امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره به دو قشر توصیه‌های مؤکد می‌کردند، یکی روحانیون و طلاب که همواره به آنها در رعایت زی طلبگی، پرهیز و اجتناب از دنیاگرایی و انجام تکلیف و رسالت ذاتی روحانیت تاکید داشتند و دوم مسئولان و کارگزاران حکومتی و مدیران ارشد نظام جمهوری اسلامی ایران. در بیانات امام(ره) هویداست که آن حضرت نسبت‌به آینده عملکرد این دو قشر حساس بوده و دغدغه آینده رفتار و کردار و اعمال این دو قشر را داشته‌اند و سلامت، ثبات و مشروعیت نظام‌های اسلامی و به‌ویژه نظام جمهوری اسلامی ایران را مرهون عملکرد این دو قشر دانسته‌اند.

به مردم امید دهید

آگاه: به نظر می‌رسد امام خمینی(ره) با این هشدار به مسئولان، جلب رضایت مردم را ضامن حفظ بقای نظام جمهوری اسلامی ایران می‌دانند. امام خمینی(ره) همواره سیره عملی و نظری خوبی در رعایت مشی ساده و به دور از تکبر در رفتار و گفتار مسئولان با مردم و به‌صورت مؤکد بر ساده‌زیستی مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران در حد اقشار متوسط و حتی ضعیف جامعه تاکید داشتند. ‌از نظر ایشان در اسلام، حکومت به معنای ارباب‌رعیتی وجود ندارد. مسئولیت سیاسی و حکومتی در نظام اسلامی خدمت‌گزاری است و مسئولان  درواقع خدمت‌گزار هستند. آن حضرت همواره درمورد رفتار مسئولان نظام، رفتار و عملکرد حضرت علی‌(ع) و توصیه آن حضرت به مالک اشتر و عملکرد پیامبر گرامی اسلام را به‌عنوان الگو و نمونه مردمی بودن و ساده‌زیستی مثال می‌زدند و مسئولان نظام جمهوری اسلامی را به الگوبرداری از آن حضرت دعوت و توصیه می‌کردند.
‌امام خمینی (ره) در اندرزهای خود به مسئولان و در رعایت مردمی بودن آنها، همواره آنها را به پرهیز از طمع کاخ‌نشینی و توصیه به زندگی به سبک کوخ‌نشینان سفارش می‌کردند. در واقع مفاد توصیه‌های امام(ره) عبارت از این بود که دولتمردان نظام اسلامی باید با سرمشق گرفتن از رهبران صدر اسلام و در بطن توده عادی و همراه با آنها زیسته و به‌هیچ‌وجه خود را برتر و بالاتر از آنها ندانند. ایشان تشریفات و تجملات را بزرگ‌ترین آفت و آسیب داخلی برای نظام جمهوری اسلامی ایران می‌دانست و به‌خوبی به این واقعیت واقف و آگاه بودند که دست‌یازی حکومتگران به دنیاگرایی و فاصله‌ گرفتن آنان از مردم عادی باعث اختلاف طبقاتی و  نارضایتی مردم و درنهایت فقدان مشروعیت و مقبولیت خود می‌شوند. بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران در توصیه به مردمی بودن مسئولان می‌فرمایند:‌ ‌«کوشش کنید که پایگاه ملی برای خودتان درست کنید. این به این است که گمان نکنید که شما صاحب مقام هستید، منصب هستید باید به مردم فشار بیاورید. هر چه صاحب‌منصب ارشد باشد باید بیشتر خدمتگزار باشد.» (صحیفه امام، ج ۷، ص: ۵۱۱)

