آگاه: در این مراسم داورهای جشنواره محمدرضا شریفینیا، مستانه مهاجر، ایرج طهماسب، محمدعلی باشه آهنگر، مجید اسماعیلی، محمدامین همدانی و شبنم مقدمی نیز حضور داشتند. همچنین در این مراسم مسئولان برگزاری جشنواره با انتشار کلیپی، یاد مرحوم هوشنگ حریرچیان، هنرمند بازیگر اصفهانی را گرامی داشتند.
علاوهبراین بخشی از فیلم «نوروز» ساخته سهیل موفق و جدیدترین اثر سینمایی که علی نصیریان در آن ایفای نقش کرده است، پخش و سپس با حضور محمد خزاعی، مجید زینالعابدین، علی دهکردی، علی قاسمزاده و علیرضا خمسه از نصیریان تقدیر شد. علی نصیریان پس از دریافت تندیس گفت: این جشنواره را نباید دستکم گرفت، زیرا نسلی را با هنر سینما آشنا میکند. فیلم وسیلهای برای معرفی هویت و فرهنگ ما به جهان است. البته باید بگویم سینمای پیش از سینمای فرهنگی یا همان فیلمفارسی را نباید دستکم بگیریم. با اینکه آن نوع سینما از نظر محتوا ضعیف بود اما جامعه را با سینما آشنا کرد؛ نسلی که از اواسط دهه۴۰ کار خود را شروع کرد و بهخصوص بعد از انقلاب کارهای درخشانی در کشور به انجام رساندند. در ادامه مراسم نیز از محمدرضا علیقلی و رضا بابک تقدیر شد.
۵۹۶متقاضی و ۲۴هزار تماشاگر
مجید زینالعابدین شامگاه پنجشنبه در مراسم اختتامیه سیوششمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان که در سالن اجلاس اصفهان برگزار شد، گفت: شهر اصفهان بهعنوان شهر شهیدپرور در کشور شناخته میشود، شهری که در طول هشت سال دفاع مقدس بهعنوان شهر حماسه و ایثار مطرح بوده است و من از این شهر حماسهپرور به کودکان مظلوم غزه که جعبه مداد رنگیشان تنها رنگ قرمز دارد سلام میکنم و آرزو دارم دنیای بچهها شاد باشد. او با بیان اینکه این جشنواره هیچ میهمانی ندارد و همه میزبانهستند، تصریح کرد: این جشنواره به وسعت مهمانان، هنرمندان، خانوادهها، به وسعت اصفهان و ایران میزبان دارد و از مردم اصفهان تشکر میکنم که میزبانی این دوره از جشنواره را در شهر خود پذیرفتند. زینالعابدین در ادامه با اشاره به آمار رشد تولیدات فیلم کودک و نوجوان در این دوره از جشنواره گفت: سیوششمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان بیش از ۲۴هزار نفر در ۶۵نوبت اکران، فیلمهای جشنواره را مشاهده کردند، ضمن اینکه در این دوره از جشنواره ۵۹۶فیلم متقاضی رقابت بودند و فیلمهای برتر در بخش ملی و بینالمللی در دو بخش کوتاه و بلند به رقابت پرداختند. زینالعابدین با بیان اینکه قرار نبود فیلمهای کودکان و نوجوان برای سراسر کشور اکران شود، اضافه کرد: به لطف خدای متعال و تیم اجرایی جشنواره از کل ایران و از قاب رنگی تلویزیون این فیلمها پخش شد و چقدر شما با قاب نقرهای خوشحال هستید و امید است این سینما روزبهروز رشد پیدا کند و بچههای ایران با این سینمای مربی بتوانند فرهنگ بومی، اسلامی و باستانی را بشناسند.
پروانههای زرین جشنواره سیوششم روی شانه کدام هنرمندان نشستند؟
در ابتدای معرفی برگزیدگان سیوششمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان، نوهها و فرزندان سردار شهید محمدرضا زاهدی، علی صالحی و فرزانه کلاهدوزان از شورای شهر اصفهان، کمال حیدری از معاونت شهرداری اصفهان روی صحنه حاضر شدند و برای بخش صلح و مقاومت، جایزه صلح (جایزه شهید بهنام محمدی) را به مرتضی رحیمی برای کارگردانی «آن دو» اهدا کردند.
