آگاه: مسعود پزشکیان، معاون پارلمانی خود را برکنار کرد. در حکم او خطاب به شهرام دبیری که از دوستان و رفقای قدیمیاش محسوب میشود، آمده است: «در این ایام پس از بررسی خبر، قطعی شد که در ایام نوروز در سفر تفریحی قطب جنوب بودید. در دولتی که مفتخر به اقتدا به مولای متقیان است و در شرایطی که هنوز در کشورمان فشارهای اقتصادی بر مردم زیاد و محرومان پرشمارند، سفر پرهزینه تفریحی مسئولان رسمی، حتی با هزینههای شخصی، قابل دفاع و توجیهپذیر نبوده و با معیار سادهزیستی مسئولان سازگار نیست. دوستی دیرین و همکاری و خدمات ارزشمند شما در معاونت پارلمانی دولت چهاردهم، مانع آن نیست که پایبندی به صداقت، عدالت و وعدههایی که به مردم دادیم، مقدم داشته شود؛ بنابر این از ادامه همکاری با شما در دولت چهاردهم معذوریم.»
در ایام نوروز، خبر سفر شهرام دبیری به قطب جنوب منتشر شد که واکنشهای بسیار زیادی را در فضای مجازی به همراه داشت. این خبر ابتدا تکذیب شد و روابط عمومی معاونت پارلمانی ریاستجمهوری اعلام کرد که این سفر در زمان فعلی انجام نشده و تصاویر مربوط به سالهای گذشته است، زمانی که دبیری مسئولیتی در دولت نداشت.
هرچند روابطعمومی معاونت پارلمانی خبر سفر او به قطب جنوب را رد کرد اما پیامی منتسب به او نیز در شبکههای اجتماعی منتشر شد که از سفرش دفاع میکرد و بر این باور بود که من تمام سفرهایم را با هزینه شخصی میروم و موضوع سفر هم یک مسئله شخصی است که برخی میخواهند از آن برای تخریب من استفاده کنند، کاری را که فکر میکنم درست است انجام میدهم و تابهحال ضررم به مردم و جامعه نرسیده است. او همچنان در سفر بود و حتی در جلسات هیات دولت نیز در سال جدید حضور نداشت و باز غیبت او موردتوجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت و درنهایت در حکم عزل او حضورش در قطب جنوب تایید شد و این نشان داد توضیح دفتر دبیری عجولانه و فقط در واکنش به اعتراضات صورتگرفته رسانهای شد و بهگونهای که دیگر در خروجی سایت دولت قرار ندارد.
بالاخره این سفر در زمانی رخ داد که کشور با مشکلات اقتصادی، ازجمله افزایش قیمت ارز (دلار به بیش از ۱۰۰هزار تومان) و گرانی کالاهای اساسی مواجه است. کاربران شبکههای اجتماعی، فعالان سیاسی و برخی حامیان دولت، این سفر را نشانهای از بیتوجهی دولتیها به شرایط سخت مردم میدانستند. هزینه بالای این سفر (که برخی آن را چند میلیارد تومان برآورد کردهاند) و استفاده احتمالی از منابع عمومی نیز به بحثها دامن زد.
محمد مهاجری، فعال رسانهای و عضو شورای اطلاعرسانی دولت در همان مقطع در مطلبی آورده بود: آقای دبیری! کسی شما را مخاطب قرار نداده است. حرف مردم با رییسجمهوری است که با نهجالبلاغه از مردم رأی گرفته است. در همین نهجالبلاغه، مولا علی به یکی از کارگزارانش فقط بهخاطر یکبار شرکت در مهمانی یکی از ثروتمندان نهیب میزند. این سوال را باید آقای پزشکیان جواب دهد که آیا ایشان با سفرهای متوالی شما هیچ مشکلی ندارد و آنگونه که شما نوشتهاید با ایشان هماهنگ شده است؟ بهجای اینکه از مردم بهخاطر رفتار زشتتان عذرخواهی کنید دو قورت و نیمتان هم باقی است؟
سفر به قطب جنوب معمولا از طریق کشتیهای تفریحی مانند «پلانکیوس» انجام میشود که از شهر اوشوایا در آرژانتین حرکت میکنند. هزینه این تورها بسته به نوع کابین، مدت سفر (معمولا ۱۰ تا ۱۴روز) و خدمات ارائهشده متفاوت است. براساس اطلاعات عمومی از وبسایتهای گردشگری بینالمللی، هزینه پایه برای هر نفر در چنین سفرهایی از حدود ۶هزار دلار شروع میشود و برای کابینهای لوکستر یا خدمات ویژه تا ۲۰هزار دلار یا بیشتر هم میرسد.
در پاسخ به اعتراضهای صورتگرفته، خانم سخنگو ۱۳فروردین در گفتوگویی با یک رسانه اصلاحطلب اعلام کرد: احتمال دارد که دولت مقرراتی را تعیین کند که اعضای کابینه، در صورت سفرهای شخصی به خارج از کشور، اطلاعرسانی انجام دهند تا مشکلات سیاسی ایجاد نشود. رویکرد دکتر پزشکیان، احترام به آزادیهای فردی در کنار احترام به حساسیتهای جامعه است.
