آگاه: حضرت آیتالله خامنهای، مسئولان دولت را به حضور در بین مردم سفارش کردند و فرمودند: به این حرفها که اگر سفر استانی کردید بگویند پوپولیسم و عوامگرایی است، توجه نکنید چراکه اطلاع از متن زندگی مردم با کارتابل و گزارشهای کتبی امکانپذیر نیست، حتی اگر گزارشهای خوبی باشد؛ بنابراین سفر استانی و حضور در بین مردم ازجمله روستاها و تصمیمگیری براساس مشاهدات و شنیدهها را دنبال کنید. معظمله بارها مسئولان اجرایی را به سفرهای استانی و ارتباط مستقیم با مردم توصیه میکردند.
ایشان سال۸۶ نیز در دیدار مردم ابرکوه فرموده بودند: نگاه و عواطف و همت مسئولین باید میان همه شهرهای کشور تقسیم شود. اینجور نباشد که یک شهری، یک منطقهای که دوردست است، از شعاع همت و تصمیم مسئولین دور بماند؛ نه، دور و نزدیک ندارد. امروز در این کشور شهرهایی و مناطق دوردست و کوچکی موفق میشوند که مسئولان کشور را، یعنی رییسجمهور را، دولت را، وزرا را از نزدیک ببینند، به آنها نامه بدهند یا حرف بزنند و از زبان آنها و حنجره آنها مستقیما سخن بشنوند که در روزگارهای گذشته در طول تاریخ، امید این را نداشتند که حتی یک مدیر درجهسه به آنها سرکشی کند.
جلسه دولتیها با رهبر انقلاب پایان یافت و فردای آن روز (۷شهریور) جلسه هیات دولت در ساختمان پاستور به ریاست رییسجمهور تشکیل شد. پزشکیان ضمن تشکر از فرمایشات رهبری در دیدار با اعضای کابینه گفت که از همکارانم در دولت میخواهم کنترل تورم، رشد و رونق تولید، مدیریت صحیح فضای مجازی و موضوع سفرهای استانی را در دستورکار قرار دهند.
اما همچنان بحث سفرهای استانی دولت چهاردهم در رسانهها داغ بود و پای آن در اولین گفتوگوی زنده تلویزیونی رییس دولت با مردم که ۱۰شهریور صورت گرفت، باز شد. پزشکیان با بیان اینکه سفرهای استانی را آغاز خواهیم کرد اما دو مسئله وجود دارد، گفته بود: ما بهعنوان دولت بودجه را به مجلس میبریم و مجلس آن را تصویب میکند، من بهعنوان رییسجمهور به استانی میروم و وعده میدهم کاری را انجام دهم، اما پول آن کجاست؟ وی تصریح کرد: نتیجه این است که ۳۰ تا ۴۰هزار پروژه در استانها کلنگ خورده است و میلیاردها سرمایه بر زمین مانده اما قابل بهرهبرداری نیست و شاید هنگامی به بهرهبرداری برسد که از حیز انتفاع خارج شود. اینکه باید بین مردم باشیم، شکی در آن نیست اما اینکه وعدههایی بدهیم که پولی برای آن نداریم، از ابتدا گفتم که وعدهای نمیدهم که نتوانم عمل کنم.
رییسجمهور با بیان اینکه میخواهیم با مردم صادق باشیم، خیلی از پروژهها را کلنگ زدیم که نشده است و اگر بخواهم همان راه را بروم منطقی نیست، به ارتباط نزدیک خود با مردم اشاره کرد و گفت: نوکر و خدمتگزار مردم هستیم، اینکه اینجا در محافظت کامل هستم برایم سخت است و دوست دارم در میان مردم باشم. اینکه در میان مردم کوچه و خیابان باشم بیشتر عشق میکنم تا اینکه در جایی چنین تمیز و با کلی محافظ باشم.
