آگاه: سردار دلها با تشکیل جبهه مقاومت با نیروهایی از حزبالله لبنان و حشدالشعبی عراق، بسیج مردمی سوریه و اتحاد آنها با مدافعان حرم از ایران و تیپ فاطمیون و زینبیون در مقابل اقدامات تهاجمی استکبار که با استفاده از پیادهنظام خود یعنی نیروهای تکفیری داعش در منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) ناامنی ایجاد کرده بودند، مقاومت و ایستادگی کردند و مانع از گسترش و ظهور بیشتر داعش در منطقه غرب آسیا شد و عمق راهبردی انقلاب اسلامی را ارتقا داد.
محور مقاومت قائم به شخص نیست
اگرچه سردار سلیمانی یکی از مهمترین فرماندهان محور مقاومت بود، برداشت اشتباه این است که محور مقاومت را «قائم به شخص» تلقی کنیم. محور مقاومت ثابت کرد که قائم به شخص نیست، کمااینکه پس از ترور سید عباس موسوی، دبیرکل سابق حزبالله لبنان، سیدحسن نصرالله جایگزین وی شد و در دوره او، حزبالله قدرتمندتر شد و حتی پس از شهادت سیدحسن نیز فردی از جنس او به نام شیخ نعیم قاسم پرچم حزبالله را دوباره بلند کرد و باقوت و قدرت مقابل دشمن صهیونیستی ایستاد به گونهای که در جنگ اخیر با لبنان هیچ پیروزی از آنِ صهیونیستها نشد و باردیگر معادله به نفع جبهه مقاومت و نیروهای حزبالله رقم خورد.بههرحال جمهوری اسلامی ایران در طول چهار دهه گذشته، همواره رفتاری صلحطلبانه و مسالمتآمیز در سیاست خارجی خود اتخاذ کرده و راهبرد اصلی آن از ابتدای انقلاب تاکنون، حلوفصل مسالمتآمیز اختلافها بود؛ بنابراین، کمک به حفظ صلح و ثبات منطقهای و بینالمللی، یکی از اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. هدف از همزیستی مسالمتآمیز، تقویت، توسعه و تثبیت منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در جهت توسعه سیاسی - اقتصادی و صلح و امنیت منطقهای است. درواقع، ایران در جهت کاهش تهدیدهای امنیتی ناشی از محیط پیرامونی و بهمنظور کمک به بهبود امنیت منطقهای، رویکرد امنیتسازی مبتنی بر همکاری و مشارکت با سایر بازیگران منطقهای را درپیش گرفته است؛ در این چارچوب، کمک به شکلگیری دولتهای قدرتمند برای مدیریت منازعات و بیثباتیهای درونی، اهمیتی اساسی دارد، زیرا رژیم صهیونیستی بهدنبال تضعیف دولتهای بزرگ و مقتدر در خاورمیانه است و ترجیح میدهد که کشورهای منطقه، تمام توان خود را برای مبارزه با یکدیگر صرف کنند تا خطری، متوجه تلآویو نشود.
بشار با پشت کردن به مقاومت سقوط کرد
براین اساس، پس از حضور داعش در سوریه، بنا به خواست دولتِ «بشار اسد» ایران، مستشاران خود را راهی دمشق کرد و با فرماندهی و هدایتهای داهیانه حاجقاسم عزیز و نیروهای بومی (بسیج مردمی) توانست پیروزی را برای دولت و ملت سوریه به ارمغان آورد. با اینکه داعش از جغرافیای سوریه حذف شد، باز آرامش به این کشور برنگشت و رصد تحرکات معارضان سوری در استان ادلب از یکسو و از سوی دیگر، وضعیت نابسامان ارتش سوریه در جبهههای مختلف سبب شد تا ماه گذشته گروهی از فرماندهان نظامی ایران با سفر به دمشق، نسبتبه تحولات جاری در این کشور عربی هشدار دهند.