با وجود این، باز دبیری کمان خود را در جایگاه و کرسی معاونت پارلمانی رییسجمهور میدید و آنطورکه سایت خبری انتخاب خبر داد درخواست نزدیکان رییس قوه مجریه را برای استعفا نپذیرفت و میگفت باید به دستور خود پزشکیان برکنار شود، شاید بهدلیل آشنایی با شخصیت پزشکیان و سابقه دوستی با او، اینطور سخن میگفت چراکه احتمال میداد رییسجمهور تمایل ندارد شخصا حکم برکناری او را بدهد، کمااینکه درمورد ظریف نیز حکمی برای عزل از سوی او صادر نشد. اما ازآنجاکه رییسجمهور در آوردگاه انتخابات بارها تاکید میکرد که صادقانه با مردم صحبت میکند و صدای بیصدایان خواهد بود، انتظار میرفت عکسالعملی صریح و سریع نسبتبه سفر معاون خود انجام دهد و سرانجام پزشکیان دستبهکار شد و معاونش را از قطار کابینه پیاده کرد تا ثابت کند، با هیچکس عهد اخوت نبسته است و برای او و دولتش پیگیری مطالبات رهبری و دغدغههای معیشتی و اقتصادی مردم مهم است. همانگونه که اصل خبر سفر به قطب جنوب از همان ابتدا به مذاق مجازیها و سیاسیون خوش نیامد، اقدام رییس دولت در برکناری دبیری هم با پالسهای مثبت روبهرو شد.
مالک شریعتی، عضو شورای مرکزی جمعیت رهپویان و نماینده مردم تهران در مجلس در صفحه کاربری خود نوشت: از آقای پزشکیان رییسجمهور بابت اقدام انقلابی در برکناری آقای دبیری تشکر میکنم. این فقط شریعتیِ اصولگرا نبود که از رییس دولت قدردانی کرد، بلکه سکینهسادات پاد، عضو کمیته ویژه ناآرامیهای ۱۴۰۱ هم با بیان اینکه جلسهای خدمت دکتر پزشکیان بودم، عرض کردم خوشحالم جنابعالی نهجالبلاغهخوان هستید و در پاسخ گفتند من عمل میکنم، گفت: عزل معاون پارلمانی، توسط آقای رییسجمهور، یک اقدام شایسته و بر منهاج نهجالبلاغه است.
کامبیز مهدیزاده، داماد حسن روحانی رییس دولتهای یازدهم و دوازدهم، دیگر کاربری بود که به برکناری دبیری واکنش مثبت نشان داد و تصریح کرد: عزل معاونت پارلمانی ازسوی دکتر پزشکیان نشان داد ما در جمعه ۱۵تیر هم درست تشخیص دادیم هم درست انتخاب کردیم «مولا یارت.»
باید توجه داشت: موضوع سفر پرهزینه مسئولان و نوع نگاه جامعه به رفتارهای آنان اهمیت ویژهای دارد. آنچه مشخص است، دولتمردان براساس آموزههای انقلاب اسلامی، وظیفه دارند زندگی خود را مطابق با شرایط مردم تنظیم کنند و از هرگونه شائبه اشرافیگری بپرهیزند. آنچه مردم از آنها انتظار دارند کار و تلاش برای رفع مشکلاتشان است؛ رویکرد اشرافی، حتی اگر از منابع شخصی تامین شود، تصویری را نزد مردم ایجاد میکند که مسئولان از واقعیتهای زندگی روزمره جامعه فاصله گرفتهاند. چنین رویکردی میتواند آرامش روانی جامعه و اعتماد عمومی به نظام را متزلزل کند.
در همین راستا، حضرت آیتالله خامنهای نکات مهم و حائز اهمیتی را خطاب به دولتمردان و کارگزاران نظام گوشزد کردهاند، برای نمونه معظمله سال۸۷ در دیدار هیات دولت فرموده بودند: «ما اگر بخواهیم تجمل و اشرافیگری و اسراف و زیادهروی را از جامعهمان ریشهکن کنیم، با حرف و گفتن نمیشود؛ که از یک طرف بگوییم و از طرف دیگر، مردم نگاه کنند و ببینند عملمان جور دیگر است! باید عمل کنیم. عمل ما بایستی موید و دلیل و شاهد بر حرفهای ما باشد تا اینکه اثر بکند.» برکناری شهرام دبیری پیام آشکاری داشت و آن، عدالت و شنیدن صدای مردم بود. این تصمیم نشان داد که برای دولت پایبندی به اصول اخلاقی و مردمی فراتر از روابط شخصی و دوستیهای گذشته است و در همین راستا، رییسجمهور حاضر شد از دوست قدیمی و باسابقه خود عبور کند تا بگوید کابینه او هیچ خط قرمزی ندارد.
نظر شما