آگاه: دونالد ترامپ، رییسجمهور جدید آمریکا، بعد از مراسم تحلیف خود، به شیوه مرسوم کابوهای آمریکایی، با زبان تهدید با حاکمان سعودی سخن گفت و به آنها امر کرد تا در مراوده با آمریکای جدید، سر کیسه را شل کنند. ترامپ در این راستا گفت که از عربستانسعودی خواهد خواست قیمت نفت را کاهش دهد و این تصمیم به پایان دادن به جنگ بین روسیه و اوکراین کمک خواهد کرد. ترامپ همچنین گفت: عربستانسعودی ۶۰۰میلیارد دلار در آمریکا سرمایهگذاری خواهد کرد و من خواهم خواست این مبلغ به یکتریلیون دلار برسد. ترامپ، رییسجمهور آمریکا پس از مراسم تحلیف خود تصریح کرد که اگر عربستانسعودی با خرید محصولات آمریکایی به ارزش ۴۵۰میلیارد دلار موافقت کند، این کشور را بهعنوان اولین مقصد سفرهای خارجی خود انتخاب خواهد کرد. در جریان امضای برخی از دستورات اجرایی دفتر کاخ سفید هنگامی که خبرنگاری از ترامپ درباره اولین مقصد سفر خارجی وی پس از مراسم تحلیف سوال کرد، او پاسخ جالبی داد. ترامپ گفت: معمولا اولین سفر خارجیام، به مقصد انگلیس بوده است ولی در آخرینبار به این دلیل به عربستان رفته بود، چون آنها با خرید ۴۵۰میلیارد دلار از محصولات ما موافقت کرده بودند. وی افزود: در آن زمان به سعودیها گفته بودم که به کشورتان سفر خواهم کرد؛ البته باید محصولات آمریکایی را خریداری کنید و آنها با این شرط موافقت کردند و ۴۵۰میلیارد دلار از ما خریدند. نمیدانم آیا پادشاهی عربستان سعودی خواهان خرید ۴۵۰ یا ۵۰۰میلیارد دلار دیگر از ماست یا خیر که در آن صورت، میزان این مبلغ را با افزایش تورم افزایش خواهم داد.
ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوری خود، وقتی سعودیها سر کیسه را شل کردند، از واژه «گاو شیرده» برای عربستان سعودی استفاده کرده بود. عربستان سعودی در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ مجموعا مبلغی نزدیک به ۵۰۰میلیارد دلار سرمایهگذاری کرد و ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی گفته بود عربستان گاو شیرده است. او همچنین در اولین سفر خارجی خود به ریاض رفت و بحران قطر را رقم زد. محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی نیز پس از تحلیف ترامپ بلافاصله با رییسجمهور جدید ایالاتمتحده گفتوگوی تلفنی برقرار کرد و بر تمایل کشورش برای گسترش سرمایهگذاریها با این کشور به میزان ۶۰۰میلیارد دلار تاکید کرد؛ البته رقم ۶۰۰میلیارد دلار مدنظر سعودیها از نظر ترامپ کفایت نمیکند و آنها باید برای آمریکای ترامپ، یک تریلیون دلار هزینه کنند!
ولیعهد سعودی همچنین پس از گفتوگو با ترامپ، در مکالمه تلفنی با «مارکو روبیو» وزیر خارجه جدید ایالاتمتحده، روابط دوجانبه را مورد بحث و تبادلنظر قرار داد. بنسلمان و روبیو در این تماس تلفنی، درباره مسائل منطقهای و بینالمللی و همچنین موضوعات دوجانبه بحث و تبادلنظر کردند. بنسلمان در گفتوگو با روبیو نیز بر تمایل کشورش به گسترش سرمایهگذاریها و روابط تجاری با واشنگتن طی چهار سال آینده به ارزش ۶۰۰میلیارد دلار تاکید کرد و گفت عربستان بهدنبال تقویت شراکت و سرمایهگذاری با آمریکاست.
مصیبتی به نام رابطه با اشغالگران
اما علاوهبر دوشیدن شیر از سعودیها و آوردههای مالی زیاد، ترامپ در دور جدید ریاستجمهوریاش انتظاراتی سیاسی نیز از حاکمان ریاض دارد. یکی از این توقعات، ایجاد رابطه میان اسراییل و عربستان در قالب همان مدل طرح آبراهام است.بهطورکلی، با آتشبس در غزه و بازگشت ترامپ به قدرت، پیشبینیها درباره عادیسازی روابط میان اسراییل و عربستان دوباره شدت گرفته اما مشخص نیست عربستان چگونه به تحولات جاری نگاه میکند. پس از جنگ اسراییل علیه غزه، کار ریاض برای صلح با اسراییل سختتر شده است، چراکه از واکنش افکار عمومی نگران است و باید دید آیا سریعا اقدام به عادیسازی میکند یا به گذشت زمان نیاز دارد.
فراس مقصد، پژوهشگر اندیشکده خاورمیانه واشنگتن میگوید: ضربالاجل نهایی برای تشکیل دولت فلسطینی، کمترین شرط عادیسازی میان دو کشور است.
مسئله دشوار برای ریاض، گذر از تحولات جنگ غزه است؛ جنگی که عربستان اعلام کرد در پی آن، تمام اقدامات برای عادیسازی را تعلیق میکند.
آنا جاکوبز نیز اشاره میکند که جنگ اسراییل با غزه و کشته شدن بیش از ۵۰هزار فلسطینی، فضای عمومی عربستان را بهسمت عدم ارتباط با اسراییل سوق داده است. محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان نیز در سپتامبر گذشته تاکید کرد که قبل از تشکیل کشور فلسطین، عربستان روابط دیپلماتیک با اسراییل را آغاز نخواهد کرد.
نظر شما