سفرهای استانی «پوپولیستی» نیست
رهبر انقلاب نیز در بیانات خود بر اهمیت مردم‌گرایی و مردم‌محوری مسئولان تاکید کرده‌اند. ایشان فرموده‌اند: «نیت خدمت به مردم و خدمت به کشور، یکی از نیات الهی است.» تاکید بر مردم و نقش آنها در تعیین سرنوشت، اهمیت خدمت‌رسانی به مردم و همچنین مردم‌باوری در کلام ایشان بارها تکرار شده است. این مردم‌باوری و مردم‌گرایی نشان از رویکرد متعالی نسبت به سرمایه انسانی نیز است؛ مسئله‌ای که اگر از جانب دولت‌ها جدی گرفته شود، رمز کامیابی آنها خواهد بود.
ایشان در نخستین دیدار رییس‌جمهوری و اعضای هیات دولت سیزدهم در توصیه به دولتمردان درخصوص مردمی بودن تصریح کردند: «مردمی بودن مقوله گسترده‌ای است و جلوه‌هایی دارد. یک جلوه همین رفتن میان مردم و شنیدن بی‌واسطه از مردم است. این حرکت بسیار خوب و مستحسنی که جناب آقای رئیسی انجام دادند که رفتند خوزستان در میان مردم، با مردم، از آنها شنیدند، با آنها حرف زدند، این یک جلوه از مردمی‌بودن است که بسیار کار خوبی است.»
با مردم و در کنار مردم بودن همواره مورد تاکید معظم‌له در همه دولت‌ها قرار گرفت. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ششم شهریور سال جاری در دیدار رییس‌جمهور و هیات دولت چهاردهم، مسئولان دولت را به حضور در بین مردم سفارش کردند و فرمودند: «به این حرف‌ها که اگر سفر استانی کردید بگویند پوپولیسم و عوام‌گرایی است، توجه نکنید، چراکه اطلاع از متن زندگی مردم با کارتابل و گزارش‌های کتبی امکان‌پذیر نیست، حتی اگر گزارش‌های خوبی باشد؛ بنابراین سفر استانی و حضور در بین مردم ازجمله روستاها و تصمیم‌گیری بر اساس مشاهدات و شنیده‌ها را دنبال کنید.»

دولت چهاردهم و عدالت آموزشی
پس از بیانات رهبر انقلاب، دولتی‌ها سفرهای استانی را کلید زدند و چهارشنبه هفته ‌گذشته، رییس‌جمهور کاروانِ وفاق را به خوزستان برد. در دولت چهاردهم، یک برنامه به‌صورت ویژه در سفرهای استانی دنبال و پیگیری می‌شود و آن «نهضت توسعه عدالت در فضای آموزشی» است.
ماجرا از این قرار است که رییس‌جمهور ۲۹خرداد۱۴۰۳ در همایش «فرهنگیان حامی پزشکیان» وعده داده بود: «من می‌توانم مدارس دولتی را ارتقا دهم تا تنه‌به‌تنه مدارس خصوصی و آن‌چنانی بزنند» وی همچنین در ششمین برنامه «میزگرد فرهنگی» یکی از اصول کاری خود را اجرای «عدالت» عنوان و تصریح کرده بود: «قطعا برای کسانی که امکانات ندارند تلاش می‌کنم تا بتوانند رقابت کنند. آنهایی را که نه پول دارند و نه صدای آنها شنیده می‌شود، موردتوجه قرار می‌دهم؛ در روستاها مردم بدبخت معلم ندارند اما کسی چیزی نمی‌گوید.»
ضرورت ایجاد چنین دگرگونی در جامعه موجب شده به گفته رییس‌دفتر رییس‌جمهور؛ «ارتقای آموزش عمومی» جزو اولویت‌های سه‌گانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برای چهار سال آینده قرار گیرد. در این زمینه محسن حاجی‌میرزایی که در دولت دوازدهم سابقه وزارت آموزش‌وپرورش را در سابقه کار خود دارد با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دولت چهاردهم و شخص رییس‌جمهور مسئله ارتقای کیفی آموزش‌وپرورش است، گفته است: «در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نیز با پیگیری دکتر پزشکیان سه موضوع ارتقای آموزش عمومی، تحول در دانشگاه‌ها و مسائل مربوط به خانواده در اولویت کاری این شورا برای چهارسال پیش‌رو قرار گرفته‌اند.»

