آگاه: نشست خبری نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر صبح روز شنبه ۲۷بهمن در سالن جلسات خانه کتاب و ادبیات ایران و با حضور ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، حامد محقق، معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران و فریبا یوسفی، دبیر علمی جشنواره برگزار شد.
برگزاری اختتامیه ۲ اسفند در شیراز
حیدری برگزاری محافل استانی را یکی دیگر از تغییرات نوزدهمین جشنواره شعر فجر عنوان کرد و گفت: ما افتتاحیه جشنواره شعر فجر را به یاد استاد محمدعلی بهمنی در استان هرمزگان برگزار کردیم. محفل بعدی در سیستان و بلوچستان، محفل بعدی که محفل جوانان بود در استان یزد و محفل بعدی در استان گلستان برگزار شد. دو محل باقیمانده هم در تهران و شیراز برگزار خواهد شد که محفل تهران مختص بانوان شاعر است. برگزاری محافل استانی یک رویکرد جدید است تا همه برنامهها و محافل بزرگ در تهران برگزار نشود. ما سعی میکنیم این روند ادامه داشته باشد و از همه ظرفیتهای کشور استفاده شود. مدیرعامل خانه کتاب درباره برگزاری اختتامیه این جشنواره گفت: مراسم پایانی و اختتامیه جشنواره شعر فجر روز پنجشنبه در تالار حافظ شهر شیراز با حضور وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی برگزار خواهد شد و از برگزیدهها تقدیر به عمل خواهد آمد.
محفل شعر بانوان پرتعدادترین محفل استانی ماست
یوسفی درباره محافل استانی جشنواره شعر فجر گفت: محافل استانی بخش ثابت این جشنواره است. به این دلیل که ما این رویداد را رویدادی ملی و بینالمللی میدانیم، عصر شعرهایی در استانهای مختلف برگزار میکنیم تا این رویداد در سطح بیشتری دیده شود. تعدادی از شاعران شاخص کشور و تعدادی از شاعران آن استان در این محافل حضور دارند و شعرخوانی میکنند. شاید یکی از محافل که اهمیت بیشتری داشته باشد، محفل شعر بانوان باشد که امسال در خانه پروین برگزار میشود.
فریبا یوسفی درباره محفل شعر بانوان جشنواره شعر فجر گفت: باتوجهبه تعداد قابلتوجه شاعران خانم، بهخصوص شاعران جوان خانم، این عزیزان به محفل شعر بانوان دعوت شدهاند که قرار است فردا در خانه پروین اعتصامی برگزار شود. این جلسه تلفیقی از اردوی ادبی تماشا و محفل شعر بانوان جشنواره فجر است، چون اردوی ادبی تماشا هم شامل خانمهای شاعر توانمند است که از سراسر کشور برگزیده شدهاند. در این دوره برای این شاعران اردوی آموزشی برگزار میشود که ما امسال این اردو را با محفل شعر بانوان تلفیق کردیم. این محفل نمایشی از توانمندی شاعران خانم است که در دو بخش شعرخوانی و کارگاهی در خدمت این شاعران خواهیم بود. ضمن اینکه پرتعدادترین محفل شعر جشنواره فجر، همین محفل خواهد بود و شاعران خانم از سراسر کشور به این محفل دعوت شدهاند.
جشنواره شعر فجر از دریچه اعداد و ارقام
در بخش بعدی این نشست، حامد محقق، معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب درباره اعداد و ارقام نوزدهمین جشنواره شعر فجر گفت: تعداد کلی آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره دوهزار و ۱۷۴اثر بود که حوزه شعر کلاسیک بیشترین آثار را به خود اختصاص داده است. ۱۰۳۳عنوان کتاب در حوزه شعر کلاسیک به دبیرخانه جشنواره رسید که مورد داوری قرار گرفتند. بعد از آن در حوزه شعر نو و نیمایی پذیرای ۸۵۵اثر بودیم، در بخش درباره شعر ۲۱۰اثر و در بخش شعر محاوره هم ۷۴اثر را در دبیرخانه ثبت کردیم و به دست داورها سپردیم. وی افزود: از ۷۰۹ناشر در این دوره کتاب داشتیم که اگر میانگین بگیریم از هر ناشر سه کتاب در جشنواره حاضر بوده است. ما امروز ۲۴نامزد را در این نشست خبری معرفی میکنیم. همینطور ۱۷ناشر در این دوره دارای نامزد هستند. بیشترین عنوان نامزدی که یکی از ناشران کسب کرده ۶عنوان است؛ دو ناشر دیگر هم هرکدام با ۲عنوان کتاب در بین ناشرانی هستند که بیشترین تعداد نامزدها را دارند.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب افزود: از نظر سنی ۶۱سال سن پیشکسوتترین نامزد ما و ۳۰سال سن هم جوانترین شاعری است که در این دوره از جشنواره شعر فجر نامزد شده است. ۹نفر از نامزدهای ما از بین خانمها هستند. همینطور ۶نفر از نامزدهای ما استاد دانشگاه هستند. علاوهبر اینها سه داور ما غیرتهرانی و چهار نفر از اعضای هیات علمی ما نیز غیرتهرانی بودند. ۶محفل را در این دوره جشنواره برگزار میکنیم که تا امروز چهار محفل برگزار شده و دو محفل باقی مانده است. در این محفلها حدود ۱۱۰شاعر برای ما شعرخوانی کردهاند که بخش قابلتوجهی از آنها شاعرانی هستند که کمتر در محافل شعر فجر شعرخوانی داشتهاند.
