ملیحه محمودخواه- خبرنگار گروه جامعه: چند هفته‌ای می‌شود که باز هم مطالب و نگرانی‌هایی درباره شیوع کرونا و آنفلوآنزا به گوش می‌رسد؛ آن‌گونه که وزیر و مدیران بهداشت و درمان کشور نسبت‌به شیوع این دو بیماری هشدار می‌دهند؛ بیماری‌هایی که شاید مانند ویروس کرونای سال۹۹ باعث مرگ‌ومیر شمار زیادی از شهروندان نشوند اما این روزها انتشار بیش‌ازحد تصور آن در جامعه باعث شده تا زندگی و کار بسیاری از شهروندان مختل شود و حتی کار بسیاری از مبتلایان، به «آی‌سی‌یو» و خدای‌نکرده به فوت برسد!

آگاه: در این میان نکته مهم شباهت دو ویروس کرونا و آنفلوآنزا به هم است؛ موضوعی که باعث شده برخی پزشکان در گام اول از تشخیص آنکه بیمار به کرونا مبتلاست یا آنفلوآنزا عاجز بمانند و مجبور شوند بیمار را برای آزمایش‌های تخصصی و تست معرفی کنند؛ البته نباید ایجاد ترس کرد، چراکه این ویروس چه از نوع کرونا باشد، چه آنفلوآنزای نوع A قابل درمان است اما به‌هرحال ازآنجاکه این ویروس می‌تواند زندگی روزمره شهروندان را به‌شدت مختل کند یا اینکه می‌تواند برای افراد پرخطر سالمندان و کودکان زیر پنج سال یا مادران باردار خطرناک باشد باید با رویکرد جدی به آن پرداخته شود. 

گردش دور ایران
در فصل‌های سرد سال، ویروس‌های عفونی که مأمن آنها اندام تنفسی انسان است، ازجمله کرونا و آنفلوآنزا شیوع بیشتری پیدا می‌کنند. عوامل مختلفی ازجمله کاهش دما، افزایش تجمعات در فضاهای بسته و تضعیف سیستم ایمنی بدن در این فصل‌ها، در گسترش این بیماری‌ها نقش دارند.
مریم حسینی، متخصص بیماری‌های عفونی در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» درخصوص اینکه چرا در زمستان‌ها ویروس آنفلوآنزا افزایش پیدا می‌کند، می‌گوید: در فصل سرد، افراد زمان بیشتری را در محیط‌های بسته و با تهویه ضعیف سپری می‌کنند که باعث افزایش انتقال ویروس‌ها می‌شود. همچنین در هوای سرد، سیستم ایمنی بدن تا حدودی ضعیف‌تر می‌شود و ویروس‌ها شرایط بهتری برای فعالیت پیدا می‌کنند. او با اشاره به شباهت‌ها و تفاوت‌های میان آنفلوآنزا و کرونا تاکید می‌کند: هر دو ویروس علائمی مشابه مانند تب، سرفه، گلودرد و ضعف عمومی ایجاد می‌کنند اما تفاوت‌های کلیدی دارند. مثلا در کرونا، ازدست‌دادن حس بویایی و چشایی شایع‌تر است، درحالی‌که آنفلوآنزا معمولا با شروع ناگهانی تب و بدن‌درد همراه است. او با بیان اینکه الگوی شیوع امسال با الگوهای سال‌های قبل از همه‌گیری کووید۱۹ همخوانی دارد، ادامه می‌دهد: البته در برخی از استان‌ها، فراوانی آنفلوآنزا نسبت به سایر عفونت‌های تنفسی بیشتر است. این متخصص بیماری‌های عفونی با تایید افزایش موارد آنفلوآنزا در کشور می‌گوید: آنفلوآنزا این روزها فوق‌العاده زیاد شده است. از دلایل مهم افزایش ابتلا و بستری نسبت‌به سال‌های گذشته کمبود واکسن آنفلوآنزا در کشور است. امسال این واکسن نسبت‌به گذشته کمبود بیشتری داشت. حسینی با تاکید بر اینکه اگر واکسن بزنیم، در صورت ابتلا با علائم خفیف‌تری از بیماری روبه‌رو می‌شویم،‌ ادامه می‌دهد: واکسن آنفلوآنزا واکسن خوب و موثری است که می‌تواند در کاهش عوارض ابتلا به این ویروس موثر واقع شود. وی ادامه می‌دهد: عامل بعدی ماسک است. ‌این روزها دیگر کسی ماسک نمی‌زند و همین باعث سرایت بیشتر این ویروس‌ها می‌شود. به گفته این پزشک متخصص، علاوه‌بر آنفلوآنزا،‌ ویروس RSV هم این روزها افزایش یافته است. البته باید بدانیم که این روزها فصل همین بیماری‌هاست، این ویروس‌ها هم از جاهایی که تجمع باشد مانند مدارس بیشتر شایع می‌شوند. این متخصص بیماری‌های عفونی درباره مرگ‌ومیرهای ناشی از ابتلا به آنفلوآنزا ادامه می‌دهد: اغلب کسانی که به‌خاطر آنفلوآنزا کارشان به بستری می‌کشد، افرادی مسن و دارای بیماری‌های زمینه‌ای هستند. 
براساس مشاهدات این بیماری‌ها درحال‌حاضر معمولا مرگ‌ومیر ندارد چون اگر زود تشخیص داده شود، دارو دارد و قابل درمان است؛ البته با افزایش بستری‌ها، احتمال مرگ‌ومیرها در کشور ممکن است افزایش یابد. وی با تاکید بر اینکه بیشتر مراجعان با علائم بیماری‌های تنفسی درحال‌حاضر مبتلایان به آنفلوآنزا هستند و موارد کمی هم مبتلا به کرونا داریم، ادامه می‌دهد: هموطنان باید توجه کنند که اگر فرزندشان مبتلا به آنفلوآنزا می‌شود اجازه ندهند به مدرسه برود، بزرگسالان هم همین‌طور، در صورت امکان تا بهبودی سرکار نروند. افراد سالمند و دارای بیماری‌های زمینه‌ای از حضور در مکان‌های شلوغ خودداری کنند.
باتوجه‌به گردش همزمان ویروس‌های کرونا و آنفلوآنزا، رعایت نکات بهداشتی و تزریق واکسن، بهترین راهکار برای پیشگیری و کاهش شدت بیماری‌ها در این فصل است. پزشکان تاکید دارند که افراد در صورت مشاهده علائم، سریعا به پزشک مراجعه کرده و از خوددرمانی خودداری کنند.