اطلاعات بهدستآمده از دستگاههای امنیتی حاکی از آن بود که تروریستهای حاضر در ادلب، تحرکات گستردهای برای آموزش نیروها و تجهیز به انواع تسلیحات آفندی- پدافندی آغاز کردند. همین موضوع سبب شد تا واحدهای مستشاری ایران نسبت به وقایع جاری در شمالغرب سوریه حساس شده و بهدنبال احیا و چابکسازی واحدهای نظامی مقاومت در محیط پیرامونی استان ادلب باشند. تحقق این امر مستلزم چراغ سبز بشار اسد بود. متاسفانه بشار اسد در واکنش به خیرخواهی دوستان ایرانی رسما اعلام کرد که امکان هیچگونه اقدامی برای حل مشکلات ذکرشده ندارد.اکنون که حکمرانی ۵۴ساله خاندان اسد در سوریه -کشوری که در جبهه مقاومت بازتعریف میشود- پایان یافت، این پرسش مطرح میشود که تکلیف مقاومت چه خواهد شد و آیا سقوط اسد تاثیری در آینده و سرنوشت جبهه مقاومت خواهد گذاشت؟
بهترین پاسخ ازسوی رهبر انقلاب اول داده شد. ایشان اول فروردین سال جاری در جمع اقشار مختلف مردم به توانمندیها و قدرت جبهه مقاومت اشاره کردند و فرموده بودند: «این قضیه [جنگ غزه]، حقانیت تشکیل جبهه مقاومت را نشان داد. بعضی مطرح میکردند که خب این جبهه مقاومت در غرب آسیا چه لزومی داشت؛ نشان داده شد که حضور جبهه مقاومت در این منطقه جزو حیاتیترین مسائل است؛ روزبهروز هم بایست این جبهه مقاومت تقویت بشود. طبیعی است انسانهایی که وجدان بیدار دارند در این منطقه، وقتی ظلم صهیونیستها را میبینند که ۷۰سال است این ظلم ادامه دارد، ساکت ننشینند، آرام ننشینند، به فکر مقاومت بیفتند؛ تشکیل جبهه مقاومت برای این است؛ برای مواجهه با این ظلم مستمر دائمی جنایتکاران صهیونیست علیه ملت فلسطین و حامیان فلسطین است.
[اگر] از یک زاویه دیگر به این مسئله نگاه کنیم، میبینیم که در این چند ماه اخیر، جبهه مقاومت از وضع واقعی خود رونمایی کرد. شاید نه آمریکاییها، نه غربیها، نه دولتهای منطقه، قدرت مقاومت و توانایی مقاومت در این منطقه را آنطوری که واقعا وجود داشت و وجود دارد نمیدانستند؛ حالا فهمیدند. این مقاومت فلسطین را شما نگاه کنید! این صبر مردم مظلوم غزه را ببینید! این اراده و انگیزه مبارزان مقاومت فلسطینی از حماس و بقیه گروهها را مشاهده کنید! این قدرت اراده در مقاومت را، در لبنان، در یمن، در عراق ببینید! این مقاومت، این [جور] است.»
همچنین معظمله سال۱۴۰۱ در دیدار دانشآموزان تاکید کرده بودند: «علائم زیادی وجود دارد که نظم کنونی جهان دارد تغییر پیدا میکند و نظم جدیدی بر جهان حاکم خواهد شد… فکر مقاومت و جبهه مقاومت در مقابل زورگویی گسترش خواهد یافت، که مبتکرش جمهوری اسلامی است. چون اروپاییها از وقتی که انقلاب صنعتی شد و جلو افتادند و استعمار را شروع کردند، مردم دنیا را و کشورهای دنیا را عادت دادند به اینکه سلطهپذیری و سلطهجویی دو حصه متقابل حتمی دنیا است؛ یعنی دنیا تقسیم میشود به دولتهای سلطهگر و قدرتها و دولتها و کشورهای سلطهپذیر؛ این [وضع] بوده و این نظام سلطه چند قرن ادامه پیدا کرده. همه قبول داشتند که بایستی سلطه قدرتهای غربی را قبول کنند، حتی فرهنگ آنها را قبول کنند، حتی نامگذاری آنها را قبول کنند...»
جبهه مقاومت یک فرهنگ است؛ متوقف نمیشود
سقوط اسد بهمنزله پایان یا توقف جبهه مقاومت نیست. این مطلب را سید عباس عراقچی، سکاندار دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران یکشنبه شب در گفتوگوی ویژه خبری بیان کرد و در پاسخ به سوالی درمورد تاثیر تحولات سوریه بر جریان مقاومت و اینکه گفته میشود مقاومت سوریه را از دست داده است و همچنین راه ما با لبنان با ازدستدادن سوریه بسته شده است، گفت: جبهه مقاومت یک سال است شرایط سختی را گذرانده و یک مقاومت مثالزدنی را از خود نشان داده است.
کسی باور نمیکرد رزمندگان فلسطینی در غزه با وجود بمباران و محاصره، هنوز مقاومت کنند. حزبالله هم توانست خود را بهسرعت سازماندهی کند و رژیم صهیونیستی را مجبور به تندادن به آتشبس کند. مقاومت یک تفکر و مکتب است که راه خود را طی میکند، سوریه نقش مهمی در حمایت از مقاومت داشت اما اینطور نیست که مقاومت متوقف شود.
آنچه مشخص است، جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت با رویدادهای زیادی روبهرو بوده اما هیچکدام نهتنها باعث خلل و خدشهای در کانون اصلی مقاومت، پایداری و ایستادگی در برابر دشمن صهیونی نشد، بلکه با پیروزی حق بر باطل مواجه شد و اتفاقات سوریه در دوره «پسااسد» نباید هیچ تردیدی در آینده جبهه مقاومت ایجاد کند؛ پرچم مقاومت بالاست.