۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۸

نتایج بررسی‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان می‌دهد که ویروس آنفلوآنزا بیشترین عامل ابتلای افراد به بیماری‌های تنفسی در دی‌ بوده و پس از آن، ویروس کرونا بیشترین ویروس در گردش کشور است.

آگاه: به‌منظور رصد و پایش ویروس‌های در گردش بیماری‌های حاد تنفسی، دیده‌وری ۲۱عامل بیماری‌زای تنفسی در دانشگاه‌های منتخب علوم پزشکی تهران، ایران، هرمزگان و شهید بهشتی از مرداد سال۱۴۰۲ شروع شد و در دی سال جاری، تعداد ۱۱۹نمونه از نظر ۲۱پاتوژن تنفسی، تحت آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان‌دهنده آن است که ویروس‌های آنفلوآنزا با ۲۱درصد، ویروس‌های خانواده کروناویروس با ۶.۷درصد، RSV یا ویروس سنسیشیال تنفسی با ۵.۹درصد و رینوویروس‌ها (ویروس‌های سرماخوردگی) با پنج درصد در رأس ویروس‌های در گردش هستند.
براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا و اروپا نیز نشان می‌دهد در دو هفته گذشته، موارد آنفلوآنزا، RSV و کووید۱۹ در این منطقه با رشد ۱۰-۲۰درصدی، روند افزایشی به خود گرفته که بالاترین سهم مثبت شدن تست در مبتلایان شناسایی‌شده مربوط‌به آنفلوآنزاست. در آخرین رصد پاتوژن‌های ویروسی در ایران هم نشانه‌ای از وجود یک بیماری ویروسی جدید با علائم خاص گوارشی گزارش نشده است.
آنفلوآنزا یک بیماری تنفسی بسیار واگیردار است که در فصل‌های سرد سال بیشتر دیده می‌شود و اکثر افراد معمولا در عرض هفت تا ۱۰روز بدون هیچ مشکلی از درگیری بیماری آنفلوآنزا بهبود می‌یابند.
اما اگر افراد گروه پرخطر به بیماری آنفلوانزا مبتلا شوند، ممکن است دچار عوارضی تهدیدکننده زندگی شوند. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند به‌دلیل بیماری خاص یا مصرف دارو، مبتلایان به آسم، دیابت جزو گروه پرخطر هستند.بیماران مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مزمن مانند بیماری‌های قلبی، کلیوی ریوی و کبد و بیماران چاق در گروه پرخطر آنفلوآنزا هستند، به بیمارانی که در گروه پرخطر قرار دارند، توصیه می‌شود با بروز علائم بیماری آنفلوآنزا، فورا به پزشک مراجعه کنند.
بیماری آنفلوآنزا با شروع ناگهانی تب، سرفه، سردرد، درد ماهیچه‌ها و مفاصل، ضعف، گلودرد و ترشح و گرفتگی بینی ظاهر می‌شود و در اکثر بیماران به‌طور متوسط ‌در مدت یک هفته بدون هیچ درمانی از این بیماری بهبود می‌یابند اما در افرادی مانند زنان باردار، افراد زیر پنج سال و بالای ۶۵سال، افراد مبتلابه بیماری‌های نقص ایمنی و بیماری‌های مزمن (مانند بیماری‌های قلب، ریه، کلیه، متابولیک، کبد و هماتولوژی) این بیماری شدیدتر است، حتی ممکن است در این افراد مرگ‌ومیر اتفاق افتد.این بیماری از طریق انتقال ویروس آنفلوآنزا در ترشحات تنفسی، از فردی به فرد دیگر با عطسه، سرفه، صحبت کردن و حتی لمس کردن اشیا منتقل می‌شود. تنها بودن در یک محیط بسته با افراد بیمار برای انتقال بیماری کافی است. دوره کمون این بیماری به‌طور متوسط ‌بین یک تا چهار روز متغیر است. چندی پیش، سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دراین‌باره گفته بود: بیماران مبتلابه بیماری‌های زمینه‌ای مزمن مانند بیماری‌های قلبی، کلیوی ریوی و کبد، کودکان و سالمندان در گروه پرخطر آنفلوآنزا هستند، به بیمارانی که در این گروه قرار دارند، توصیه می‌شود حتما در شروع فصل سرما و همه‌گیری، واکسن تزریق کرده و با بروز علائم بیماری آنفلوآنزا، فورا به پزشک مراجعه کنند. قباد مرادی با اشاره به نتایج آخرین رصدهای آزمایشگاهی، افزود: یافته‌های ما نشان می‌دهد که در هفته منتهی به ۳۰آذر، بین ۲۱ تا ۲۳درصد از کل موارد عفونت‌های تنفسی جاری در کشور مربوط به آنفلوآنزا بوده، نوع غالب آنفلوآنزا نیز از نوع A و زیرگونه H۱N۱ است که همان آنفلوآنزای فصلی است. وی افزود: رصدهای دوماه اخیر نشان می‌دهد که شیوع آنفلوآنزا به‌صورت تدریجی افزایش یافته و به بیش از ۲۰درصد در بین همه عفونت‌های تنفسی رسیده و این میزان شیوع، نشان‌دهنده افزایش قابل‌توجه آنفلوآنزا در این فصل از سال است. مرادی با بیان اینکه الگوی شیوع امسال با الگوهای سال‌های قبل از همه‌گیری کووید۱۹ همخوانی دارد، گفت: البته در برخی از استان‌ها، فراوانی آنفلوآنزا نسبت‌به سایر عفونت‌های تنفسی بیشتر است.