ویروس‌های سه‌گانه در کشور
آمیتیس رمضانی، دبیر انجمن متخصصان عفونی، در خصوص شیوع همزمان بیماری‌های آنفلوآنزا و کرونا اظهار می‌کند: تشخیص درست پزشکان در این شرایط اهمیت بسیاری دارد، چراکه با وجود شباهت‌های این دو بیماری، درمان‌های آنها کاملا متفاوت است؛ برای مثال، در درمان کرونا از کورتون استفاده می‌شود اما استفاده از این دارو در بیماران مبتلا به آنفلوآنزا ممکن است وضعیت بیماری را تشدید کند. رمضانی تاکید می‌کند که تزریق خودسرانه سرم یا دگزامتازون به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود. او توضیح می‌دهد که درحال‌حاضر سه گروه ویروس تنفسی در حال گردش هستند. گروه اول ویروس سرماخوردگی است. در ویروس‌های سرماخوردگی، بیمارانی که علائمی مانند آبریزش بینی و گلودرد خفیف دارند معمولا نیازی به درمان خاصی ندارند. آنفلوآنزا ویروس دیگر در گردش کشور است. این بیماری با تب بالا، بدن‌درد شدید، سردرد و گلودرد همراه است. در افراد سالم، آنفلوآنزا معمولا طی یک هفته بهبود می‌یابد. اما در افراد با بیماری‌های زمینه‌ای، سالمندان بالای ۶۵ سال، یا کودکان ممکن است عوارض جدی ازجمله ذات‌الریه ایجاد کند. درحال‌حاضر کرونا نیز وجود دارد که معمولا با علائم خفیف همراه است و در اکثر موارد نیازی به درمان‌های خاص ندارد.

ضرورت درمان تخصصی
رمضانی با تاکید بر اینکه اکثر عفونت‌های ویروسی به مصرف آنتی‌بیوتیک نیازی ندارند، ادامه می‌دهد: تنها در مواردی که بیمار دچار سینوزیت چرکی شود و علائم پس از ۶روز برطرف نشوند، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. همچنین، درمان اختصاصی آنفلوآنزا فقط برای بیماران پرخطر، افراد زیر پنج‌سال و بالای ۶۵سال، یا کسانی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند ضروری است و باید حداکثر در ۴۸ساعت نخست پس از شروع علائم آغاز شود تا از عوارض جدی و احتمال بستری‌شدن جلوگیری شود.

نقش واکسن و داروی موثر
دبیر انجمن متخصصان عفونی درباره واکسن آنفلوآنزا می‌گوید: اکنون زمان مناسبی برای تزریق واکسن نیست، چراکه ویروس در سطح جامعه پخش شده است و اثربخشی واکسن حداقل دو هفته زمان می‌برد. بااین‌حال، افراد پرخطر مانند زنان باردار و کسانی که بیماری‌های قلبی یا ریوی دارند، همچنان می‌توانند با مشورت پزشک واکسن را تزریق کنند. او با هشدار نسبت‌به مصرف خودسرانه داروها خاطرنشان می‌کند: نام داروهای درمان آنفلوآنزا را ذکر نمی‌کنم تا افراد بدون تجویز پزشک اقدام به تهیه و مصرف آن نکنند. افراد سالم و جوان معمولا بدون نیاز به درمان خاص بهبود می‌یابند. مصرف مایعات گرم و مسکن برای تسکین علائم کافی است، اما در صورت بروز علائم شدید، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.

بررسی‌ها چه می‌گوید؟
براساس گزارش‌های اخیر، شیوع ویروس آنفلوآنزا در کشور افزایش یافته است. طبق اعلام وزارت بهداشت، در هفته منتهی به ۳۰آذر، بین ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل موارد عفونت‌های تنفسی در کشور مربوط به آنفلوآنزا بوده است. نوع غالب این ویروس، آنفلوآنزای A و زیرگونه H۱N۱ است که به‌عنوان آنفلوآنزای فصلی شناخته می‌شود. بنا بر اعلام وزارت بهداشت این روزها ویروس آنفلوآنزا با ۲۱درصد، راینوویروس با ۱۱.۸درصد و سارس ویروس و کووید۲ با ۶درصد شیوع در راس ویروس‌های در گردش کشور قرار دارند. رصدهای دو ماه اخیر نشان می‌دهد که شیوع آنفلوآنزا به‌صورت تدریجی افزایش یافته و به بیش از ۲۰درصد در بین همه عفونت‌های تنفسی رسیده است. این میزان شیوع، نشان‌دهنده افزایش قابل‌توجه آنفلوآنزا در این فصل از سال است. در برخی استان‌ها، فراوانی آنفلوآنزا نسبت‌به سایر عفونت‌های تنفسی بیشتر است. پس از آنفلوآنزا، رینوویروس‌ها که عامل سرماخوردگی هستند، دومین عامل مهم عفونت‌های تنفسی در کشور محسوب می‌شوند.

دور برداشتن آنفلوآنزا در کشور

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.