یک تصویر از پزشکیان و واکنش موافقان و مخالفان
رییس‌جمهور وقتی به بجنورد سفر کرده بود در «نهضت توسعه عدالت در فضای آموزشی با مشارکت مردم» به‌صراحت گفت که آماده است برای ساخت مدارس کارگری کند؛ از این رو در خوزستان با لباس کارگری، نخستین خشت طرح ملی نهضت مدرسه‌سازی مردمی را بنا کرد. این اقدام رییس‌جمهور نشان داد که هم او و هم دولتش برای توسعه مدرسه‌سازی و عدالت آموزشی در نقاط مختلف کشور عزم جدی دارند اما هنگامی که تصاویر و فیلم‌های بنایی رییس دولت در رسانه‌ها مخابره شد به مذاق عده‌ای خوش نیامد!
محمدجواد روح، سردبیر روزنامه هم‌میهمن که خود وی از نظر گرایش سیاسی نزدیک به حزب اتحاد ملت است در صفحه شخصی‌اش با انتشار تصویری از ساخت مدرسه ازسوی پزشکیان، نوشت که شخصا با این کار مسعود پزشکیان و هر رییس‌جمهور و دولتمرد دیگری مخالفم. رفتار او بیش از هرچیز یادآور همان تفکر احمدی‌نژادی است؛ هرچند بگوییم پزشکیان اصالتا اینگونه است و احمدی‌نژاد نمایش بازی می‌کرد. باز هم تفاوتی نمی‌کند.
او بر این باور است: تصویر و برداشت «کارگر» و «خادم» از دولت و شخص رییس‌جمهور که در گفتار رسمی نیز مدام با تعریف و تمجید از سید ابراهیم رئیسی تقدیس و بازتولید می‌شود، رویکردی ضدتوسعه و ضددموکراسی و فراتر از آن، ضد دولت است. اما در مقابل برخی دیگر از کاربران فضای مجازی هم از اقدام رییس‌جمهور در ساخت مدرسه تمجید کردند؛ حرف آنها این بود که او ساده و بی‌تکلف در میان مردم حضور می‌یابد و در ساخت مدرسه مشارکت می‌کند؛ او نمایش بازی نمی‌کند و چهره واقعی خود را نشان می‌دهد.
در همین راستا، علی اصغر شفیعیان، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از نیروهای نزدیک و همفکر به رییس دولت در حساب کاربری خود در مجازی نوشت: دولت پزشکیان کمبود کلاس‌های درس مدارس را حل خواهد کرد. مدیرانش امروز به‌خاطر او مجبور شدند گلی شوند! بعضی از آنها در عمرشان بیل را لمس نکرده بودند. اما تصویری که از رییس دستگاه منتشر شد و بازتاب گسترده‌ای هم در رسانه‌های داخلی و خارجی پیدا کرد با واکنش یک مقام دولتی روبه‌رو شد. مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رییس‌جمهور به دغدغه اصلی رییس‌جمهور که ساختِ ایران است اشاره و تصریح کرد: «مخالفانش دوست داشته باشند یا نداشته باشند، برایش حاشیه‌سازی کنند و داستان‌سرایی، مانع‌تراشی کنند و سنگ‌اندازی؛ ‌رییس‌جمهور پزشکیان دست‌به‌کار شده است تا بسازد.» به‌هرحال باید اقدام رییس‌جمهور پزشکیان هم در اینکه شخصا برای ساخت مدرسه آستین بالا زد و هم اینکه سفرهای استانی را پی‌درپی با رویکرد مردمی انجام می‌دهد به فال نیک ‌گرفت. بالاخره چهار سال به‌سرعت می‌گذرد و باید از دولتمردان برای اقدامات درست و بهنگامی که صورت می‌دهند حمایت کرد؛ عدالت آموزشی ازجمله این اقدامات است. امید می‌رود در دولت چهاردهم این خواست رییس‌جمهور محقق و چتر عدالت در نظام آموزشی در سراسر کشور گسترده شود. آقای رییس‌جمهور همچنان در میدان پیگیر موضوع باشید. «خداقوت و دست‌مریزاد»
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.