آگاه: به همین دلیل فرضیه نخست «رد» میشود. دست رییسجمهور آمریکا خالی نیست؛ او درصدد است «مرحله به مرحله» برگهای خود را برای ایران رو کند؛ ازاینرو به فشار حداکثری رو میآورد تا به حاکمیت ایران بگوید جمهوری اسلامی همچنان دشمن ما محسوب میشود و از هیچ تلاشی برای سرنگونی آن دریغ نمیکنیم اما در مقابل خود را برای مردم ایران، معصوم جلوه میدهد و از مذاکره سخن میگوید تا عوام پی ببرند فردی که پیش از این و در دوره نخست ریاستجمهوری آنچه توانست علیه آنها انجام داد، در این ایام رنگ عوض کرده و در زمین مردم ایران بازی و برای آنان دلسوزی میکند تا با مذاکره گرهی از مشکلاتشان باز شود!
هنگامی که پالس مذاکره از واشنگتن به تهران فرستاده شد، کنشگران و صاحبنظران به واکاوی موضوع پرداختند و هریک (موافقان و مخالفان) تحلیلشان را ارائه دادند. در نهایت همگان منتظر بودند تا ببینند پاسخ ایران چه خواهد بود؟ پاسخ ۱۹بهمن در انتهای خیابان فلسطین ازسوی شخص اول کشور در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی ارتش داده شد. آنجا که حضرت آیتالله خامنهای بهصراحت اعلام کردند: «مذاکره با دولت آمریکا غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است و با آن نباید مذاکره کرد.»
پیرامون «نه» به مذاکره دو گزاره یا دو نگاه قابل تحلیل است:
۱- نگاه حاکمیت ایران به آمریکا
۲- نگاه مردم به حکمرانان ایالاتمتحده
همانطور که در مقدمه مطلب اشاره شد، آمریکاییها بهدنبال این هستند دو نگاه متفاوت در بدنه دولت و ملت به معنای حاکمیت داشته باشند تا القا کنند مسیری که مسئولان جمهوری اسلامی ایران ۴۶سال است در پیش گرفتهاند موردتایید مردم یا بخشی از بدنه جامعه ایران نیست اما بهراستی مردم و دولت دو نگاه متفاوت را نمایندگی میکنند؟
اگر بخواهیم مصداقیتر موضوع را پردازش کنیم باید مروری کوتاه به رویدادهای مهمی که در همین چند سال پیش و نه اوایل انقلاب رخ داد، بیندازیم. مگر سردار دلها «حاج قاسم سلیمانی» به فرمان همین رییسجمهور آمریکا، شهید نشد؟! مردم در اقصینقاط کشور برای قهرمان ملی خود سنگ تمام گذاشتند و حماسه دیگر در تقویم انقلاب ثبت و ضبط کردند. جلوتر میرویم و به سال ۱۴۰۳ میرسیم. خبر تلخ بود؛ رییسجمهور در راه خدمت به مردم شهید شد. باز مردم برای قدردانی از خادمشان در صحنه حضور یافتند، ضمن آنکه این حضور باز در دو مرحله انتخابات ریاستجمهوری مشاهده شد. سرانجام در ۲۲بهمن امسال بار دیگر پازل وحدت و همصدایی ملت و حاکمیت تکمیل شد. مردمی که در کف خیابانها دیده میشدند فقط محدود به یک قشر و طبقه خاص نبود، همه آمده بودند تا یک صدای واحد از انقلاب اسلامی به جهان مخابره شود.
آیا مردمی که با ساختار سیاسی کشورشان زاویه دارند اینگونه برای آن قیام میکنند و «نَه بزرگ» به سازش و مذاکره با آمریکا میگویند؟! اینجا ایران است و صدای مردم در فرکانس وحدت و همدلی شنیده میشود.
در تبیین نگاه حاکمیت به سیاستهای آمریکا هم یک خط همواره بدون وقفه دنبال میشود و آن اینکه دولتها در بازه چهار یا هشتساله میآیند و میروند اما استراتژی اصلی هیچگاه تغییر نمیکند. اگر میگوییم با آمریکا دشمن هستیم و مذاکره با این کشور سلطهگر را نمیپذیریم، حرفِ یک جریان یا یک شخص نیست، بلکه دیدگاه جمهوری اسلامی است. از مسعود پزشکیان که در آوردگاه انتخابات نامزد یک جریان سیاسی بود تا سعید جلیلی رقیب او، این روزها یک نگاه مشترک را نمایندگی میکنند و آن «نه به آمریکا» است.
وقتی سخنان رهبر انقلاب در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش پایان یافت، فردای همان روز «محمدباقر قالیباف» رییس مجلس شورای اسلامی در ششمین همایش ویژه فرماندهان و کارکنان ستاد فرماندهی سپاه شرکت کرد و در واکنش به عدم مذاکره به آمریکا گفت: مقام رهبری شفاف و روشن درباره مذاکره موضع گرفتند؛ خب معنای وفاق همینجاست. توقع و مطالبه من این است که طبق فرمایش حضرت آقا، رییسجمهور خود و دوستانشان در دولت، [کار] را به سمتی ببرند که براساس این فرامین، موضوعات را پیش ببرند.
آری! پیام وفاق بهخوبی منتقل شد و آقای رییسجمهور در دو سخنرانی پاسخ درخوری به همتای آمریکایی خود داد.
