-
مخاطبانی که توانایی گزینش دارند
مفهوم سواد رسانهای اگرچه بار ایدئولوژیک آشکار و پررنگی ندارد اما همچون اکثر مفاهیم مطرح در حوزه علوم انسانی، در گفتمان اومانیستی و سکولار طرح شده است. این رویکرد در سرتاسر مباحث مطرحشده در این حوزه دیده میشود و به کل مباحث جهتی خاص داده است.
-
چرا باید رمان بخوانیم؟
در یادداشتی با عنوان «کتابخواندن یا چرا این کتاب را خواندن؟» در همین جریده گفته شد که ترویج کتابخوانی باید به سمتی سوق پیدا کند تا موثر باشد، چراکه بسیاری از افرادی که کتاب نمیخوانند به این دلیل نمیخوانند که نمیدانند چه کتابهایی باید بخوانند و دلیل اینکه نمیدانند چه کتابهایی بخوانند این است که نمیدانند آن کتاب با آنها چه میکند و بعد از خواندن آن کتاب چه چیزی به آنها افزوده میشود.
-
تولید برای کدام مشتری با کدام قدرت اقتصادی؟
بازار خودروی ایرانی روز گذشته با انتشار خبر رسمی افزایش قیمت محصول تمامشده از سوی دو تولیدکننده انحصاری خودرو در کشور، شوک دیگری را تجربه کرد.
-
سرکوب آگاهی
در دنیای امروز، رسانهها نقش حیاتی در اطلاعرسانی و آگاهی عمومی ایفا میکنند اما در شرایطی که جهان شاهد جنایات بیسابقه علیه ملت مظلوم فلسطین و لبنان است به گونهای که بنابر اعلام مجامع بینالمللی میزان بمبهایی که در نواره غزه علیه زنان، کودکان و غیرنظامیان و البته تخریب مناطق مسکونی استفاده شده، بیش از میزان بمب و مهماتی است که در کل جنگ جهانی دوم استفاده شده است. رژیم صهیونیستی در کنار این جنایات غیربشری و اقدامات وحشیانه هر صدایی را که انعکاس دردها و رنجهای مردم غزه و لبنان باشد قطع و سرکوب میکند. در این میان، خبرنگاران در غزه و جنوب لبنان که انتقالدهنده صدای مظلومان هستند در تیررس گلوله و موشکهای نقطهزن ظالمانه صهیونیستهاست.
-
حکایت شوربختی انرژی
ناترازی انرژی حکایت امروز و دیروز نیست؛ یکشبه هم برطرف نمیشود. سالهاست پرونده آن روی میز مدیران ارشد و میانی کشور است ولی هیچ اقدام موثری برایش انجام نشده است.
-
جای خالی کتاب در مدارس
چند روز پیش به مناسبت هفته کتاب به مدرسهای دعوت شدم تا برای بچههای دانشآموز پایه هفتم تا نهم راجع به کتاب و کتابخوانی صحبت کنم. تصمیم گرفتم ابتدا از داشتن رویا برای بچهها بگویم و لزوم داشتن قهرمان در قصه زندگی، بعد از آن بچهها را به سمت کتاب و کتابخوانی بهعنوان ابزار رسیدن به رویا و انتخاب قهرمان در زندگی توصیه کنم.
-
سیاستی برای کتابخوان شدن!
مساله کتاب و کتابخوانی از دیر باز جزودغدغهها و چالشهای جدی جامعه ما بوده است. اینکه دراین تلاطم کدام بخش مسئول و مقصر است، دعوای دیروز و امروز نیست و عقبهای طولانی دارد.
-
خواندن یا چرا این کتاب را خواندن؟ مسأله این است
کتاب درواقع مهمترین محصول فرهنگی و به معنایی محصول فرهنگی مادر است. همه ما به نحوی مصرفکننده آثار و محصولات فرهنگی هستیم. سریال میبینیم، پادکست گوش میدهیم، سینما میرویم و این روزها اکسپلور اینستاگرام ورق میزنیم! اما جامعهای که در سبد فرهنگیاش کتاب، جایگاه ویژهای دارد فرهیختهتر است.
-
مراقب طوفان دروغ باشید
رییسجمهور محترم شامگاه یکشنبه در دیدار جمعی از اقتصاددانان با تاکید بر اینکه «برای نجات کشور از مشکلات پیشرو راهی جز این نداریم که همه دست به دست هم دهیم» گفته است: «بنده به مردم قول میدهم که در این مسیر صادقانه با آنها سخن بگویم و به آنان اطمینان میدهم که همانگونه که تاکنون هیچگاه دروغ نگفتهایم، پس از این نیز هرگز از من دروغ نخواهند شنید.»
