رییسجمهور و دولتیها هم همین است، حال برای این منظور باید چه کرد؟
تلاش دولت برای مکان خاصی برای تجمعهای اعتراضی
نورالدین آهی که ۱۲آذر از پزشکیان حکم مشاور ارشد رییسجمهور در امور تشکلها و احزاب را دریافت کرد روز گذشته در گفتوگو با مهر در پاسخ به چگونگی نسبت شعار وفاق و امکان برگزاری تجمع برای طرح مطالبات مردمی، گفت: سوال خوبی است و پاسخ به آن سخت است، شعار دولت چهاردهم «برای ایران» است. یعنی این نظام و این دولت از آن تمام ایرانیان است. یعنی صدای همه ایرانیان چه آنهایی که مدافع هستند و چه آنهایی که منتقد هستند باید شنیده شود، ما این فضا را فراهم میکنیم که صداها شنیده شود. وی تصریح کرد: دولت چهاردهم آماده نقد است، برخی میگویند نقد منصفانه، اما من میگویم نقد کنید، ایرادی ندارد که غیرمنصفانه هم باشد. اما جریان فکری که نقد میکند باید این فرصت را به جریان فکری دیگری نیز بدهد که از خودش دفاع کند، نقد در برابر دفاع باشد.
مشاور رییسجمهور به این نکته هم اشاره کرد که من بهعنوان مشاور رییسجمهور در حوزه احزاب و تشکلها و روی این برنامه کار میکنم که مکان خاصی برای تجمعها ایجاد شود، آنهایی که حرفی دارند در مکانی خاص بیایند تا هم امنیتشان حفظ شود و هم بتوانند حرفشان را مطرح کنند و دیگران از آنها سوءاستفاده نکنند. دولت چهاردهم دولتی است که به همه صداها گوش میدهد، همه صداها را مستحق شنیدن میداند، حتی آنهایی که مخالف دولت هستند. فضا را ایجاد میکنیم تا از ما انتقاد کنند و انتقاد باید در چارچوب اعتلای ایران اسلامی باشد.
آهی موضوعی را یادآوری کرد که قبلا از این در رسانهها و ازسوی سیاسیون مطرح شده بود و آن اختصاص مکان برای برگزاری تجمعات بود که به سرانجام هم نرسید، انتظار میرود در دولت وفاق که امور با هماهنگی و همگرایی سایر قوا پیش میرود، شاهد اختصاص یک مکان به احزاب شناسنامهدار باشیم تا آنان بتوانند بهصورت قانونی حرف و دیدگاههای خود را به گوش مسئولان برسانند و تجمعات غیرقانونی حاشیههایی ایجاد کنند.