آگاه: در این جلسه حجتالاسلام ناطق نوری، حجتالاسلام معراجی، حجتالاسلام معزی، حجتالاسلام مهدیراد، محسن جوادی، نادره رضایی، محسن اسماعیلی، سیدفرید قاسمی، مسعود معینی پور، علی لاریجانی، حجتالاسلام احمد واعظی، غلامرضا امیرخانی و اساتید برجسته دیگری حضور داشتند.
امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این جلسه پیام مسعود پزشکیان، رییسجمهوری کشورمان که خطاب به جعفریان نگاشته بود را قرائت کرد.
در بخشی از پیام پزشکیان درباره جعفریان آمده است: «جناب آقای جعفریان از چهرههای توانمند و موثر علمی، فرهنگی و مذهبی و در عین حال وارسته کشور است که با نگاه روشمند، سهم عمدهای در تدوین تاریخ تشیع و همچنین تاریخ سیاسی صدر اسلام و تاریخ معاصر دارد و کوشش بلیغی برای معرفی دقیق و حقیقی تشیع به جامعه داشته است. علاوه بر این آثار فراوانی از ایشان به چاپ رسیده که میتواند تشنگان معرفت و جویندگان علم را سیراب نماید. اما آنچه به ایشان جایگاه درخشانی بخشیده است، ورود دغدغهمندانه، علمی، روشنگرانه و با جسارت در برابر تفکرات نادرستی است که برخی قصد داشته و دارند به نام دین به جامعه عرضه کنند و در واقع ایشان به آن عهدی عمل میکنند که خداوند از عالمان و دانشمندان گرفته است.»
قرائت پیامهای آیتالله جعفرسبحانی از مراجع تقلید کشورمان، حجتالاسلام قاضی عسگر تولیت آستان عبدالعظیم حسنی و آیتالله محقق داماد عضو فرهنگستان علوم از دیگر بخشهای این برنامه بود. همچنین در پایان این مراسم نهادها و مراکز مختلفی از سالها خدمت حجتالاسلام جعفریان با اهدای لوح و هدایا تشکر کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این مراسم در در لوحی از حجتالاسلام والمسلمین رسول جعفریان پژوهشگر تاریخ اسلام و تشیع تقدیر کرد. متن لوح سیدعباس صالحی خطاب به حجت الاسلام والمسلمین رسول جعفریان به شرح زیر است: «حجت الاسلام والمسلمین دکتر رسول جعفریان، دانشمند فرهیخته تاریخ اسلام، تشیع و ایران
سلام علیکم؛ فرصتی مغتنم است که در فضایی سرشار از تکریم و منزلت، نگاهها و افکار مردم این سرزمین به سوی تلاشها و خدمات ارزشمند شما سوق یابد؛ شخصیتی دانشور و دغدغهمند در عرصه آموزش، تحقیق و تصنیف، که با روحیهای افزون و ارادهای خستگیناپذیر، طرحهای نوین را بر فراز زمانها و مکانهای تاریخی پیشنگاری داشتهاید. اینجانب، به نام و نگاه جمیع فرهیختگان و فعالان علمی و فرهنگی، صمیمانهترین تقدیرها و تحسینهای خود را تقدیمتان میکنم؛ شما که کوشیدید با قلمتان در تاریخ روحی تازه بیآفرینید و زمینه تأملاتی جدید را فراهم آورید. تألیفات گسترده و گرانسنگ شما، که هر یک فصلی از روایت تاریخ معاصر و افقهای متفاوت تشیع و اسلام را به روان این سرزمین افزوده است، نشان از ژرفای ظرافت و دقت نظر شما دارد.
ترجمههای انتشاریافته از آثار جنابعالی، از دانش مشترک میان فرهنگهای مختلف حکایت دارد، هم چنین تصحیحات و احیای متون کهن تاریخیتان، فرصتهای تازهای برای خوانش میراث فرهنگی ایران و اسلام فراهم ساخته است و حضور پیوسته تان در مجامع علمی، فرهنگی و رسانهای ، نمونهای درخشان از روحانیت حاضر در زمان را نشان داده است. امید است که به لطف حضرت پروردگار، همواره در جایگاه معلمی با بارقهای تابنده از علم، فرهنگسازی و اسلامخواهی ناب، الگویی دیرپا و روحبخش برای نسلهای معاصر و آینده باشید.»