مسعود پزشکیان که ۲۲بهمن در مراسم سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی سخن میگفت، خطاب به «دونالد ترامپ» تصریح کرد: «ترامپ میگوید میخواهد گفتوگو کند، بعد در همان زمان سند تمام توطئههای ممکن برای بهزانودرآوردن انقلاب را امضا و اعلام میکند، بعد میگوید اهل گفتوگو هستیم، ادعا میکند ایران امنیت منطقه را برهم زده است، این در حالی است که اسراییل با پشتیبانی آمریکا، عامل اصلی ناامنی است و مردم مظلوم غزه، لبنان، سوریه، ایران و هر جا را که میخواهد بمباران میکند. میگویند میخواهند مذاکره کنند اما اگر به فکر مذاکرهکردن بودید، چرا این غلطها را کردید؟ ادعا میکنند که میخواهند تمام راهها اعم از دارو، غذا و آب را بر ما ببندند اما غافل از این هستند که اگر میتوانستند تاکنون انجام داده بودند.»
موضعگیری رییس قوه مجریه با تمجید رهبر انقلاب مواجه شد. معظمله ۲۴بهمن ضمن قدردانی از مردم برای حضور حماسی در جشن انقلاب، سخنان صریح و راهگشای رییسجمهور در مراسم ۲۲بهمن را مکمل حرکت عظیم ملت خواندند و فرمودند: رییسجمهور محترم حرف دل مردم و آنچه را لازم بود، بیان کرد.
باز رییس دولت آخر هفته گذشته کاروانِ وفاق را به بوشهر دیار آفتاب و همسایه خلیجفارس برد. در آنجا هم فرصت را مغتنم شمرد و به خط و نشانهایی که رییسجمهور آمریکا برای ایران کشید واکنش نشان داد و با اشاره به اینکه رییسجمهور آمریکا در دستورالعمل ابلاغی خود گفته ما تروریست هستیم و نظم منطقه را بر هم زدهایم، گفت: ۱۸هزار نفر از مردم و مسئولان و دانشمندان ما را ترور کردند و بعد میگویند اینها تروریست هستند. دنیا به کجا رسیده که آن فردی که دم از حقوق بشر میزند، خودش ترور میکند و از اسراییل حمایت تسلیحاتی میکند و میگوید دنبال امنیت منطقه هستیم. بعد پشت تریبون میگوید میخواهم با ایران مذاکره کنم. از آن طرف همه راهها را دارد میبندد و با دنیا دعوا میکند که با ایرانیان معامله نکنید، بعد میگوید دنبال مذاکره با ایران هستم.
سکاندار دستگاه دیپلماسی، در راستای مواضع رییسجمهور پاسخ اقتدارآمیزی به مسئولان آمریکا داد و در فجر چهلوششم انقلاب، گفت که ما هیچ اعتمادی به مذاکره نداریم؛ ایران با حسننیت مذاکره و توافق کرد اما نتیجه آن غیر از عملنکردن طرف مقابل به تعهدات و خروج از توافق چه بود؟
موضع دولت با صحبتهای خانم سخنگو تکمیل شد. فاطمه مهاجرانی در حاشیه جلسه هیات دولت تصریح کرد: مذاکره بهعنوان راهبردی است که ایران همیشه دنبال کرده اما مذاکره شرایط دارد و با زبان زور مذاکرهکردن اسمش مذاکره نیست. علت اینکه میگوییم مذاکره نه، برای آن است که طرف مقابل فهمی از مذاکره ندارد و تنها زبان زور را میفهمد.
این فقط دولتیها و مجلسیها نبودند که مقابل آمریکای قلدر ایستادند، بلکه قاضیالقضات هم آخر هفته گذشته سفری به قم داشت و در دیدار با آیتالله سبحانی، از مراجع عظام تقلید، به توطئه و نیرنگ رییسجمهور آمریکا اشاره کرد و یادآور شد: ترامپ ابتدا تلاش کرد با فریب و نیرنگ در قبال کشور ما رفتار کند؛ این فریبکاری و دسیسه او نیز عدهای را به اشتباه انداخت اما رهبری انقلاب دست شیطان بزرگ را خواندند و اوامر مشخصی را در خصوص مواجهه با رژیم آمریکا بیان فرمودند؛ ترامپ نیز در ادامه مشت خود را باز کرد و توطئه پنهان خود را آشکار ساخت. او حالا بار دیگر راهبرد فشار مضاعف بر مردم ایران را در پیش گرفته است؛ البته این موضوع جدیدی نیست و ما سابقه مواجهه با رویکردهای خصمانه رژیم آمریکا و سردمداران این رژیم را داریم.
بههرحال ترامپِ تروریست سیاستی را در قبال ایران در پیش گرفته که جواب نمیدهد و این نشاندهنده آن است که رؤسای جمهور آمریکا (دموکرات یا جمهوریخواه) علاوهبر ژست روشنفکری که میگیرند اما چشمهای خود را رو به واقعیتها میبندند و حاضر نمیشوند شکستهایشان نسبتبه ایران و منطقه بپذیرند.
«ثمانه اکوان» کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «سیاست فشار حداکثری، سیاست شکستخوردهای است»، میگوید: در مذاکره باید طرفین حسننیت داشته باشند و بده بستانی صورت بگیرد ولی آنچه ترامپ در موضوع ایران بهدنبال آن است، شامل این مولفهها نیست، او علاوهبر اینکه یادداشت اجرایی برای فشار حداکثری به تهران امضا کرد، در راستای اعمال آن، تحریمهای جدیدی را نیز علیه ایران اعمال کرد. او تاکید میکند: اقداماتی که ترامپ تاکنون درمورد ایران انجام داده نشان میدهد که او دارای یک تعامل سیاسی مثبت برای مذاکره با ایران نیست و سیاست اعمال قدرت درمورد ایران در پیش گرفته است؛ سیاستی که براساس گواه تاریخ درباره ایران جواب نمیدهد.
نظر شما