مشهد؛ مقصد نخستین سفر داخلی رییسجمهور
سرانجام، مسعود پزشکیان ۱۳شهریور به همراه تعدادی از وزرا و معاونان خود به مشهد سفر و بدین ترتیب، سفرهای داخلی دولت چهاردهم را از بهشت هشتم آغاز کرد. او پس از ورود به مشهد، در مسیر پیادهروی زائران امامرضا(ع) حضور یافت و ضمن همقدم شدن با زوار پیاده، از روند خدمترسانی دستگاههای مربوطه و موکبها بازدید کرد. دومین برنامه دکتر پزشکیان در سفر به مشهد، نشست با فعالان اقتصادی خراسان رضوی بود که در استانداری برگزار شد. برنامه بعدی رییسجمهور حضور در جمع فعالان سیاسی استان و شنیدن صحبتها و دغدغههای آنان بود. سپس دکتر پزشکیان در شب شهادت امام رضا(ع)، بهصورت سرزده در جمع عزاداران هیات تبریزیهای مشهدالرضا حضور یافت و همراه آنان، به سوگواری برای خاندان اهلبیت و امام هشتم(ع) پرداخت.
پس از آن رییسجمهور به همراه محسن حاجیمیرزایی، عباس عراقچی و محمدجواد ظریف در آیین خطبهخوانی شب شهادت امام رضا(ع) در حرم مطهر رضوی حضور یافت؛ دیدار با تولیت آستان قدس رضوی و حضور در هیات آلیاسین واقع در جامعهالحسین رزمندگان اسلام مشهدالرضا از دیگر برنامههای پزشکیان در نخستین سفر استانی خود بود.
بعد از بازگشت رییسجمهور از مشهد، وی باز فعال ظاهر شد و به عراق، آمریکا، قطر، ترکمنستان و روسیه سفر کرد. او در ۱۰آبان هم راهی قم شد و با حضور در حرم حضرت معصومه(س)، بارگاه مطهر کریمه اهلبیت(ع) را زیارت و سپس با تعدادی از مراجع عظام و علما دیدار و گفتوگو کرد؛ تحرکات رییس دولت چهاردهم نشان میدهد که رییسجمهور فقط پاستورنشین نیست و در سفرهای متعدد خارجی و داخلی پیگیر اجرای برنامههای دولت چهاردهم است.
سفرهای استانی و رویکردهای جدید در دولت چهاردهم
رییسجمهور برای حضور در استانهای مختلف کشور، همکارانش را مامور کرده بود تا راهبردهای سفرهای استانی را تدوین و اعلام کنند؛ ماموریتهای سفرهای استانی رییس قوه مجریه نیز با معاونت اجرایی است، به همین جهت معاونت مذکور با آسیبشناسی دقیق، الزامات سفر را طبق معیارها و اصول دولت چهاردهم بررسی کرد تا در زمان معین و با چشمانداز جدیدی در عصر وفاق ملی انجام شود.
«محمدجعفر قائمپناه» ۲۵مهر در گفتوگویی از تفاوت رویکرد دولت چهاردهم در انجام سفرهای استانی خبر داد و تصریح کرد: پزشکیان به خدمت مردم میرود و با اقشار مختلف مردم دیدار و گفتوگو خواهد کرد؛ حفظ احترام، کرامت و جایگاه مردم بهصورت جدی مورد توجه قرار میگیرد.
کاروان وفاق در سیستان و خراسان شمالی
پزشکیان کاروان وفاق را در اولین سفرهای استانی به سیستانوبلوچستان برد و با اقشار مختلف مردم دیدار و گفتوگو کرد؛ دومین مقصد سفر استانی دولت خراسان شمالی بود.این سفر یک تفاوت با اولین سفر کاروان وفاق داشت و آن دیدار با مردم در دانشگاه آزاد بجنورد بود.