-
شب زیبای آمستردام
یکی از مهمترین آثار شناختی جنگ غزه و جنایتهای رژیم اشغالگر صهیونیستی بر افکار عمومی دنیا، روایتگری واقعی از بحران فلسطین بوده است. تا پیش از این اتفاقات یکی از اصلیترین موانع بیداری جهانی در قبال ماهیت نامشروع و جنایات رژیم، روایتگری مخدوش رسانهها و سیاستمداران غربی از مسئله فلسطین بوده است و حقیقت به طور کامل وارونه جلوه میکرد.
-
دموکرات و جمهوریخواه فرقی ندارد
آنقدر تجربه تلخ را پشت سر گذاشتیم که اینبار واقعا برای مردم ایران فرقی نمیکرد که کامالا هریس، معاون بایدن از حزب دموکراتها چهلوهفتمین رییسجمهوری آمریکا بشود یا دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه برای بار دوم این عنوان را کسب کند.
-
حوادث را وارونه روایت کردند!
یک جمله در یک تقریظ کتاب بسترساز آن شد که دوباره دغدغهمندان حوزه روایت و روایتگری به خودشان بیایند و بنا بر دغدغههای سابق این پرسش را از خودشان بپرسند که ما در کدام نقطه ایستادهایم و تاکنون چه مسیری را طی کردهایم؟ در تقریظی که مقام رهبری بر کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» نوشتند یک جمله بیش از بقیه هشداردهنده و قابلتوجه بود: «این کتاب پُرکننده یکی از خلأهای رسانهای و تبلیغاتی ماست. ما به جنگ روایتها در پیکارهای جهانی توجه لازم را نکردهایم و دشمنان و بدخواهان ما از غفلت ما بهره برده و بسیاری از حوادث را وارونه نشان دادهاند.»
-
از دوگانههای موهوم تا دوگانههای حقیقی
محمدجواد ظریف در چند سال اخیر چند دوگانه جدید ساخت؛ دوگانههایی که هرکدام بحثهای پردامنهای در فضای سیاسی و رسانهای ایجاد کرد. اولین دوگانهای که بسیار بحثبرانگیز شد و به ادبیات رسانهای راه پیدا کرد، دوگانه «میدان / دیپلماسی» بود.
-
تجربه تلخ چریک پشیمان عرب
در اواخر سال ۲۰۰۴، عرفات پس از اینکه بیش از دو سال بهوسیله ارتش رژیم صهیونی در محوطه رامالله خود، کمابیش محبوس بود، به کما رفت و درگذشت؛ مرگی مرموز که متخصصان سوئیسی پس از آزمایش جسد یاسر عرفات اعلام کردند که در استخوان رهبر فلسطینیها ۱۸برابر اندازه معمول رادیواکتیو یافتهاند.
-
اهمیت گسترش فرهنگ استکبارستیزی
فرهنگ استکبارستیزی یکی از ارکان اساسی اندیشه و عمل انقلاب اسلامی ایران است. رهبر انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای، همواره بر اهمیت این فرهنگ در تربیت نسل جوان تاکید کرده و دارند. در دنیای امروز ملتهای که مانند ایران میخواهند مستقل باشند و در این مسیر با چالشهای متعددی از سوی قدرتهای استکباری مواجه هستند، ضرورت گسترش این فرهنگ در میان دانشآموزان و جوانان بیش از پیش احساس میشود.
-
سقف گران زندگی
سقف بالای سر و سرپناهی برای زندگی، سوژه دردناک بسیاری از خانوادههای ایرانی در پنج سال اخیر شده است؛ موضوعی که اگرچه بارها از سوی رسانهها مورد توجه قرار گرفته و مسئولان مربوط و غیرمربوط بارها درباره آن اظهارنظر کردهاند اما واقعیت این ماجرا در بازار و بنگاههای معاملات ملکی رقم میخورد، همان چهاردیواریهای ساده با چند صندلی و یک میز که به گفته مسئولان اتحادیه، بسیاری از این دفاتر نیز غیرقانونی بوده و مجوز ندارند.
-
تحلیلی بر فرآیند افول هژمونی آمریکا
هژمون غارتگر به خط پایان میرسد
«ایالاتمتحده آمریکا قدرتی در حال افول است و یقینا جایگاه هژمونی خود را در رقابت با دیگر رقبا از دست خواهد داد.» این گزاره با مضامین و تعابیر مشابه، سالهاست که از زبان برخی تحلیلگران و اساتید روابط بینالملل در محافل مختلف شنیده میشود. پس باید توجه داشت که اولا افول آمریکا و چندوچون آن بحث تازهای نیست، بلکه حداقل از دهه ۱۹۸۰ تاکنون بهتناوب مطرح بوده و ثانیا هرگز نباید آن را ساخته و پرداخته جوامع ضد آمریکایی ازجمله جمهوری اسلامی ایران دانست، بلکه این بحث همواره در خود آمریکا نیز جریان داشته و جماعت موسوم به افولگرایان مصرانه به آن معتقدند.