در بخش بهترین دستاورد فنی یا هنری، پروانه زرین به محمد عبدی برای طراحی و اجرای جلوههای ویژه فیلم «باغ کیانوش» تعلق گرفت. در بخش بهترین فیلمنامه، جایزه به حسین قناعت برای فیلم «دختر برقی» تعلق گرفت و حامد گلناری دیپلم افتخار بهترین ایدهپردازی را برای فیلم «مافیای شجاعان» دریافت کرد. در بخش بهترین بازیگر کودک و نوجوان رایان سرلک برای «دختر برقی» و «تابستان همان سال» و ماهتیسا پسندیده برای فیلم «بامبولک» جایزه بهترین بازیگر کودک را دریافت کردند. این در حالی است که هیلدا کردبچه برای فیلم «دختر برقی» و امیررضا فرامرزی برای فیلم «آندو» برنده پروانه زرین بهترین بازیگر نوجوان شدند. محمدجواد موحد هم برای فیلم «باغ کیانوش» محصول سازمان سینمایی سوره و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان جایزه بهترین فیلم را دریافت کرد. در بخش بهترین کارگردانی هم، پروانه زرین به آرش معیریان برای فیلم «بامبولک» (بام بالا ۲) اهدا شد. در بخش پویانمایی هم جایزه بهترین دستاورد فنی و هنری به مهدی جعفری برای پویانمایی «شمشیر و اندوه» تعلق گرفت. کیانوش و فرزاد دالوند نیز برای فیلم «شنگول منگول» (گولز) در بخش بهترین کارگردانی پویانمایی بلند برگزیده شدند و پروانه زرین را دریافت کردند. پروانه بهترین فیلم پویانمایی هم به محمدمهدی مشکوری برای فیلم «ببعی قهرمان» تعلق گرفت.
بعد از این بخش، محمدرضا شریفینیا برای اهدای جایزه ویژه هیات داوران روی صحنه حاضر شد و گفت: ما در حوزه سینمای کودک دو نوع فیلم داریم، اول برای کودکان و دوم درباره کودکان. در این زمینه فیلم «تابستان همان سال» درباره کودک بود و به همین جهت اسم آن را از نامزدی بخشهای مختلف حذف کردیم اما فیلم خوب و شایستهای است و به آن جایزه ویژه هیات داوران تعلق میگیرد. به این ترتیب، جایزه ویژه هیات داوران به محمود کلاری برای فیلم «تابستان همان سال» اهدا شد که علی اوجی، تهیهکننده جایزه را دریافت کرد. در ادامه جایزه ابونصر فارابی (تعلیم و تربیت) به حسین ریگی برای کارگردانی فیلم «میرو» تعلق گرفت. سپس مجید زینالعابدین، بهروز افخمی، محسن برمهانی معاون سیما، سیدجواد هاشمی، میثم بکتاشیان مدیر اجرایی جشنواره در اصفهان، رضا فیاضی و محمدحسین لطیفی برای اهدای ادامه جوایز روی صحنه آمدند و جایزه ویژه دبیر جشنواره را به مریم مدرس مطلق برای فیلم «مافیای شجاعان» اهدا کردند.
برگزیدگان جایزه بینالملل
در بخش معرفی برگزیدگان جایزه بینالملل دوره سیوششم، فیلم «دزد سگ» از کشور مکزیک بهعنوان بهترین فیلم برنده اعلام شد. بهترین کارگردانی به «پادشاه ال» از صربستان تعلق گرفت. بازیگران فیلم «دو و پانزده دقیقه بعدازظهر» از کرهجنوبی هم بهعنوان بهترین بازیگران این بخش انتخاب شده و جایزه بهترین فیلمنامه نیز به همین اثر اهدا شد. منصور وثوقی برای فیلم «برهوت» از ایران هم جایزه ویژه هیات داوران بخش بینالملل را دریافت کرد. دیپلم افتخار بهترین بازیگر نوجوان به نفس بازغی تعلق گرفت و هیات داوران بخش فیلمهای «سیفژ» متشکل از سهیل موفق، نویسنده و کارگردان و حامد علامتی، مدیرعامل کانون پرورش فکر کودکان و نوجوانان جایزه خود را به فیلم «دوست وحشی من» از روسیه اهدا کردند. داوران نوجوان بینالملل هم جایزه خود را به همین فیلم اختصاص دادند.
در پایان هم در حضور داوران کودک و نوجوان، بهترین فیلم بخش کودک و بهترین فیلم بخش نوجوان از دید این داوران معرفی شدند. بر این اساس، فیلم «دختر برقی» به کارگردانی حسین قناعت، بهترین فیلم بخش کودک و فیلم «باغ کیانوش» از رضا کشاورز حداد بهعنوان بهترین فیلم بخش نوجوان معرفی شدند.