پزشکیان در سفر به سیستان درقالب دیدارهای جداگانه با مردم صحبت کرد اما در سفر به بجنورد تودهای مردم به دانشگاه آزاد آمده بودند تا در سالن ورزشی صحبتهای رییسجمهور را بشنوند و آنها هم مطالباتشان را با او در میان بگذارند. این سفر هم پایان یافت اما ازآنجاکه سفر دولت چهاردهم به سیستان پایان نیافته بود، اعلام شد که رییسجمهور و هیات همراه بهزودی باز راهی سیستان خواهند شد.
سرانجام آخر هفته گذشته (پنجشنبه) و پس از شرکت در همایش وفاق و همچنین آیین افتتاح بیمارستان آیتالله هاشمی رفسنجانی، رییس قوه مجریه به چابهار و زابل رفت.
اهمیت سفر به چابهار
رهبر انقلاب و رییسجمهور بر اقتصاد دریامحور تاکید فراوان دارند و موضوع اقتصاد دریایی در برنامه هفتم بیش از پیش موردتوجه قرار گرفته است. اقتصاد دریامحور میتواند پیشران توسعه در ایران باشد. ازآنجاکه تقریبا ۳۰درصد جمعیت دنیا در مناطق ساحلی ساکن هستند؛ بنابراین میتوان گفت اقتصاد امروز بر اقتصاد دریا تمرکز دارد.
با توجه به موقعیت منحصربهفرد کشورمان و داشتن بیش از پنجهزار و ۸۰۰کیلومتر مرز آبی، از اقیانوس تا بزرگترین دریاچه جهان، از جنوب تا شمال کشور، نیاز کشورهای محصور در خشکی به ایران برای اتصال به دریا و آبهای آزاد جهان مسلم مینماید. باوجوداین ظرفیت بالای جغرافیایی، دریا سهم اندکی از تولید ناخالصی ملی ما در حوزه کسبوکار دریایی دارد و این در حالی است که مدرنترین فعالیتهای اقتصادی دنیا و زیباترین کشورهای جهان در کنار سواحل ایجاد شدهاند.سال گذشته سهم حملونقل دریایی از تجارت خارجی و داخلی کشور به ۹۰درصد رسید که نشاندهنده رشد قابلتوجه این بخش در سالهای اخیر است. همچنین حجم کالاهای جابهجاشده در بنادر کشور ۱۵درصد افزایش یافته و به بیش از ۲۰۰میلیون تن رسیده است.
باوجوداین، برای تقویت زیرساختهای بندری اقدامات مهمی ازجمله تکمیل فاز دوم بندر چابهار، توسعه بنادر جنوبی و حاشیه خزر و ارتقای استانداردهای ایمنی و زیستمحیطی باید در دستورکار قرار گیرد.
این اقدامات نهتنها ظرفیت تخلیه و بارگیری کالا را افزایش میدهد، بلکه باعث کاهش هزینه لجستیکی و بهبود بهرهوری میشود.به علاوه، با ایجاد کریدورهای ترکیبی جادهای، ریلی و دریایی زنجیره تامین کالاها بهینهسازی شده و هزینههای لجستیکی کاهش خواهد یافت. این امر افزایش رقابتپذیری کالاهای ایرانی در بازارهای جهانی را در پی خواهد داشت.
از همین رو، دیپلماسی حملونقل و تاکید بر دیپلماسی دریامحور موجب توسعه روابط تجاری گسترده با کشورهای همسایه و جذب سرمایهگذاری خارجی و عضویت در سازمانهای بینالمللی دریایی را نیز به ارمغان خواهد آورد.
به این ترتیب، طرحهای توسعه دریامحور از جمله موضوعاتی است که رییسجمهور بر آن تمرکز دارد و ملزومات رسیدن به نقطه مطلوب را با هدف ایجاد منطقهای برازنده مردم و کشور مسئلهشناسی میکند.بههرحال، انتخاب سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و دوباره سیستان بهعنوان سفرهای استانی حامل یک پیام ویژه است و آن اینکه استانهای محروم و کمبرخوردار در کانون توجه رییس دولت قرار دارد.
نظر شما