-
دشواره انتقال پیام به جامعه پرماجرا
جامعه ایران از سال۹۷ شاهد وقایعی بود که پشت سر هم اتفاق افتاد. این وقایع آنقدر روی دور تند رخ داد که افکار عمومی فرصتی برای هضم واقعه قبلی نداشت.
-
وکیل مدافع شیطان
جهان این روزها، عجیبترین لحظات و دقایق عمر خود را میگذراند. آنچه نوع بشر در این اوقات میبیند و از سر میگذراند در هیچ برهه تاریخی ثبت یا تکرار نشده است.
-
راهبردهای پاسخ به رژیم اسرائیل
عملیاتهای وعده صادق ۱ و ۲ و هدف قرار دادن مستقیم سرزمینهای اشغالی که از سوی ایران اسلامی اجرایی شد، دستاورد بزرگ نظامی برای کشورمان بود. از سوی دیگر، اقدام بامداد روز گذشته رژیم صهیونیستی در حمله هوایی به مناطقی در عمق خاک کشورمان اگرچه با هوشیاری و اقدام به موقع و موفق پدافند هوایی کشور با شکست مواجه شد اما روند تقابل و جنگ میان ایران اسلامی و اسرائیل را تغییر شگرفی داده و این تقابل را بهعنوان یکی از پیچیدهترین و حساسترین موضوعات سیاسی و نظامی در منطقه و جهان؛ نیازمند تحلیل عمیق و استراتژیک کرده است. در این راستا، چهار نکته کلیدی حائز اهمیت است که باید مورد توجه قرار گیرد.
-
سرمقاله
استراتژی رفع شر از کل جهان
سید مرتضی مفیدنژاد - روزنامهنگار: اگر مبدأ زمانیمان را 7اکتبر 2023 مصادف با 15مهر 1402 شمسی قرار دهیم و خط تحلیلیمان را از آن تاریخ شروع کنیم؛ باید اذعان کنیم در نزدیک به 400روز گذشته با صحنهها و اتفاقاتی روبهرو بودیم که در طول عمر بشر در حوزههایی کمنظیر و در برخی عرصهها بینظیر بوده است. رویدادها و صحنهای که از آن حرف میزنیم اگر بهخوبی در دستگاه تحلیلی ما جا پیدا کند؛ پاسخدهنده به بسیاری از سوالات و بازکننده بسیاری از گرههای ذهنی نیز هست. در هیچ زمان و در هیچ بخشی از تاریخ مخاطبان نمیتوانستند تا این حد واضح و روشن خطرناک بودن یک رژیم و فرقه را برای زندگی کل انسانها درک کنند.
-
اطلاعرسانی نهادهای حاکمیتی ما آنالوگ است!
پیشتر در یادداشتی به قلم نگارنده با عنوان «همچنان پیوست رسانهای نداریم»، بر ضرورت عبور از مفهوم پیوست رسانهای –که طرح رسانهای را به امری ضمیمهای و درجه دوم مبدل میکند- و طراحی راهبرد رسانهای پرداخته شد.
-
دستاوردهای انقلاب اسلامی
یکی از آسیبهای ناشی از حاکمیت افراد ضعیف و وابسته بر ایران قبل از انقلاب تحقیر ملت ایران بود: «دهها سال ملت ما تحقیر شد.
-
سه تکه از جان ایرانم
اگرچه چند روزی از گزافهگویی سران اتحادیه اروپا درباره جزایر سهگانه کشورمان میگذرد اما گذر زمان نیز نمیتواند از خشم ملت ایران برای تعدی به حق مالکیت بر پاره تن خود بکاهد.
-
ناترازی بهانه است
«ناترازی» واژهای است که این روزها بیشتر از همیشه در ادبیات اقتصادی کشور مورد استفاده قرار میگیرد؛ ناترازی در بودجه، ناترازی در قانون هدفمندی یارانهها و البته ناترازی در مصرف سوخت کشور.
-
در جیب فرمانده گلولهای باقی مانده است...
یهودیهای صهیونیست بهدنبال تحقق ایده خبیثانه از نیل تا فرات هستند و حکومت جعلی اسراییل برای رسیدن به آن پایبند هیچ معاهده و قرارداد و قطعنامهای نیست.
-
پایان استراتژی دروغ و سانسور
روزهای آغازین پس از عملیات غرورآفرین ۷اکتبر و درحالیکه رسانهها و کارشناسان نظامی دنیا مات و مبهوت بودند، رهبر انقلاب در مراسم مشترک دانشآموختگی دانشجویان دانشگاههای افسری نیروهای مسلح به نکته مهم و اساسی اشاره کرد.