آییننامه مقررات حضور بازیگران کودک و نوجوان تدوین شد
علی دهکردی، مدیر عامل خانه سینما در مراسم اختتامیه گفت: در سال جاری و به همت خانه سینما و انجمن بازیگران سینما اتفاق مهمی افتاد و اولین آییننامه مقررات حضور بازیگران کودک و نوجوان مقابل دوربین براساس جدیدترین پروتکلهای بینالمللی تدوین شد. این حرکت برای سینمای کودک جایگاه ویژهای دارد و بهنظر میرسد بهترین مکان برای نگهداری و قانونمند کردن آن جشنواره فیلم کودک و نوجوان است که ازسوی دوستان و همکارانم این آییننامه به دبیرخانه جشنواره تقدیم میشود. امیدوارم همه مسئولان سینمای کشور تلاش کنند که این آییننامه برای اعتلای سینمای کودک به قانونمندی خود برسد.
داوران کودک و نوجوان دانش کافی برای انتخاب فیلمها را داشتند؟
صدیقه چگونیان، دبیر کمیته داوران سیوششمین جشنواره فیلم کودک درباره دانش داوران نوجوان این دوره از جشنواره فیلم کودک و نوجوان برای انتخاب و اظهارنظر در مورد فیلمها گفت: در طول جشنواره بهمنظور بالا بردن سطح دانش هنری و آشنایی بیشتر با هنر سینما، جلساتی با حضور هنرمندان مطرح همچون علیرضا خمسه و ایرج طهماسب در کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان برگزار میشود که در این جلسات به انتقال تجربه و دانش سینما به داوران توسط هنرمندان صورت میگیرد. او در ادامه گفت: باتوجهبه آزمون داوری و انتخاب افرادی که بیشترین امتیاز را کسب کردند، داوران دارای دانش کافی برای انتخاب و اظهارنظر در مورد فیلمها هستند. برای تداوم ارتباط با داوران در طول سال برگزاری کارگاههای آموزشی با محوریت بازیگری، کارگردانی، فیلمشناسی از اهداف بلندمدت این کمیته، ویژه منتخبان داوران است که پس از پایان جشنواره این کارگاهها برنامهریزی و فراخوان آن اعلام میشود.
او همچینن پیش از این گفته بود: در سال جاری نزدیک به ۱۶۰۰ کودک و نوجوان در بخش داوری جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان ثبتنام کردهاند، این آمار نشاندهنده رشد دو برابری نسبت به سال گذشته است؛ یکی از دلایل این افزایش، همافزایی بیشتر کودکان در ارتباط با داوری فیلمها و شور و اشتیاق آنها نسبت به فیلمهای سینمایی است که برایشان برنامهریزی شده بود.
حضور نوجوانان در فهرست عوامل آثار حاضر در جشنواره
کمال مقدم، کارگردان فیلم سینمایی «آرزوی اسب چوبی» که در سیوششمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان حضور داشت با اشاره به همکاری یک بازیگر نوجوان در نگارش فیلمنامه اثر عنوان کرد: محمدرضا شیرخانلو بسیار زیاد در این پروژه به من کمک کرد. به این دلیل که خودش متولد دهه۸۰ است دغدغه و فضای دوستان همسن و سال خودش را بیشتر میشناسد و این مسئله بسیار در روند فیلم تاثیرگذار بود.
۶پروانه زرین و یک دیپلم افتخار سهم سازمان سینمایی سوره
سازمان سینمایی سوره در سیوششمین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان با کسب دو پروانه زرین در بخش فیلم داستانی کوتاه برای فیلمهای «یک دو سه» و «فرزند حبیب» و چهار پروانه زرین و یک دیپلم افتخار در بخش فیلم های بلند برای «باغ کیانوش» و «مافیای شجاعان» حضور موفقیتآمیزی در این رویداد داشت. در بخش فیلمهای بلند، سه پروانه زرین به فیلم سینمایی «باغ کیانوش» و پروانه زرین جایزه ویژه دبیر جشنواره و دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه به فیلم «مافیای شجاعان» تعلق گرفت. همچنین، در بخش فیلم داستانی کوتاه، پروانه زرین بهترین کارگردانی بخش کودکان غزه به امیرحسین کشمیری برای فیلم «یک دو سه» و پروانه زرین بهترین فیلم کوتاه داستانی نیز به مصطفی رضوانی برای فیلم «فرزند حبیب» رسید.