محقق درباره شاعران غیرایرانی حاضر در اختتامیه جشنواره شعر فجر گفت: ما سه مهمان خارجی را از قزاقستان و تاجیکستان بهصورت ویژه دعوت کردهایم که در اختتامیه از حضور آنها بهره میبریم. همچنین دو تن از پیشکسوتان شعر و ادبیات فارسی در اختتامیه جشنواره تجلیل میشوند.
محدودیتها و ضعف را قبول داریم
در ادامه این نشست حیدری در پاسخ به سوالی درباره بخش بینالملل جشنواره شعر فجر و چرایی نپرداختن به این بخش از جشنواره در این دوره و ادوار گذشته گفت: ما هم در این حوزه محدودیتها را قبول داریم. باید توجه داشت حوزههای فرهنگی از حوزههای اقتصادی، سیاسی و... جدا نیست ولی باتوجهبه تمام محدودیتها تلاش کردیم از چند چهره مطرح زبان فارسی دعوت کنیم و تلاش داریم همراه با رسانهها ضعفهای این حوزه را برطرف کنیم. وی افزود: ما در خانه کتاب این است آمادگی داریم از هرکسی که در حوزه زبان و ادبیات فارسی چهره است و کار کرده است حمایت کنیم و آثارش را ببینیم و از آنها تجلیل کنیم. این مقدمه کار ماست و انشاءالله در فرصتهای دیگر از این شاعران و این چهرهها دعوت میکنیم تا در محافل و استانها و دیداهای چهره به چهره حضور بیشتری داشته باشند.
فریبا یوسفی در ادامه پاسخ به سوالی درباره ضعف قسمت بینالملل جشنواره شعر فجر گفت: در مراسم افتتاحیه هرمزگان آقای دکتر احمدی که مشاور عالی وزیر ارشاد هستند، گفتند قرار است انجمنی به نام انجمن بینالمللی شاعران فارسیزبان تاسیس کنیم. این اتفاق یک گام به سمت اهدافی است که در ذهن داریم.
وی افزود: ضمن اینکه ما بنا داشتیم سفری از ایران به یکی از کشورهای فارسیزبان را تدارک ببینیم ولی بهدلیل تراکم برنامههای پایان سال این اتفاق مقدور نشد. آقای دکتر جوادی قول دادهاند این سفر در ابتدای سال نوی آینده فراهم شود و تعدادی از شاعران ما به یکی از کشورهای فارسیزبان سفر کنند که این سفر در قالب برنامههای جشنواره شعر فجر اتفاق میافتد. دلیل آن هم این است که برنامههای جشنواره شعر فجر فقط محدود به ایام برگزاری آن نباشد و در طول سال هم ادامه داشته باشد.
دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر درباره کیفیت آثار داوریشده در این دوره از جشنواره گفت: اگر با نگاه به پیشینه ادبیات به این آثار نگاه کنیم، باید بگویم از بین کتابهایی که ما امسال بررسی کردیم، اتفاقی افزون بر آنچه داشتهایم نیفتاده است. نگاه به آن پیشینه ادبی ممکن است ما را ناامید کند که چرا در روزگار ما قوت پیدا نکرده و حتی پیشرفتی نداشته است ولی ما در روزگار خودمان زندگی میکنیم و باید این شعرها را براساس امروز داوری کنیم. این آثار باید با خودشان مقایسه شوند و ما هم در جشنواره شعر فجر آثار را با خودشان مقایسه و داوری میکنیم.
نظر شما