حجت الاسلام رسول جعفریان هم در پایان این مراسم گفت: یکی از خوش شانسیهای من در طول عمرم داشتن رفقایی مثل شماست. من هم همراهان خوبی داشتم، هم رفقا و روسای همراه. مثلا در دوره آقای لاریجانی ایشان دست من را در کتابخانه بسیار باز گذاشته بودند و من الحمدلله توانستم کارهای خوبی کنم و بسیار راحت بودم.
وی ضمن تشکر از همسر و فرزندانش به پاس همراهی در این سالها افزود: بنده خیلی هم به مردم خوشبینم و نسبت به آنها اعتماد دارم. من هر لذتی در زندگیم بردم از کتاب بوده و هر گفتوگو و نشستی هم که بوده صحبتهایم درباره کتاب بوده است. بسیاری از دوستان من که در این جلسه حاضرند، شاهد هستند که ما همه تلفنها و صحبتهایمان حول موضوع کتاب است.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در ادامه بیان کرد: اگر قرار است در کشور تفکر و اندیشهای شکل بگیرد باید پیش از هرچیز حریت در تفکر اتفاق بیفتد به بیان دیگر بدون «حریت» و آزادگی مفهوم تفکر و اندیشه شکل نمیگیرد. «حریت» فقط هم سیاسی نیست بلکه به معنای آن است که آدمی از همه چیز آزاد باشد. اگر بناست ایران آینده خوبی داشته باشد که متاسفانه گاهی از آن نامید میشویم باید بیش از هرچیز دنبال حریت در تفکر و اندیشه باشیم. حکومت هم باید بستر این حریت را فراهم کند. باید مواظب باشیم با حرفهایمان کسی را ناراحت نکنیم و به کسی جسارت نکنیم. خلاصه اینکه متفکر، ارزشمندترین عضو ارجمند جامعه است و باید حریتش حفظ شود.
سید فرید قاسمی که از صمیمیترین دوستان و نزدیکان رسول جعفریان است نیز در این مراسم گفت: در اینجا لازم است یاد همه کتابداران را گرامی بداریم. به عقیده من، دوران کتابخانههای ایران به دو فصل تقسیم میشود: دوره ایرج افشار و دوره رسول جعفریان. وی افزود: از نظر من کتاب یعنی هر مضمونی که برمحملی ثبت و ضبط شود. اگر پدر ایرج افشار موقوفهای به پا کرد و او (ایرج افشار) خودش را وقف ایران و ایرانشناسی کرد و این موضوع در مورد آقای جعفریان هم صادق است. ایشان خودش را وقف ایران و اسلام کرده است.
این نویسنده مطبوعات ادامه داد: همه جستجوهای آقای جعفریان در حوزه ایرانشناسی است. ایشان هم ناشر است هم پدیدآور. هم مصحح است هم گردآورنده. حیات مطبوعاتیشان هم با مجلات قم آغاز و به مجلات تهران ختم شد. نسخهشناسی تاریخنگاری، تالیف، پیوندگری کتابخانهها، همکاری با پایگاههای خبری، و تاسیس کتابخانه تخصصی در مجلس از جمله سوابق کاری مهم ایشان است.
قاسمی ادامه داد: جعفریان ۳۵ سال است که با رایانه مانوس است و آن را به خدمت دانش گرفته است. ایشان برای زمان ارزش قائل است و تائیدطلب نیست. او از خیابان تاریخ به بزرگراه تمدنپژوهی رسیده است. به عقیده او، دنیا رستوران و خوابگاه نیست بلکه مدرسه و محل کار است. جعفریان گذشته را حافظ آینده میداند و نخ اتصال را دریافته و میداند تاریخ، پشت سر نیست و امروز و فردا ادامه تاریخ است. امیدوارم در آینده در آثار دیگری، تصویرکاملتری از حیات فکری ایشان ببینیم.
۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۲
کد خبر: ۹٬۸۸۹
عصر روز گذشته (یکشنبه ۱۶ دی ماه)، مراسم رونمایی از کتاب «آفاق دانایی» که مجموعه گفتوگوهای رسول جعفریان است و به کوشش حامد زارع گردآوری شده با حضور جمعی از اهالی علم برگزار شد.
نظر شما