۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۶

بحث نیاز به مسکن و سرپناه، مسئله‌ای نیست که تنها در ایام سه‌ماهه تابستان و تعطیلی مدارس، دغدغه مردم و جامعه باشد. نیاز به خانه دغدغه همیشگی جامعه است. نکته‌ای که باید درحال‌حاضر راجع به آن حساسیت بیشتری به خرج داد، بحث نظارت دستگاه‌های نظارتی در این حوزه است.

آگاه: از قدیم الایام یکی از ابزارهای حفظ سرمایه، خرید خانه و زمین بوده است. شاید اگر دور و بر خودتان را نگاه کنید، بسیاری از مالکان را ببینید که از ملک‌ها و خانه‌های خالی خود به‌عنوان ارتزاق و محل تامین سرمایه جدید برای خرید ملکی دیگر استفاده می‌کنند و در این میان بینوا مستاجری که نه زور و توانش به خرید خانه می‌رسد، نه توان اضافه کردن ودیعه و پول پیش خانه‌ای را که در آن ساکن است دارد و مجبور است یا متراژ خانه درخواستی در محل موردنظرش را کم یا هر سال به مناطق حاشیه‌ای‌تر شهر
 نقل مکان کند.
در این میان نباید نقش بنگاه‌ها و مشاورین املاک را نادیده گرفت. کمیسیون و کارمزدی که برای اجاره از طرفین اخذ می‌شود به‌طور میانگین نصف دریافتی حقوق کارگران در نظام پرداختی حقوق است؛ البته در این میان ممکن است بحث‌هایی نیز مطرح شود من باب رکود مسکن و... که باید به این نکته توجه داشت که اگر این صنف دارای معضل نچرخیدن و بازار نداشتن باشد، تقریبا در هر محله‌ای به فاصله هر ۱۵۰متر یک مغازه مشاور املاک نباید مشغول کسب‌وکار باشد، آن‌هم در دوره‌ای که پلتفرم‌ها و اپلیکیشن‌ها به‌شدت مشغول قدرت‌نمایی و فعالیت هستند. 
سوال اینجاست علی‌رغم همه تمهیدات و ملاحظات در نظر گرفته شده تابه‌حال دقیقا چه جریان روبه‌جلو و موثر و مثمرثمری برای طیف مستاجران و نیازمندان واقعی مسکن و سرپناه صورت گرفته است؟ مالکان باتوجه‌به نیاز خود قیمت تعیین می‌کنند و مستاجر چاره‌ای جز قبول کردن ندارد و همیشه هستند مستاجرانی دیگر که به‌دنبال پرداخت هزینه مد نظر مالک هستند. درواقع سیاست کنترلی در این بازار چگونه است؟
این مسئله به تعمیم نیاز چندانی ندارد. در بین آشنایان مستاجر خود بپرسید که هرکدام چه میزان از حقوق دریافتی خود را صرف اجاره می‌کنند و در طول سال چقدر باید تن و بدن‌شان بلرزد از نحوه تصمیم مالک مبنی بر تمدید اجاره و طبیعتا افزایش پول پیش و ودیعه یا جواب کردن و به دنبال خانه جدید گشتن... البته این متن نافی راه آمدن و ملاحظه مالکان خوش‌انصاف که خود درد مستاجری و خانه نداشتن را کشیده‌اند، نیست. اما مسئله‌ای که درحال‌حاضر وجود دارد تضعیف روزافزون مستاجران است و حرکت به‌سمت شهرک‌های حاشیه‌ای شهر که مسائل و ابتلائات خاص خودش را دارد. این مسئله در تمام دنیا وجود دارد و هر شهر و کشوری شیوه مدیریت خاص خودش را دارد که با نمونه‌پژوهی و موردکاوی می‌توان به همه آنها دسترسی داشت و در تصمیم‌سازی لحاظ کرد. به‌جد و مصرانه، منتظر گزارش مسئولان درگیر بحث مسکن هستیم تا در فضایی شفاف و مشخص به بحث بنشینیم و به مردم اطلاع‌رسانی کنیم که فلان تصمیم و فلان طرح، کدام اثر مستقیم و نظارتی را در حوزه مسکن گذاشته است.